14. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 1. 2009

O neštěstí a neporozumění

Efraim Kishon v jednom satirickém textu popisuje "objektivní zpravodajství BBC" už v roce 1967: Palestinci - hluboké, smutné černé oči palestinské holčičky za drátěným plotem, plačící matka, za ní zbořený dům, krvácející stařeček. Izrael -- tlustý žid s doutníkem v kavárně, zívající ušatý a hodně ošklivý voják v jedné ruce se samopalem Uzi a ve druhé obložený chlebíček, naparáděná židovka s plnou taškou nákupů.

Měl jsem čest pana Kishona osobně znát, protože jsem překládal jeho divadelní hry. Byl to velmi milý, tolerantní pán, vděčný Izraeli za, jak říkal, možnost se znovu narodit. Že nejsem žid mu nevadilo. Samozřejmě nebyl propalestinský, moc jsme o tom nemluvili. Vzpomínám si, že jednou s úsměvem poznamenal, že životní úroveň Arabů, žijících v Izraeli, je asi sedmnáctkrát vyšší. Namítl jsem, že je jim asi nepříjemné žít pod nadvládou nevěřících psů a on řekl něco o tom, že každý je svého štěstí strůjcem. On sám nebyl věřící. Nicméně něco z toho dialogu je typické pro celé tamní drama. Dialog mezi těmi, kdo si nerozumí, je vždycky obtížný.

Navíc, je-li dramaticky a politicky korektně medializován.

Světová i naše média se na tenhle konflikt pečlivě připravovala, zřejmě asi stejně jako politici. Tj. nezaregistrovala, přehlédla, podcenila (anebo to bylo záměrně, jeden neví). Měsíce se neobjevovaly žádné zprávy o ostřelování Izraele raketami, ačkoliv panovalo "příměří". Těch střel bylo, cituji LN, 361 raket a 177 minometných granátů. (Zábavně se nedávno jeden diskutující rozhněval, že prý jich bylo "jenom" 296 a 142, jako kdyby to něco znamenalo.)

Když si představím, že by je stříleli Kosované na Srby, nebo že by jen setinu vystřelili Baskové... Nebo třeba Kubánci na Guantánamo... O tom se ale takřka nepsalo a nemluvilo. Zrovna tak média i politici pominuli několikerá varování izraelského premiéra. Velmi nedbale se informovalo také o výtečném nápadu Hamásu, že už příměří vypoví, jelikož mu k ničemu není a židé vyhodili do vzduchu nějaký tunel, kterým chtěl Hamás posílat do Izraele knihy veršů, co jiného. Tehdy jsem žádnou analýzu nečetl. Do Palestiny a Izraele nezamířili Sarkozy a kníže Černáhora. Škoda, mohli třeba konfliktu zabránit...

Zato teď je samozřejmě Gazy všude plno, politici dělají ramena a žurnalisté jen mlaskají.

A v televizích vesměs to vypadá jako v té Kishonově satiře.

Vidíme stovky obrázků zraněných palestinských dětí, naříkajících matek a hulákajících mladíků, zamotaných do šátků, řvoucích a střílejících do vzduchu, asi slibujících odvetu, když zrovna na chvíli přestanou opakovat "Alláhu akbar". Na druhé straně jen řítící se tanky, rakety a nějaký ten umytý a učesaný politik.

Jenže tím se žádné lidské utrpení nesmaže.

Velmi stupidní aspekt zbytečného konfliktu, který zejména odpuzuje diváky jako já, je zastoupen na obou stranách, ale na arabské je mnohem silnější a to je exaltovaný náboženský aspekt, to hra na to, že jde o Nejvyššího a ne o vodu, půdu, peníze a moc. Všechny ty odporné řeči o mučednících a mučednicích a hrdosti matek na obětované děti, používání školáků a školaček k provokacím vojáků (když vám kámen vyrazí tři zuby a zlomí nos, bude vám dost lhostejné, že ho po vás hodil nezletilý) , ukládání zbraní ve školách a nemocnicích ve jménu Boha, na druhé straně vyvádění ortodoxních hysteriků s pejzy, to všechno je jako z některého dávného století.

Vysoký představitel Hamásu, prý se jmenoval Fathi Hamad, ve svém projevu pronesl: "Palestinský lid touží po smrti, každá žena tím vyniká a stejně tak veškerý lid v této zemi, starší lidé, bojovníci džihádu i děti. V souladu s tím (Palestinci) tvoří lidský štít z žen, dětí, starců, bojovníků džihádu proti sionistickému bombovému stroji a my vzkazujeme sionistickému nepříteli: my toužíme po smrti stejně jako vy toužíte po životě".

I česká policistka paní Reš jedním hlasem zároveň říká, jak ti lidé trpí /a trpí, samozřejmě/ a přidává, že vlastně nemá smysl proti nim bojovat, protože oni se na smrt těší, jelikož mají takovou víru. Nu, až se jednomu chce cynicky poznamenat, že se jim tedy tak moc neděje, aspoň se Alláhem sejdou dřív -- což si samozřejmě ihned zakazuju. Bojovat tedy smysl nemá -- proti nim, oni smysl boje opravdu mají, dalo by se z toho vyvodit.

Ale co mají tedy dělat? Když Izrael nejedná, ironizují ho však okamžitě jako zesláblého obra.

Izraelský velvyslanec se mýlí, obávám se, když myslí, že Hamás si teď desetkrát rozmyslí, než vystřelí další raketu. Proč by to Hamás dělal? Pravda, několik šéfů Hamásu se neschovalo včas a už jsou v ráji se sedmdesáti pannami, jimž hymen vždy znovu zaroste, ale většinou odcházejí do ráje jen ti z nižších ranků.

Říká se, že Hamás vypaloval rakety nazdařbůh a že nebyly moc účinné. Jestliže vás někdo zbije baseballovou pálkou, bude vám jedno, jestli je to pálka laciná, doma vyrobená, nebo špičková pro profesionály. Během příměří se raketová výzbroj Hamásu vylepšila o střely, používané v raketometech Grad a účinný rádius se značně zvětšil. Během příštího příměří by si Hamás patrně pořídil íránské rakety středního doletu, pokud by mu v tom tedy nic nezabránilo. Mimochodem, střely Grad použili Gruzínci v Jižní Osetii. Co v rámci humanitárního bombardování všechno padalo na Bělehrad, netuším.

Většinové sympatie v Čechách jsou v drtivé převaze na straně Izraele. Obliba Karla Schwarzenberga, hodně otřesená jeho radarismem a tancem okolo lidoveckého Jánošíka Čunka, po jeho podpoře Izraele velice vzrostla. Nelze se tomu moc divit: zažili jsme, samozřejmě ne každý osobně, ale jako národ a stát, menšinu, která si náš stát nepřála a všemožně podporována agresivním sousedem, stát zničila a existenci českého národa ohrozila. I náš stát před rokem 1918 několik století samostatně neexistoval. Není tu asi třeba citovat známý Heydrichův projev o tom, co se má s Čechy stát, až to Němci vyhrají. No a nevyhráli, díkybohu. Neplatí ani tvrzení, že to byl jenom ten Heydrich -- byl to říšský protektor a sudetští Němci byli občané říše. Možná nechtějí všichni Palestinci z Gazy zničit Izrael, nebo by proti tomu nic neměli, ale neriskují -- ale jejich významní představitelé to chtějí a oni si je volí. No a zatím nevyhráli -- a říkám díkybohu.

Sympatie Palestincům také ubírá jejich metoda používat vlastní děti, ženy a starce jako ty lidské štíty pana Hammada. Munice v nemocnicích, sklady zbraní pod školami, i vedle té zasažené školy bylo raketové silo, či z čeho se kásamy odstřelují.

John Gunther kdesi popisoval paradoxní výsledky čínské "rozumnosti": když během některé z prvních čínsko-japonských válek zjistili, že Japonci střílejí po uniformách, přestali prostě uniformy nosit. A Japonci pak stříleli po každém.

Obávám se také, že sympatie jim rovněž ubírá všemi televizemi světa tehdy proběhnuvší skutečnost, že značná část dnešních obětí před léty, 11. září 2001, skákala radostí a pyšně střílela do vzduchu. Tehdy po humanismu tolik nevolali, ani si nevzpomínám na články Daniela Veselého z té doby.

Argument podobný názoru Daniela Veselého, že Hamás je sice hnusná teroristická a zločinecká organizace, ale byla zvolena v transparentních volbách, je sice rovněž veselý, ale neplatný. Adolf Hitler byl také zvolen v transparentních volbách, také byl respektován jako takový a to až do doby, kdy jeho chování začalo být takové, že musel dostat přes držku. Při útocích spojenců na Hitlera a jeho pevnosti a města, například na Hamburg, Berlín nebo Drážďany, kdy se nedodržovala žádná pravidla Human Rights Watch, zahynulo mnoho civilistů, žen a dětí. Jejich smutné oči ale v té době nezdobily obálky a stránky britských či amerických tiskovin. Chyba to asi nebyla, nebo snad ano?

Obhájci Hamásu, na otázku, co by dělali, kdyby byli izraelským premiérem, obvykle neumějí odpovědět. Říkají, že na jeho místě nejsou. To vskutku nejsou. Pronášejí většinou posmutnělé, trochu sentimentální řeči o humanitě a demokracii, lístosti a podání ruky. Trochu to připomíná knížecí rady publicistů, co si počít s našimi nepřizpůsobivými spoluobčany. Teoreticky to lze ušlechtilým způsobem, prakticky si ovšem většinou nabijete hubu.

Například šéfredaktor Tikkunu -- ten časopis neznám, ale Michael Lerner je prý rabín, jak citují BL, radí takto:

a) Hamas přestane odpalovat veškeré rakety a ukončí veškeré násilné akce a bude spolupracovat na uvěznění všech osob, které toto příměří poruší. Ptám se: jak ho o tom přesvědčíte a jak to dokáže, když už teď tvrdí, že nemá nad některými ještě radikálnějšími skupinami kontrolu?

b) Izrael přestane bombardovat, přestane páchat cílené vraždy a veškeré násilné akce, zaměřené proti aktivistům, extremistům či podezřívaným teroristům na Západním břehu či v Gaze a využije plné síly své armády, aby zabránil dalším útokům proti Palestincům. Ptám se: jak přesvědčíte teroristické a fundamentalistické spolky, že to není projev slabosti, aby pauzu nevyužily jen k lepšímu vyzbrojení? No, a mravní rozdíl mezi cílenou vraždou budoucího uživatele sedmdesáti panen a necílenou vraždou pár studentů v autobuse mi poněkud uniká.

c) Izrael otevře hranice do Gazy a dovolí volný přístup přes hranici, podmínkou budou prohlídky, při nichž se budou konfiskovat veškeré zbraně. Izrael dovolí volnou dopravu potravin, plynu, elektřiny, vody, spotřebního zboží a materiálu do Gazy, s výjimkou zbraní a materiálu, z něhož by se daly typicky vyrábět zbraně. Ptám se: a jak zaručíte, že se přestanou budovat tunely do Egypta, pašovat zbraně přes moře a podobně?

d) Izrael propustí všechny vězněné Palestince a vrátí je na Západní břeh a do Gazy podle jejich přání. Haman propustí všechny vězněné Izraelce. Ptám se: I usvědčené vrahy, kteří nelitují toho, že vyhodili do vzduchu třeba kavárnu a naopak jsou na to pyšní? Hamás má asi čtyři izraelské vojáky, kterých se zmocnil únosem.

e) Obě strany vyzvou mezinárodní mírové sbory, aby dohlížely na dodržování těchto podmínek. Tak na to se těším.

f) Obě strany budou souhlasit, že přestanou šířit nenávist a podněcovat k násilí proti druhé straně v mešitách i mimo ně, ve školách a ve sdělovacích prostředcích. Na to se těším ještě víc. Hamás konečně odstraní klausuli o zničení Izraele a Fathi Hammad půjde do basy nebo se stane vegetariánem.

g) Toto příměří bude trvat 20 let. NATO, OSN a Spojené státy přislíbí, že ho budou vynucovat a každé jeho porušení přísně trestat. Zde by mělo být definováno, jak ty tresty budou vypadat, jestli podle práva šaría, nebo pode, jakých zákonů.

Pěkné, že? Navrhuji, aby jednáním byl pověřen rabi Lerner a pan Koloc s panem Veselým by mu mohli při rozhovorech sekundovat.

Většinou pak nastává debata o tom, kdo začal, jež dojde až k rezoluci OSN o vzniku dvou států na území Palestiny a následnému útoku Arabů. Další a poslední argument zní, že to byla nespravedlivá rezoluce, a jsme na začátku dvacátého století u prvních sionistů -- a tak se můžeme dostat až k Tiberiovi a králi Herodovi a jejich chybám. Ta debata je nesmyslná a nevede vůbec nikam, připomíná debaty o tom, zda byli sudetští Němci ve středověku pozváni, přistěhovali se anebo odjakživa v české kotlině bydleli. Je bohužel stejně bezvýsledná, jako ty války.

Největším problémem Palestiny je skutečnost, že porozumění začíná u pokusu chápat postoj toho druhého. A u vůle, jestliže si už nerozumíme, nechat se navzájem žít, to leben und leben lassen. Jenže poctivý věřící nemůže uznat, že by mohl mít pravdu i někdo, kdo věřící není. Křižáci a pan Boblig také znali jen jednu pravdu.

Stále se potvrzuje, že největší neštěstí lidem přináší vášnivá víra a touha učinit svět lepším v jejím jménu, nějaká ta služba Nejvyššímu a Posvátnému. Ve jménu nějaké pěkné neřesti ještě k žádným masakrům nedošlo, nepočítáme-li Čachtickou paní.

A tak se obávám, že jediné racionální řešení Izrael zvolil -- dokázat i silou, Katuško, že jelikož na Západním břehu se příznivci Fatáhu, ať zkorumpovaného nebo ne (to je vnitřní věc Palestinců) domohli klidu a rozhodně lepšího života, mohli by se i příznivci Hamásu v Gaze nad tím zamyslet a vybrat si méně ideologicky čisté řešení, nicméně žít si lépe. Konečně, ani Saladin kdysi to nedělal jinak.

                 
Obsah vydání       14. 1. 2009
14. 1. 2009 BBC: Palestinské děti mají zranění způsobená kulkami
14. 1. 2009 O neštěstí a neporozumění Alex  Koenigsmark
14. 1. 2009 Počet osob usmrcených v Gaze "přesáhl 1000"
14. 1. 2009 Ať žije David Černý! Andrew  Stroehlein
14. 1. 2009 Něco se konečně povedlo Jan  Čulík
14. 1. 2009 Příštích dvacet let Přemysl  Janýr
14. 1. 2009 Neexistují jednoduché kultury
14. 1. 2009 Být Izraelcem... Tomáš  Koloc
13. 1. 2009 Dokument známého novináře Johna Pilgera o Palestině
13. 1. 2009 Máte povinnost chránit civilisty
13. 1. 2009 Gaza: Prezident Mezinárodního Červeného kříže požaduje větší respekt k civilnímu obyvatelstvu a humanitárním pracovníkům
13. 1. 2009 Izraelský premiér telefonoval Bushovi, aby zkrotil Condoleezu Ricovou
14. 1. 2009 Banka Barclays propustí 5000 zaměstnanců: Děs zachvátil britský bankovní sektor
14. 1. 2009 Hillary Clintonová: Budu používat "inteligentní moci" k prosazení amerického vlivu po světě
14. 1. 2009 Gaza: Izraelští vojáci přiznávají, že "všechno považují za nepřátele"
14. 1. 2009 Britská vláda bude malým podnikům garantovat půjčky ve výši 20 miliard liber
14. 1. 2009 Vítězství ekonomického nerozumu, aneb Vládní politikové slaví populismus Uwe  Ladwig
13. 1. 2009 Dodávky ruského plynu Evropě znovu "zablokovány"
14. 1. 2009 Premiéři Fico a Stanišev na Ukrajině. Ukrajina nepouští ruský plyn do Evropy
14. 1. 2009 Jak přežít širokospektrální "blackout" Jaroslav  Boudný
14. 1. 2009 Právno-ekonomické aspekty tranzitu plynu cez Ukrajinu Juraj  Slabeycius
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
13. 1. 2009 Gaza a PR Pavel  Zoch
13. 1. 2009 O slušnosti politiků, byrokracii a VIP Miloslav  Štěrba
14. 1. 2009 Aby se nezapomnělo na hrdinu boje za svobodu
13. 1. 2009 Otáčení zeměkoule podle ČT 24
13. 1. 2009 The Times: Někteří Izraelci se kochají bombardováním Gazy
13. 1. 2009 Skutečně "pouze vyjednávání mohou zajistit dlouhodobou bezpečnost"? Miloš  Dokulil
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
14. 1. 2009 Bohorovný klid a férové jednání Sandra  Wain
13. 1. 2009 V Gaze se bojuje o zemní plyn Štěpán  Kotrba
13. 1. 2009 Vyváženost Britských listů Štěpán  Kotrba
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2009 Být Izraelcem... Tomáš  Koloc
14. 1. 2009 Gaza: Izraelští vojáci přiznávají, že "všechno považují za nepřátele"   
14. 1. 2009 Počet osob usmrcených v Gaze "přesáhl 1000"   
14. 1. 2009 BBC: Palestinské děti mají zranění způsobená kulkami   
14. 1. 2009 O neštěstí a neporozumění Alex  Koenigsmark
13. 1. 2009 Rada pre ludské práva OSN odsúdila Izrael   
13. 1. 2009 Izraelská ultrapravice zakázala kandidovat izraelským arabským stranám   
13. 1. 2009 Skutečně "pouze vyjednávání mohou zajistit dlouhodobou bezpečnost"? Miloš  Dokulil
13. 1. 2009 Izraelská volební komise zakázala arabským stranám účast ve volbách   
13. 1. 2009 OSN požaduje vyšetřování válečných zločinů v Gaze   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
13. 1. 2009 Gaza a PR Pavel  Zoch
13. 1. 2009 V Gaze se bojuje o zemní plyn Štěpán  Kotrba
13. 1. 2009 The Times: Někteří Izraelci se kochají bombardováním Gazy   
13. 1. 2009 Izraelský premiér telefonoval Bushovi, aby zkrotil Condoleezu Ricovou