Humanitární organizace v Sýrii přerušují spolupráci s OSN

9. 9. 2016

čas čtení 5 minut


Více než 70 humanitárních organizací působících v Sýrii přerušilo spolupráci s OSN a požadují okamžité a transparentní vyšetření operací OSN v této zemi. Podle kritiků syrský prezident Bašár Asad získal "významný a podstatný" vliv nad humanitárními programy.


Koalice která zahrnuje nejznámější organizace sdělila OSN, že má v úmyslu opustit program sdílení informací na protest proti způsobu, jakým některé agentury světové organizace v zemi fungují.

V dopise adresovaném OSN 73 organizací dává najevo, že už nebudou tolerovat "manipulaci humanitárního úsilí politickými zájmy syrské vlády, která upírá ostatním Syřanům v obležených oblastech služby z těchto programů".

Ultimátum představuje kulminaci mnohaměsíční frustrace ohledně dodávek pomoci do obležených oblastí a rostoucích obav ohledně strategie OSN. Světová organizace považuje kritiku za neférovou.

Minulý týden list Guardian odhalil, že OSN zadala lidem napojeným na Asada kontrakty v hodnotě desítek milionů dolarů, a to včetně obchodníků, jejichž firmy podléhají americkým a evropským sankcím. (Jen samotná agentura OSN OCHA věnovala nadaci Asadovy manželky Asmy přes 750 milionů dolarů ZDE, takže není moc jasné, proč se Guardian obtěžuje s dohledáváním o řád nižších částek - KD.)

Nevládní organizace informovaly Kancelář OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) o svých obavách na čtvrteční schůzce v tureckém městě Gaziantep.

Rozhodnutí přerušit účast na programu Whole of Syria, v jehož rámci organizace sdílejí informace s cílem zlepšit poskytování pomoci, v praxi znamená, že OSN ztratí přehled o tom, co se děje na severu Sýrie a v oblastech kontrolovaných opozicí, kde nevládní organizace vykonávají největší část své práce.

V dopise určeném OCHA organizace prohlašují: "Syrská vláda v mnoha případech zasahovala do poskytování humanitární pomoci, včetně blokování pomoci pro obležená území, odstraňování zdravotnické pomoci z meziagenturních konvojů, nerespektování odhadů potřeb dalších humanitárních aktérů v kritických fázích plánování krizových reakcí."

Organizace v otevřeném dopise vysvětlují, že jejich obavy se netýkají jen OSN, ale také organizace Syrský arabský červený půlměsíc (Sarc), který s OSN úzce spolupracuje a funguje jako přístupová brána do některých částí země.

Mechanismus sdílení informací Whole of Syria byl podle kritiků přetvořen tak, že OSN a Sarc na jeho základě samy rozhodují o poskytování pomoci, přičemž tato rozhodnutí jsou politicky ovlivňována syrskou vládou.

"Nedoufáme, že agentury OSN sídlící v Damašku nebo Sarc podniknou konkrétní akci v reakci na porušování lidských práv v Sýrii způsobem, který by mohl chránit syrský lid nebo zastavil nucenou evakuaci z některých území... chováme jen malou naději, že by humanitární akce koordinované OSN mohly operovat nezávisle na politických prioritách syrské vlády."

Humanitární organizace tvrdí, že považovaly za rozumné vyvíjet tlak na OSN, aby pomohla ukončit využívání hladu jako "válečné zbraně".

"To také selhalo. Tato záměrná manipulace syrskou vládou a lhostejnost OSN šly ruku v ruce. Syrský lid v důsledku toho trpěl ještě více."

Organizace se odvolávají na případ siamských dvojčat Moaze a Nawrase Hašašových. Měsíc staří chlapci zemřeli v Damašku, zatímco čekali na cestu do zahraničí, kde měli prodělat operaci.

"Syrské nevládní organizace zaslaly [OSN a Sarc] kompletní návrh... nabízející poskytnutí zdravotní péče. Nedostali jsme odpověď a byli drženi stranou, dokud nepřišla zpráva o úmrtí. Jsme přesvědčeni, že nečinnost v tomto případě shrnuje neefektivnost a inerci humanitárních aktérů v Damašku, zejména vedení Sarc."

Organizace také vyzývají k přehodnocení kontroverzní "dohody o čtyřech městech", která spojuje osud obyvatel dvou měst obléhaných opozičními silami se dvěma jinými, které obléhají vládní síly.

"Hlásili jsme úmrtí 65 lidí v důsledku podvýživy v Madáji od listopadu 2015 do května 2016, kde zdravotnická evakuace, která mohla zachránit životy pacientů, nebyla povolena. Madája je příkladem toho, jak dnes více než milion Syřanů zůstává v obklíčení s extrémně omezenými zdravotnickými evakuacemi."

OSN opakovaně brání svůj přístup k operacím v Sýrii a tvrdí, že zůstává zcela nestranná.

V dopise adresovaném Guardianu Stephen O’Brien, zástupce generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti, tvrdí: "Agentury OSN musejí spolupracovat s klíčovými vládními složkami, aby podpořily dodávky veřejných služeb a humanitární pomoci."

"Některé vlády, jako v Sýrii, trvají na tom, aby agentury OSN spolupracovaly s organizacemi na seznamu autorizovaných implementačních partnerů. Nicméně vybíráme si partnery z tohoto seznamu na základě vlastního vyhodnocení jejich kapacity plnit a dodržujeme přitom procedury náležité opatrnosti (due diligence)."

Mluvčí OSN sdělil Guardianu: "Naše volby v Sýrii jsou omezeny vysoce nebezpečným kontextem, kde nalezení firem a partnerů, kteří operují v obklíčených a špatně dostupných oblastech, je extrémně obtížné."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7508

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2016