6. 6. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 6. 2007

Uvolnění přišlo až v roce 1963, ale pod pokličkou už to vřelo

Vážený pane šéfredaktore,

k Vaší kritice p. Kotrby bych chtěl poznamenat: Dobrý autor nemusí nezbytně zažít to o čem píše, a přesto dokáže přiblížit pravdivý obraz skutečnosti mnohem lépe než jiný autor, který tu dobu prožil, píše Jaromír Furman.

Všimněte si, že všichni Vaši oponenti v otázce Bromovy písničky jsou zajedno a to i se mnou, který jsem v té době právě ukončil své poma-turitní působení na ostravské šachtě Petr Cingr, kde jsem se pokoušel po dva roky získat důvěru dělnické třídy a zrovna přešel na VŠE v Praze. To až po absolvování prvního semestru VŠB v Ostravě, neboť nezbytné doporučení a tedy připuštění k přijímací zkoušce by pro jiné studium nebylo v lidských silách získat. Zdůrazňuji - v OSTRAVĚ !

Když odstartoval Gagarin, byl jsem již 2 měsíce studentem VŠE v Praze, měl jsem za sebou první zkušenost s demonstrací, při které se rozbíjela okna na belgiské ambasádě( zavraždění Patrice Lumumby) a pořád ještě jsem měl problém uvěřit, že žiji v tomtéž socialismu, jaký jsem znal z Ostravy. Připadal jsem si jako bych žil v jiném státě.

To k Vaší poznámce o úhlu vidění nepochybného sovětského úspěchu očima lidí v Ostravě a v Praze. Byl jsem tenkrát dvacetiletý student s ne zrovna příjemnou životní zkušeností z rubání ani ne 40 cm vysokého. Absolutně jsem neměl nejmenší důvod podporovat tehdejší Novotného režim, který po Maďarsku 56 obrátil úžasný rok 1955 v prověrkově represivní stalinistický návrat. V Ostravě panoval ještě pár let po Gagarinovi otupující systém, jenže v Praze, hned po prvním neúspěšném roce zrušené pětiletky, se již hnal ten úžasný osvobozující duch spojený se jmény : Selucký, Šik , Liebermann a další třeba v Polsku. Také se vrátil na VŠE prof. Hrubý, rovnou z kriminálu, do pozice ved. katedry a před školou parkoval jeho Ford Anglia, který dostal k rehabilitaci.

Závěrem Vám chci podat svědectví : Přestože v pohotovém vyrobení písně o majorovi Gagarinovi panem Bromem byl nezpochybnitelný kalkul, píseň byla tehdejší českou veřejností přijímána společností kladně. Dovolte mi abych vám řekl, že jste mnohem lepším filmovým kritikem než historikem. A abych byl i já spravedlivý, cením si samozřejmosti, s níž jste uveřejňoval všechny oponující názory a tvrzení, v nichž nechybělo i pár "nálepek". To totiž je přímo "živá voda" v naší ubohé novinářské realitě, která nemá daleko k té , co se prohlašovala za platnou na věčné časy.

***

Mile jste mne překvapil okamžitou reakcí, i když hluboko po půlnoci. Měl jste kliku, že jste se narodil o 10 let později než já. Jednak jste nezažil bombardování ani frontu na konci II. SV a hlavně jste byl batoletem, když zuřila padesátá léta. Z vyprávění jste se seznámil s mnoha tragickými příběhy, to je ale přesně to, co jste vytkl panu Kotrbovi.

Netvrdím, že mé vzpomínky na Gagarina a politická atmosféra v té době jsou jedině správné a objektivní. Říkám Vám opravdu jenom svůj subjektivní pocit člověka, který se ocitl v báječné Praze, když se mu právě podařilo utéct s velkého ostravského koncentráku.

Už jsem se tam nevrátil přesto, že jsem se tam narodil a morálně formoval v neuvěřitelném skautském oddíle, který právě jenom v Ostravě dokázal přežít všechny zákazy a likvidační akce. Vím, že šlo o jediný nepřetržitě fungující skautský oddíl na východ od železné opony. Vedl jej Karel Líba a družina starších s nasazením života, když v 52. se dál konaly konspirační schůzky a akce ve zřícenině ostravského hradu a kdy pátrající kluci-nečlenové, kteří všichni toužili členy se stát, byli lákáni a odvádění některým z členů družiny starších, převlečeným do romantického úboru Široka z Foglarových knížek. Dnes jsou tihle skuteční hrdinové včetně Karla ve věčných lovištích, ale oddíl stále žije, Karel má svého důstojného pokračovatele v Akimovi (pravým jménem Mika) a kromě toho, že prokládá zájem o život v přírodě tak půl napůl prací s informační technikou všeho druhu, nezapomíná se na mohylu z kamení, kterou pietně vytvořily celé generace členů tak, že na ni přidávali kámen ke kameni.

Ta mohyla v Beskydech vznikla na památku členů oddílu, kamarádů Karla a dalších, kteří byli koncem války postříleni po udání, že se připravují k povstání s přibližující se frontou.

