Alexis Tsipras: Skutečnou zkouškou pro EU bude, jak se postaví k uprchlické krizi

20. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Řecký premiér Alexis Tsipras uvedl, že skutečnou zkouškou pro Evropy nebylo nynější jednání o britských podmínkách, avšak bude jí to, jak se EU postaví k řešení uprchlické krize. V důsledku své zeměpisné polohy je Řecko nuceno hrát v tomto dramatu hlavní roli.

Angela Merkelová se vyjádřila, že jednání s britským prezidentem Davidem Cameronem vyžadovalo "velkou míru ochoty ke kompromisu". (Jon Snow, moderátor Channel Four News, se opakovaně ptal v jejich pátečním večerním vysílání různých činitelů britské Konzervativní strany, zda jim není trapné, že Evropskou unií otřásá uprchlická krize, a britští konzervativci namísto toho donutili vedení EU, aby se po 30 hodin zabývala naprosto okrajovou otázkou přídavků na děti pro středoevropské zaměstnance v Británii, kdy jde o cca 25 milionů liber ročně. Vyčítal jim také, že z interního hašteření Konzervativní strany udělali celoevropský problém.)

Německá kancléřka poukázala na to, že pro evropské politiky bylo zvlášť problematické vyčlenit Británii z požadavku, aby se podílela na procesu "stále silnější integrace EU".

Jednou z hlavních překážek vyjednávání bylo to, že země jako Německo a Rakousko by také chtěly omezit přídavky na děti pro děti zaměstnanců ze střední Evropy na úroveň, která se jim platí v těchto státech, a vlády středoevropských zemí se obávaly, že se "nákaza" snížení přídavků na děti rozšíří po celé EU. Merkelová snížení přídavků na děti pro zaměstnance ze střední Evropy chce také zavést během času.

Řecký premiér Alexis Tsipras uvedl, že skutečnou zkouškou pro Evropy nebylo nynější jednání o britských podmínkách, avšak bude jí to, jak se EU postaví k řešení uprchlické krize. V důsledku své zeměpisné polohy je Řecko nuceno hrát v tomto dramatu hlavní roli. Během jednání pohrozil, že Řecko bude dohodu EU s Británií vetovat, pokud nedostane ujištění, že EU nepostaví na severních hranicích Řecka proti uprchlíkům žiletkový plot.

V německé veřejnoprávní televizi ZDF konstatovala Shakuntala Banerjhee, že vyjednávání ukázala, že "strach z Brexitu nakonec překonal úzké národní zájmy." Teprve v nadcházejících dnech analýza ukáže, zda byla dohoda natolik podstatná, že změní nejen budoucnost Británie, ale celé Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6644

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2016