Obchod s "offsety uhlíkových emisí" je trhem pro dobrodruhy, přínos pro klima problematický

21. 4. 2010

Dobrovolný nákup tzv. karbonových offsetů možná jednotlivcům umońuje oslabit pocit viny, ale planetě příliš nepomáhá. Trh s offsety je prostředím plným podvodů, přehánění a špatně prováděných projektů, které patrně k ochraně klimatu přispívají jen málo nebo vůbec. Ekologicky uvědomělí cestující usilující o zmenšení své tzv. uhlíkové stopy (celkové velikosti vyprodukovaných uhlíkových emisí na osobu) mohou například na mezinárodním letišti v San Franciscu využít kiosku s kalkulačkou, kde spočtou velikost emisí vzniklých při letu a nakoupí pak v odpovídajícím množství certifikované offsety. Jenže výzkum deníku Christian Science Monitor a organizace New England Center for Investigative Reporting ukázal, že jednotlivci a podniky, kteří investují ne tomto 700 milionovém globálním trhu, často nakupují pouze vágní sliby.

Některé z těchto projektů nejsou nikdy dokončeny, případně by byly tak jako tak uskutečněny. Podobné produkty obohacují především prostředníky. Jsou "zeleným" ekvivalentem finančních derivátů: Komplikované, neregulované, nekontrolované a v mnoha případech silně nadhodnocené.

A ti, kdo se domnívají, že nákupem něco vylepšili, bývají často podvedeni. Reportéři CSM například navštívili zemědělskou vesničku Tiszakeszi na břehu Tiszy, kde měl podle informací zprostředkovatele růst nový les zachycující emise CO2. Podveden byl přitom Vatikán, a to firmou KlimaFa, která mu prodala poukázky spojené se zmíněným projektem. KlimaFa ale ve "Vatikánském lese" nevysadila ani jediný strom, a to ani v době, kdy kalifornský promotér začal prodávat offsety z projektu přes Internet.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 21.4. 2010