2. 10. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 10. 2006

Kubiceho aféra II. Prozatím

Je skutečně důležitou otázkou, za jakých okolností je možné někoho odposlouchávat, z jakých důvodů a k jakým účelům. V takovém případě je úplně jedno, jestli byl dotyčný ministr s velkou morální převahou a vnitřní silou, jeho tchýně nebo obyčejný smrtelník. Jde o oblast hranic osobní svobody a pravidel jejího omezování.

Je vcelku pochopitelné, pokud se policie snaží zjistit, kudy unikl na veřejnost záznam dokumentů o probíhajícím rozsáhlém vyšetřování závažných kriminálních činů, zasahujících do nejvyšších kruhů společnosti (s levnou dramatičností nazvaný Kubiceho zpráva).

Je úplně jedno, jestli je v takové souvislosti vyslýchán politik nebo běžný občan, oba jsou si před zákonem rovni a stejnou měrou se mu mají zodpovídat. Jinou věcí by ovšem bylo, kdyby se tak stalo na politickou objednávku, což se údajně stalo -- iniciátorem odposlechů měla být žádost z Lidového domu.

Pokud tomu tak je, je to s demokracií v této zemi špatné. Znamenalo by to, že politická sféra může libovolně řídit nejen policii, ale také justici. Trojí dělení moci sice samo o sobě neznamená, že je nějaký společenský systém demokracií, ale je alespoň jejím přirozeným prostředím pro existenci; každé prorůstání jednotlivých složek moci navzájem je pro zdravý společenský organismus totéž, co rakovina pro ten lidský. Prokázat tohle by mělo tuto společnost dostatečně silně vyděsit.

Zatím to ale prokázáno nebylo. Je jistě zajímavé, že odposlechy politiků a novinářů začaly v den jmenování nové vlády, už méně je zajímavé to, že byly ukončeny v den zveřejnění zprávy o nich -- nemá asi smysl dále odposlouchávat někoho, kdo ví, že je odposloucháván.

Věřím a doufám, že se podaří dostatečně obnažit souvislosti okolo odposlechů poměrně velkého počtu lidí. Je tu například jasný motiv ze strany ČSSD, která možná přišla mediální taškařicí pana Kubiceho těsně před volbami o rozhodující voličské hlasy, je tu také poměrně dlouhá doba, po kterou ještě mohla ČSSD skrze nezvykle dlouho dosluhující vládu ovlivňovat chod státních orgánů této země.

To jsou všechno okolnosti, které je nutné brát v potaz. Jsou jistě i další indicie, které vyznačují tuto stopu, ale zatím ještě nikdo nedokázal hodnověrně doložit, že tato stopa skutečně vede do Lidového domu. Žádný konkrétní důkaz -- je tomu skutečně tak -- dosud nebyl předložen a proto by měla být, stejně jako v každém jiném případě, dodržována presumpce neviny.

Jak bylo řečeno, nezávislé vyšetřování by skutečně mohlo doložit, že za odposlechy stála ČSSD a takové podezření by nemělo být podceňováno. To co ale tvrdí ODS, tedy těch "pár expresívních výroků" o dračích vejcích a fízlování, není nic jiného než propagandistická akce těžkého kalibru, kterou ODS provádí přesně podle osvědčené šablony. "Kubiceho metoda" se stala oblíbeným způsobem komunikace ODS v předvolebním období.

Je to ve své podstatě připoutání smyšlené konstrukce hypoteticky možných (ale nikoli skutečných) souvislostí k i jinak významným událostem (ČSSD -- mafie; ČSSD -- odposlechy politiků a novinářů). Vytvářením těchto entit rozkládajících se na hranici reality a ireality dochází k útoku na emoce veřejnosti, lépe řečeno na emoce davu. Ten je vytvářen a udržován podobnými impulsy v emotivním napětí potřebném pro udržení davové náklonnosti, která je zejména v předvolebním období velmi důležitá. Jak známo, pouze vůle a nikoliv rozum může donést voliče do volební místnosti a k tomu zdaleka není třeba tolik rozumu, jak se všeobecně soudí. Ačkoliv je dav kvantitativně vysoce inteligentní, je řiditelný naprosto primitivními, iracionálními signály - přechod kvantity v kvalitu zde zjevně příliš nefunguje.

Pomiňme "falešné" etické problémy propagandy podobného typu. Přes empiricky ovšřenou funkčnost této metody nerozumím tomu, jak může být ODS tak hloupá a snažit se v tak krátké době opakovat svou propagandistickou fintu podruhé. Je možné, že se jí podaří dodat nový elán svým stabilním příznivcům, z dlouhodobého hlediska je to ale jen další vytloukání důvěryhodnosti z pověsti tohoto politického spolku. V tom si s ČSSD mohou směle podat ruce.

