25. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 2. 2008

Strana Levice se dostala i do hamburského parlamentu

Předběžné výsledky voleb do zemského parlamentu hansovního města Hamburku přinesly dva jasné signály. Křesťanští demokraté s 42,6 procenty ztratili absolutní většinu a do zastupitelstev čtvrté staré spolkové země po Brémách, Hesensku a Dolním Sasku se dostala strana Levice s 6,4 procenty. Levice je nyní tak zastoupena v deseti spolkových zemích ze šestnácti. Na druhém místě jsou sociální demokraté s 34,1 procenty a třetí Zelení s 9,6 procenty. Vzhledem k složitosti volebního systému, kdy každý volič obdržel šest hlasů, které buď mohl rozdělit jednotlivým kandidátům nebo je soustředit na jednoho, budou zřejmě definitivní výsledky známé až ve středu. Přesto již nyní je zřejmé, že největší přírůstek hlasů zaznamenala strana Levice, která podle posledních předběžných výsledků získala 8 mandátů a sociální demokraté 45 ( +4) mandátů.

Stalo se tak na úkor především křesťanských demokratů, kteří mají 56 mandátů ( - 7) i Zelených s 12 mandáty ( - 5) . Poněkud si sice polepšila liberální FDP, ale ztroskotala na pětiprocentní hranici, která je nutná ke vstupu do parlamentu. Již nyní je jisté, že křesťanští demokraté nemohou již samostatně vládnout a budou si muset pro další vládnutí vybrat buď Zelené nebo uzavřít se sociálními demokraty velkou koalici. Teoreticky by mohla uzavřít koalici jedna ze dvou nejsilnějších stran spolu s dalšími dvěma malými, což by umožnilo nadpoloviční většinu v 121 členném zemském sněmu.

Vše zatím nasvědčuje tomu, že 53 letý starosta Hamburku Carl-Friedrich Arp Ole svobodný pán von Beust, který je současně prezidentem Spolkové rady, může obhájit svou funkci. Jeho rodiče museli za nacistické éry uprchnout, protože matka podle norimberských zákonů byla židovská míšenka. Je kmenovým příslušníkem křesťansko demokratické strany CDU, do které vstoupil již jako šestnáctiletý. Získal právnický titul a původně pracoval jako advokát. Starostou se stal poprvé v roce 2001 a toto postavení obhájil i v roce 2004 poté, co obstál před voliči i jako gay, když získal pro svou stranu absolutní většinu.

V letošních volbách byl jeho hlavním soupeřem o šest let starší sociální demokrat Michael Naumann, také právník. Ten nepoznal svého otce, který padl v roce 1942 u Stalingradu. Jako jedenáctiletý musel uprchnout se svou matkou z NDR do Hamburku, když ji STASI začala pronásledovat pro její kontakty s židovskými příbuznými, žijícími ve Spojených státech. Naumann byl známý především jako novinář , pracoval jako dopisovatel ve Washingtonu a stal se i vedoucím zahraniční redakce "Spieglu". V roce 1998 jej povolal tehdejší spolkový kancléř Gerhard Schröder do své vlády jako pověřence pro kulturu a média. Zde především vynikl při prosazování současné podoby památníků obětí holocaustu v Berlíně. Před rokem byl 99 procentní většinou zvolen za prvního kandidáta SPD do hamburských voleb na místo starosty. Z prvého manželství má dvě dospělé děti. Všechny síly soustředil na svůj úkol. Vzdal se spoluvydavatelství známého týdeníku "Die Zeit" i moderace populární relace RBB televize "Im Palais". Do poslední chvíle osobně rozdával ještě před otevřením volebních místností letáky své strany vyzývající Hamburčany, aby odevzdali hlasy sociální demokracii.

Starosta Beust šel do voleb především s tvrzením podstatného snížení nezaměstnanosti, když během roku v Hamburku byl zaznamenán nárůst pracovních příležitostí o více než dvě desítky tisíc a vysokou životní úrovní obyvatel tohoto téměř dvou milionového města. Jeho protikandidát Naumann upozornil, že těchto úspěchů bylo dosaženo především ekonomickými reformami Schröderovy vlády, jejímž byl sám členem a úsilím své strany o sociální spravedlnost. Na pozadí současného odhalení daňových úniků do Lichtenštejnska, zpronevěry peněz věnovaných dětské organizaci UNICEF a aféry bossů Volkswagenwerku se však odrazil celkem očekávaný úspěch strany Levice. Podle předběžných odhadů se dokonce počítalo s dvouciferným číslem zejména poté, co předseda SPD Kurt Beck překvapivě připustil možnost spolupráce s touto stranou při zřizování koalic i ve starých spolkových zemích. Jak poznamenalo včerejší vydání "Schleswigu-Holstein am Sonntag", "pokud by se v Hesensku nechala zvolit stranou Levice vedoucí kandidátka SPD AndreaYpsilanti za ministerskou předsedkyni, nebylo by to po prvé, co by strana nedodržela slovo. Občané jsou na volební lži stran celkem zvyklí. Pokud jde o moc, jsou ochotny i demokratické strany uzavřít smlouvu i s čertem. Populisté jsou všichni." Politologové však poukazují, že v tomto případě to však poškodilo sociálně demokratického kandidáta ve prospěch strany Oscara Lafontaina a Gregora Gysiho. Uvnitř sociální demokracie na spolkové úrovni došlo k rozporuplné diskusi, kdy předseda mocného odborového svazu "Hornictví-Chemie a Energie" Hubertus Schmoldt i další vedoucí funkcionáři SPD odmítli jakékoliv spojenectví se stranou Levice. Při prezentaci výsledků hamburských voleb předsednictvem SPD Beck překvapivě prohlásil, že jeho výrok o případné koalici se stranou Levice byl "špatně interpretován".

