Američané zřejmě usmrtili humanitární pracovnici, kterou se vydali zachraňovat

11. 10. 2010

O víkendu bylo oznámeno, že v Afghánistánu unesená skotská humanitární pracovnice Linda Norgrove zahynula v pátek při pokusu amerických jednotek ji v afghánských horách osvobodit. Původní verze zprávy zněla, že jeden z únosců údajně odpálil svůj pás s výbušninami, když se k místu, kde únosci zadržovali Norgrovovou, blížily americké jednotky. Když Američané na místo dorazili, Norgrovová byla ještě naživu, poskytli jí ošetření a pak zemřela.

Jenže posléze vyšlo najevo, že únosci neměli žádný pás s výbušninami. V pondělí byl nucen oznámit rodičům Norgrovové britský premiér David Cameron, že dívku velmi pravděpodobně usmrtily granátem při útoku na místo, kde byla držena, samy americké jednotky.

Afghánští starší Američanům doporučovali, aby se armáda nepokoušela Norgrovovou osvobodit. Poukázali na to, že v důsledku intervencí afghánských starších byly nedávno v Afghánistánu propuštění bez bojů četní rukojmí. Američané však neposlechli a jejich rozhodnutí na únosce zaútočit silou schválila i britská vláda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.10. 2010