16. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
16. 6. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. května 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Deník mosulských Turkmenů aš-Šaháb uveřejnil článek, podle něhož mají americké okupační síly k dispozici materiály dokazující, že nový "premiér" Núrí al-Málikí v dubnu 2003 osobně postřílel nejméně deset obyvatel svého rodného města Hindíja, které předtím zatkla milice strany Da'wa. Šlo vesměs o členy strany Ba'ath, armádní důstojníky nebo policisty, někteří z nich byli sunnité z kmene Džannábijín. List upozornil, že Američané jsou připraveni tyto důkazy zveřejnit v případě, že jim Málikí nebude vyhovovat a budou ho chtít odstranit.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 16. května 2006

Ramádí

Odpoledne došlo k prudké srážce desítek iráckých partyzánů s americkými vojáky v okrsku Mal'ab v centru města. Do boje zasáhla americká letadla bombardováním čtvrti Sisak, kde zabila šest civilistů, mezi nimi tři ženy a děti.

Bagdád

V různých částech hlavního města bylo během dne nalezeno pět sunnitských obětí šíitských eskader smrti. Všichni byli minulý týden zatčeni neznámými osobami.

"Premiér" Málikí v roce 2003 postřílel zajatce, Američané mají důkazy a vydírají ho

Deník mosulských Turkmenů aš-Šaháb uveřejnil článek, podle něhož mají americké okupační síly k dispozici materiály dokazující, že nový "premiér" Núrí al-Málikí v dubnu 2003 osobně postřílel nejméně deset obyvatel svého rodného města Hindíja, které předtím zatkla milice strany Da'wa. Šlo vesměs o členy strany Ba'ath, armádní důstojníky nebo policisty, někteří z nich byli sunnité z kmene Džannábijín. List upozornil, že Američané jsou připraveni tyto důkazy zveřejnit v případě, že jim Málikí nebude vyhovovat a budou ho chtít odstranit.

Sváry mezi šíity v Basře

Během dne posílili Britové své síly ve městě rozmístěním velkého počtu vojáků po ulicích okrsků Zubajr, Abú al-Chásib, Hajjáníja a v severní části města, především na silnici spojující Basru s Bagdádem. Zřídili řadu kontrolních stanovišť, na nichž zastavovali motoristy a kontrolovali jejich doklady. Stalo se tak po srážce mezi šíitskými skupinami a guvernérem Muhammadem al-Wá'ilím, který obvinil ájatolláha Sístáního, že stojí v pozadí činnosti eskader smrti v Basře. Sístáního stoupenci na to reagovali shromažďováním dokumentů, které dokazují Wá'ilího podíl na korupci a zneužívání zákonů, včetně toho, že umožňuje pronikání partyzánů do oblasti.

Ozbrojené akce

Kolem 17:00 zahájila skupina pěti partyzánů ve čtvrti Tudždžár na východě Bagdádu střelbu na automobil Kia s policisty a pět z nich, mezi nimi dva důstojníky, zastřelili. Když o 15 minut později na místo dorazili další policisté, explodovala uprostřed jejich hloučku bomba a 14 jich zabila. Mezi mrtvými byl mj. zástupce ředitele tamní policejní stanice. Dalších 25 policistů a osm obyvatel okolních domů výbuch zranil. Podle korespondenta Mafkarat al-Islam tím počet kolaborantů zabitých během dne dosáhl čísla 41 a 53 dalších bylo zraněno, 15 z nich vážně.

V Durá zastřelili partyzáni dopoledne tři členy Brigád Badr.

Ostřelování

Šest minometných střel ráže 82 mm dopadlo na americkou základnu Bakara v Hawídži.

Dvanáct stejných střel vypálil ráno odboj na americko-iráckou základnu v Madá'inu.

Čtyři minometné střely dopadly dopoledne do jižní části bagdádské tzv. Zelené zóny. Podle důvěryhodného zdroje zasáhla jedna z nich budovu, v níž sídlí jedna z amerických bezpečnostních společností, a částečně ji zničila.

Dalších pět střel zasáhlo kolem 13:30 americkou základnu na kirkúckém mezinárodním letišti.

Tři silné minometné střely zasáhly americkou leteckou základnu Bakr v Jathribu.

Odpoledne dopadlo dvanáct minometných střel na americký štáb v západní části Qá'imu.

Bombové útoky

V Jathribu ráno zasáhla bomba americkou kolonu a zničila Humvee, v němž zabila tři a zranila dva vojáky.

Při ranním výbuchu bomby v centru Sámarrá bylo úplně zničeno policejní hlídkové vozidlo a čtyři policisté v něm usmrceni. O něco později vybuchla uprostřed města další bomba, tentokrát pod americkou hlídkou, poškodila její vozidlo a tři vojáky zranila.

Také v centru Hítu zasáhla ráno bomba americkou hlídku, ve zničeném Humvee jednoho vojáka usmrtila a tři zranila.

Výbuch bomby v Zafaráníji na jihovýchodě Bagdádu zasáhl americkou kolonu, zničil Humvee a zranil čtyři vojáky, z toho dva vážně.

Rovněž v Húr Radžab nedaleko Durá vybuchla bomba pod americkou kolonou a zneškodnila Humvee.

Únos

V bagdádském okrsku Mansúr byl ozbrojenci v uniformách irácké loutkové policie unesen diplomat Spojených arabských emirátů Nádží an-Nuajmí. Únosci později oznámili požadavek, aby Spojené arabské emiráty uzavřely bagdádské vyslanectví a aby byla uzavřena provládní TV al-Fajhá.

Středa 17. května 2006

Sebevražedný útok v Ramádí

Kolem 19:00 najel ve čtvrti Bú Džábir na východě města fidáí do hlavní brány amerického ležení, kde se jej okupanti marně snažili zastavit střelbou. Jakmile vjel do tábora a odpálil se, proměnilo se celé ležení v ohnivou kouli. Plameny a hustý kouř zahalily oblast natolik, že vrtulníky nebyly schopné přistávat ještě hodinu po explozi.

Kurdští předáci se klaněli sionistickým delegátům

Do města dorazila delegace osmi židovských rabínů a pěti dalších židů v civilních oděvech, doprovázená bezpečnostními silami Asajiš Amn Mas'úda Barzáního, a zamířila do okrsku Ajnkawa, v němž od roku 1993 sídlí kanceláře židovských společností. Kurdští představitelé zakázali všem Arabům přiblížit se k okrsku, kde by mělo probíhat jednání sionistů s jejich kurdskými slouhy.

Ozbrojené akce

V okrsku Rašíd v Júsufíji usmrtil partyzánský ostřelovač amerického vojáka na kontrolním stanovišti.

V centru Ba'qúby zaútočili partyzáni na pekařství patřící členu Brigád Badr a zastřelili jeho a dva z jeho zaměstnanců. Když na místo dorazila policie, zničili její vozidlo, dva policisty zastřelili a šest zranili.

Ostřelování

Pět raket Kaťuša středního doletu dopadlo za úsvitu na americkou základnu východně od Fallúdže.

Tři minometné střely ráže 60 mm vypálil ráno odboj na americko-iráckou základnu ve čtvrti Núr v západním Mosulu.

Tři rakety C5 středního doletu zasáhly štáb sil Magháwir v budově provinční správy v Sámarrá.

Večer zasáhly čtyři minometné střely ráže 120 mm štáb amerických sil v Tádží.

Bombové útoky

Ranní výbuch bomby pod americkou hlídkou zničil v Haswě jihozápadně od Bagdádu Humvee a zabil v něm čtyři vojáky.

Exploze na hlavní silnici v Siddíqíji západně od Chálidíje ráno zničila transportní vozidlo loutkové armády, tři vojáky v něm usmrtila a pět zranila.

Americko-iráckou pěší hlídku zasáhla bomba v talafárské čtvrti Salam, zabila jednoho loutkového vojáka a zranila další dva a dva Američany.

Při explozi bomby pod americkou kolonou v Buhrízu jižně od Ba'qúby bylo zneškodněno obrněné vozidlo a zraněni čtyři Američané.

Na silnici z Bajdží k americké základně v Síníji, kde je ropná rafinérie, zneškodnil výbuch bomby americké obrněné Humvee a zranil tři vojáky.

V okrsku 12. Rabí al-awwal v západním Qá'imu došlo v poledne k výbuchu bomby pod americkou hlídkou. Silná exploze rozmetala části Humvee a těl čtyř vojáků v něm do okruhu 15 metrů..

V Kirkúku vybuchly krátce po sobě dvě bomby pod společnou irácko-americkou hlídkou, zničily Humvee a zneškodnily vozidlo loutkové armády, zabily jednoho amerického vojáka, zranily další dva, dva loutkové vojáky a tři náhodné chodce.

Na hlavní ulici ba'qúbské čtvrti Mu'allimín zasáhla odpoledne bomba policejní hlídku, zničila jedno vozidlo, zabila kapitána policie a zranila tři řadové policisty.

Atentáty

Na silnici vedoucí k bagdádské tzv. Zelené zóně zasáhla exploze bomby kolonu předsedy kolaborantské Irácké národní strany Umma dr. Mithala al-Alúsího. Zničila pancéřovaný automobil a zabila jednoho z politikových strážců a tři zranila. Alúsí je sunnita a loajální slouha z provincie Anbár, který se zapojil do Američany řízeného "politického procesu" v zemi a hlasitě kritizuje irácký odboj.

V Mosulu zaútočilo deset maskovaných partyzánů na obrněný automobil velitele tamní policie generálmajora Wáthiqa Muhammada Abd al-Qádira a jeho strážce, když večer opouštěli budovu místní televize, kde se účastnili živého vysílání. Doprovod vytáhl generálmajora z auta a ukryl jej v blízkém domě, kde s ním zůstalo pět bodygardů, zatímco ostatní se pustili do boje s útočníky. V něm byli čtyři ze strážců zabiti a tři zraněni; mezi zabitými byli i generálův bratranec a synovec.

Čtvrtek 18. května 2006

Bagdád

Minimálně sedm civilistů včetně žen a dětí bylo za svítání zabito v Ridwáníji na jihozápadě Bagdádu při náletu amerických letadel, který zničil dva domy. O něco později vysadily americké vrtulníky v oblasti vojáky, kteří zatkli čtyři místní obyvatele; pozemní i letecké americké síly mezitím pokračovaly v útocích. Podle jejich tvrzení se v zasažených domech ukrývali "teroristé", ale podobně jako v řadě jiných případů ani tentokrát neměli obyvatelé domů s žádnými ozbrojenci nic společného. Později během dne vybuchla v Ridwáníji bomba pod americkou hlídkou, zničila Humvee, zabila dva vojáky a tři zranila.

V palestinském obytném komplexu na jihovýchodě Bagdádu byla ráno nalezena těla dvou mučených a zvražděných Palestinců. Oba byli podle svědectví ostatních Palestinců uneseni před několika dny od brány komplexu. U mrtvých těl byl pohozen list s oznámením šíitské organizace Brigády Fátimy az-Zahry, kterým se přiznala k zabití obou mužů, protože šlo o stoupence Abú Mus'aba az-Zarqáwího.

