Američany dodané bezpilotní prostředky Ukrajince na frontě zklamaly

22. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Američany dodané průzkumné bezpilotní prostředky v ceně milionů dolarů, od nichž Kyjev očekával pomoc ve válce se separatisty podporovanými Ruskem, se ukázaly být kvůli rušení a hackingu neúčinné.


72 ks prostředku Raven RQ-11B Analog se předvedlo natolik neuspokojivě, že Natan Chazin, poradce náčelníka ukrajinského generálního štábu, prohlásil, že kdyby to bylo na něm, vrátil by je.

"Od počátku bylo špatným rozhodnutím použít tyto prostředky," sdělil Chazin Reuters.

Raveny vypouštěné z ruky měly poskytnout Ukrajině přenosné, lehké, nevyzbrojené prostředky dost malé na to, aby mohly být široce využívány na bojišti. Jenže separatisté mají k dispozici mnohem sofistikovanější vojenskou technologii než povstalci, s nimiž západní armády bojovaly v Afghánistánu, Iráku nebo Sýrii.

Rusko a separatisté dokáží analogové Raveny sledovat a rušit jejich video a datalink.

Američtí představitelé hovořící pod podmínkou anonymity uznali, že ruské kapacity pro elektronické válčení jsou sofistikovanější, než si mysleli, když konflikt začal, a že americká i ukrajinská armáda se adaptují.

Chazin prohlásil, že Raveny byly z větší části ve skladech a označil je za slabinu, která umožňuje nepříteli vidět ukrajinské pozice a když chce, snadno je sestřelí. Mají malou kapacitu baterie a nedokázaly spolehlivě plnit klíčový úkol, jímž mělo být shromažďování zpravodajských informací o pozicích nepřátelského dělostřelectva.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7789

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2016