O hrdinech a sedmilhářích

20. 9. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Muž na fotografii se jmenoval Umar Barakat. Byl ředitelem humanitární organizace Červený půlměsíc v oblasti Aleppa a snažil se v pondělí 19. září večer obleženým obyvatelům města dopravit potraviny. Nicméně dvacet kamionů s pomocí bylo přes řádné oznámení ze strany agentury OSN OCHA po cestě zničeno náletem, při němž zahynul i Umar Barakat. Protože syrské letectvo kvůli zastaralému navigačnímu vybavení útočí takřka výhradně na stacionární cíle, je téměř jisté, že šlo o nálet letectva Ruské federace.


OCHA o příjezdu konvoje informovala mnoho hodin před tím, než se přiblížil k Aleppu a než došlo k útoku. V tuto chvíli je relevantní názor, že oznámení byla veliká chyba, protože jen usnadnilo zločincům, kteří rozhodně nejevili zájem nechat konvoj projet, vražedný útok:

Konvoj vypravený agenturou OSN byl zasažen několika opakovanými nálety v oblasti Urim al-Kubra. Deset vozů bylo zcela zničeno, ostatní poškozeny; všichni členové personálu jsou buď mrtví nebo zranění ZDE.

V době útoku syrské úřady prohlásily příměří za skončené, zatímco postoj Kremlu zdaleka nebyl tak jednoznačný. V každém případě však žádné okolnosti nemohou omluvit útok na humanitární konvoj s potravinami, který s pravděpodobností blížící se jistotě provedlo ruské letectvo.

Nemám ovšem nejmenších pochyb o tom, že poslušné úřady českomoravské gubernie, které v neděli v Praze zadržely stíhaného ruského disidenta Olega Vorotnikova ZDE, i po zmíněných událostech potvrdí nezměrnou důvěru ve vzorné dodržování mezinárodních závazků a norem ze strany Kremlu, a sice neprodlenou extradicí stíhaného performera.

Umar Barakat a jeho kolegové usilující o pomoc potřebným jsou jedinými nepochybnými hrdiny špinavé syrské občanské války. Nepochybnými hrdiny totiž rozhodně nejsou ani navzájem znesváření příslušníci syrské opozice, ani mytologizovaná kurdská milice YPG - a samozřejmě vůbec ne hrdlořezové bojující za syrského diktátora najatí Íránem, z nichž valná většina nemá v Sýrii vůbec co pohledávat.

A přirozeně - západním postavám, které provozují nákladnou mezinárodní konferenční turistiku za účelem alibistického předstírání, že s Kremlem lze z pozice slabšího vyjednat slušné podmínky prospívající obyčejným bezbranným lidem, lze leda vyjádřit nejhlubší neúctu.

0
Vytisknout
10961

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2016