Na velké části planety Země je teď tepleji, než je normální!

8. 1. 2010

< Mapa Britského meteorologického úřadu dokazuje, že zatímco je v severní Evropě zima, na většině území světa je větší teplo než normálně

Zdroj: ZDE

Britští meteorologové poukazují na to, že nynější extremně mrazivé počasí se sněhem je důsledkem nezvyklého vzniku velmi stabilní tlakové výše nad Arktidou, v jejímž důsledku vanou nad Evropou východní větry od severního pólu a přinášejí zimu, na rozdíl od normálních západních větrů z Atlantiku. Kromě Evropy postihla tato arktická tlaková výše ještě také Čínu.

V severovýchodní Americe, v Kanadě, v severní Africe, ve Středozemí a v jihozápadní Asii jsou v současnosti teploty vyšší, než je normál. Na mnoha místech jsou vyšší o více než 5 stupňů Celsia a v Kanadě až o 10 stupňů Celsia. V Británii sice byla teplota v prosinci 2009 nejnižší za posledních 14 let, avšak prosinec 2009 byl jen jedním z dvou měsíců v tom roce, který zaznamenal nižší teplotu než je dlouhodobý průměr. Britští meteorologové upozorňují také, že krátkodobé změny počasí nijak neovlivňují situaci globálního klimatu i to, že dochází k radikálnímu globálnímu oteplování, což dokazují statistiky. Rok 2009 byl od r. 1850 globálně pátým nejteplejším rokem.

I v nynější době je většina světa podstatně teplejší než normálně.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 8.1. 2010