6. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 2. 2002

Evropští politikové varovali Bushe ohledně jeho "osy zla"

Opět jedna závažná informace, kterou jsme nenalezli v ČTK. Vedoucí evropští političtí představitelé konstatovali tento týden, že se postaví proti americké vojenské akci, zaměřené proti třem zemím, které George Bush identifikoval jako "osu zla" (Irák, Írán a Severní Korea). Ostrý signál v tomto smyslu vydalo Německo a jiné členské země EU zdůraznily, že hodlají pokračovat v dialogu s Íránem a se Severní Koreou. Diplomaté v Bruselu uvedli, že Evropská unie nehodlá měnit svou politiku vstřícného angažmá vůči zemím a nezačne některé země uvrhovat do izolace. Podrobnosti v angličtině viz např. zde.

Německý náměstek ministra zahraničních věcí Ludger Vollmer konstatoval: "My Evropané varujeme proti tomu [tj. agresivnější americké politice vůči třem jmenovaným států,]. Neexistují žádné důkazy, že se Irák podílí na takovém terorismu, o němž hovoříme po dobu posledních několika měsíců. Tohoto argumentu o terorismu nemůže být využíváno k ospravedlňování starých nepřátelství. "

Němečtí vedoucí představitelé v minulých měsících opakovaně konstatují, že jsou v opozici vůči plánům rozšířit válku proti terorismu na jiné země. "Irák je špatný stát, to je pravda. Vidíme tam málo pozitivního," konstatoval Vollmer, "ale řešení nemůže být vojenský útok."

Stejně jako to zdůraznil britský ministr zahraničí Jack Straw, i zdroje v Evropské unii se vyjádřily, že je důležité pdoporovat umírněné křídlo v Íránu proti ortodoxním a náboženským skupinám, včetně těch, které pravděpodobně vyslaly zásilku zbraní Palestinské správě.

Na dotaz, aby se vyjádřil k Bushově přístupu k "ose zla", mluvčí Evropské komise Gunnar Weigand zdůraznil, že čelní představitelé EU "s takovou politikou nesouhlasí".

Javier Solana, odpovědný za zahraniční politiku EU, naléhal na Spojené státy, aby jednaly multilaterálně a nikoliv jako "globální unilateralista".

Soukromě diplomaté v Evropské unii považují Bushovy výroky za nedůležité a poukazují na to, že byly určeny jen domácímu americkému publiku a že na ně pohlížejí se znepokojením ministr zahraničí Colin Powell a další "holubice" v americkém kabinetě.

Bushova vláda reagovala zuřivě na páteční výroky britského ministra zahraničních věcí Jacka Strawa, který řekl, že Bushův projev o "ose zla" byl daleko více taktikou pro získání voličských hlasů v nadcházejících amerických volbách než vojenskou strategií. Condoleezza Ricová, prezidentův poradce pro národní bezpečnost, zdůraznila: "[Ten projev] se netýkal domácí americké politiky a předpokládám, že když britská vláda hovoří o zahraniční politice, netýká se to ani domácí britské politiky."

Ministři zahraničních věcí Evropské unie budou o této kontroverzi jednat o víkendu ve španělském městě Caceres, kde budou muset zvážit žádost Iráku o rozhovory se Španělskem, které nyní dočasně předsedá Evropské unii. Vedoucí evropští představitelé mají pochybnosti o amerických tvrzeních, že Írán vyváží terorismus anebo že má kontakty s organizací al Qaeda.

Ruský ministr obrany Sergej Ivanov uvedl v neděli, že prý nejsou důkazy, že má Írán styky s teroristickými organizacemi. Dodal, že Rusko má vlastní seznam "teroristických států" a že je na něm Saúdská Arábie, spojenec USA, která pomáhá financovat čečenské separatisty.

Celá kontroverze vznikla poté, co Bushův kabinet požádal Kongres, aby zdvojnásobil v roce 2003 americkou hospodářskou pomoc Jordánsku na 448 milionů dolarů, aby se tak připravila půda k budoucímu útoku na Irák, který sousedí s Jordánskem. Americká vláda chce poskytnout Jordánsku zbraně v hodnotě 198 milionů dolarů jako součást této pomoci.

                 
Obsah vydání       6. 2. 2002
6. 2. 2002 Jak čeští politikové dali možnost Vladimíru Železnému, aby zaplatil za své podvody Václav  Žák
6. 2. 2002 Americký makléř zmizel poté, co "defraudoval" tři čtvrtě miliardy dolarů
6. 2. 2002 Bioterorismus: je připravena Evropa na případnou epidemii neštovic?
6. 2. 2002 Bush požádal BBC o film o neštovicích
6. 2. 2002 "Kauza" Vaněk versus Lada v pohledu médií Jan  Paul
6. 2. 2002 RRTV: "Abychom ušetřili, raději ten bezplatný monitorovací systém nechceme" Hubert  Ličman
6. 2. 2002 "Amerika nemá ráda otázky, na něž nelze odpovědět za deset vteřin"
6. 2. 2002 Volá americké veřejné mínění populisticky po krvi?
6. 2. 2002 Evropští politikové varovali Bushe ohledně jeho "osy zla"
6. 2. 2002 Náměstek amerického ministra zahraničí: USA prokazují vůdčí postavení tím, že řeší problémy
4. 2. 2002 Úřední šikana v elektronickém věku Tomáš  Pecina
5. 2. 2002 Kvazicitáty, vyfantazírovaná hausnumera a machiavelistické PR: Srbové nechtěli nikoho vyvraždit Josef  Fronek
5. 2. 2002 Kosovo: Argumentaci Josefa Fronka někdy chybí kontext Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů