16. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 11. 2001

"Ne všichni američtí reportéři podporují nekriticky Bushe"

Proti ostré kritice amerických sdělovacích prostředků, které podle názoru mnohých v nynější válce jen nacionalisticky pochlebují Georgi Bushovi, se na stránkách BlueEar Forum ohradil jeden čtenář z Londýna a poukázal na to, že např. známá reportérka CNN Christiane Amanpour odvysílala z Kábulu tuto reportáž:

"Jistěže jsou všichni rádi, že byl režim Talibánu svržen. Ale bylo tohle účelem této války? Protože PRÁVĚ NA TOTO chci poukázat, tato válka byla podvod. Jak ukončí tato válka, kterou nevyhrála na zdejším území [mezinárodní] koalice, ale Severní aliance, mezinárodní terorismus? Věříte skutečně, že Afghánistán za Talibánu byl jediným či hlavním hnízdem terorismu? Věříte, že bin Laden potřebuje ke své existenci Talibán? Je to spíše obráceně. Bez jeho peněz by se Talibán neudržel u moci tak dlouho? A o jakém terorismu tady hovoříme? Démonizace bina Ladena, to je další chyba Spojených států, která bude mít v budoucnosti děsivé následky. Po dobu pěti let se nikdo o Talibán nezajímal a po dobu předchozích pěti let se nikdo nezajímal o Severní alianci, když byla u moci. Zajímavé je, že tehdy prý teroristé byli v Iráku a v Sýrii a v Libyi a dokonce i v Pákistánu. Kdypak se ale všichni přestěhovali do Afghánistánu..."

"I am sure that everybody is happy that the Taliban regime has been overthrown. But was that the point of this war? Because THAT is my point, meaning that this war is a fraud. How is this war, not won by the coalition on the ground but by the Northern Alliance, going to put and end to international terrorism? Do you believe that Taliban's Afghanistan is THE terrorist nest? Do you believe that Bin Laden needs the Taliban to exist? It was more the other way round. Without his money they wouldn't have stayed for very long in power. And what terrorism are we talking about here? Demonising Bin Laden is another of the mistakes of the US which will prove to have deadly consequences in the future. For 5 years nobody cared about the Taliban and for the 5 previous years nobody cared about the Northern Alliance then in power. Funnily enough the Terrorists were then in Iraq and in Syria and in Libya, even in Pakistan. I wonder when they all moved to Afghanistan..."

                 
Obsah vydání       16. 11. 2001
16. 11. 2001 BBC záměrně nenazývá útoky z 11. září "terorismem"
18. 11. 2001 BIS slibuje: nástupní plat 15 tisíc a "dobrou partu" Tomáš  Pecina
17. 11. 2001 "Ne všichni američtí reportéři podporují nekriticky Bushe"
16. 11. 2001 Opakované vysílání záběrů WTC kritizováno jako "pornografie"
16. 11. 2001 Američané vybombardovali kancelář televize al Jazeera
17. 11. 2001 Osvobození neznamená konec obavám Luboš  Kreč
16. 11. 2001 Jak reaguje ČT na rychle se měnící svět: Bude Nemocnice na kraji města! Jan  Čulík
17. 11. 2001 Úřad vlády: Zákon o svobodném přístupu k informacím pro nás neplatí! Tomáš  Pecina
16. 11. 2001 O nejnovější české próze Lubomír  Machala
15. 11. 2001 O strachu s výtvarníkem Janem van Paulem Petr  Pokorný
14. 11. 2001 Ostrov antraxu Krzszytof  Keciek
14. 11. 2001 On-line LOBKOWICZ: Cesta změny, nebo změna cesty?