5. 3. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 3. 2008

KAPITOLA Z KNIHY

Chalid Šejk Mohamed měl možnost připravovat útoky z 11. září na území USA, přestože na něj byla vypsána dvoumilionová odměna

Chalid Šejk Mohamed byl hlavním organizátorem útoků z 11. září 2001. V současné době se v USA, na základně Guantanámo, připravuje soudní řízení před vojenským tribunálem, který ho má, za organizaci útoků, odsoudit k trestu smrti. Existují ale fakta, která vyvolávají silné podezření, že Chalidu Šejku Mohamedovi, při organizaci útoků, napomáhala americká vláda.

V roce 1993 poslal Chalid Šejk Mohamed svému strýci a manželovi sestry své ženy, Ramzi Josefovi, 660 dolarů, které Ramzi Jusef potřeboval na uskutečnění plánu bombového útoku na Světové obchodní centrum. V roce 1995 se papež Jan Pavel chystal navštívit Filipíny. Týden před návštěvou došlo k požáru v bytě, ve kterém byly vyráběny výbušniny, které měly být použity k útoku na papeže. Výrobu výbušnin řídili Chalid Šejk Mohamed a Ramzi Jusef, kteří po požáru z Filipin utekli. V rámci vyšetřování byl zatčen Abdul Hakim Murad, který prozradil plán Chalida Šejka Mohameda a Ramziho Jusefa vyhodit za letu do povětří 12 letadel směřujících do Los Angeles.

Chalid Šejk Mohamed byl v roce 1996 za přípravu útoků na americká letadla směřující do Los Angeles v USA odsouzen. V roce 1998 FBI vydala plakát s jeho fotografiemi (na fotografiích byl Mohamed s plnovousem a bez plnovousu), které si opatřila koncem roku 1995 a za informaci vedoucí k jeho zadržení byla vypsána odměna 2 milióny dolarů.

V červnu 2001 rozeslala CIA americkým zpravodajským službám zprávu od svého informátora, že Mohamed cestoval až do května 2001 do USA, hledal v Afghánistánu lidi, ochotné odjet do USA a spojit se tam s dalšími, kteří už tam byli, zřejmě k provedení teroristického útoku. Podle zprávy vyšetřovacího výboru amerického kongresu dostaly tuto informaci všechny americké zpravodajské služby, vojenští velitelé a příslušné složky ministerstva financí a ministerstva spravedlnosti. Navíc, podle tohoto informátora CIA, Mohamed tvrdil, že může každému, kdo by se chtěl do Spojených států vypravit, obstarat americké vízum. Po útocích z 11.9. se toto tvrzení informátora CIA potvrdilo, když se ukázalo, že zaměstnanec amerického konzulátu v Džidahu v Saudské Arábii přijímal úplatky a dárky za vystavení amerických víz. Protože informace, že Mohamed mohl teroristům obstarat víza byla pravdivá, je pravděpodobné, že Chalid Šejk Mohamed útoky z 11.9. připravoval skutečně přímo na území USA, přestože na něj byl vydán zatykač a na jeho zadržení vypsána dvoumiliónová odměna. Podle zprávy vyšetřovacího výboru amerického kongresu dospěla CIA v té době k závěru, že zpráva od informátora není důvěryhodná, ale stojí za to ji prověřit pro případ, že by byla pravdivá: "je-li to Chalid Šejk Mohamed, máme jak závažnou hrozbu, tak příležitost ho zatknout", psala tenkrát CIA.

Přesto dostal Chalid Šejk Mohamed 23.7.2001, šest týdnů po tomto upozornění od informátora CIA a šest týdnů před útoky z 11. září, americké vízum . 27. ledna 2004 psal americký deník Los Angeles Times, že Chalid Šejk Mohamed nejen dostal v červenci 2001 americké vízum ale, že CIA o možné cestě Chalida Šejka Mohameda do USA buď neinformovala americký přistěhovalecký úřad nebo tento úřad Mohamedovu žádost o vízum přehlédl. Dařilo se snad Chalidu Šejku Mohamedovi unikat pozornosti amerických úřadů tím, že měl 60 falešných pasů na různá jména?

