Trumpova administrativa může vyhodit média z Bílého domu

16. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Na středeční tiskové konferenci Donalda Trumpa reportéři zjistili nejen to, že jsou terčem verbálních útoků, ale bylo jim také naznačeno třemi vysoce postavenými členy Trumpova týmu, že existuje a je zvažován plán vyhodit novináře z Bílého domu.


Pokud plán projde, média nebudou moci působit v prostorách, kde působila po řadu dekád. Namísto toho budou umístěna do konferenčního centra poblíž Lafayettova náměstí nebo naproti Bílému domu, v Old Executive Office Building.

"Nebylo rozhodnuto," říká Trumpův tiskový tajemník Sean Spicer. Uznává však, že "proběhla určitá diskuse o tom, jak to udělat".

Spicer tvrdí, že jde částečně o záležitost logistickou. Stávající tisková místnost má kapacitu 49 míst a podle Spicera "jsme měli tisíce žádostí a zastropovali jsme to na čtyřech stovkách".

Další vysoce postavený představitel nicméně naznačil, že motivace může být poněkud jiného charakteru. V Trumpově týmu podle něj panuje názor, že tisk se během kampaně choval tak nepřátelsky, že opustil svou roli nezávislého pozorovatele.

"Jsou opoziční strana," tvrdí vysoký představitel týmu. "Chci je mít venku z budovy. Bereme si tiskový sál nazpět."

Reportéři měli přidělen prostor v Bílém domě od dob prezidenta Theodora Roosevelta, ale současný sál v prvním poschodí jim byl poskytnut v éře Richarda Nixona, na úsvitu symbiózy médií s moderním prezidentem. "Sál" je ve skutečnosti prostor, který obsahuje kancelářské vybavení a vysílací zařízení plus prostor, kde se konají prezidentské konference.

Sál není pro novináře jen pohodlný, ale stal se také symbolem hýčkané role tisku coby zástupce amerického lidu. Během úřadování George W. Bushe byli novináři z prostor vyexpedováni na dobu téměř jednoho roku, zatímco proběhla rekonstrukce interiéru. Prezident osobně tehdy musel ujišťovat, že přes špatné vztahy s médii jde pouze o dočasné opatření.

Trump sám je ovšem v mnoha ohledech výtvorem médií a teprve se uvidí, zda schválí plán, který by mezi ním a kamerami, o jejichž pozornost se dlouho snažil, vytvořil větší distanci. V James Brady Briefing Room dlouho kolovalo krédo, že prezidenti přicházejí a odcházejí, ale novináři jsou tu stále. A právě v tomto bodě chtějí někteří členové Trumpova týmu udeřit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7290

Diskuse

Obsah vydání | 18. 1. 2017