Ale ODS si sama dobře uvědomuje, jakým způsobem přestřelila. Pokud by byli pánové Topolánek, Langer, Pospíšil a další tak skálopevně přesvědčeni o existenci důkazů o politické objednávce odposlechů, nesnažili by se tak úpěnlivě bojovat o to, aby se téma odposlechů přestalo mediálně vyčerpávat v souvislosti s ČSSD a začalo se skloňovat v souvislosti s jejich oprávněností. Současná mediální hra mezi ČSSD a ODS se proto vede o to, zda se podaří odpoutat význam obvinění z politické objednávky odposlechů a přenést jej na problém legislativní úpravy jejich použití.

Jak potvrdil další neuvěřitelný ministr spravedlnosti (resort spravedlnosti se z mně neznámých příčin stal dětskou hračkou obětovanou pro potřeby politického pískoviště), slovy o dračích vejcích a fízlování měla ODS na mysli "politickou odpovědnost" ČSSD za to, že je něco takového možné. Je prý od ČSSD trapné, že se snaží soustředit se na "pár expresivních výroků". ČSSD má za sebou jistě spoustu trapných výstupů svých představitelů, v tomto případě ale leží veškerá trapnost na straně ODS. Až do chvíle, než se prokáže to, že si ČSSD skutečně odposlechy objednala.

                 
Obsah vydání       2. 10. 2006
2. 10. 2006 Lidé, kteří nejsou občany USA, mohou být zadržováni na neomezeně dlouhou dobu a bez práva na soudní proces Greg  Evans
2. 10. 2006 Niall Ferguson: Ignorovat Ženevské dohody není dobrý nápad
2. 10. 2006 Byly odposlechy zastrašováním? Jan  Pokorný
2. 10. 2006 Deníček brazilského pozorovatele Josef  Mikovec
2. 10. 2006 Brazílili čeká druhé kolo prezidentských voleb
2. 10. 2006 Kubiceho aféra II. Prozatím Bohumil  Kartous
2. 10. 2006 Uzákonit odposlechy! Ivan  Kunc
2. 10. 2006 Rakušané odmítli demontáž sociálního státu Richard  Seemann
2. 10. 2006 Rakouská opozice zvítězila ve volbách
1. 10. 2006 Nevolit, to nejde Uwe  Ladwig
2. 10. 2006 ■ ■ ■ Ivan  Blatný
2. 10. 2006 "Občané za práva seniorů"
2. 10. 2006 Almodóvarův Návrat - příběh z jiného světa Lubomír  Molnár
2. 10. 2006 Tolerance v islámu Mohamed Abbas Al Mutasim
2. 10. 2006 USA zbrojí, teroristé velí Jiří  Klega
2. 10. 2006 Hašení požáru petrolejem už musí pokračovat! Jozef Bohumil Ftorek
30. 9. 2006 Buněčné dělení a slučování špiónů Štěpán  Kotrba
1. 10. 2006 Bílý dům v krizi ohledně "lží o válce v Iráku"
2. 10. 2006 Je "křesťansky" spravedlivý hněv oprávněný? Miloš  Dokulil
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala
30. 9. 2006 Saša Vondra zřejmě není příliš populární mezi Čechoameričany v New Yorku
30. 9. 2006 Langerovo Watergate: Novinářská inspirace pro politiky Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 ODS projevuje totalitní tendence a Česká televize ji v tom podporuje Milan  Valach
30. 9. 2006 Pákistánská rozvědka "se podílela na bombových atentátech v Bombaji"
30. 9. 2006 Elektrárna špiní skoro tolik jako všechna auta
2. 10. 2006 Mladá fronta Dnes přišla v neděli večer na to, co Britské listy napsaly už v sobotu ráno... Štěpán  Kotrba
2. 10. 2006 PEN klub: kámoši kámošů našich rozvědčíků Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 U nás v Brazílii Josef  Mikovec
29. 9. 2006 Zpackané Langerovo Watergate na Primě Štěpán  Kotrba
30. 9. 2006 Helena Šulcová není moderátorkou Radiožurnálu Jan  Pokorný
29. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. září 2006
29. 9. 2006 Jak se bojuje s terorismem na Krajském soudě v Ostravě Aleš  Uhlíř
29. 9. 2006 Je-li tohle spravedlnost, pak já jsem banán
29. 9. 2006 Letní dětský tábor "za Ježíše!"
29. 9. 2006 Nepohodlní hrdinové Václav  Dušek
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce