15. 10. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Bušra Kanafání
15. 10. 2003

Američané, Sýrie a mírový proces na Blízkém východě

Kanafání: Spojené státy americké způsobily propad blízkovýchodního mírového procesu do bodu nula ...a americký zákon zúčtování se Sýrií bude znamenat velké ztráty pro americké podniky.

Česká tisková kancelář informovala tuto neděli o prohlášení mluvčí syrského ministerstva zahraničí, že si Sýrie vyhrazuje právo na sebeobranu v případě dalších útoků na své území. Britské listy přinášejí bližší informace na základě internetových zdrojů arabských a dalších mezinárodních médií.

v anglickém jazyce ZDE BBC

Syrský deník Tišrín a jeho anglická verze Syria Times přinesly o tiskové konferenci, která se konala v Damašku v sobotu 11. října, necelý týden po leteckém útoku Izraele na oblast Ain as-Sáhib ležící 15 km severovýchodně od syrského hlavního města, podrobnější zpravodajství v článku pod názvem "Spojené státy zapříčinily propad [blízkovýchodního] mírového procesu do bodu nula ... [tzv. americký] zákon zúčtování [se Sýrií] bude znamenat velké ztráty pro americké podniky".

Jedná se o návrh zákona, který minulý týden většinově prošel zahraničním výborem Sněmovny reprezentantů. Podle tohoto zákona bude prezident Bush oprávněn uvalit na Sýrii celou řadu sankcí, a to tehdy, pokud (prezident Bush ) nebude moci prokázat, že Sýrie nepodporuje mezinárodní terorismus, nenakupuje iráckou naftu, nevyvíjí zbraně hromadného ničení a její vojenské a bezpečnostní jednotky nejsou umístěny v Libanonu.

Mohl by pak zakázat vyvážet do Sýrie zbraně nebo materiál, který lze použít pro vojenské účely, dále zakázat americkým podnikům veškeré investice do Sýrie nebo kontakty a také provádění amerických programů OPIC (Overseas Private Investment) a TDA (Trade and Development Agency) v kontaktu se Sýrií. Dále může zvolit dvě nebo více z následujících sankcí: zákaz vyvážet do Sýrie veškeré další americké zboží mimo potravin a léků, zakázat americkým podnikům investice a činnost v Sýrii, omezit pohyb syrských diplomatů na oblast o poloměru 25 km od hlavního města USA nebo sídla OSN v New Yorku, omezit diplomatické styky se Sýrií či blokovat transakce s nemovitostmi a dalším majetkem, který by byl předmětem zájmu syrské vlády.

Potíže při schvalování v komorách amerického parlamentu se neočekávají, již dnes média uvádějí, že pro zákon se vyslovilo 67 členů stohlavého amerického Senátu a 245 zástupců Sněmovny reprezentantů z celkového počtu 435. Proti zákonu se přestala negativně stavět i americká administrativa včetně prezidenta Bushe, která při prvním zveřejnění návrhu zákona na jaře roku 2002 návrhu oponovala. "Je jasné, jakou stranu si syrská vláda zvolila ve válce proti terorismu. Je čas, aby byla za své jednání potrestána," uvedl šéf republikánské většiny ve Sněmovně a opakoval tak stejnou formulaci, kterou použil minulý týden, bezprostředně po izraelském útoku na Sýrii, i představitel USA v RB OSN Negroponte, a která je běžná pro americké neokonzervativní think-tanks.

Americká exekutiva i legislativa tak zjevně záměrně opomínají řadu skutečností, z nichž nejdůležitější je návrh arabských zemí za prohlášení celé oblasti Blízkého východu, včetně Izraele, za zónu prostou zbraní hromadného ničení, jež podala právě Sýrie ze své pozice jediného arabského člena RB OSN, kterou v současné době zaujímá, a také konkrétní pomoc Sýrie v boji proti terorismu.

Mluvčí syrského ministerstva zahraniční, paní Bušra Kanafání, zdůraznila, že tím, kdo může ztratit nejvíce, a to jak ekonomicky, tak politicky, jsou právě USA, a to právě proto, protože USA jsou hlavním sponzorem mírového procesu na Blízkém východě, jehož neoddělitelnou součástí je také Sýrie. Podle paní tiskové mluvčí vrací tento zákon mírový proces zpět na počátek, a poškozuje veškeré úsilí o dosažení spravedlivého a komplexního řešení v oblasti. Dodala, že se kontakty mezi Sýrií a USA sice nezastavily, ale zažívají období napětí, kterou nezažily již po mnoho let. Zároveň zdůraznila, že by Spojené státy americké měly zaujmout konstruktivní stanovisko a snažit se styky se Sýrií nepřerušit.

Na dotaz, jak by Sýrie reagovala na záměr USA převézt tento zákon na úroveň OSN tisková mluvčí odpověděla, že se Sýrie na základě svých mezinárodních kontaktů v Evropě a v Asii, jakož i se všemi islámskými zeměmi neobává, že by mezinárodní společenství takový záměr USA podpořilo.

V odpovědi na dotaz na cíl izraelského útoku v neděli 6. října tohoto roku uvedla, že se jednalo útok na civilní oblast, a že byl tento útok celosvětově odsouzen jako nepřípustný. Přitom dodala, že Sýrie má právo využít veškeré prostředky pro svoji sebeobranu, pokud by měla být znovu napadena. O jaký druh prostředků se jedná mluvčí nevysvětlila. Na otázku, proč její země, ačkoliv trvá na tom, že místo útoku bylo místem civilním, nezpřístupnila toto místo médiím mluvčí odpověděla, že není důvod, proč by se mělo pochybovat o důvěryhodnosti syrských údajů.

                 
Obsah vydání       15. 10. 2003
15. 10. 2003 Ústava EU neboli debata o prázdnu Ondřej  Čapek
15. 10. 2003 Americký diplomatický konvoj v pásmu Gaza zasažen bombovým atentátem
15. 10. 2003 BBC o pedofilii v katolické církvi
15. 10. 2003 Tichá americká revoluce -- přežije v USA demokracie?
15. 10. 2003 Shirin Ebadi - íránská právnička, která dostala Nobelovu cenu míru
15. 10. 2003 Rushdie - sila fikcie a hľadanie kultúrnych koreňov Michaela  Chorváthová
15. 10. 2003 Půjdete demonstrovat také proti americkému porušování lidských práv, Fabiano Golgo a Lidé v tísni?
15. 10. 2003 Američané, Sýrie a mírový proces na Blízkém východě
15. 10. 2003 Ak prehrávaš, eskaluj konflikt
15. 10. 2003 Začal sa dialóg medzi kultúrami Barbora  Černušáková
15. 10. 2003 Poker ajatolláhov a Saddámovi teroristi
15. 10. 2003 Vycúvať z nepotrebnej vojny? Viktor  Kovaľov
14. 10. 2003 Pozor, Kotrbo: protestovat proti Fidelovi je také veřejná služba Fabiano  Golgo
14. 10. 2003 Člověk v tísni: Měli by reportéři BBC také jít demonstrovat před vyslanectví Vatikánu? Jan  Čulík
13. 10. 2003 Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje
14. 10. 2003 Čečensko: chaotický boj vrahů a zločinců o moc
9. 10. 2003 Finanční příspěvek na provoz BL
1. 10. 2003 Hospodaření OSBL za září 2003
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech