17. 1. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Petr Mareš
19. 1. 2003
Sjezd skončil, zapomeňte... Po třídenním jednání sjezdu US-DEU je téměř vše tak, jak bylo předtím. Unie jednotná není, pouze pravicová platforma v ní má ještě menší vliv, než měla. Po dvou dnech diskuzí dnes dopoledne drtivou většinou potvrdili setrvání ve Špidlově vládě. "Provládní" skupina si posílila pozice, Mareš již v prvním kole volby lídra jasně porazil senátora Roberta Koláře. Padesátiletý Mareš, který byl považován za favorita, získal hlasy 249 delegátů. O sedm let mladšího Koláře volilo jen 92 unionistů.

1. místopředsedou US-DEU se stal senátor Jan Hadrava, dalšími místopředsedy byli zvoleni ministr pro místní rozvoj Pavel Němec, Vlastimil Ostrý a František Pelc.

Předseda mandátového a imunitního výboru horní komory a místostarosta Lokte nad Ohří na Sokolovsku, získal 191 hlasů. Pro druhého z kandidátů - poslance Františka Pelce - hlasovalo 146 unionistů. Poslanec Vlastimil Ostrý byl zvolen až ve třetím kole. Do volby řadových místopředsedů bylo nominováno 11 kandidátů, pět z nich nominaci odmítlo a podpořilo jiné kandidáty.

Mediálně známí politici Unie - do dnešního rána úřadující šéf Ivan Pilip, ministr informatiky Vladimír Mlynář, předseda poslaneckého klubu Karel Kühnl, bývalá předsedkyně Hana Marvanová ani místopředseda Senátu Jan Ruml o křesla v předsednictvu zájem neprojevili. Nekandidoval ani místopředseda Pavel Pešek. Z vedení vypadl také dosavadní místopředseda Robert Kolář. Během odpoledne opustila sjezd řada delegátů, včetně Vladimíra Mlynáře, musela volební komise měnit pravidla, aby se vůbec vedení dalo zvolit.

Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) a místopředseda vlády Cyril Svoboda (KDU-ČSL) uvítali výsledek sjezdu. "Já Unii svobody blahopřeji k tomuto odvážnému rozhodnutí," nechal se slyšet Svoboda. Již dříve Mareš řekl, že impulsem pro odchod unie do opozice by bylo nenastartování reformy veřejných financí, vzdělávacího systému či deregulace nájemného. Dalším důvodem vidí Mareš zvolení expremiéra Miloše Zemana (ČSSD) prezidentem. Místopředseda ČSSD Gross, který je současně v současném Zemanově vyjednávacím týmu prezidentských voleb, ale soudí, že Mareš byl z kandidátů na předsedu, kteří se nabízeli, ještě nejlepší.

Předseda ODS Mirek Topolánek je rozčarován. Vidina pádu vlády je zase o kousek vzdálenější. "Myslím, že ztratili veškerý pud sebezáchovy," komentoval výsledek sjezdu. "Tím, že se Unie svobody rozhodla zůstat ve vládě, jasně řekla, kam patří," uvedl šéf nejsilnější opoziční strany. Unie se sice hlásí k pravici, vstoupila ale do vlády s ČSSD. Místopředseda ODS Petr Nečas nazval unii nevolníkem ve Špidlově vládní koalici.

Zdeněk Škromach, foto: Štěpán Kotrba
19. 1. 2003
ČTK, koš

Premiér Vladimír Špidla by měl podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha zůstat v čele sociální demokracie i po její březnovém sjezdu. Nyní není doba na změnu na nejvyšším stranickém postu, řekl Škromach v pořadu Sedmička televize Nova, kde zároveň kritizoval Špidlu za jeho "nerozumný" postoj k současnému prezidentskému kandidátovi ČSSD. Ze Škromachova současného postoje je jasné, že bez zvolení Zemana prezidentem by si na židli prvního muže strany netroufal. V tom případě ale stejně není a nemůže být prvním mužem...

Miloš Zeman
18. 1. 2003

Podle očekávání z analýzy předchozího zasedání ÚVV ČSSD nominoval v sobotu 18. 1. 2003 ústřední výkonný výbor sociální demokracie bývalého premiéra Miloše Zemana pro druhou volbu nového českého prezidenta, která se má konat v pátek 24. 1.

Zeman už při jednání ÚVV dne 7. 12. 2002 tvrdil, že jemu nevadí, když sociální demokracie nominuje do prvního kola jiného kandidáta.