Ramádí

Kolem 11:00 došlo na Ulici 17. tammúzu k boji partyzánů s americkými vojáky. Trval asi dvě hodiny a odboj v něm zničil tři Humvee a zabil sedm vojáků.

Na téže ulici spojující jih a sever města zastřelil kolem poledne partyzánský ostřelovač dva americké vojáky.

Kolem 16:00 ostřelovaly americké tanky mešity Abd al-Málika a Abd as-Saláma Árifa v centru města. Tři střely zničily minaret Abd al-Málikovy mešity a budovu samotnou těžce poškodily. Druhou mešitu zasáhly dvě střely a způsobily na ní rovněž vážné škody. Obyvatelé se seběhli k mešitám a snažily se uhasit požáry, mladí lidé zachraňovali výtisky Koránu a dalších náboženských knih.

Ba'qúba

Šíitští ozbrojenci zničili hrobku Šurahbíla ibn Hasany, společníka Proroka Muhammada, v Kanaánu asi 40 km východně od Ba'qúby. Podle očitých svědků ji obložili trhavinami, odpálili a srovnali se zemí. Jak poznamenal Mafkarat al-Islam, podobným způsobem byla zničen hrob Anase ibn Málika v Basře.

Karbalá

Ve městě byly ráno nalezeny mrtvoly iráckého sunnity egyptského původu Sámira as-Sajjida Rizqa (45), který žil v Iráku 20 let a pracoval v místním pekařství, a 18letého sunnitského mladíka z kmene Džabbúr, který byl před smrtí mučen.

Basra

Kolem 11:00 vybuchla bomba pod autem u domu zdejšího velitele policie generálmajora Hasana as-Sawádího ve čtvrti Dubbat na severu města. Auto výbuch vážně poškodil, generál však v té chvíli teprve vycházel z domu a atentátu tak unikl nezraněn.

Kromě toho se neznámí ozbrojenci na náměstí Andalús v severní části Basry pokusili zastřelit plukovníka Madžída z výzvědné služby, i ten však unikl nezraněn.

K oběma útokům došlo v době eskalace napětí mezi zdejším guvernérem a velitelem policie. Guvernér Muhammad al-Wá'ilí oznámil, že se rozhodl propustit velitele policie, protože je ve spojení s badristy. Policejní šéf a další stoupenci ájatolláha Sístáního naopak oznámili, že mají důkazy o guvernérově podílu na korupci a zneužívání zákona.

Sebevražedný útok

Krátce po poledni najel na silnici jižně od Nadžafu fidáí do americké kolony, zneškodnil Humvee a zničil automobil GMC, jakých obvykle používají důstojníci americké výzvědné služby. Výbuch zabil šest cizinců v GMC a zranil několik amerických vojáků. Vojáci po výbuchu stříleli po okolí a zabili motocyklistu, který tudy právě projížděl.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Jarmúk na východě Mosulu ráno přepadli partyzáni policejní hlídku, poškodili vozidlo, zabili jednoho a zranili dva policisty, jednoho těžce.

V centru Fallúdže došlo k boji mezi silami odboje na jedné a americkými a loutkovými vojáky na druhé straně. Během boje bylo zneškodněno americké a zničeno vozidlo loutkové armády, zabit byl jeden Američan a tři loutkoví vojáci. Dalších pět vojáků, z toho dva američtí, a čtyři náhodní chodci byli zraněni.

Ostřelování

Minometná střela zasáhla ráno v Nadžafu dům Ammára al-Hakíma, místního velitele Brigád Badr a syna předsedy strany SCIRI Abd al-Azíze al-Hakíma. Těžce poškodila dům, jehož horní patro vyhořelo, nezasáhla však nikoho, protože dům byl v té chvíli prázdný.

Tři minometné střely zasáhly americký štáb v centru Fallúdže.

V 15:00 dopadly tři rakety Grad na americkou základnu východně od Fallúdže. O 15 minut později zasáhly americké síly sedmi dělostřeleckými střelami Ámiríjat al-Fallúdža.

Ve 22:00 sestřelil odboj nad továrnou na sirupy v Hítu americký bezpilotní špionážní letoun.

Bombové útoky

V 9:00 došlo k výbuchu auta naloženého výbušninou před restaurací v bagdádském okrsku Muazzam, kterou často navštěvují policisté a studenti. Při výbuchu bylo sedm lidí, z toho čtyři policisté, usmrceni a čtyři další včetně jednoho policisty utrpěli zranění. Značně poškozeno bylo několik budov.

Západně od Habbáníje najela ráno na bombu americká kolona, z níž bylo zničeno Humvee a v něm dva vojáci zabiti a dva zraněni.

Při výbuchu bomby pod hlídkou tzv. národní gardy v bagdádském okrsku Bajjá byl zneškodněn pickup, zabiti tři gardisté a další tři zraněni.

Dopoledne došlo u Latífíje na hlavní silnici do Bagdádu k explozi bomby pod kolonou cisteren s naftou, směřující na americké základny. Jednu cisternu výbuch zcela zničil a zabil jejího řidiče.

Na hlavní silnici jihozápadně od Madá'inu zasáhla bomba hlídku sil Magháwir, její vozidlo zničila, tři členy hlídky zabila a dva těžce zranila.

Pátek 19. května 2006

Ramádí

Krátce po poledni najel na severu města na dálnici vedoucí do Fallúdže fidáí do americké kolony, zničil dvě obrněná vozidla a zabil nejméně šest příslušníků námořní pěchoty.

Kolem 18:00 zastřelili partyzáni v Ramádí Umara Sirrího, prvního tajemníka nedávno uprchlého loutkového guvernéra provincie Anbár Ma'múna Sámího Rašída. Umar Sirrí zemřel v autě zasypaném deštěm kulek. Protože guvernér sám před několika dny zmizel a jeho zástupce v dubnu rezignoval, zastupoval guvernéra v současně době Sirrí.

Fallúdža

V ranních hodinách zničili partyzáni ve městě čtyři ze 30 kamer, které Američané rozmístili po ulicích, aby se tak pokusili překazit kladení bomb a ozbrojené útoky na své vojáky.

Brutální razie okupantů a jejich pomahačů v Džazíře u Sámarrá

Kolem 21:00 zahájili Američané v Džazíře jižně od Sámarrá razie, prohledávání domů a hromadné zatýkání. Zatkli asi 450 obyvatel, dalších 20 zastřelili, mezi nimi tři bratry. Mezi zatčenými byly i ženy. Až do Sámarrá byl slyšet křik žen a pláč dětí; korespondent Mafkarat al-Islam osobně viděl amerického vojáka kopajícího do ženy, která prosila Boha o pomoc, zatímco jejímu manželovi natahovali na hlavu pytel a odváděli ho pryč.

O něco později zastřelili vojáci pět mladíků, kteří se pokusili utéci, když Američané přijeli k jejich domu. Loutkoví vojáci, kteří Američany doprovázeli, vpadali do domů s křikem "Vydejte Zarqáwího, vy špinaví sunnitští bastardi!"

V celém městě byl vypnut elektrický proud a zděšené obyvatele oslepovaly záblesky z amerických letadel, létajících neustále nízko nad zemí.

Bagdád

V 5:00 se na bagdádských ulicích objevily hlídky britských vojáků. Deset obřích britských tanků a minimálně 20 obrněných džípů vyjelo do okrsků Karradá. Džadíríja, Arasat a do okolí tzv. Zelené zóny. Britové tu hlídkovali do 9:00.

Kolem 11:00 nalezla policie osm dalších mrtvých těl, těžce zmučených a poté zastřelených. Šlo o známého obchodníka stavebním dřívím, jeho tři syny a zaměstnance. Všichni byli uneseni minulý týden, když večer vycházeli z obchodu.

Krátce po poledni se v západním Bagdádu střetli partyzáni s okupačními vojáky a se silami Magháwir, kteří vtrhli do čtvrti Furát. Partyzáni v boji zneškodnili americké obrněné vozidlo a zničili čtyři vozidla sil Magháwir, jejich deset mužů zabili nebo zranili, V boji padl jeden z partyzánů.

Další ozbrojené akce

V Ba'qúbě zastřelili v 10:00 partyzáni čtyři irácké kolaboranty, kteří právě opouštěli americkou základnu na západě města. Všichni čtyři smluvně pracovali pro okupační síly a dodávali na americkou základnu zásoby. Šlo o šíity, které odboj již dříve varoval, aby přestali s Američany kolaborovat. Muži však v práci pokračovali, žádali ale od Američanů, aby jim poskytli strážce; to ovšem Američané odmítli.

Ostřelování

Za svítání vypálil odboj 15 silných minometných střel ráže 120 mm na americkou základnu v Tal Afáru. Podle informací z loutkové policie byli na základně zabiti čtyři vojáci a sedm dalších zraněno, protože jedna ze střel zasáhla jídelnu. Američané odpověděli vypálením deseti dělostřeleckých střel na sunnitské části města a v zasažených domech zabili jednu ženu a zranili tři další lidi.

Devět minometných střel dopadlo kolem 7:00 na americký tábor v Sukkáníji v Durá.

Pět minometných střel zasáhlo americkou základnu na kirkúckém mezinárodním letišti a dvě rakety dopadly v poledne na společnou americko-iráckou základnu jižně od Kirkúku.

Kolem 19:00 vypálil odboj čtyři rakety na tzv. zelenou zónu v Bagdádu, nad jejíž severní stranou pak bylo možno pozorovat plameny a stoupající kouř.

Bombový útok

V 9:00 vybuchla v Kirkúku bomba od americkou pěší hlídkou, dva vojáky usmrtila a třetímu utrhla nohu. Síla výbuchu otřásla okny v okolí a v několika domech vyrazila dveře.

Sobota 20. května 2006

Exploze domu v Chálidíji zabil 5 Američanů

Při razii ve čtvrti Sakkál, trvající od 8:00 až do poledne, prohledával oddíl asi deseti amerických vojáků doprovázených loutkovými policisty mj. opuštěnou drůbežárnu na ulici Sakkál. Objekt se skládal ze dvou místností dlouhých šest metrů a krytých střechou z vlnitého plechu. Ve chvíli, kdy byli vojáci uvnitř, objekt explodoval, odpálen dálkovým ovládáním. Z trosek bylo vytaženo pět mrtvých Američanů a šest zraněných, z toho dva ve vážném stavu. Americké síly pak přistavily cisternu vody a pečlivě odstranily všechny stopy krve a ostatní známky exploze.

Ramádí

Ráno došlo v několika částech města k boji partyzánů s americkými vojáky. Američtí vojáci město odřízli od světa a tři bombardéry bombardovaly městské části Mal'ab, Súfíja, Bú Džábir a Súq Salála.

Na hlavní silnici v jižní části města došlo k explozi bomby pod americkou hlídkou, při níž bylo zničeno Humvee, zabit jeden a zraněni tři vojáci.

Bagdád

Ráno došlo k podezřelé explozi blízko autobusové zastávky v Madínat as-Sadr, kde nastupují do autobusů dělníci jedoucí za prací. Bylo tu zabito 19 a zraněno 53 civilistů, většinou vážně.

Odpoledne došlo ve čtvrti Džihád na západě města k boji mezi příslušníky odboje a silami Magháwir. Partyzáni zabili jednoho vojáka a tři zranili. Během boje utrpělo zranění rovněž několik civilistů.

K dalšímu útoku na síly tzv. ministerstva vnitra došlo v Zafaráníji poblíž palestinského obytného komplexu. Nejprve výbuch bomby zničil jedno hlídkové vozidlo těchto sil, partyzáni pak zaútočili přímo, zneškodnili další vozidlo, pět kolaborantů zabili a čtyři zranili. Síly Magháwir pak oblast uzavřely, vpadaly do domů Palestinců, bily je a střílely kolem sebe. Přitom zatkly 15 mladých Palestinců a odvedly je s sebou.

Musajjib

Kolem 10:00 objevila loutková armáda v Musajjibu, ležícím asi 70 km jižně od Bagdádu, 15 těl mrtvých sunnitů. Mrtví měli svázané ruce, zavázané oči a byly na nich viditelné stopy těžkého mučení. K nálezu došlo necelý kilometr od věznice č. 3 tzv. ministerstva vnitra.

Další razie v Džazíře u Sámarrá, v obci už nejsou žádní muži

Během noci provedli američtí vojáci v okrsku Džazíra jižně od města razii, při níž zatkli 525 místních lidí a 27 dalších zabili, mezi nimi ženu a čtyři děti. Vojáci zatýkali všechny dospělé muže, takže Džazíra se změnila ve vesnici zoufalých žen. Při razii Američané stejně jako doprovázející je kolaboranti kradli v domech zlato a cennosti a teprve ve 4:00 obec opustili.

Obyvatelé nedaleké vesnice Majmá se po rozednění vydali do Džazíry pohřbít zabité oběti razie na místním hřbitově mučedníků.

Sebevražedný útok

Na novém mostě na západním okraji Fallúdže najel fidáí ráno do ležení loutkové armády, z větší části je zničil, přičemž zabil sedm a zranil šest kolaborantů.

Ozbrojené akce

Na hlavni silnici z mosulské čtvrti Wahda do průmyslové zóny usmrtil ostřelovač vojáka z projíždějící americké hlídky.

V Mušáhadě zasáhl ostřelovač příslušníka sil Magháwir na kontrolním stanovišti na jihu města a přesným zásahem jej usmrtil.

Ostřelování

Tři rakety Kaťuša středního doletu zasáhly společný americko-irácký štáb v Júsufíji.

Osm minometných střel dopadlo na americkou základnu Bakr v Jathribu.

Odpoledne vypálil odboj minometnou střelu ráže 82 m na kontrolní stanoviště amerických a loutkových vojáků u vjezdu do obytného komplexu v Ámiríjat al-Fallúdža. Střela zasáhla pickup a zničila jej. Vojáci na stanovišti po útoku stříleli po pěších v okolí a několik jich zranili.

Bombové útoky

Ranní výbuch bomby poblíž oblíbené kavárny na hlavní ulici v západní části Ba'qúby zasáhl policejní hlídku, zničil jedno její vozidlo, zabil čtyři policisty a jednoho zranil.

Na dálnici v Abú Ghurajb explodovala bomba pod americkou kolonou, zcela zničila jedno Humvee a čtyři vojáky v něm zabila.

Dopoledne zasáhl výbuch bomby na silnici do Túzu jižně od Kirkúku hlídku loutkové armády, zneškodnil její transportní vozidlo, zabil dva a zranil rovněž dva vojáky v něm.

Automobil Opel explodoval kolem 12:30 v mosulské čtvrti Sukkár, když jej míjela americká hlídka. Exploze zničila americké obrněné vozidlo; o osudu jeho posádky nebyly k dispozici informace, zabiti však byli také tři náhodní chodci.

Auto naložené výbušninou vybuchlo podle očitých svědků také u policejní stanice v Qá'imu, zničilo částečně čelní frontu policejní budovy, zabilo pět a zranilo 11 loutkových policistů. Agentura QudsPress tlumočila sdělení policie, podle něhož explozi způsobil sebevražedný útočník, který na sobě odpálil vestu s výbušninou.

Pěší hlídku amerických a loutkových vojáků zasáhla bomba v Karmě u Fallúdže, zabila dva loutkové vojáky a další čtyři vojáky zranila, z toho dva Američany.

Na hlavní silnici jižně od Baládu došlo k výbuchu bomby pod americkou hlídkou, který zničil Humvee a čtyři vojáky v něm usmrtil nebo zranil.

Večer došlo k explozi bomby pod americkou kolonou severovýchodně od Bajdží na silnici do Rijádu a Kirkúku. Zničila jedno Humvee, v němž dva vojáky usmrtila a dvě těžce zranila.

Neděle 21. května 2006

Fallúdža: okupanti se stáhli z některých částí města

Podle zprávy Mafkarat al-Islam se američtí a loutkoví vojáci během dopoledne stáhli z východních a jižních částí města včetně kontrolních stanovišť a štábů. Způsobily to zřejmě neustálé útoky odboje na americké síly právě v těchto částech Fallúdže. Podle korespondenta nebylo jasné, zda jde o trvalé stažení nebo zda si vojáci zřídí stanoviště a štáby na jiných místech.

Ozbrojené akce

V ranních hodinách usmrtil partyzánský ostřelovač v bagdádské části Azamíja amerického vojáka stojícího na kontrolním stanovišti v tamní čtvrti Maghrib.

Na jihu Ba'qúby zahájili partyzáni palbu na auto se dvěma badristy a oba zastřelili.

Krátce před 20:00 zničili partyzáni při útoku v centru Ramádí velkou americkou hledačku min.

Ostřelování

Dvě rakety Kaťuša středního doletu zasáhly dopoledne štáb loutkové armády v Dibsu 30 km severozápadně od Kirkúku.

Kolem 18:00 zasáhl odboj raketou země-vzduch v Zábu nedaleko Kirkúku americký vrtulník Black Hawk, který začal ve vzduchu hořet a zřítil se na zem. Jeho tříčlenná posádka zahynula.

Po poledni vypálil odboj pět minometných střel na štáb loutkových sil rychlého rozmístění v centru Ba'qúby. Ty střely štáb zasáhly, zabily šest a zranily osm kolaborantů. Kolem 19:00 vypálil odboj na štáb dalších jedenáct minometných střel ráže 150 a 80 mm. Na místo dorazily pak čtyři ambulance; podle sdělení jednoho záchranáře bylo nejméně 18 policistů zabito a řada dalších zraněna.

Večer zasáhlo pět minometných střel americkou základnu severně od Madá'inu.

Kolem 23:00 vypálil odboj několik raket a minometných střel na americkou základnu Warrár západně od Ramádí.

Přibližně ve stejnou dobu vypálil odboj v Hítu pět raket na americkou předsunutou hlídku východně od města. Vojáci pak prohledali řadu domů v  okolí a zatkli 14 mužů, které obvinili ze spojitosti s útokem. Při razii sebrali v prohledávaných domech počítače a cennosti. Místní proamerická rozhlasová stanice tvrdila, že k zatečení došlo na základě udání místních kolaborantů.

Bombové útoky

V bagdádské čtvrti Ámil ráno vybuchla bomba pod hlídkou sil Magháwir zničila jedno vozidlo, usmrtila tři kolaboranty a tři zranila.

Na silnici mezi Tal Afárem a Sindžárem zničila bomba americké obrněné vozidlo a zranila čtyři vojáky.

V centru Madá'inu explodovala bomba pod hlídkou sil Magháwir, zničila pancéřované vozidlo, zabila čtyři kolaboranty a pátého vážně zranila.

Kolem poledne došlo v bagdádském okrsku Báb al-Muazzam k výbuchu bomby v oblíbené restauraci, v níž byla právě skupina policistů. Výbuch šest policistů usmrtil a 12 dalších zranil. Zabiti byli rovněž dva civilisté a čtyři utrpěli zranění.

Bomba nastražená na policejní hlídku explodovala v bagdádském okrsku Džadída teprve po průjezdu hlídky, zabila dva civilisty a další dva těžce zranila.

Kolem 17:00 zasáhla v bagdádském okrsku Karradá bomba kolonu šesti amerických obrněných vozidel, zničila Humvee, zabila dva a zranila tři vojáky. Americké síly pak zahájily pátrání po partyzánech v obytných domech a úřadech. O něco později vybuchlo v okrsku poblíž oblíbené restaurace Safwán auto naložené výbušninou, zabilo 14 civilistů a 17 dalších osob zranilo. Poškozena byla restaurace a sousední obchody.

Atentáty

V Bajdží zasáhla exploze auta naloženého výbušninou kolonu velitele 1. brigády loutkové národní gardy brigádního generála Abd al-Džabbára al-Džabbúrího. Zničila dva automobily v koloně, zabila generálova tělesného strážce a zranila čtyři další.

Exploze bomby pod kolonou se starostou města Madá'inu usmrtila starostu a jeho dva tělesné strážce. Další dva strážce zranila.

Zabíjení civilistů je pro americké vojáky běžnou praxí

Jessie Macbeth, bývalý příslušník americké armády a veterán irácké války ve 20 minutovém interview šířeném prostřednictvím videozáznamu prohlásil, že zvěrstva, které on a jeho druhové v Iráku páchali, jsou běžnou praxí americké armády: "Když jsme šli na noční razii po domech, vyhnali jsme lidi ven a donutili je kleknout na kolena. Majiteli domu jsme kladli otázky. Když se nám jeho odpověď nelíbila, střelili jsme jeho nejmladší dítě do hlavy. Možná byl nevinný. Možná to byl obyčejný otec živitel rodiny. Když nám nedal uspokojivou odpověď, začali jsme zabíjet jeho rodinu, dokud nám něco neřekl."

Video viz: www.peacefilms.org a www.uruknet.info/?=m23443&hd=0&size=1&l=x

Pondělí 22. května 2006

Bagdád

K podezřelé explozi došlo dopoledne ve východním Bagdádu, kde na tržišti explodovalo auto naložené výbušninou, zabilo 11 a zranilo 8 civilistů. Ibráhím aš-Šamarí, mluvčí jedné z předních odbojových organizací, Islámské armády v Iráku, podobné výbuchy už v březnu komentoval v TV al-Džazíra takto: "Existují informace, že mnohé z explozí aut jsou dílem amerických okupantů, aby pošpinily pověst iráckého odboje a odvrátily od něho irácký lid."

Sámarrá

Tzv. ministerstvo obrany po dlouhém mlčení oznámilo, že minulý týden provedli loutkoví a američtí vojáci operaci proti "hnízdům teroristů" v Džazíře u Sámarrá a zatkli při mí na 300 osob. Korespondent Mafkarat al-Islam však na základě sdělení místních zdrojů uvedl, že zatčených bylo celkem 525 a 27 lidí Američané při akci zastřelili (což nebylo oficiálně přiznáno vůbec).

Mosul -- Tal Afár

V mosulských čtvrtích Šurta, Urubá a Qádisíja a v Tal Afáru zahájili v časných ranních hodinách američtí vojáci razie spojené s hromadným zatýkáním. Celkem bylo v obou městech pozatýkáno 115 lidí, z nichž některým nebylo ani 17 let. Všichni byli dopraveni na jednu z amerických základen na severu Mosulu.

Ozbrojené akce

Ráno zastřelili partyzáni na jihu Ba'qúby dva policisty a v centru města dva badristy.

Dva členové šíitských milic byli podobným způsobem zabiti v Miqdádíji.

V bagdádském okrsku Rašíd jižně od Bagdádu ráno najela na bombu americká kolona, z níž bylo zneškodněno Humvee a v něm zraněni dva vojáci.

V Duluíji se večer střetly síly odboje s americkými a loutkovými vojáky. Přes 30 partyzánů tu na západní straně města zaútočilo na kontrolní stanoviště, zničili dvě vozidla loutkové armády a americké obrněné vozidlo. Ve dvouhodinovém boji bylo zabito šest loutkových vojáků a 17 zraněno; stanoviště bylo útokem zničeno.

Ostřelování

Tři minometné střely ráže 82 mm zasáhly ráno policejní stanici v mosulské čtvrti Kafa'at.

Kolem 21:00 ostřeloval odboj nad Ubajdí u Qá'imu nízko letící americký vrtulník Apache. Zasažený stroj nuceně přistál v zahradách Bú Džuma. Jaký byl další osud stroje a posádky, nebylo možno pro zákaz nočního vycházení zjistit.

Bombové útoky

Ráno explodovala v Sámarrá bomba pod americkou hlídkou a úplně zničila Humvee, v němž dva Američané zemřeli a tři byli zraněni.

V okrsku Bání Sa'd asi 40 km severovýchodně od Bagdádu explodovalo ve 14:00 auto naložené výbušninou ve chvíli, kdy kolem něho projížděla americká hlídka. Výbuch zneškodnil hlídkové vozidlo, zabil jednoho Američana a čtyři zranil.

V okrsku Jarmúk na západě Bagdádu odpoledne došlo k explozi bomby pod hlídkou sil Magháwir. Zničila hlídkový automobil Ford, zabila jednoho člena hlídky a čtyři zranila, v jednom případě těžce.

V Dudžajlu zničila bomba americké obrněné vozidlo Bradley z vojenské kolony a jeho pětičlennou posádku usmrtila nebo zranila.

Atentáty

Skupina členů odboje zahájila ze dvou jedoucích aut palbu na generálmajora Nazíma Ahmada Husajna, generálního ředitele imigračního úřadu provincie Ta'mím, který v Bagdádu vycházel z objektu ministerstva vnitra. Generál cestou do nemocnice zraněním podlehl.

V Sámarrá byl devíti výstřely spáchán atentát na zástupce velitele místní policie poručíka Bašíra Qaddúrího, který vycházel z policejní stanice v centru města. Na následky zranění v nemocnici zemřel.

Úterý 23. května 2006

Ozbrojené akce

Asi 5 km severně od Ba'qúby ráno partyzáni přepadli policejní hlídku, poškodili jedno z vozidel, zabili jednoho policistu a zranili dva další včetně jednoho poručíka.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 82 mm zasáhly ráno stanici loutkové policie v Nadžafu.

Čtyři stejné střely dopadly na štáb sil Magháwir v Rašídu na jižním okraji Bagdádu.

Deset silných minometných střel vypálil odboj na americkou základnu v Abú Ghurajb.

Pozdě večer zasáhly čtyři minometné střely britskou vojenskou základnu na letišti západně od Basry.

Bombové útoky

Výbuch bomby ve čtvrti Sukkár na západě Mosulu ráno zranil tři policisty.

Policejní hlídku zasáhla bomba na silnici mezi bagdádskou Sajjidíjí a Durá. Zničila tu hlídkové vozidlo a čtyři policisty usmrtila.

Exploze bomby na hlavní silnici u Mušáhady ráno zničila americké obrněné vozidlo, zabila tři vojáky a dva zranila.

Dva americké vojáky zranil ráno výbuch bomby ve fallúdžské čtvrti Dubbat a jejich vozidlo poškodil.

Další bomba vybuchla na hlavní silnici mezi Hawídžou a Rijádem, zasáhla hlídku složenou ze čtyř Humvee a dvou obrněných vozidel, jedno z Humvee zneškodnila a zranila čtyři americké vojáky. Odpoledne zasáhl výbuch na silnici z Kirkúku do Rijádu kolonu loutkové armády, zneškodnil jedno vozidlo a zranil dva kolaboranty.

V Júsufíji explodovala odpoledne bomba pod americkou kolonou, zničila celé Humvee a usmrtila celou jeho posádku. O pět minut později následoval druhý výbuch o 20 metrů dále, zapálil další Humvee a zabil tři vojáky.

Další americká kolona narazila na bombu v centru Haqláníje na silnici vedoucí k americkému štábu. Výbuch zcela zničil jedno Humvee a čtyři vojáky v něm usmrtil.

K podezřelé explozi odstaveného automobilu došlo v bagdádském okrsku Džadída, bylo poškozeno několik obchodů, zabito šest místních obyvatel a sedm dalších zraněno.

Středa 24. května 2006

Ramádí

Ráno vypálil americký tank dvě střely na mešitu Bakríja v centru města. Jedna střela zasáhla minaret a vážně jej poškodila, druhá dopadla do chrámu a způsobila tam požár. Podle svědků střelbě nepředcházel žádný útok partyzánů a nebyl k ní žádný zjevný důvod.

Sámarrá

Američtí vojáci z vrtulníku, který za úsvitu létal nad Sámarrá, zastřelili čtyři bratry (20, 25, 27 a 30 let), kteří spali na střeše svého domu. Protože Američané před týdnem přerušili dodávky elektřiny do města, řada obyvatel se na noc uchylovala na střechy domů, kde bylo chladněji. Otec zabitých al-Hadždž Walíd oznámil, že jeho synové budou téhož dne pohřbeni na městském hřbitově mučedníků.

Útoky na súfijce v Tikrítu

Neznámí maskovaní ozbrojenci odpoledne položili výbušniny kolem kanceláře súfíjského šajcha ve čtvrti Qádisíja v centru Tikrítu a přesně v 15:30 je odpálili. Výbuch usmrtil dva súfíjské šajchy. Američtí vojáci po výbuchu celou oblast uzavřeli.

Předtím se ve městě objevily letáky vyhrožující súfíjským šajchům smrtí, neuzavřou-li svá shromaždiště. Jiný súfíjský šajch byl zabit minulý týden, když vycházel ze svého domu.

Protiamerická demonstrace v Abú Sajdá

V Abú Sajdá, ležícím asi 95 km severovýchodně od Bagdádu, vyšly ráno do ulic stovky lidí demonstrovat proti razii amerických vojáků v tamní nemocnici, při níž Američané vtrhli do porodnice a porušili soukromí deseti těhotných žen, které se tam chystaly k porodu. Vojáci, kteří ve dvou vrtulnících přistáli na ploše nemocnice, ničili zařízení, zatkli jednu lékařku, čtyři lékaře a dva další zaměstnance, které obvinili z toho, že poskytli ošetření a léky raněným partyzánům. Protest pokračoval celé dopoledne, demonstranti pochodovali ulicemi a provolávali náboženská hesla, v nichž slibovali svou podporu odboji a odsuzovali okupanty a jejich sluhy.

Další nález mrtvých těl

V ranních hodinách nalezla policie v okrsku Dabbáš na severovýchodě Bagdádu 12 mrtvol sunnitů. Tři z nich byli uškrceni telefonním drátem, devět ostatních zastřeleno ranou do hlavy. Všichni byli mučeni a v obličejích zohaveni, přesto je bylo možno identifikovat.

Sebevražedný útok

Kolem 22:00 najel fidáí v júsufíjském okrsku Qasr al-Awsat do americké kolony, zničil jedno americké vozidlo, několik vojáků usmrtil a další zranil.

Ozbrojené akce

Kolem 10:30 zaútočil odboj na kontrolní stanoviště kurdských pešmergů na silnici z Mosulu do Kirkúku. Ručními granáty a lehkými a středními zbraněmi zabili pět pešmergů. Kapitán policie Midhat Kirkúkli tvrdil, že policie útočníky zatkla, oni jí však později utekli. K provedení útoku se přihlásila organizace Džajš as-sunna.

V Hawídži kolem poledne usmrtil ostřelovač amerického vojáka na kontrolním stanovišti. Současně zranil loutkového vojáka, který byl v kritickém stavu dopraven do nemocnice.

Ostřelování

Kolem 1:00 ostřeloval odboj britskou základnu Abú Nádží ve městě Amára nejméně 13 raketami Kaťuša. Několik hodin po útoku provedli Britové razii, prohledávali domy ve čtvrtích Wahda, Islámíja, Thawra, Risála, Rúmmána a Awfíja, které leží základně nejblíž.

V 5:00 zasáhly čtyři rakety a jedna minometná střela americkou základnu Sukkáníja v Durá.

O hodinu později vypálil odboj sedm minometných střel na americké ležení, zřízené v zabrané školní budově v Karábíle u Qá'imu. Podle zdroje z tamní policie zásah zabil tři vojáky.

Bombové útoky

Exploze bomby v Bajdží usmrtila ráno čtyři americké vojáky a pátého zranila. Podobně jako při jiných příležitostech i tady pak okupanti prohledali okolní domy a pozatýkali 14 lidí, které z účasti na útoku obvinili.

V 10:00 vybuchla v centru Ramádí pod americkou kolonou bomba, kterou tam partyzáni připravili půl hodiny předtím a vyzvali lidi v okolí, aby se nepřibližovali a nechali si v domech otevřená okna a dveře. Výbuch zničil Humvee, usmrtil dva vojáky a třetího zranil.

Kolem 18:00 zasáhl výbuch bomby v bagdádské Azamíji kolonu loutkové armády, zničil pickup Nissan a zabil čtyři vojáky v něm. Američané společně s loutkovými vojáky oblast výbuchu uzavřeli a pozatýkali 10 lidí, kteří byli právě poblíž.

Únos

15 km jižně od Tikrítu partyzáni unesli předsedu soudu provincie Saláh ad-dín Walída Ahmada Kurdího a jeho řidiče.

Čtvrtek 25. května 2006

Hadítha

Za úsvitu bylo město obklopeno americkou armádou a odříznuto od světa. Ve městě byl vyhlášen zákaz vycházení, školy a úřady byly uzavřeny. Američané šířili po městě letáky vyzývající obyvatele k podávání informací o členech al-Qá'idy. Podle letáků mají Američané informace, že se ve městě skrývá velký počet příslušníků al-Qá'idy, a americká armáda je rozhodnuta město od nich vyčistit.