Ještě Vám připadám jako desperád ? Kdybyste maturoval v 58., nebyl byste přesvědčen méně, než jsem byl já, že po inauguraci Kennedyho se i v Praze začalo dýchat o něco volněji . Hledal jsem fakta, důkazy pro své tvrzení. Prošel jsem svou knihovnu abych zkontroloval datum vydání Jednoho dne Ivana Denisoviče, Seluckého Ekonomiku, morálku, život , Kodetovu Hmotnou zainteresovanost v průmyslu ČSSR a musím Vám dát za pravdu.

Všechny tyhle ideologii bořící díla a dílka vyšly v roce 1963. Jenže už o rok později jsme my, studenti předposledního ročníku dokázali prosadit zrušení státnic z "vědeckého komunismu", zveřejnili do té doby supertajný Šikův návrh ekonomické reformy(ten druhý, t zv. žlutý) a pořádali na škole diskuse s neuvěřitelně odvážným Radoslavem Seluckým, Otou Šikem, Kožušníkem, Komendou. Kodetem, při kterých naši kantoři s výjimkou prof. Kadlece a Šilhána skoro vždycky předposraně chyběli.

Znám skutečné důvody pro které byly tyto události , včetně vyvrcholení v roce 1968 zesměšňovány a onálepkovány polistopadovými " odborníky na neoliberalismus v Čechách. Domnívám se, že je znáte i Vy .

Omlouvám se za rozvláčnost, pokusil jsem se připomenout lidi a události, které by si podle mého názoru zasloužily trochu více objektivity.

                 
Obsah vydání       6. 6. 2007
6. 6. 2007 Spojené státy jsou stále proti dohodě o skleníkových plynech
6. 6. 2007 New York Times: Bushova pražská tiskovka před umlčeným tiskem
6. 6. 2007 Jak jsem si byl poslechnout argumenty druhé strany a skončil na policii
6. 6. 2007 Fričová konečně v České televizi
6. 6. 2007 Janeček nejspíš dostal za pět minut dvanáct rozum Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Nejúčinnější zbraní v boji proti extremismu nejsou kulky ani bomby - nýbrž univerzální přitažlivost svobody George W. Bush
6. 6. 2007 Bývalý Bushův poradce odsouzen na dva a půl roku do vězení
6. 6. 2007 Bush pozval ruské generály, aby si prohlédli projekt raketové obrany
6. 6. 2007 Gordon Brown a Jiří Paroubek aneb technologie moci jako český fenomén Bohuslav  Binka
6. 6. 2007 Český bulvár se ve věci amerického radaru začíná klonit na stranu veřejnosti Jiří  Mašek
6. 6. 2007 Ne základně, ne Bushovi
6. 6. 2007 Vojenské základny USA ve světě Zdeněk  Brousil
6. 6. 2007 Ani modrá, ani zelená, nýbrž červená planeta Stanislav A. Hošek
6. 6. 2007 Michael  Marčák
6. 6. 2007 Záviselo na rodině
6. 6. 2007 Uvolnění přišlo až v roce 1963, ale pod pokličkou už to vřelo
6. 6. 2007 Mentorování
6. 6. 2007 Gagarinův let byl začátkem nového věku
5. 6. 2007 Pěkně jste to napsal! Tomáš  Krček
6. 6. 2007 Prezident disident Michal  Rusek
5. 6. 2007 Myslí si Bush, že v ČR vládne prezident Ilves?
6. 6. 2007 Historické analogie spjaté s návštěvou George W. Bushe v Praze neberou konce Petr  Nachtmann
6. 6. 2007 Vlast(a) pod hvězdnatým praporem Pavel  Kopecký
6. 6. 2007 Odsouzení "milicionářů" v Polsku
6. 6. 2007 Polsko trestá milicionáře - v Česku téměř ticho Karel  Mašita
6. 6. 2007 Canny
6. 6. 2007 Krásná doba Tomáš  Koloc
5. 6. 2007 Kotrba "vzpomíná" na dobu, kterou nezažil Jan  Čulík
5. 6. 2007 Demonstrace proti panu Bushovi Jan  Molič
5. 6. 2007 Bush akci Greenpeace nepochopil?
5. 6. 2007 Daleko aktuálnější než Gagarin je Minařík Petr  Nachtmann
5. 6. 2007 Proč bychom se netěšili....?!? Ladislav  Žák
6. 6. 2007 Hledání podpory i strategie Oskar  Krejčí
5. 6. 2007 Politická kontroverze zastínila skutečnost, že raketový štít je nerealizovatelný
6. 6. 2007 Vojensky nevzdělaní novináři Lubor  Kasal
6. 6. 2007 Palba do vlastních řad Pavel  Zoch
5. 6. 2007 K mému domovu patřil i Gagarin, Parkanovou s Vyčítalem k životu nepotřebuji
5. 6. 2007 Jazzová ministryně a přítel nejvěrnější Milan  Neubert
5. 6. 2007 Vzpomínka na majora a ty druhé Štěpán  Kotrba
5. 6. 2007 Není prohrou, ale někdy projevem síly přijmout neuskutečnění toho, co si člověk tolik přál Jan  Paul
5. 6. 2007 Americké procesy s vězni z Guantánama se rozložily
5. 6. 2007 Návštěva potentáta Michal Z. Čenko
5. 6. 2007 Postmoderní srovnávání není na místě Tomáš  Krček
5. 6. 2007 Americký Kongres vyškrtl z obranného rozpočtu výdaje na stavbu protiraketové základny v Polsku
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce