Ruští politologové: Rezoluce Senátu Kongresu USA zkomplikovala ratifikaci smlouvy START, ta však bude schválena

25. 12. 2010

Ratifikace smlouvy o omezení strategických útočných zbraní START ruskou Státní dumou byla zkomplikována rezolucí amerického Senátu, která obsahuje celou řadu výhrad ke schválenému dokumentu. Politologové oslovení agenturou RIA Novosti se však vesměs domnívají, že dokument bude i přesto ruskými zákonodárci schválen.

Je možné, že ratifikace dokumentu Ruskou federací zabere určitý čas. Americký Senát ratifikoval dokument ve středu 22. prosince. Senátoři však k ratifikaci připojili rezoluci s celou řadou výhrad. Ta sice samotné znění dokumentu nemění, naznačuje však, jak bude jeho text dále vykládán. V této souvislosti vznikla celá řada principiálních otázek, souvisejících mj. s modernizací americké jaderné triády, nerovnováhou v oblasti zásob taktických jaderných zbraní, nebo vztahem předmětné smlouvy k programům budování protiraketové obrany.

Ruští politologové se domnívají, že navzdory rezoluci duma smlouvu ratifikuje. Dmitrij Orlov upozorňuje, že šéf výboru pro mezinárodní záležitosti Konstantin Kosačev naznačil potřebu soustředit se na ta upřesnění smlouvy, která přijal Kongres USA. Orlov osobně nevyloučil, že ve věci rozmístění protiraketové obrany v Polsku a Rumunsku se mohou vyskytnout nějaké skryté zádrhele a "systém protiraketové obrany nesmí poškozovat ruské mezinárodní zájmy".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 23.12. 2010