Miliony lidí v Pákistánu jsou po povodních stále bez pomoci

31. 10. 2010

tisková zpráva Mezinárodního červeného kříže

V Pákistánu zasáhly povodně 70% území a postihly 13,8 milionu lidí, tj. desetinu obyvatelstva. Jaká je situace nyní, po třech měsících?

V horách na severu jsou lidé vystaveni zimě bez příslušného přístřeší. V oblasti Punjab byla zničena veškerá úroda, což bude mít ničivý dopad na chudé farmáře. V jižních provinciích Sindhadu je stále více než 1,4 milionu lidí v provizorních táborech, protože se nemohou vrátit do svých domů vzhledem k tomu, že půda je zde ještě pořád pod vodou. Zemědělci tak zmeškají období podzimního setí. V Pakistánu již vrostla podvýživa o 14% a 30 -- 50% dětí, které dochází do zdravotnických zařízení, vykazuje symptomy akutní podvýživy.

Potraviny, přístřeší, pitnou vodu a základní pomoc včetně zdravotní poskytuje od počátku Pákistánský Červený půlměsíc spolu s Mezinárodní federací ČK&ČP. Jen na jihu již poskytli potraviny pro více než 1 milion lidí. Komplexní program Mezinárodní federace ČK&ČP počítá s pomocí pro 2 miliony lidí po dobu dvou let v hodnotě 75,8 milionů CHF (tj. 1,3 miliardy Kč), k dnešnímu dni je ale získáno pouze 64%. Vzhledem ke krizi, která Pakistán čeká, upozorňuje Federace, že potřebná částka se bude ještě zvyšovat.

Na pomoc Pákistánu vyhlásil i ČČK sběr finančních prostředků na č.ú. 222826/5500, v.s. 333. I přesto, že výnos sbírky čítá jen desítky tisíc Kč, odeslal již Český červený kříž z Fondu humanity ČČK na projekty Mezinárodní federace ČK&ČP částku 750.000 Kč. Pomoc Červeného kříže pokračuje.

V Praze dne 1. listopadu 2010

Pozn. red. Na katastrofální situaci v Pákistánu se v posledních dnech zaměřuje ve svém zpravodajství televize BBC. Pákistánská vláda většině obyvatelstva vůbec nepomohla, miliony lidí přišly o přístřeší a žijí bez střechy nad hlavou, přestože se blíží zima. Děti umírají na podvýživu. Minimální množství mezinárodní potravinové pomoci se v nadcházejících týdnech výrazně sníží, protože zahraniční státy neposkytly Pákistánu podstatnější nouzovou pomoc.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 29.10. 2010