Členové ústředního výboru tentokrát Zemana zvolili téměř bez rozpravy, drtivou většinou. Jediným, kdo vystoupil proti Zemanovi, byl předseda Poslanecké sněmovny Zaorálek, kterému reálně hrozí, že židle, na které sedí, bude obětována v rámci narovnání vztahů s ODS, poškozených politikou lidí okolo Vladimíra Špidly. Špidla sám pochopil, že prohrál, a přiznal ještě před očekávanou vlnou kritiky vůči své osobě svou spoluodpovědnost za chyby, ke kterým došlo při prvním kole volby. Vyhnul se tak emocionálním hodnocením, před kterými varoval delegáty Richrad Falbr, když hovořil o nutnosti zachovat "důstojnost" jednání... Teď Špidlovi nezbývá, než se snažit, aby výsledky Miloše Zemana nebyly tak tristní jako v případě kandidáta z první volby. Kyselé hrozny... Miloš Zeman může "odpustit" jiný názor, neodpouští ale opakovaně špatný názor, který považuje za hloupost. A pat druhého kola by hloupostí byl pro většinu členů ÚVV. To dali najevo zcela zřetelně krátkostí diskuse i množstvím zvednutých rukou. Zeman nebyl jednání o své nominaci přítomen, Špidla ho prý pozval natolik chladně až urážlivě, že se Zeman rozhodl do Prahy vůbec nejet.

Podporu Zemanovi má vyjednávat pětičlenný tým v čele s místopředsedy Zdeňkem Škromachem a Stanislavem Grossem. Dalšími jeho členy budou místopředsedkyně sněmovny Jitka Kupčová a předsedové parlamentních frakcí ČSSD Milan Urban a Petr Smutný. Zeman ale stejně povede podle informací Britských listů separátní rozhovory se všemi relevantními skupinami sám.

Paradoxem politiky ČSSD je, že do vyjednávací skupiny se přihlásil předseda poslanecké frakce, zástupce vlivné středočeské lobby Urban, který je znám jako současný nejvášnivější odpůrce bývalého předsedy. Vypadá to, že zhroucení jeho představ o Pithartovi na Hradě spolu s zhroucením jeho samotného v zákulisí Hradu způsobilo jeho náhlé prozření... Tehdy se mezi dvěma z řady sklenek alkoholu v pauze mezi jednotlivými koly hlasování přiznal, že má chuť z této funkce odejít pro její nepředvídatelnost... Jeho "spleenu" se té chvíli divit nešlo, neboť do médií říkal něco, co se pak ukázalo jako diametrálně odlišné od hlasovací reality.

Stanislav Gross se role vyjednavače ujal pragmaticky a dá se mu i věřit, že se bude snažit. Už ví, že "důchodce z Vysočiny" se vrátil, a ví též, že není důležité být tentokrát v opozici, když může být v koalici. "Každá chyba se dá napravit. Věřím, že i Gross stejně jako ostatní členové týmu budou schopnými vyjednavači," řekl v sobotu spokojeně Miloš Zeman médiím.

Je možné, že Gross dokonce může na jaře zasednout po sjezdu do křesla prvního muže strany, protože málokdo doufá, že Vladimír Špidla sérii svých porážek jako předseda ČSSD přežije. Logickým pokračováním politiky ČSSD by pak byl Gross, jehož zjevné soupeření o vliv s Milošem Zemanem přešlo už v době, kdy se stal ministrem vnitra. Od té doby udělal politickou maturitu a dnes je vnímán prakticky všemi skupinami jako nejobratnější politik ČSSD. I když k levici ve straně má vztahy horší, je oceňováno, že nezasáhl negativním způsobem do tvorby dlouhodobého i střednědobého programu a nechal jeho přípravu na odborných komisích. Učinil tak gesto, které ukončilo více než osm let trvající skrytou válku několika frakcí ve straně, o které je i rozsáhlá analýza Co ČSSD zasila, to také sklidila. "Válečnou sekyru" vykopal opět nyní Vladimír Špidla nerespektováním výsledku referenda ČSSD o prezidentovi, spekulacemi okolo Motejla, Grulicha a navržením Bureše, kterého nakonec nevolili ani ti, kteří souhlasili předtím s jeho nominací a podepsali se pod ni.

Velmi kysele se tvářila i Petra Buzková, ale držela se statečně celý den. I když novináři z televize po ní chtěli "silnější výrok", "nejdéle sloužící" odpůrkyně politiky Miloše Zemana se realisticky zdržela zásadnějších komentářů a nedala slovy příliš najevo své rozčarování. Nebylo to ani nutné, její obličej hovořil místo ní jasně...

Petr Pithart se další volby účastnit nebude a hlavním Zemanovým soupeřem tedy bude podle očekávání Václav Klaus. Unionisté sice vyhrožují senátorkou Moserovou, ale nikdo její nominaci ani je samé už nebere vážně. Zemana zřejmě podpoří komunističtí poslanci, Klause by asi podpořili v nouzi nejvyšší pouze neúčastí při hlasování v třetím kole, čímž by snížili kvórum a ke zvolení by stačilo pro vítěze méně hlasů. Jak jsme v Britských listech předpovídali v článku Do první volby prezidenta jde druhá garnitura, prezidentem ČR bude zřejmě zvolen ten kandidát, na jehož zvolení se v kuloárech shodnou zejména poslanci ČSSD, KSČM a ODS. První kolo druhé volby bude tzv. "očuchávací", ve kterém se vyloučí ostatní kandidáti a ověří se předem dohodnuté počty hlasů pro favority. Druhé bude nejzásadnější - "poměřovací", při kterém se sečtou jednotlivé "koalice" a rozhodne se tak o vítězi, který sice nedostane podmínkami volby požadované hlasy, ale jeho výsledek bude signálem pro reakce lobbistů v kole třetím. Dá se totiž předpokládat rozsáhlá série vyjednávání mezi prvním a druhým kolem, a nakonec dohoda "opozičně smluvních" stran, že ten, kdo dostane v druhém kole méně hlasů, doporučí svým příznivcům volbu protivníka v kole třetím. Tím se předejde rozčarování z patového výsledku a možnosti "autentické koaliční opozice" obhajovat přímou volbu, v níž může zvítězit i Jaromír Jágr...

