Středoevropští bezdomovci se v Londýně živí opékanými krysami a pijí dezinfekci

13. 8. 2010

Charitativní organizace upozorňuje, že přistěhovalci ze středovýchodní Evropy, kteří nemají nárok na sociální podporu, žijí na ulici za otřesných okolností

Bezdomovci ze středovýchodní Evropy, žijící v Londýně, kteří nemají právo na britskou sociální podporu, jsou tak chudí, že jedí krysy a pijí jedovatou směsici alkoholických dezinfekčních prostředků, varuje britská charitativní organizace zabývající se problémem bezdomovectví.

Těsně před tím, než r. 2004 měly vstoupit země středovýchodní Evropy do Evropské unie, zahájily bulvární britské deníky v čele s listem The Sun kampaň, v jejímž rámci varovaly, že "Británie bude zahlcena vlnou parazitů z divokého východu". Premiér Tony Blair se zalekl a úplně na poslední chvíli před vstupem ČR a ostatních středoevropských zemí do Evropské unie, rychle nechal schválit v parlamentě ustanovení, že přistěhovalci z nových zemí EU nebudou mít v Británii právo na sociální podporu po dobu prvního roku pobytu, i když v zemi budou pracovat a platit daně.

Jeremy Swain, ředitel charitativní organizace Thames Reach, jedné z největších britských organizací bojujících proti bezdomovectví, konstatoval, že je šokován, za jakých podmínek spí v londýnských ulicích přistěhovalci ze středovýchodní Evropy. Imigranti z nových členských zemí EU nyní tvoří čtvrtinu lidí, kteří spí v Londýně na ulici.

"Nalezli jsme v severním Londýně bezdomovce - Poláky, kteří si tam opékali krysy. Museli jsme jim vysvětlit, že na rozdíl od situace v Polsku jsou krysy v Londýně plné jedu. Zdravotní riziko je obrovské," zdůraznil.

Tábor, v němž žilo šest polských bezdomovců, byl v Londýně v březnu uzavřen. Megan Stewart z organizace Thames Reach tábor nalezla. Navštívila ho třikrát a zjistila, že tam lidé jedí krysy, buď upečené na ohni, anebo uvařené.

"Byla to nejhorší věc, jakou jsem kdy viděla, za cekých třicet let své práce z bezdomovci viděla," uvedla Stewartová.

Bezdomovci z 10 zemí středovýchodní Evropy nemají v Británii právo na sociální podporu, pokud nepracovali v Británii celý rok. Nemají právo ani na sociální podporu na ubytování, kterou mohou britští bezdomovci využívat na to, že si zaplatí ubytování v hostelech.

V důsledku toho jsou bezdomovci často vykořisťováni. Místní londýnské obchody s alkoholickými nápoji je zaměstnávají k vykládání zásilek zboží a platí jim lahvemi supersilného alkoholického cideru.

Mezi bezdomovci tak vzniká extremní alkoholismus, který lidi zabíjí. Swainová dodala, že bezdomovci také kradou alkohol, který se používá v nemocnicích jako dezinfekční prostředek. I pití tohoto alkoholu vede k úmrtím: "Letos už jsme našli čtyři mrtvoly."

Mnoho bezdomovců z nových zemí Evropské unie zůstává v Londýně na ulici, protože se - často chybně - domnívají, že v jejich mateřských zemích existuje pro ně jen omezená sociální síť. Organizace Thames Reach spolupracuje s polskými charitativními organizacemi ve snaze přesvědčit lidi, aby se vrátili domů, v rámci projektu, na nějž britská vláda uvolnila 200 000 liber (cca 6 milionů Kč). Za pomoci těchto finančních prostředků charita bezdomovce detoxikuje, spojí je s jejich rodinami a připraví je na práci v jejich rodných zemích.

Nedaleko londýnského Canary Wharft spí asi pět bezdomovců ve špíně na hnijících matracích uprostřed kaluží páchnoucí vody. Všichni tito bezdomovci vyprávějí obdobné příběhy: přišli o zaměstnání a upadli do světa alkoholismu a přespávání na ulici.

Bezdomovci končí na pohotovostních odděleních nemocnic pětkrát častěji než normální občané a patnáckrát častěji jsou obětí pouličního násilí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 13.8. 2010