Čecháčkovské lokajství?

6. 5. 2010

Vypjatě nacionalistickou poznámku nám poslala Marta Svobodová:

Mám poznámku k článku ze 6.5. 2010 "Československo okupovali nacisté, ne Němci". Jde o nesmysl a blábol, produkt typického čecháčkovského lokajství a análního horolezectví do německé p....e. Jaké národnosti nacisté byli? Byli to Marťané? Ne, byli to Němci. Jistě všichni Němci nebyli nacisté (i když naprostá většina ano), ale všichni nacisté byli Němci.

Pozn. Jana Čulíka: Ale vždyť to prostě není pravda. Mnoho nacistů byli i Rakušané :), ale hlavně, nacismus byl typický totalitní režim, v němž se vezlo množství kariéristických přisluhovačů i z jiných částí "impéria". Co takhle Emanuel Moravec?

Opakuji, že existuje množství důkazů, že Československo po roce 1938 a znovu po roce 1945 mělo mnohé rysy nacistického totalitního režimu. To, co mnozí Češi na nacismu nenáviděli, se od něho pěkně naučili. Bohužel. To bychom si neměli zastírat.

Ale hodnotit a odsuzovat lidi na základě národnosti je vždycky nespravedlivé. ("Češi, nekraďte nám tady!") Platí to jak o Češích, tak o Němcích, tak o Romech, tak o komkoliv jiném.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 6.5. 2010