V roce 1993, po bombovém útoku na Světové obchodní centrum, byl v USA zřízen protiteroristický program Visas Viper (vizová zmije), který měl poskytovat informace o teroristech konzulárním úřadům, které vydávají víza. V roce 1997 začal pracovat program TIPPIX, který od té doby skanoval fotografie lidí, podezřelých z terorismu do databáze Visas Viper stejně jako do databáze IBIS, která byla používána při vstupu cizinců na americké území. V kongresovém slyšení z 1.10.2002 řekl Francis Taylor, koordinátor pro boj s terorismem na americkém ministerstvu zahraničních věcí, že na seznamu lidí, podezřelých z terorismu, kteří nesměli dostat americké vízum, byl u každého jména elektronicky uložen stručný životopis, otisky prstů a fotografie a že americké konzulární úřady ověřovaly informace o žadatelích o víza v této databázi pomocí "pokročilé informační technologie". Fotografie lidí, kteří žádali o vízum tak byly porovnávány s fotografiemi lidí, kteří byli na seznamu lidí podezřelých z terorismu před vydáváním víz v databázi ministerstva zahraničních věcí a potom znova, při vstupu cizinců na americké území v databázi přistěhovaleckého úřadu. V prohlášení personálu Národní komise pro vyšetřování útoků z 11. září se píše o udělování víz teroristům z 11. září a procedurách při jejich vstupu na americké území, že pracovník americké celní a pasové kontroly "použil data z pasu, zvláště když bylo možné je přečíst strojově, ke kontrole v různých databázích přistěhovaleckého úřadu a celní a pasové kontroly" (v prohlášení se také píše, že jen některé z digitálních kopií pasů únosců byly nalezeny po 11. září 2001). Fotografie Chalida Šejka Moahmeda měly americké úřady od roku 1995. Americký přistěhovalecký úřad rozhodně nepotřeboval, aby ho CIA na možnou cestu Chalida Šejka Mohameda do USA upozorňovala. U Chalida Šejka Mohameda musela být na seznamu poznámka, že má být zatčen. I kdyby žádost Chalida Šejka Mohameda prošla na americkém konzulátě v Saudské Arábii, jeho fotografie by musela být znovu zkontrolována při vstupu na americké území. MSNBC psala, že "vyšetřovatelé nevěří, že skutečně vstoupil do země". V prohlášení členů personálu Národní komise o vydávání víz teroristům z 11. září se píše, že "neexistuje důkaz, že by kdy použil tohoto víza ke vstupu do Spojených států" -- zřejmě tedy hledali digitální kopii jeho pasu, ale nenašli ji. Je ale také pravda, že našli digitální kopie pasů jen některých teroristů, kteří prošli v letech 2000 a 2001 americkou celní a pasovou kontrolou. Je tedy možné, že Chalid Šejk Mohamed na americké území vstoupil.

Žádná z komisí ve své zprávě nenapsala, že by si, podle fotografie, ověřila, jestli Chalid Šejk Mohamed dostal vízum v roce 2001 vícekrát. Chalid Šejk Mohamed k žádosti o vízum z 23.7.2001 použil saudskoarabský pas se jménem Abdulrahman Al Gamdi a svoji skutečnou fotografii bez plnovousu a s brýlemi na očích. Na zatykači s ohlášenou odměnou byly dvě fotografie, jedna s plnovousem a druhá bez plnovousu (a bez brýlí). Při počítačovém zpracování jeho fotografie by jeho žádost o vízum neměla projít, pokud, jak se dá předpokládat, počítač při vyhodnocení fotografie vychází z procenta pravděpodobnosti podoby -- takové klamy jako jsou brýle by počítačové zpracování u teroristů mělo předpokládat. Proč tedy Mohamedova fotografie prošla? Dostal Mohamed americké vízum proto, že měl být při příletu zatčen? Proč o tom ale nenapsala žádná z amerických vyšetřovacích komisí -- zbavily by tím americkou vládu podezření, že útočníkům napomáhala k úspěchu. Bránili se ti, kteří vyšetřovali útoky z 11. září tomu, vyslovit lež, která by nebyla podložena fakty? Při slyšení v americkém kongresu z 1.10.2002 řekl Tony Eddison z Kanceláře pro konzulární záležitosti, že "je fyzicky nemožné uložit na počítač data o individuálním žadateli (o vízum) aniž by to vyvolalo kontrolu v těchto databázích..." (včetně Visas Viper). Pokud zkorumpovaný úředník v saudsko arabském Džidahu přiložil na Mohamedovu žádost o vízum jinou fotografii, musel by být trestně stíhán a o ničem takovém se neví. Nejpravděpodobnější vysvětlení, proč Mohamed vízum dostal je tak, že Mohamedovy fotografie byly z databáze Visas Viper odstraněny nebo nahrazeny jinými fotografiemi, aby Challid Šejk Mohamed mohl útoky připravovat přímo na americkém území..

Dalšími teroristy z 11. září, o jejichž spojení s terorismem americká vláda věděla a přesto měli otevřenou cestu do USA byli Chaled Al Mihdhar a Navaf Al Hazmi. Otevřenou cestu do USA měl i plánovaný účastník útoků z 11. září a usvědčený terorista "Chalad" Bin Ataš (žádný z těchto tří nebyl do databází teroristů vůbec zapsán). Podle bývalého senátora Grahama, spolupředsedy vyšetřovací komise amerického kongresu, upozorňovala německá policie USA i na odlet teroristů z tzv. hamburské buňky Al Kajdy do USA (http://www.foxnews.com/story/0,2933,165268,00.html). Ani Mohamedu Attovi, Zijadu Žarahovi a Marvanu Al Šehimu ale americké úřady vstup do USA neznemožnily.

K napsání tohoto článku byla použita kapitola z knihy "Útoky z 11. září -- podvod století". Elektronickou kopii knihy si můžete objednat na adrese mbabacek@iol.cz. Obsah knihy je na adrese http://mistr.wu.cz/utoky )

                 
Obsah vydání       5. 3. 2008
5. 3. 2008 New York Times: Neregistrujte si doménu v USA, mohli byste o ni přijít
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
5. 3. 2008 Diktátoři -- a zločinní vládci Ondřej  Slačálek
5. 3. 2008 Radar v Brdech: Kterak Bush a Topolánek uplatňují Lisabonskou smlouvu Karel  Košťál
5. 3. 2008 Survival: Kanadská zkušenost Miloš  Kaláb
5. 3. 2008 Škodolibost Jan  Čulík
5. 3. 2008 Evropská unie proti superbohatým
5. 3. 2008 Kterak USA rozpoutaly v Palestině občanskou válku
5. 3. 2008 Krátká báseň o Praze Václav  Hrabě
5. 3. 2008 Výzkumníci: Británie musí přesunout dopravu na železnici
5. 3. 2008 Liška by hlasoval proti umístění amerického radaru v Brdech
5. 3. 2008 Hilary for President Martin  Gřeš
5. 3. 2008 Financování nemocnic a jejich personální situace Jiří  Wicherek
5. 3. 2008 Státní zástupci z Brna: Vesecká v kauze Čunek porušila zákon
5. 3. 2008 Je libo ministerskou plaketu? Jan  Paul
5. 3. 2008 Kudrnatý Ježíšek MIroslav  Kačor
5. 3. 2008 Peníze a kouř, neboli Kuřáci myslí jinak Uwe  Ladwig
5. 3. 2008 Čína je supervelmoc, která je Petr  Wagner
5. 3. 2008 Globalistický trik o zaměstnávání migrantů aneb od iluzí zpátky do Evropy Štěpán  Kotrba
5. 3. 2008 Co způsobuje, že lidé nestárnou
5. 3. 2008 Chalid Šejk Mohamed měl možnost připravovat útoky z 11. září na území USA, přestože na něj byla vypsána dvoumilionová odměna Mojmír  Babáček
4. 3. 2008 Ticho po pěšině Jan  Tamáš
4. 3. 2008 Dobrý film, ale zaujatá organizace Daniel  Veselý
4. 3. 2008 Zásah Federální rezervní banky selhal
5. 3. 2008 Modrý Mauritius: Konec stravenek a svobody v Čechách Wenzel  Lischka
5. 3. 2008 Peněžní trest není samospasitelný
3. 3. 2008 Problémy s grantovou komisí hlavního města Prahy Jan  Mech
4. 3. 2008 Jak přežít budoucnost Štěpán  Kotrba
4. 3. 2008 Pár otázek nad možná zas nerozhodnutým úterkem Miloš  Dokulil
3. 3. 2008 Už víte, čím si v Čechách za 10 let zatopíme? Jindřich  Kalous
3. 3. 2008 James Lovelock: Ekologická katastrofa je nevyhnutelná, užívejte si života, pokud to ještě jde
3. 3. 2008 O mamelucích rozumu Karel  Dolejší
3. 3. 2008 Iracionalita František  Koukolík, Jana  Drtilová
3. 3. 2008 Další restituce nebo jen další velký tunel? František  Nevařil
30. 11. 2007 Jací jsme
12. 2. 2008 Hospodaření OSBL za leden 2008