Ramádí

Loutková správa Ramádí ráno oznámila, že závěrečné zkoušky na školách všech stupňů -- základních, středních i vysokých -- se odkládají vzhledem ke "zhoršené bezpečnostní situaci v zemi". Stalo se tak poté, co byli čtyři žáci základní školy zastřeleni americkými ostřelovači, když vycházeli ze školy.

Latífíja

V noci došlo v Latífíji k boji partyzánů s loutkovými silami, který trval až do úsvitu. Z 8. divize loutkové armády, která předtím provedla hromadné zatýkání místních mužů, bylo podle oficiálního policejního sdělení zabito 15 vojáků a zničena čtyři vojenská vozidla; dvacet dalších vojáků bylo zraněno. Irácká loutková armáda přiznala, že se v noci stala terčem útoku, a tvrdila, že útok měl osvobodit Mahmúda Abdalláha al-Juhajšího, údajného pobočníka Abú Mus'aba az-Zarqáwího, který byl zatčen v jednom z místních domů. 8. divize podle tohoto oznámení přivolala na pomoc americké vojáky a ti úmysl partyzánů zhatili. Podle místních obyvatel přišli Američané do města zároveň s loutkovými silami, ne až později, a v doprovodu vrtulníků a letadel.

Pozdě večer do města vpadly opět americké síly s desítkami vozidel doprovázené loutkovými vojáky a kryté letkami vrtulníků.

Tal Afár - Rijád

Americké síly doprovázené jako obvykle loutkovými vojáky provedli razie v několika sunnitských čtvrtích města a zatýkali obyvatele podle seznamu, který měli k dispozici. Celkem bylo zatčeno 40 osob. Iráčtí vojáci mezitím vykrádali domy, které Američané prohledávali. Celkem bylo prohledáno 70 domů, v nichž sebrali zlato, několik milionů iráckých dinárů a jiné cennosti. Ženy zatčených sunnitů řekly korespondentovi Mafkarat al-Islam, že šíitští sektáři považují plundrování sunnitských domů za legitimní formu braní kořisti nepříteli.

Vlna zatýkání proběhla ráno rovněž v Rijádu asi 25 km jihozápadně od Kirkúku. Tady Američané zatkli 22 osob ve věku od 17 do 50 let. Během tříhodinové razie konfiskovali náboženské knihy a noviny i počítače. Zabili přitom mladíka, který o razii nevěděl a jel značnou rychlostí v autě. Američané se však domnívali, že je o sebevražedného útočníka a zastřelili jej.

Chális

V okrsku Habhab nedaleko města zahájili američtí vojáci bez výstrahy palbu na civilní auto, jehož řidič při rychlé jízdě netušil, že na konci ulice jsou vojáci. Střelbou usmrtili muže, ženu a jejich dvě děti, 18měsíční dcerku a čtyřměsíčního synka.

Basra

Během noci a za svítání provedli britští vojáci ve městě rozsáhlé razie, při nichž zatkli 13 zdejších sunnitů a pět šíitů, které obvinili z útoků na britské síly.

Ozbrojené akce

Ráno vážně zranil ostřelovač v Abú Ghurajb příslušníka americké námořní pěchoty.

Pozdě večer zastřelili partyzáni v Kirkúku na cestě domů důstojníka loutkové policie známého pod jménem Naqíb Salám.

Pozdě večer zasáhl ostřelovač amerického vojáka, stojícího na kontrolním stanovišti u mešity v sámarrské čtvrti Ribát a usmrtil ho. Ostatní vojáci pochytali děti, které si hrály na ulici, a použili je jako lidské štíty pro případ, že by střelec chtěl ještě některého z nich zasáhnout. Přivolané posily prohledaly mešitu včetně minaretu, ale po střelci nenašly žádnou stopu.

Ostřelování

V 6:00 zasáhly tři minometné střely policejní stanici Jarmúk v Mosulu. Jejich zásah usmrtil čtyři policisty včetně jednoho kapitána a dalších pět zranil.

Tři rakety zasáhla západní část bagdádského mezinárodního letiště, kde je umístěno americké velitelství.

Bombové útoky

Kolem 9:00 zasáhla exploze bomby americkou hlídku v průmyslové zóně Mosulu a zničila obrněné vozidlo Stryker.

Exploze bomby v Abú Ghurajb zabila v 11:00 jednoho Američana a tři zranila.

Únosy

Na silnici mezi Túzem a Tikrítem byl dopoledne unesen předseda Irácké turkmenské fronty Kirwán Sarmad se svými třemi společníky. Ünosci je donutili vystoupit z auta a odvezli je vlastním autem neznámo kam.

Irácká turkmenská fronta se dala na cestu kolaborace s Američany a zajistila si tím místo v loutkovém politickém systému v zemi.

V Džadídě jižně od Ba'qúby unesli večer neznámí ozbrojenci devět příbuzných bývalého tzv. ministra vnitra Bajána Džabra Súlagha az-Zubajdího. Mezi unesenými byli tři ministrovi synovci, kteří měli ve zvyku okrádat lidi ve městě, a pokud se jim někdo bránil, přivolali příslušníky sil Magháwir a ti oběť zatkli. Ozbrojeni všech devět svázali, ve spodním oblečení je naházeli do svých aut a odjeli s nimi pryč.

Pátek 26. května 2006

Bagdád

Za svítání se v ulicích Bagdádu začali rozmisťovat američtí vojáci v počtu, jaký tu nebyl dlouho zaznamenán. Jejich přítomnost má zřejmě napomáhat plánu pacifikace hlavního města vyhlášenému "premiérem" Málikím. Američany doprovázely loutkové vojenské a policejní síly, které bylo vidět na hlavních i vedlejších ulicích a na hranicích čtvrtí. Jejich pozornost přitom byla zaměřena především na čtvrti obývané sunnity, vojáci prohledávali domy, auta a všechny pěší, kteří chtěli do těchto čtvrtí vejít nebo je opustit. Způsobili tím dopravní kolaps a dlouhé fronty aut.

Napětí ještě zvýšilo rozmístění ostřelovačů na střechách budov, odkud střežili zřízená kontrolní stanoviště.

Navzdory těmto opatřením vypálil ráno odboj tři rakety středního doletu do tzv. Zelené zóny uprostřed Bagdádu.

V poledne došlo na tržišti v okrsku Bajjá k podezřelé explozi auta, při níž bylo šest civilistů zabito a 12 zraněno.

Hít

Ráno vyzvali Američané pomocí amplionů obyvatele průmyslové zóny v západní části Hítu, aby se vrátili do svých domů, z nichž byli před rokem americkými silami vyhnáni a usadili se v nich Američané. V okrsku pak zesílily útoky odboje na okupační síly. Nyní se Američané snažili obyvatele nalákat k návratu do jejich domů a obchodů a slibovali jim dodávky elektřiny a tekoucí vody. Obyvatelé, kteří rok přežili v jiných částech města, se však vrátit odmítli, protože si byli jisti, že Američanům jde o to, aby jich mohli používat jako lidských štítů při dalších útocích partyzánů.

Buhríz

Zdejší policie nalezla ráno v citrusovém háji v Buhrízu jižně od Ba'qúby pět bezhlavých těl, jejichž totožnost nebyla oznámena. V okolí byly rovněž nalezeny čtyři zcela ohořelé automobily.

Ozbrojené akce

V bagdádském okrsku Rašíd přepadli partyzáni kontrolní stanoviště loutkové armády, zřízené na hlavní silnici vedoucí do Júsufíje. Zničili stanoviště, zapálili vozidla loutkové armády, zabili sedm jejích příslušníků a osm zranili.

Prohlášení rady ulamá k událostem v Júsufíji

Nejvyšší orgán iráckých sunnitů odsoudil masakr spáchaný americkými vojáky a jejich přisluhovači v Júsufíji: "Americké okupační síly, vládní národní garda, represivní vládní složky a strany v ní zúčastněné zahájily nebezpečnou eskalaci a novou řadu krveprolití a masakrů nevinných civilních obyvatel naší země."

"Tyto síly spáchaly barbarský masakr v okrsku Bazájiz al-Júsufíja jižně od Bagdádu. Podle posledních údajů o jejich operaci 24. května popravily deset osob a asi 40 zatkly, kromě toho bily ženy, děti a staré lidi a spálily řadu domů, usedlostí a majetku místních obyvatel. Dokonce ani dobytek nebyl uchráněn jejich brutality a byl rovněž pobit."

Ostřelování

V 16:00 zasáhlo devět minometných střel tábor americké armády v Ridwáníji na západě Bagdádu. Vojáci po útoku prohledali blízká pole a lesíky, přičemž tanky a obrněnými vozidly zničili veškerou úrodu.

Bombové útoky

Při explozi bomby na hlavní silnici jižně od Baládu bylo ráno zničeno americké Humvee, zabiti v něm tři a zraněni dva vojáci.

Dopoledne zasáhla exploze bomby v západní části Mosulu hlídku loutkové armády, zneškodnila jeden pickup, čtyři vojáky usmrtila a dva zranila. Ve východní části Mosulu o něco později vybuchla bomba pod americkou hlídkou, zničila obrněné vozidlo, zabila dva a zranila tři vojáky.

Jižně od Kirkúku na silnici do Bagdádu explodovala bomba pod policejní hlídkou, zničila hlídkové vozidlo, zabila jednoho policistu a tři zranila.

V okrsku Bú Fahd východně od Ramádí najela na bombu americká hlídka pěti Humvee. Výbuch úplně zničil jedno z nich, zabil tři vojáky a dva zranil.

Sobota 27. května 2006

Irácký odboj bude pokračovat v boji proti okupantům

Pět odbojových organizací vydalo prohlášení, v němž znovu odmítly loutkovou vládu tzv. premiéra Málikího a přísahaly, že budou pokračovat v ozbrojeném boji, dokud Irák nebude úplně osvobozen od cizích okupantů. Brigády Revoluce 1920, Islámská fronta iráckého odboje, Džajš ar-Rášidín, Skupiny iráckého džihádu a Eskadry zplnomocnění varovaly Iráčany, aby se nedali okupanty koupit a nevzdali se svého skutečného cíle -- osvobození. Prohlášení je zřejmě odpovědí na výzvu loutkového režimu k "dialogu", který by měl ukončit ozbrojený boj proti okupantům a jim přisluhujícím vládám a dalším činitelům.

Ramádí

Americká síly zahájily v Ramádí masové zatýkání iráckých novinářů pracujících pro mezinárodní, arabská i domácí média. Žádnému ze zatčených nebylo sděleno konkrétní obvinění, jde však evidentně o snahu zabránit v šíření informací o pokračujících bojích partyzánů s Američany ve městě a nezdarech amerického tažení v Iráku. Zatčeno bylo sedm dopisovatelů Associated Press, Reuters, Turecké tiskové agentury, iráckého listu al-Manár, irácké satelitní TV az-Zawra a fotografa Reuters. Šest z nich bylo zatčeno ve svých domech, fotograf Alí al-Mašhadání na americkém kontrolním stanovišti.

Bagdád

Ruská agentura Novosti večer oznámila, že se v Bagdádu znovu objevily letáky, vyhrožující Palestincům žijícím v Iráku. Podle jejich obsahu mají Palestinci deset dní na to, aby zemi opustili. Pokud tak neučiní, potká je osud Sabáha Abd al-Qádira, jehož zmučené tělo bylo nalezeno minulý týden v bagdádském okrsku Báb al-Muazzam. V průběhu posledního týdne byli mimoto nejméně tři Palestinci zavražděni a další dva zraněni.

Ozbrojené akce

Skupina partyzánů zaútočila jihozápadně od Kirkúku na silnici do Tikrítu na hlídku loutkové armády, zabili důstojníka, který hlídce velel, a zranili další tři vojáky.

Další partyzánský oddíl zaútočil v Ba'qúbě na poručíka Qahtána al-Báwího, zástupce policejního velitele ve městě. Báwí a jeden z jeho mužů byli zabiti, další dva strážci zraněni.

Na východě Ramádí usmrtil partyzánský ostřelovač jednoho člena americké hlídky.

Pád vrtulníku

Americká armáda přiznala, že v provincii Anbár se zřítil vrtulník námořní pěchoty, jehož dvoučlenná posádka je "nezvěstná". Činitel americké armády v TV al-Džazíra uvedl, že vrtulník byl zasažen "přátelskou palbou". 30.května americké velení oznámilo, že byly nalezeny mrtvoly dvou pilotů.

Ostřelování

Pět minometných střel ráže 82 mm zasáhlo základnu loutkových sil na severozápadě Mosulu, poškodily budovu štábu, zabily dva a zranily tři vojáky.

Bombové útoky

V Ámiríji na západní straně Bagdádu vybuchla ráno bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila jedno z Humvee, zabila jednoho a zranila tři vojáky. Další bomba explodovala na ulici Palestina ve východním Bagdádu, zneškodnila policejní hlídkové vozidlo a zranila tři policisty. Třetí bomba zasáhla v okrsku Mansúr rovněž policejní hlídku, její vozidlo zničila, jednoho z policistů zabila dva další zranila. K podezřelé explozi bomby došlo po ránu na tržišti v bagdádské čtvrti Ámil, kde byli podle předběžných zpráv zabiti tři civilisté a šest zraněno.

V centru Latífíje zneškodnil výbuch bomby americké Humvee a zabil nebo zranil jeho čtyřčlennou posádku.

Ve čtvrti Ummal v centru Hítu dopoledne vybuchla bomba pod americkou hlídkou, zneškodnila Humvee a zranila čtyři vojáky.

Při explozi bomby pod britskou hlídkou u mostu severovýchodně od Basry bylo zneškodněno jedno z obrněných vozidel a čtyři britští vojáci zraněni, dva z nich těžce.

Několik kilometrů severně od Ba'qúby zničila bomba Humvee americké hlídky, zabila v něm jednoho vojáka a tři zranila.

V Džazíře západně od Rawy odpoledne zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, zneškodnil obrněné vozidlo Bradley a zranil čtyři vojáky v něm.

Večer došlo v Madá'inu k explozi bomby v ulici vedoucí k budově provinční správy, zabrané nyní na sídlo sil Magháwir. Zasáhla pěší hlídku těchto sil, tři její členy zabila a dva další zranila.

Neděle 28. května 2006

Fallúdža

Síly odboje odpoledne ve městě zajaly čtyři osoby, které obcházely městské mešity a školy a vylepovaly letáky údajně vydané odbojovou organizací s názvem Nařizuj dobro a zakazuj zavrženíhodné, která ve městě operuje. Všechny čtyři najali Američané, aby jménem odboje vytiskli falešné letáky obsahující výhrůžky obyvatelstvu. Letáky hrozily zabíjením mladých lidí, kteří si oholí bradu nebo budou místním lidem prodávat led, protože takové věci islám prý zakazuje. Hrozily smrtí také všem mladým mužům, kteří by se pětkrát denně nedostavili do mešity k modlitbám, jakož i ženám, které by vyšly do trhu.

Zajatci přiznali, že jim Američané za rozšiřování letáků zaplatili, protože pro ně by to bylo při nepřátelském postoji obyvatelstva velmi obtížné. Bylo rozhodnuto, aby se ke svým činům veřejně přiznali a pak byli popraveni, aby tak bylo jasně dáno na srozuměnou, že odboj nemá s letáky nic společného.

Ramádí

Kolem 20:00 bombardovala americká letadla obytné čtvrti města Dubbat, Azízíja, Súfíja a Sikak. Při náletu zahynulo osm obyvatel včetně tří dětí a ženy. Dalších 15 lidí bylo zraněno. Jak uvedl korespondent Mafkarat al-Islam, letouny cíleně mířily na obytné domy; některé z nich byly naštěstí prázdné.

Dulu'íja

Minulý týden vyhlásily americké síly blokádu města jako trest za útoky odboje na kurdské pešmergy a americké vojáky, k nimž ve městě došlo. Americké síly vyzvaly místní obyvatele, aby poskytli jejich vojákům ochranu výměnou za ukončení blokády města. Členové delegace místních lidí, která se sešla s americkými veliteli v oblasti, sdělili agentuře QudsPress, že je Američané touto žádostí překvapili. Zástupci města Američanům vytkli, že to, co páchají na místním obyvatelstvu, se rovná kolektivnímu trestu a že blokáda způsobila smrt řady nemocných a starých lidí, kteří se nemohli dostat do nemocnice. Prohlásili, že místní lidé nemají nic společného s útoky na americké a loutkové síly, k nimž došlo minulý týden, a proto bylo nefér uzavřít celé město blokádou. Dodali, že "nemohou Američanům garantovat bezpečnost, pokud se jejich mohutná armáda nedokáže ochránit sama."

Brigády Revoluce 1920 večer prohlášeními na dveřích mešit oznámily, že podnikly útok na tři kontrolní stanoviště kurdských pešmergů ve městě, přičemž nejméně 20 pešmergů zabily. Při útocích padlo také několik jejich bojovníků. Prohlášení hrozilo dalšími útoky, zůstanou-li pešmergové v Dulu'íji.

Ozbrojené akce

Skupina partyzánů zaútočila v Tádží na dům velitele Brigád Badr, kde se právě shromáždili členové těchto milic. Útočníci vpadli do domu, zabili pět badristů a sedm zranili. Sami pak bez úhony z místa útoku zmizeli.

Ve čtvrti Mu'tasim v centru Sámarrá přepadli partyzáni hlídku loutkové armády, poškodilo jedno její vozidlo, zabili jednoho a zranili tři vojáky. V přestřelce padl jeden z partyzánů.

V okrsku Katún na jihu Ba'qúby usmrtil partyzánský ostřelovač vojáka z hlídky tzv. národní gardy projíždějící ulicí.

V Ba'qúbě nalezla večer policie mrtvolu 30letého Iráčana, který pracoval jako tlumočník pro americké okupační síly na základně na východě města. U mrtvoly byl nalezen vzkaz: "Taková odměna čeká na každého, kdo zradí svou víru a svou vlast".

Ostřelování

Dvě rakety Kaťuša středního doletu zasáhly dopoledne štáb britských sil v hotelu Šatt al-Arab v centru Basry.

Sedm minometných střel ráže 82 mm dopadlo na americký štáb v bývalé zemědělské fakultě v Ramádí.

Kolem 20:00 sestřelil odboj v oblasti jezera Tharthar mezi Fallúdžou a Sámarrá americký bezpilotní špionážní letoun, který se střemhlav zřítil na zem a roztříštil na kusy.

Večer zasáhla minometná palba štáb loutkových sil v Ámiríji na západě Bagdádu. Byla při ní zničena dvě vozidla, zabit jeden loutkový voják a dva zraněni.

Bombové útoky

V centru Basry na ulici vedoucí k hotelu Šatt al-Arab, v němž si britské síly zřídily štáb, explodovala ráno bomba pod britskou hlídkou, zneškodnila jedno její vozidlo, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Další bomba ráno explodovala v Haqláníji u Hadíthy. Zasáhla hlídku šesti amerických Humvee, jedno úplně zničila a čtyři Američany v něm usmrtila.

Na hlavní ulici okrsku Karradá ve východním Bagdádu zasáhla exploze bomby hlídku loutkové armády a zničila její vozidlo. Ve chvíli, kdy se hlídková kolona zastavila, došlo v těsné blízkosti od místa první exploze k výbuchu další bomby. Exploze celkem usmrtily tři loutkové vojáky a zranily 18 dalších a dva náhodné chodce.

K dalšímu výbuchu došlo v okrsku Qáhira, rovněž ve východní části Bagdádu. Tady zasáhl americkou hlídku, poškodil její Humvee a zranil dva vojáky.

Ve čtvrti Salám v centru Tal Afáru zasáhla dopoledne bomba pěší hlídku loutkových vojáků, jednoho zabila a tři zranila, z toho jednoho vážně.

Ve vesnici Muwajliha jižně od Latífíje narazila dopoledne na bombu americká kolona. Výbuch tu zcela zničil jedno Humvee, v němž tři vojáky usmrtil a dva zranil.

V Miqdádíji zasáhl výbuch bomby policejní hlídku, zneškodnil její vozidlo a čtyři policisty zranil, jednoho vážně.

V Tárimíji zneškodnila exploze bomby Humvee americké hlídky a zabila nebo zranila pět vojáků v něm.

Odpoledne explodovala v kulturním komplexu na západě Mosulu bomba pod hlídkou tzv. národní gardy, zneškodnila vozidlo a tři gardisty zranila.

Podle oznámení britské armády zabila exploze bomby "v severozápadním Bagdádu" kolem 21:30 dva britské vojáky a další dva lehce zranila.

Atentát

Kolem 22:00 zasypali tři členové odboje deštěm kulek a usmrtili majora Sa'dúna Músu al-Músáwího, ředitele bezpečnosti v jihoiráckém městě Amára a současně velitele proamerických Brigád Badr, když vystupoval ze svého vozu a mířil k domu ve čtvrti Husajn al-Džadíd. Všichni tři pak v černém BMV z místa útoku ujeli. O 10 minut později začali loutkoví vojáci a policisté prohledávat čtvrť a pátrat po útočnících.

Músáwí se na přelomu let 2004 a 2005 účastnil po boku americké armády druhé bitvy o Fallúdžu jako velitel špionážní brigády tzv. ministerstva vnitra.

Pondělí 29. května 2006

Američtí okupanti opět znesvěcovali Korán v Ramádí

V centru města přepadli partyzáni americkou kolonu směřující do okrsku Mal'ab, zneškodnili jedno Humvee a úplně zničili obrněné vozidlo. Zabiti byli nejméně tři američtí vojáci a pět dalších bylo zraněno.

Po poledních modlitbách vtrhli američtí vojáci do mešity Há Mím ve čtvrti Džámija. Její dveře zničili granáty, mešitu prohledali, trhali a znesvěcovali exempláře Koránu, vyhazovali je na nádvoří a pak po nich dupali. Během hodinového řádění zatkli devět přítomných věřících.

Odpoledne americká letadla ostřelovala čtvrť Azízíja, kde zničila tři domy. V nich bylo zabito pět lidí, mezi nimi žena a dítě. Další dvě osoby byly v kritickém stavu dopraveny do nemocnice. Obyvatelstvo Ramádí předpokládá, že Američané na město v nejbližší době podniknou další velký útok.

Bagdád

V okrsku Kázimíja vybuchla dopoledne bomba instalovaná pod autem, zaparkovaným na ulici poblíž tržiště, zabila devět a zranila osm civilistů.

K další podezřelé explozi došlo v poledne v převážně sunnitské Azamíji, kde vybuchlo auto nedaleko historické mešity Abú Hanífy an-Nu'mána, kde bylo zabito dalších devět civilistů a 25 zraněno.

Kolem 16:00 zavraždili ozbrojenci z Brigád Badr v okrsku Baladíjat, kde žije řada palestinských rodin, před očima jeho manželky a sedmi dětí palestinského uprchlíka. Pak klidně místo opustili. Jak poznamenal Mafkarat al-Islam, badristé mnohokrát vyhrožovali Palestincům a proamerická vláda tomu nevěnovala sebemenší pozornost.

Při explozi auta naloženého výbušninou vedle americké hlídky byl v okrsku Karradá ve zničeném obrněném Humvee zabit jeden americký voják a dva novináři CBS britské národnosti. Další novinářka Kimberly Dosierová a šest vojáků byli výbuchem zraněni. Podle zprávy CBS zpravodajové doprovázeli vojenskou hlídku a vystoupili z vozidla, načež došlo k explozi.

Američané omylem postříleli své kurdské pomahače v Dulu'íji

Oddíl 20 kurdských pešmergů zaujal pozice pod mostem na silnici spojující Dulu'íju s Baládem, kde hodlali zaútočit na partyzány. Kolem 10:00 oblastí projížděla americká kolona, vojáci zpozorovali ukryté pešmergy, považovali je za partyzány a zahájili palbu. Během 15 minut všechny pešmergy postříleli. Teprve pak přijeli blíže a zjistili svůj omyl, naložili mrtvé a odvezli je do dulu'íjské nemocnice.

O hodinu později zaútočil oddíl partyzánů na jinou skupinu pešmergů v okolí města, zničil tři z jejich džípů, zabil čtyři pešmergy a pět zranil.

Basra

Britský list The Independent oznámil, že britské jednotky byly od počátku roku 2006 každý měsíc terčem asi 60 útoků iráckého odboje, zatímco v roce 2005 to bylo průměrně 47 útoků měsíčně. Jejich počet vzrostl hlavně v Basře, kde jen za duben došlo k 71 útokům; k dalším 23 došlo v provincii Majsán, kde jsou Britové v Amáře a na základně Abú Nádží.

Zpráva se objevila vzápětí po odhalení BBC, že od počátku invaze do Iráku dezertovalo z britské armády přes 1 000 vojáků, z nichž 900 je dosud nezvěstných.

Ozbrojené akce

Skupina partyzánů zastřelila v mosulském okrsku Jarmúk dva policisty, kteří byli na cestě do práce.

Kolem 13:30 zaútočili partyzáni na policejní stanici ve Fallúdže a poškodili její budovu.

Ostřelování

Šest raket a 19 minometných střel dopadlo za svítání na americkou leteckou základnu Hadba v Habbáníji. Ze základny se ozýval zvuk sirén, stoupaly z ní mraky kouře a okupanti se ukryli v okolních palmových hájích, odkud se teprve po třech hodinách odvážili vrátit na základnu.

V poledne zasáhly tři minometné střely ráže 82 mm společný americko-irácký štáb v okupované budově pedagogického institutu v Hítu.

Večer ostřeloval odboj sedmi minometnými střelami ráže 82 mm policejní stanici Karáma v Mosulu. Přesné zásahy způsobily škody na budově a policejních vozidlech, ke ztrátám na životech však nedošlo.

Bombové útoky

Na silnici z Basry do Bagdádu ráno zasáhl výbuch bomby britskou hlídku, zničil jedno vozidlo, usmrtil jednoho a zranil tři vojáky, jednoho z nich vážně.

K další explozi ráno došlo na silnici z Isháqí do Baládu pod konvojem amerických zásobovacích kamionů doprovázených obrněnými vozidly. Beze zbytku zničila jeden kamion a zabila jeho řidiče.

Dopoledne explodovala bomba na silnici k táboru Ašraf u Chálisu asi 60 km severně od Bagdádu, kde se zdržují příslušníci íránské organizace Mudžáhid e-Chalq, kteří utekli z Íránu před a získali v Iráku azyl. Exploze zasáhla minibus se stavebními dělníky pracujícími v táboře, asi 10 z nich zabila a 12 zranila.

V Džurf an-Naddáf asi 10 km jihozápadně od Bagdádu zničil výbuch bomby dopoledne americké Humvee, v němž zranil pět vojáků.

Exploze pod hlídkou amerických vojáků a sil Magháwir zničila na jihovýchodě Bagdádu dvě hlídková vozidla.

Americké obrněné vozidlo zničila exploze bomby na severním okraji města Ána, přičemž zranila jeho čtyřčlennou posádku.

Severně od Bajdží najela na bombu americká kolona, z níž výbuch zničil jedno Humvee, zabil dva vojáky a tři vážně zranil.

Úterý 30. května 2006

Američané vyhrožují Dulu'íji, že znásilní všechny ženy

Šajch Džásim al-Ázzawí z okolí Dulu'íje sdělil tikrítskému korespondentu Mafkarat al-Islam, že všech deset šajchů města se sešlo s okupačními silami k jednání o uvolnění blokády a povolení vjezdu kamionů s potravinami a léky do deset dní nepřístupného města. Americký velitel známý jako "kapitán Phil" odpověděl takto: "Vy arabští barbaři, dáváme vám den na to, abyste vydali všechny, kdož zabíjejí naše vojáky. Pokud to neuděláte, vydám svým vojákům rozkaz, aby znásilnili všechny ženy ve městě, počínaje vašimi manželkami." Delegace šajchů na to odvětila: "Pak oblékneme svým ženám vesty s trhavinami a ony budou zítra vaše vojáky očekávat." Šajch Ázzawí dodal, že "kapitán Phil", který je žid, je nechal odejít se slovy: "Nechám vás jít, abyste můj vzkaz předali lidem ve městě."

Do města se v očekávání toho, že středa bude pro město těžkým dnem, soustředily desítky partyzánů. Nejméně 18 místních žen se nabídlo, že v případě amerického útoku provedou sebevražedné útoky. Partyzáni vyzvali obyvatele, aby poslali své ženy a děti z města pryč a slíbili jim zajistit bezpečnou cestu. Požádali rovněž obyvatele, aby v noci na středu zhasli všechna světa v domech i na ulicích a vypnuli i domácí generátory. Požádali všechny lékaře, sestry a znalce tradičního islámského lékařství, aby se téže noci dostavili do určených mešit. Řada žen odmítla město opustit a rozhodla se zůstat se svými muži.

Těsně před půlnocí zničila americká letadla raketami rybářské a dopravní lodě na březích Tigridu u města, aby znemožnila i tuto únikovou cestu z města. Na citrusové a datlové háje svrhla letadla zápalné bomby a přelétala s hlukem nad obytnými částmi města.

Jak oznámil bagdádský korespondent Mafkarat al-Islam, sunnitský politik Sálih al-Mutlak, předseda tzv. Fronty národního dialogu varoval před "těžkými následky, pokud americký terorismus proti městu Dulu'íji bude pokračovat. Zabíjení sunnitů, ničení a organizovaný terorismus, k nimž teď v Dulu'íji dochází, povede ke skutečné katastrofě celého Iráku. Cena, kterou za to okupanti zaplatí, bude vysoká."

Bagdád - Azamíja

Policie dopravila do nemocnice an-Nu'mán v bagdádské Azamíji deset bezhlavých těl neznámých osob a tvrdila, že byly zabity při záhadných explozích, k nimž v Azamíji došlo v pondělí. Zaměstnanec nemocnice však sdělil QudsPress, že na mrtvolách nebyly patrné žádné známky exploze; o hlavy přišly jiným způsobem. Personál nemocnice se domníval, že šlo o těla několika z mnoha tajných vězňů držených proamerickými bezpečnostními silami, které ve zmatku po explozích využily situace a těla poblíž pohodily.

Místní obyvatelstvo už předtím obvinilo tzv. vládu, že byla v pozadí explozí, k nimž odpoledne došlo, protože v tu dobu se ve čtvrti pohybovalo množství sil tzv. národní gardy pod záminkou, že se očekává útok partyzánů na vládní budovu v Azamíji. Pak vybuchla poblíž Abú Hanífovy mešity dvě zaparkovaná auta a třetí bylo zničeno. Členové městské rady v Azamíji pro QudsPress prohlásili, že tvrzení, podle nichž auta explodovala poblíž hlídek loutkové armády, jsou lži.

Sámarrá

Odpoledne stříleli ve městě američtí vojáci na taxík, v němž jela matka s těhotnou dcerou do porodnice. Zabili obě ženy i řidiče auta; dítě těhotné ženy -- chlapce -- se v poslední chvíli podařilo zachránit. Jeho otec a manžel zabité byl člen odboje padl v únoru v boji s americkými vojáky.

Tárimíja

Americké síly doprovázené bojovými vrtulníky a letadly uzavřely celé město, vrtulníky pak ve všech čtvrtích vysadily vojáky a ti začali prohledávat domy, jejichž dveře si podle svého zvyku otvírali výbušninami a granáty. V jednom z domů přitom zabili muže a jeho desetiletou dcerku. Aniž by uvedli důvod, zatkli při razii nejméně 35 lidí.

Další podezřelé výbuchy

Kolem 19:30 vybuchlo poblíž šíitské mešity u Bagdádu auto. Jeho exploze způsobila smrt pěti lidí a dalších 30 zranila.

Poblíž půjčovny aut v Hillá došlo k podezřelé explozi, která podle policejní zprávy usmrtila nejméně 12 lidí a 36 zranila.

Ozbrojené akce

Partyzánský ostřelovač usmrtil přesným výstřelem v Hawídži příslušníka tzv. Irácké národní gardy.

Další ostřelovač zasáhl příslušníka sil Magháwir na kontrolním stanovišti ve čtvrti Džámija v západní části Bagdádu a na místě jej usmrtil.

Americká armáda přiznala ztrátu jednoho vojáka zabitého v přestřelce s partyzány v Mosulu.

Ostřelování

Ráno vypálil odboj tři minometné střely ráže 82 mm na tábor amerických vojáků v Júsufíji. Dvě z nich ležení zasáhly a k nebi stoupal kouř ze zasažených vojenských vozidel.

Čtyři silné minometné střely zasáhly štáb sil Magháwir v Durá.

Bombové útoky

Při explozi bomby pod pěší americkou-iráckou hlídkou v Rúmmáně jihovýchodně od Qá'imu byl zabit jeden loutkový voják, zraněn druhý a dva američtí vojáci.

V Chálidíji vybuchla ráno bomba pod americkou kolonou, z níž zneškodnila obrněné vozidlo.

Na bombu narazila ráno také americká hlídka na hlavní silnici severně od Fallúdže. Její exploze úplně zničila Humvee a čtyři vojáky v něm usmrtila.

V Bú Ubajd východně od Ramádí zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, zničil obrněné vozidlo, zabil vojáka v jeho věži a další tři zranil.

Další americká kolona se stala terčem bomby v Sajjidíji na jihu Bagdádu. Ve zničeném Humvee byli dva vojáci zraněni, jeden z nich těžce.

V mosulské čtvrti Kafa'at vybuchla bomba pod hlídkou loutkové armády, zničila hlídkové vozidlo a zranila dva vojáky.

Podobný osud potkal hlídku loutkových sil u Rijádu jihozápadně od Kirkúku. Ve zničeném vozidle byli dva vojáci zraněni.

U Jathribu asi 75 km severně od Bagdádu zasáhl výbuch bomby americkou hlídku složenou z několika Humvee, jedno zneškodnil a jeho posádku zabil nebo zranil.

V západní části Abú Ghurajb zničila exploze bomby pickup loutkových sil, tři vojáky zabila a dva zranila.

Propuštěn rukojmí

Spojené arabské emiráty potvrdily, že jejich diplomat Nádží an-Nu'ajmí, který byl unesen 16. května, byl v noci na úterý propuštěn.

Středa 31. května 2006

Šíitští kolaboranti útočí proti sunnitům v Bagdádu

V úterý po setmění se desítky šíitů v uniformách loutkové policie a armády a vybavených všemožnými druhy moderních zbraní pokusily vniknout do sunnitské Azamíje. Místní obyvatelé, kteří měli k dispozici jen kalašnikovy, se jim znovu postavili.

Několik hodin trvající boj pokračoval přes půlnoc a zesílil poté, co se milicím podařilo proniknout ke středu mostu Áimmá, spojujícího šíitskou Kázimíji na pravém břehu Tigridu s Azamíjí na břehu levém. Badristé zajali sedm zraněných obránců čtvrti a ostřelovali ji minometnou palbou. Z amplionů azamíjských mešit znělo volání Alláhu akbar! a modlitby za vítězství, aby posílily obránce na duchu.

Kolem 10:00 bagdádské soudní lékařství oznámilo, že převzalo 43 těl sunnitů, kteří byli před zavražděním mučeni. Lékař, který si nepřál být jmenován, potvrdil, že šlo vesměs o sunnity a vyvrátil tím tvrzení loutkové policie, že oběti pocházely z řad šíitů. Prohlásil, že tato tvrzení nejsou nic jiného než "lži a výmysly". Na obětech byly patrné stopy mučení elektrickými šoky, noži a vařící vodou, nehty měly většinou vytrhané. Šlo o sunnitské obchodníky, podnikatele, vysokoškolské studenty a duchovní. Těla byla nalezena poblíž šíitských mešit v okrscích Madínat as-Sadr, Šula a Kázimíja.

Před polednem zaútočili partyzáni na policejní stanici ve čtvrti Qáhira ve východním Bagdádu a obsadili ji. Zničili hlídková vozidla a zmocnili se policejních zbraní a zabili nebo zranili několik policistů, zatímco další policisté utekli. Asi po hodině stanici s kořistí opustili.

Okupanti posilují sevření Dulu'íje

Od svítání byl ve městě klid až do 10:00, kdy zasáhlo hlavní americkou základnu severně od města několik minometných střel. Během dne Američané posílili sevření města, které obklopily desítky vojenských vozidel a oddíly vojáků, zatímco po nebi kroužila letadla. K očekávanému americkému útoku nicméně nedošlo.

Desítky kamionů naložených potravinami a léky pro město, zaslanými Iráckým červeným půlměsícem, dobročinnou organizací Spojených arabských emirátů a dalšími organizacemi z Bagdádu, Tikrítu a Sámarrá, dorazily k západnímu okraji města. Doprovázeli je ve svých autech i jednotlivci toužící pomoci obyvatelům města trpícím týdenní americkou blokádou. Americké síly jim však zabránily jak ve vjezdu do města, tak v odjezdu zpět, takže konvoj uvízl v opuštěném území.

Korespondent Mafkarat al-Islam pořídil záběry amerických vojáků na západním okraji Dulu'íje (viz: www.islammemo.cc/news/one_news.sp?IDNews=112435).

Loutkoví představitelé vyhlásili v Basře výjimečný stav

Loutkový "irácký" premiér Núrí al-Málikí po návštěvě Basry v doprovodu tzv. viceprezidenta Táriqa al-Hášimího vyhlásil ve městě na měsíc výjimečný stav. Oznámil rovněž vytvoření bezpečnostního výboru složeného z předsedy, člena loutkového parlamentu Hasana as-Sáfího a čtyř dalších členů, který bude na bezpečnostní situaci ve městě dohlížet.

Málikího návštěvu vyvolala zvyšující se intenzita srážek mezi různými šíitskými frakcemi, které jinak vesměs podporují americké síly a loutkový režim. Guvernér Wá'ilí se svými stoupenci se často dostává do konfliktu s jinými šíitskými kolaboranty spojenými s velitelem policie.

Po vyhlášení výjimečného stavu se po městě rozmístil značný počet příslušníků tzv. Irácké národní gardy a od západu slunce vstoupil v platnost zákaz nočního vycházení.

Ozbrojené akce

Ráno přepadla skupina partyzánů na dálnici v Abú Ghurajb americkou hlídku, zneškodnila jedno Humvee, zabila dva a zranila tři vojáky.

Kolem 18:00 zastřelili partyzáni v Ba'qúbě pět ze skupiny iráckých kolaborantů, vyjíždějících z americké základny, a tři další vážně zranili.

Ostřelování

Kolem 8:00 zasáhly čtyři minometné střely ráže 120 mm americkou leteckou základnu v Habbáníji.

Čtyři střely stejné ráže dopadly ráno na sídlo tzv. ministerstva vnitra v Bagdádu, kde podle policejního zdroje zabily tři zaměstnance, z toho dvě ženy, a zranily čtyři srážce.

Nad pevností v jižní části Sámarrá sestřelil ráno odboj americký bezpilotní špionážní letoun.

V poledne vypálil odboj tři rakety středního doletu na bagdádskou tzv. Zelenou zónu.

Bombové útoky

Kolem 7:30 vybuchla v Chálidíji bomba pod hlídkou loutkových vojáků, zničila celé vozidlo, zabila dva a zranila tři vojáky v něm.

V okrsku Safwán u hranice Iráku s Kuvajtem zasáhl ráno výbuch bomby britskou kolonu, zneškodnila obrněné vozidlo a zranila tři Brity, jednoho vážně.

Americká kolona narazila ráno na bombu na hlavní ulici v Mušáhadě asi 25 km severně od Bagdádu. Výbuchem byla zničena hledačka min, zabiti byli dva vojáci a čtyři zraněni.

Také ve Fallúdže se stala terčem bomby americká kolona, vyjíždějící ze základny v centru města. Ve zničeném Humvee bylo zabito nebo zraněno pět vojáků.

V okrsku Dawwása v centru Mosulu vybuchlo vedle policejní hlídky zaparkované auto, zničilo dvě hlídková vozidla a zabilo dva policisty. Dalších šest policistů a 14 civilistů bylo zraněno; mezi zraněnými byl i velitel policie v Tal Afáru brigádní generál Ibráhím al-Džabbúrí.

V západní části Hítu zničil výbuch bomby Humvee z americké hlídky, usmrtil tři vojáky a dva zranil.

Na hlavní silnici v okrsku Durá severně od Ba'qúby zasáhl výbuch bomby hlídku loutkových vojáků, zničil hlídkové vozidlo, zabil jednoho a zranil tři vojáky.

Ve čtvrti Dubbat na východní straně Ramádí explodovala asi v 8:20 bomba pod americkou hlídkou. Podle oficiálního policejního sdělení zabila tři příslušníky námořní pěchoty a jejich tlumočníka, amerického občana Abd ar-Rahmána původem ze Saúdské Arábie. Američané po explozi zatkli pět osob, zbili je a odvezli s sebou na svou základnu na západě města.

Atentát

V Miqdádíji vybuchla krátce před polednem bomba v budově provinční správy a zabila guvernéra města Farhána Áliwího, ředitele jeho úřadu a dalšího úředníka.

Zdroj: www.albasrah.net/pages/mod.php?header=res1&mod=gis&rep=rep" target="_blank" class="btn">ZDE

                 
Obsah vydání       16. 6. 2006
18. 6. 2006 Slovensko: Fico vítězem voleb
16. 6. 2006 Je Marx stále ještě relevantní?
17. 6. 2006 Šamani, šamani Alex  Koenigsmark
16. 6. 2006 Zdeněk Šámal: Diletanti nejsme Filip  Rožánek
16. 6. 2006 Jsou evropské univerzity druhořadé, ve srovnání s americkými?
16. 6. 2006 Irák: 60 britských vojáků měsíčně trpí duševními chorobami
16. 6. 2006 Komunismus Petr  Wagner
16. 6. 2006 Neumíme myslet
16. 6. 2006 Jsou pochody českých myslí nepochopitelné? Vojtěch  Polák
16. 6. 2006 Oranžová Morava Jiří  Faimon
17. 6. 2006 Horáček o Straně Zelených: Obavy o životní prostředí volají po řešení
16. 6. 2006 V poušti Stephen  Crane
16. 6. 2006 ČSSD prohrála kvůli své antiekologické politice v Ústí
17. 6. 2006 "Nikoliv ekoteroristi, ale blbci"
15. 6. 2006 Exponenti bývalého režimu jsou ve všech politických stranách
16. 6. 2006 Krvavá americká ruleta Karol  Dučák jr.
16. 6. 2006 Je co zařezávat?
16. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. května 2006
16. 6. 2006 Oficiální přehled koaličních ztrát války v Iráku
16. 6. 2006 Video amerického vojáka, oslavujícího zabíjení iráckých civilistů
16. 6. 2006 Pan Maňák s komunisty nemluví Josef  Vít
15. 6. 2006 Strana Zelených a ČSSD
16. 6. 2006 Několik otázek pro pana Miroslava Šutu
16. 6. 2006 Podněcuje ODS občanskou válku?
16. 6. 2006 Totalitní solidnost
15. 6. 2006 Důsledek: PR pro farmaceutickou firmu Petr  Wagner
16. 6. 2006 Konflikt -- súčasť politickej komunikácie Ľubomír  Andrassy
15. 6. 2006 Zbabělá česká inteligence nevysvětluje, co se děje Věra  Říhová
15. 6. 2006 Nejstarší portrét člověka
15. 6. 2006 K povaze většiny našich diskusí Miloš  Dokulil
14. 6. 2006 Na Paroubka! A... proč vlastně? Ondřej  Slačálek
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce