V pilotní kabině polského letadla "byli civilisté"

19. 5. 2010

Vyšetřovatelé ve středu oznámili, že v pilotní kabině polského letadla, které minulý měsíc havarovalo u Smolensku, byli civilisté. Podle listu Guardian to podporuje spekulace, že vysoce postavení polští činitelé nutili piloty, aby se pokusili přistát v husté mlze.

Nick Clegg: Řekněte nám, které zákony máme zrušit

19. 5. 2010

Nová britská vládní liberálně-demokraticko-konzervativní koalice se hodlá obrátit na veřejnost s dotazem, které zákony by měly být zrušeny. Jde o pokus "navrátit důvěryhodnost do politiky", jak tvrdí liberálnědemokratický náměstek premiéra Nick Clegg. Především mají být zrušeny zákony, které omezily za labouristů v Británii osobní svobodu.

Bude zrušen kontroverzní plán zavést v Británii občanské průkazy, bude zrušena celostátní databáze vzorků DNA, v níž byly uloženy vzorky DNA od tisíců nevinných lidí a bude omezena praxe ukládání záznamů o užívání internetu. Bude také revidováno používání pouličních kamer.

Zrušena bude i databáze dětí, kterou loni založila labouristická vláda a která obsahuje informace o všech 11 milionech mladých lidí mladších 18 let. Školy nebudou smět odebírat dětem otisky prstů bez svolení rodičů.

Budou také revidovány zákony o pomluvě a omezení pokojných veřejných protestů bude zrušeno.

"Toto bude vláda, která se pyšní tím, že britští občané povstali proti nelegitimním rozšiřováním pravomocí od státu. Občanů, kteří si cení debaty a nebojí se mít jiný než oficiální názor," zdůraznil Clegg.

Podronosti v angličtině ZDE

ANALÝZA

Průzkumy před volbami: ODS v Praze určitě ztratí své výsadní postavení

19. 5. 2010 / Ján Mišovič

Nárůst veřejného dluhu se stal v rámci předvolebních šetření na regionální úrovni jedním z výzkumných témat. Autoři průzkumů prostřednictvím názorů veřejnosti interpretovali proces zvyšování státního schodku jako osobní záležitost, dotýkající se více než poloviny dotázaných v několika krajích. Zadlužování představuje rovněž diskusní námět pro vrcholové politiky.. Pravicové strany přišly i s hrozbou státního bankrotu v případě vlády pod taktovkou ČSSD. Z takto zjištěných odpovědí, které spadají do povrchové vrstvy veřejného mínění, se vyvozuje odmítání levicové politiky, jejíž uskutečnění v oblasti ekonomiky je spojováno s dalším utrácením, rozhazovačností a zadlužováním každého obyvatele. TOP 09 dokonce rozeslala složenky "na uhrazení dluhu" do každé domácnosti, aby "mobilizovala" občany, tentokrát jinak, než to udělala ODS v minulosti. Mediálním výsledkem byla morální panika a odsouzení takovéhoto deviantního "strašení", zejména starých občanů. Termín morální panika na popsání rozhořčení médií poprvé použil profesor sociologie London School of Economics Stanley Cohen v roce 1972...

Veřejný dluh se stává klackem na politické soupeře na obou stranách politického spektra. Jak to skutečně chápe veřejnost? Je krátkozraká, nedokáže posuzovat problémy v širším kontextu celé ekonomické transformace? A nebo viní ne sebe a své podlehnutí "mamonu" a středostavovskou touhu po konzumním životě, ale politiky, kteří se jí snažili vyhovět?

Prahu neosvobodil Stalin, ale řadoví ruští vojáci

19. 5. 2010 / Martin Profant

Vážený a milý pane Fabiano Golgo,

čtu Vaše texty rád a vskutku by mě nikdy nenapadlo vyčítat Vám, že píšete česky o českých problémech. Ale přiznám se Vám, nad jedním Vaším článkem mě Váš původ odjinud zamrzel. Právě nad tím o Stalinovi, který k nám poslal vojáky okupovat. Jo, kdybyste byl původem z české kotliny, to bych mohl od srdce zanadávat, jakej že jste alibistický vůl, který se s tím původem neumí vyrovnat.

S korupcí je prostě potíž...

19. 5. 2010 / Ladislav Žák

Včerejší společný seminář Masarykovy demokratické akademie, Evropského hnutí v České republice a družstva FONTES RERUM na téma Poradíme si s korupcí? poměrně jednoznačně ukázal nejen svým obsahem, ale i samotným průběhem, že to poradění si bude ještě nějakou chvíli trvat. V svých úvodních vystoupeních sice odpověděli jak Martin Linhart -- ředitel bezpečnostního odboru MV ČR, tak David Ondračka - ředitel Transparency International - Česká republika, tak i Oldřich Kužílek zastupující o.p.s. Otevřená společnost - projekt Otevřete.cz na předem v pozvánce avizované otázky jako Co je obsahem "protikorupčního balíčku" ministra vnitra?, Jaké jsou zahraniční zkušenosti s institutem korunního svědka či spolupracujícího obviněného?, Na které úrovni veřejné správy je korupce nejčastější? nebo Mají u nás občané svobodný přístup k informacím o veřejných zakázkách? , ale následující průběh diskuse ukázal, že je toho kolem korupce stále více nejasného a nepojmenovaného, než je vůbec zdrávo.

University of Glasgow vyhodí na dlažbu 85 profesorů

19. 5. 2010

Nové "podnikatelské" vedení University of Glasgow se rozhodlo, že vyhodí na dlažbu 85 univerzitních profesorů a výzkumníků ze své pedagogické fakulty, z fakulty biochemie a z katedry archeologie. Zaměstnancům, kteří mají být vyhozeni, bylo právě oznámeno, že jejich pracovní poměr končí dne 31. července 2010.

Argumentem vedení školy je, že údajně chybějí finance. Ve skutečnosti je Glasgow University v současnosti finančně mírně v plusu. (Očekávané škrty v státním rozpočtu na Skotsko dosud nedopadly.) Plat rektora Antona Muscatelliho byl právě zvýšen z 250 000 liber ročně na 280 000 liber ročně (700 000 Kč měsíčně).

Přeplněná schůze univerzitních odborů, která se konala na Glasgow University ve středu v poledne, schválila rezoluci, jíž odmítá propouštění. Schůze oficiálně zažádala vedení odborového svazu univerzitních pracovníků, aby zahájil oficiální kroky (hlasování členstva), které povedou k stávce. Pokud bude stávka schválena, bude mj. zastaveno zkoušení studentů, takže letos v Glasgow studenti nebudou schopni absolvovat vysokou školu.

Podrobnosti v angličtině ZDEBBC ZDE ZDEZDE

Kalousku, zaplať to sám

19. 5. 2010

Kalousku,

poté, co jsem od Vás obdržela složenku na zaplacení 121.000 Kč jako úhradu své části státního dluhu České republiky, rozhodla jsem se Vám napsat otevřený dopis. Složenku Vám vracím. Myslím si totiž, že dluhy mají platit ti, kteří je dělají, píše Eva Rousová.

Já jakožto řádný občan jsem vždy v termínu platila daně, zdravotní i sociální pojištění. Žádné dluhy vůči státu ani nikomu jinému nemám. Nikdy jsem se nepodílela na rozkrádání majetku státu, ani na předražených zakázkách.

Na rozdíl ode mne jste Vy, už v 90. letech ve funkci ekonomického náměstka ministra obrany, později jako poslanec a předseda KDU-ČSL, mohl zabránit korupci ve státní správě a předraženým zakázkám. Není mi známo, že byste tak učinil.

Později ve funkci ministra financí jste v roce 2008 v době ekonomického růstu zadlužil Českou republiku deficitem státního rozpočtu přesahujícím de facto 67 mld. Kč a nic na tom nemění účetní trik s převodem prostředků z rezervních fondů organizačních složek státu do příjmů. Rozpočet pro rok 2009, který skončil rekordním deficitem přes 192 mld. Kč, připravovalo Ministerstvo financí pod Vaším vedením.

Z těchto důvodů Vám navrhuji, abyste složenky zaplatil sám a za tím účelem Vám s díky vracím tu, kterou jste mi poslal.

Jan Čulík o české literatuře v dvacátém století - v kostce

19. 5. 2010

Jan Čulík natočil základní informativní videorozhovor o české literatuře ve dvacátém století - pro digitální internetový akademický archiv zdrojů o evropských kulturách Humbox. Přinášíme jeho český překlad ZDE. Interviewuje ho Michal Mráz, postgraduální student z Masarykovy univerzity a bohemistický lektor na Glasgow University ve školním roce 2009-10.

Videorozhovor v angličtině je ZDE

Další tři rozhovory v Humboxu na česká témata jsou tyto:

  • Rozhovor s Martinem Pilařem o české literatuře 19.století je ZDE
  • Rozhovor s Martinem Myantem o české ekonomice je ZDE
  • Rozhovor s Janem Čulíkem o české historii od středověku do současnosti je ZDE

Celkem je na česká témata v Humboxu přes čtyřicet nejrůznějších zdrojů, od videorozhovorů, přes powerpointy až po wordové dokumenty. Odkaz je ZDE

STŘEDEČNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Alan Bennett, Robin Hood a lichtenštejnský návrat

19. 5. 2010 / Josef Brož

Absurdita. Ne, nesouvisí to s nadcházejícími volbami, ani s žádnými jinými věcmi povětšinou politickými, ale zdá se mi, že se absurdita -- tento jev, pro mne spojený především s realitou komunistického Československa -- vrací: v detailech, jemnostech, ale především v myšlení lidí.

Fatální chyba lidovecké ministryně

18. 5. 2010 / Štěpán Kotrba

Nyní, před volbami a za probíhajících povodní na Moravě, je dobré si připomenout, kterak muselo ještě nedávno bojovat o holé přežití šest ženijních a záchranných praporů Armády České republiky. Cílem bylo je transformovat v bojové jednotky, použitelné v žoldáckých misích kdesi na druhém konci světa. Nejprve měly být zrušeny prapory v Bučovicích a Jindřichově Hradci . Nejenže by to žádné úspory nepřineslo, ale dnes nebyla v Kutné Hoře, Jindřichově Hradci, Rakovníku, Bučovicích, Hlučíně a v Olomouci soustředěna ani těžká technika, hasičské tanky či ženijní těžké mechanismy, ani kvalifikovaná obsluha. Namísto opravy pro záchranu zatopených obcí potřebných ženijních mechanismů se nakupovaly desítky zbytečných transportérů PANDUR, nepotřebných obrněných vozů a další zbytečná technika. Jen proto aby si někdo z politických špiček resortu mohl mastit kapsy. A topící se kraje při povodních by bývaly mohly zachraňovat takto zprivatizované jednotky jako soukromé agentury, jež budou zachraňovat za poplatek. Jednu takovou už zprivatizovanou ženijní armádu pod velením plukovníka Papeže znám. Vypracovávala povodňové plány obcí. Jako kšeft. Ale nutno říct, že při minulých povodních pracovala profesionálně.

Viník? Lidovecká ministryně obrany Vlasta Parkanová (dnes TOP09) a její první náměstek Barták (současný ministr, nominován ODS) podlehli v roce 2007 tlaku armádních špiček, zbrojních lobbistů i rozpočtových škrtů a chtěli ženijní jednotky rušit. Zbyla záchranná rota Olomouc, prapory Rakovník a Bechyně a zásobovací prapor Pardubice. Osm vojáků ze samostatné záchranné roty Olomouc v úterý odpoledne začalo pomáhat v obci Troubky na Přerovsku. Slyšíte - OSM vojáků...

Protestující Thajci útočí na armádu improvizovanými zbraněmi

19. 5. 2010

Protivládní protesty "Rudých triček" v Thajsku získaly nový rozměr, když protestující začali útočit na armádní jednotky s použitím improvizovaných zbraní. Jeden z nich, Sakhorn Iamsri, vystřeluje na vojáky z praku oblázky o velikosti ořechu, což mužům v úkrytech zbudovaných z pytlů s pískem ztěží může ublížit. Arsenál Sakhorna a jeho kamarádů ovšem obsahuje i další prostředky: Výbušky vystřelované z kovových trubek, lahve od Redbullu naplněné skleněnými střepy, Molotovovy koktejly, hořící pneumatiky a další improvizované zbraně.

Krakov: Boj o most na Visle

19. 5. 2010

Měli budovat most, který spojí městkou část Podgórze a Kazimierz. Teď ale už tři dny bojují za to, aby most neodnesla rozvodněná Visla, v níž voda stále stoupá, informuje Gazeta Wyborcza.

Čtěte proboha volební programy!

Strana kouzelníků TOP 09

18. 5. 2010 / Adam Votruba

Na doporučení Pavla Stránského jsem si přečetl volební program strany TOP 09, ačkoliv mě doposud tato strana příliš nezajímala. Nelze pochybovat o tom, že jde o stranu, která předjíždí ODS zprava. Její předvolební taktika spočívá na strašení státním dluhem. Co nám ale vlastně chystají podle svého programu? Našel jsem z něm pár zajímavých bodů:

Čeští voliči hodlají hlasovat podle svých předsudků, ne podle toho, co skutečně chtějí

18. 5. 2010

Milan Daniel ve svém článku Koho volit, aneb volba hlavou" odkazuje na známý web cs.kohovolit.eu s tím, že "pro voliče, který si chce otestovat svou shodu s programy stran, jsou snad tyto stránky nejlepším nástrojem, který je k mání".

Před posledními krajskými volbami mě oslovila jedna mladá dívka s tím, že neví koho má volit a ptala se na můj názor, píše Miroslav Kozelský. Odkázal jsem ji na výše uvedené stránky s tím, že výsledek jí možná pomůže v rozhodování. Nanedlouho jsme se znovu potkali a ptal jsem se jí, jestli nakonec našla svou alternativu. "Já jsem nakonec volit vůbec nešla. Představ si - mně v tom testu vyšli komunisti. Já jsem z toho byla celá špatná."

Kdo vytvořil státní dluh?!

18. 5. 2010 / Petr Pokorný

Přečetl jsem si, jako asi většina čtenářů Britských listů, poznámku Michala Horáka o dluhu, který dostávají občané od Kalouska. Byl jsem původně přesvědčen, že nebudu reagovat, snad právě proto, že jsem již publikoval článek "Podivnosti kolem TOP 09". Nejen že plně souhlasím s názory jak Michala Horáka, tak i dalších slušných občanů, ale rád bych k tomu dodal pár faktů.

Marek Šnajdr zachraňuje zdravotnictví

18. 5. 2010 / Petr Wagner

Pan první náměstek ministryně zdravotnictví poskytl rozhovor týdeníku Euro ZDE.

Pro pořádek se sluší uvést, že pan Šnajdr je prvním náměstkem ministra zdravotnictví -- toho času třetího, od roku 2006. Nicméně zjevně před volbami se vzepjal k neobyčejnému intelektuálnímu výtvoru.

Takže se dovíme:

Avanti papulo, panděra rosa

18. 5. 2010 / Karel Dolejší

Ačkoliv to tak někdy vůbec nevypadá, české země vstřebávají zahraniční vlivy měrou přímo vrchovatou - často je však radikálně přetvoří dle domácích představ, takže výsledek bývá k nepoznání. Vždyť i místní pokus o perkelt naprosto matoucím způsobem pojmenovali guláš a servírují ho s knedlíkem... A tak i dnes, když se u Prahy zase jednou bojuje za Madrid, čeští exterbrigadisté mobilizují do boje proti nemrtvému Topolánkovi, jako by snad ještě žil, a jako by v celé prachsprosté tahanici o šišku volebního salámu šlo o nějaké vznešené věci, o svobodu a sociální spravedlnost, například.

SVĚT SE ZBLÁZNIL

Volební bečka piva prvovoličům, zákon a etika podnikání

18. 5. 2010 / Štěpán Kotrba

Opravdu dospějeme až k mezigenerační občanské válce, ve které ožralá a ničeho se neštítící mládež bude jak kdysi nacističtí ordneři terorizovat všechny okolo sebe?

Když Britské listy před časem kritizovaly majitele pivovaru Bernard Stanislava Bernarda z politického turismu, pivního lobbismu a vyjadřovaly se velmi nelichotivě o jeho veřejných aktivitách ve prospěch pravicových politických stran, propagaci alkoholu pro řidiče či mladistvé, čelily žalobě na ochranu osobnosti, kterou pivovarník prohrál. Pivním lobbistou i politickým turistou je, naposled kandidoval neúspěšně jako "nezávislý" do Senátu za ODS.

Nyní "vysokou etiku" svého pivního podnikání býalý člen správní rady o.p.s. Transparency International ČR Bernard opět propojil formou reklamy a public relations s předvolebním bojem... ...a opět neeticky. Dokonce v rozporu s několika zákony. "Pokud alespoň 85 procent plnoletých studentů v jedné třídě podepíše čestné prohlášení, že půjde volit, a papír jim potvrdí škola, dostane třída od mého pivovaru bečku piva zdarma," říká Bernard v propagačním článku Ondřeje Šťastného na serveru iDnes.

Česká xenofobie:

Buď s námi, nebo proti nám...

18. 5. 2010 / Fabiano Golgo

Nikdy jsem se nesetkal s tím, že by někdo napsal, že Miloš Forman, protože je Čech, nemá právo natáčet filmy o americké historii anebo se vyjadřovat k situaci v americké společnosti (jak to učinil například ve filmu Lid kontra Larry Flynt, který analyzoval americké paradoxy v oblasti svobody projevu). Martině Navrátilové nikdo nikdy nenakazoval, aby se vrátila do své sexuálně liberální vlasti, protože není Američanka, když se svou homosexualitou postavila proti americkému puritánství. Milanu Kunderovi nedoporučili Francouzi, aby jako Nefrancouz držel hubu, když se v jedné politické kauze postavil ve Francii za Romana Polanského. Prostě řečeno, představa, kterou mají mnozí Češi, totiž že cizinec nemůže nikdy pochopit české záležitosti, není pravdivá. Je to jen národní mýtus, který je hluboce zakořeněný v mysli většiny lidí v Čechách, částečně proto, že jen velmi málo cizinců dokázalo, že skutečně pochopili českou duši.

An English version of this article is in CLICK HERE

Na spravedlivě uspořádanou společnost zapomeňte

18. 5. 2010 / Ivo Šebestík

Americký historik maďarského původu John Lukacs v knize Na konci věku cituje viktoriánského myslitele Johna Morleyho. Ten, přibližně před 140 lety napsal: "Člověk se již nikdy neocitne v pomyslném ráji, v němž na něho při západu slunce dopadá jako hudba sfér záblesk naděje, že na Zemi bude ještě spravedlnost..." Lukacs si tento citát vypůjčil do úvodu knihy, ve které se zabývá otázkou konce epochy novověku. Patří k těm myslitelům, kteří tvrdí, že v současné době novověk, trvající přibližně půl tisíciletí, skončil a my už nějakou dobu žijeme v jakési přípravné či přechodové fázi něčeho jiného, pro co zatím pracně hledáme název i definici, neboť vědomí změny většina z nás prožívá na pocitové a dosud nevědomé úrovni.

Nechceme zasahovat do voleb neseriozními daty

18. 5. 2010 / Michal Škop

Rád bych dodal jenom poznámku ke článku "Čeští voliči hodlají hlasovat podle svých předsudků, ne podle toho, co skutečně chtějí". Ač s nadpisem i závěrem souhlasím (je to de facto shrnutí důležitého důvodu, proč vůbec KohoVolit.eu děláme), uvedené argumenty nejsou moc korektní. Ta data jsou velmi nereprezentativní a proto je my úmyslně nezveřejňujeme, možná to uděláme po volbách jako zajímavost. Pořád jsme na několika málo % voličů se všemi našimi testy dohromady, což sice může být rozhodující v současné době nerozhodných voleb, ale pořád to není moc.

Jsem skeptický ohledně těch, kdo chtějí údajně snižovat státní dluh

17. 5. 2010

Na můj e-mail, ve kterém jsem reagoval na složenku pana Kalouska a požadoval na něm recept, jak bez zadlužení získat luxusní byt na Veleslavíně, luxusní dům v Bechyni atd. mi odpověděla paní Lenka Koudelková, asistentka volebního managera TOP 09 zasláním tiskového prohlášení p. Kalouska. Na toto jsem reagoval takto, píše Zdeněk Horák :

Vážená paní Koudelková,

děkuji Vám za rychlou reakci na můj e-mail. Jsem ekonom a bývalý vrcholový manažer, takže vážnost zejména tempa nárůstu státního dluhu (nikoli zatím jeho výše) nepodceňuji - ba naopak. Jsem ale poněkud skeptický pokud se týká těch, kteří tuto situaci chtějí napravovat.

Koho volit, aneb volba hlavou

17. 5. 2010 / Milan Daniel

Z testu, který jsem si udělal na serveru http://cs.kohovolit.eu/cz/psp, mi jako nejbližší mým názorům vyšla volební strana, která ve volbách dosáhne podle mého skromného odhadu výsledku, jenž bude viditelný až za nulou a desetinnou čárkou. Reprezentuje ji dáma, jež má nesporné charisma, nicméně velmi omezenou schopnost zhmotnit své ideje. Nebudu jmenovat, nechci uškodit. Teprve na druhém a třetím místě figurovaly strany, které mají nejen reálnou šanci, ale podle všeho i schopný management.

Bitva (nejen) o hedgeové fondy: EU proti USA a Velké Británii

17. 5. 2010 / Ilona Švihlíková

Návrhy řešení finanční krize a prevenci proti krizím dalším, proti sobě postavily na jedné straně kontinentální Evropu, na straně druhé Velkou Británii a USA. Téma finančního dohledu a posílené regulace se objevily prakticky ihned po plném vypuknutí krize a patří k hlavním bodům jednání v rámci G20. Evropská Komise od roku 2008 předložila velké množství návrhů, které by nyní měly být realizovány. Narážejí ale na dvě bariéry: odpor Velké Británie a „jiný pohled“ na regulace v případě USA.

Velká Británie už si vysloužila ostrou kritiku např. od německé kancléřky Merkelové, která patří k nejsilnějším zastáncům regulace nejen hedgeových a private equity fondů, ale i derivátů a ratingových agentur. Představitelé Velké Británie oficiálně argumentovali tím (a výsledky voleb v tomto ohledu situaci mohou jen zhoršit), že regulace z Bruselu by ohrožovala politickou svrchovanost Velké Británie, že je potřeba se spíše soustředit na problém morálního hazardu a podívat se na nepřiměřené odměny bankéřů, než začít důsledně regulovat vybrané části finančního sektoru.

Kalousek nepřekvapil!

17. 5. 2010

Můj tchán, kterému je 89 let, a moje tchýně, které je 85 let, rovněž dostali do schránky složenky na cca 121 000.-, které komusi dluží, tedy správně řečeno 242 000.- , píše Michal Horák.

Jistě. Je to formální věc, ale oni pracovali v době, kdy se o Kalouskovi nic nevědělo, a do důchodu rovněž odešli před rokem 1989. Není v tomto případě Kalouskův reklamní experiment trochu připitomělý? Tito lidé, nejen že nemohou se podílet na vytváření ekonomického potenciálu na splacení tohoto dluhu, ale dokonce, a to je to podstatné se ani nepodíleli na jeho vytvoření.

Pravice a levice

17. 5. 2010 / Boris Cvek

Je to možná poprvé, ale s článkem pana Víta v zásadě souhlasím, píše Boris Cvek.

Je to celé paradoxní situace: mladí lidé jsou pravicoví hujeři a starší lidé představují zapšklou levici. Myslím, že určité pochopení pro "pravicovost" by logicky mělo vyplývat ze stárnutí a pochopení, že svět je krutý a nelze ho mít tak spravedlivý a dokonalý, jak ho chce (nebo by mělo chtít) mládí.