Naumann při oznámení výsledku voleb použil stejného sloganu jako jeho hesenská soudružka: "Německá sociální demokracie je opět zde!". Připomenul tak doby, kdy Hamburk byl její pevností a starostou byl legendární Henning Voscherau. Von Beust v prvé reakci výsledky voleb označil za "výtečné". Senátor pro finance křesťanský demokrat Michael Freytag oznámil, že strana má tím pověření k vytvoření vlády a po oznámení definitivních výsledků se poradí, jakého partnera si vybere. Nejlepší by byla koalice se Svobodnou FDP, avšak protože se do městského parlamentu zřejmě nedostala, vyvstávají jiné možnosti. Spolupráci se stranou Levice ale rozhodně odmítnul. Místopředsedkyně strany Zelených ve spolkovém sněmu Krista Sagerová nevyloučila možnost uzavřít tzv. černo--zelenou koalici s Beustem. Ten již začátkem minulého měsíce prohlásil, že by s nimi uzavřel koalici raději než se sociálními demokraty. Přesto však předsednictvo hamburských Zelených prohlásilo, že je zatím mnoho politických rozdílů mezi oběma stranami, ale nyní po oznámení výsledků její představitel takovou spolupráci nevyloučil. Pokud by se tak stalo, byla by to prvá spolková země, kde by vznikla tzv. černo-zelená koalice. Zatím se tak stalo pouze na komunální úrovni v několika velkých německých městech.

                 
Obsah vydání       25. 2. 2008
25. 2. 2008 Česká televize a výročí Února 1948 František  Řezáč
25. 2. 2008 Léta 1945 - 1948: Partaje se skutečně chovaly podobně jako dneska
25. 2. 2008 Racionalita František  Koukolík, Jana  Drtilová
25. 2. 2008 Devět poznámek o deprivantech František  Koukolík
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data
25. 2. 2008 Volby v Hamburku, neboli jak ovlivnit postavení kandidátů z jiných stran Uwe  Ladwig
25. 2. 2008 Strana Levice se dostala i do hamburského parlamentu Richard  Seemann
24. 2. 2008 Švejnarománie Jan  Keller
25. 2. 2008 „Medvědi“ na obloze po šesti měsících Jaroslav  Kuba
25. 2. 2008 Michael  Marčák
25. 2. 2008 Český umělec vyvolal v Bostonu "mediální smršť" Milan  Kohout
25. 2. 2008 Nokia, kapitál a jiné mobility Petr  Schnur
25. 2. 2008 Na správné straně Ladislav  Žák
25. 2. 2008 Čtyři osmičky a jedna devítka Vladislav  Černík
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili
25. 2. 2008 Je možné, že by některá média informovala na principu ordálu? Jaroslav  Boudný
25. 2. 2008 Fidelův abdikační dopis: "Můj hlas ještě slyšet bude" Fidel Castro Ruz
25. 2. 2008 šílený srdce Jáchym  Topol
25. 2. 2008 Pyrrhovo vítězství (ve stínu oslích uší krále Midase) Radovan  Baroš
23. 2. 2008 Studenti protestují proti chování menz
25. 2. 2008 Kypr povede komunistický prezident
24. 2. 2008 Viagra poškozuje spermata
23. 2. 2008 How to resist death Jan  Čulík
24. 2. 2008 Česká média a jejich dezinterpretace Února Jan  Čulík, Jan  Polívka
22. 2. 2008 MUDr. Roman Joch (Občanský institut): Legalizujme mučení Jakub  Rolčík
22. 2. 2008 Legalizace tortury jako mučení "hodnými lidmi" podle MUDr. Romana Jocha Aleš  Uhlíř
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede
30. 11. 2007 Jací jsme
12. 2. 2008 Hospodaření OSBL za leden 2008