Mladí lékaři mají nesmírně nízké platy

17. 5. 2010 / Jiří Štefánek

K napsání tohoto článku mě inspiroval inspiroval článek na serveru Novinky.cz a přečtení mnoha nenávistných komentářů pod ním. Článek informuje o jednání v Lékařském odborovém klubu, kde se plánuje masové podávání výpovědí státních lékařů z pracovního poměru, pokud nedojde k výraznému zlepšení jejich platových podmínek.

"Byl špinavý. Mám nakázáno, že můžu vyhazovat jen lidi, co by mohli budit veřejné pohoršení. Třeba špinavý bezdomovce"

17. 5. 2010 / Radek Mikula

"Jedenáct problémových lokalit Prahy 10, kde často dochází k drobné kriminalitě a potyčkám bezdomovců, zkušebně hlídají pracovníci bezpečnostní agentury ABL." ZDE

Česká televize začátkem května připravila zpravodajský materiál o rozhodnutí radnice Prahy 10 zavést v několika lokalitách této městské části hlídky soukromé bezpečnostní agentury ABL. Relace se zabývá důvody, které vedly k rozhodnutí zaplatit soukromý subjekt, místo aby zodpovědné orgány např. požádaly o vyšší počet strážníků městské policie.

Najbrtův Protektor:

Další film o totalitním útlaku

17. 5. 2010 / Jan Čulík

Proč se v roce 2009, 59 let po ukončení druhé světové války, natáčí v České republice další film o nacistické okupaci? V první řadě pravděpodobně proto, že jeho tvůrci usoudili, že z dnešní, netotalitní doby nenajdou nikdy tak dramatický příběh, jaký jim může poskytnout situace, kdy je člověk pod tlakem totalitní mašinérie. Mám ale zároveň pocit, že se tvůrci stále vracejí do totalitních dob, protože se pořád ještě potřebují vypořádat se zkušeností ničení člověka totalitním tlakem.

Konec konců to přiznává i režisér Marek Najbrt, například v rozhovoru na blogu newyorského Židovského muzea:

"Dali jsme hlavní důraz na zápletku a na její obecný význam. Obdobná dilemata, jimž čelí naši hrdinové, zažívají lidé v každé době a v každém režimu, liší se jen, jak vážné bývají důsledky."

Kalouskovo a Schwarzenbergovo pokrytectví

17. 5. 2010 / Jan Čulík

Zdá se mi docela neuvěřitelné, že pan Kalousek posílá lidem jakési složenky na uhrazení státního dluhu (kolikpak asi rozeslání těch složenek stálo a kdo to platí?), když sám od roku 2003 až do nynějška každý rok hlasuje pro schválení státního rozpočtu. Neměl by si tedy pan Kalousek poslat ty složenky spíše sám?

A druhým pokrytectvím jsou billboardy Karla Schwarzenberga, který na nich vytváří dojem, jako by jeho strana TOP09 nabízela v české politice něco úplně nového. Vždyť to není pravda, většinou jde o staré známé firmy a sám Schwarzenberg je v české politice už celou řadu let. Oni si lidi nepatují, že ještě nedávno byl Schwarzenberg ministrem?

Takže ti lidé mají přímou odpovědnost za chaos v politice, který nyní kritizují...

Zuzana Roithová zatím nejúspěšnější v Evropském parlamentu

17. 5. 2010 / Daniel Strož

Česká mediální scéna je cele zaměřena na blížící se domácí volby, takže informace o práci poslanců, vyslaných v minulém roce nově do Evropského parlamentu zůstávají až na samém okraji jejího zájmu. To byl pro mne dostatečný důvod, abych se porozhlédl zrovna tímto směrem a pokusil se zjistit, jak jsou (anebo nejsou) jednotliví zástupci České republiky v Evropské unii doposud úspěšní. Vyšlo mi to po usilovném - a na svém vlastním politickém zaměření nezávislém - průzkumu tak, jak již napovídám v titulku: jednoznačně nejaktivnější z kompletní české "dvaadvacítky" je v tomto přibližujícím se závěru prvního roku 7. europarlamentního volebního období Zuzana Roithová, nominovaná již podruhé do Bruselu a Štrasburku za KDU/ČSL.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2010

2. 5. 2010

V dubnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 202 osob celkovou částkou 38 685.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8750 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4 2010 částku 15 861.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.