Dohoda favoritů se nedala předpokládat v první volbě, neboť na druhé straně nebyl stejně silný protivník. Pithart musel být poražen.

Tak může být v pátek prezident zvolen minimální většinou 141 hlasů z 281 (nebo i méně, pokud odejde nějkterý klub ze sálu). Dá se předpokládat, že "protizemanovců" v ČSSD bude výrazně méně než bylo "protiburešovců", maximálně 8 - 11. Několik lidovců a jeden unionista už dnes také ví, že s jejich hlasem může Zeman počítat. Říci to však do poslední chvíle nemohou. V jejich případě by byly vnitrostranické důsledky fatální. Znamenalo by to ale, že ve třetím kole, kde se setře rozdíl mezi poměrem sil v Senátu a Sněmovně, by měl získat většinu Miloš Zeman. Musel by ale zvítězit ve Sněmovně (q101/200), neboť v Senátu očekávaně vyhraje Václav Klaus (q41/81).

Jinými slovy: vyhraje-li Zeman, ODS za to zřejmě dostane četné ústupky od ČSSD, vyhraje-li Klaus, bude to důsledkem kuloárových ústupků ODS vůči ČSSD. Komunisté vědí, že dohoda s Klausem je pouze taktická, zatímco dohoda se Zemanem je strategickým rozhodnutím, které pro ně může otevřít mnohé možnosti - i v jejich vlastní straně. I Klaus by už uvítal, kdyby při volbě prezidenta dostal některé hlasy KSČM - to ale - zdá se - hrozí pouze v případě, kdyby z prvního kola odešel Miloš Zeman poražen. Očekává se všeobecně, že komunisté proto nakonec veřejně, předvídatelně a většinově podpoří Zemana. Dny příznivců křehké "koalice s koalicí" jsou, jak se zdá, definitivně sečteny...

To, zda tedy vyhraje Zeman či Klaus, bude záviset nakonec stejně na kuloárové dohodě ČSSD s ODS...

18. 1. 2003

Saúdská Arábie prosazuje plán, v jehož rámci by dostal Saddám Husajn možnost odejít do exilu, pokud by Rada bezpečnosti OSN schválila novou rezoluci pro válku proti Iráku. Zasedání Arabské ligy by nominovalo delegaci, která by se vydala do Iráku a naléhala by na Saddáma Husajna, aby odvrátil válku tím, že Irák opustí. Arabští diplomaté však příliš nedoufají, že se Saddáma skutečně podaří přesvědčit, a celkově vzato nechtějí být arabské země viděny, že podporují svržení vlády v "bratrské" arabské zemi.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

18. 1. 2003
OSN apeluje na Evropu: Romové, ti nejchudší z chudých na východě, musejí být konečně integrováni. Diskriminace Romů ve východní Evropě zasahuje všechny oblasti jejich života. Informace, zveřejněné dne 17.1. ve švýcarském listě Tages-Anzeiger, shrnuje Vladimír Rott:
18. 1. 2003

V sobotu 18. ledna večer vysílal digitální kulturní televizní okruh BBC 4 (viz zde) v pravidelném bloku pořadů "Timeshift" (Časový posun) o rasově motivovaných nepokojích v londýnské čtvrti Notting Hill na základě nově zpřístupněných tajných policejních záznamů o těchto nepokojích, které byly poprvé zpřístupněny veřejnosti v létě 2002. Dokumentární film Notting Hill Riots zmapoval celou historii nezávažnějších rasových nepokojů, k nimž došlo v Británii v roce 1958, na základě osobních svědectví pamětníků, dobového dokumentárního materiálu a nyní odtajněné dobové policejní dokumentace. Komunita "barevných" obyvatel londýnské čtvrti Notting Hill na tento rasistický útlak reagovala vytvořením kulturního, etnického festivalu (Notting Hill Festival), který se koná v Londýně dodnes každoročně a je to nyní obří přehlídka kulturní rozrůzněnosti londýnského obyvatelstva z nejrůznějších etnických oblastí; málokdo si dnes už pamatuje, že na počátku bylo rozsáhlé, rasisty vyvolané násilí v roce 1958.

19. 1. 2003
Martin Ondreját

Mensiny se ve svete, tak, jak to chape OSN, a jak se k tomu Ceska republika zavazala, integruji do nejakeho pravniho schematu (tj. musi dodrzovat nase zakony), a stat jim zarucuje stejne a rovne postaveni s majoritou. Zajimave je, ze nekteri cesti diskuteri tu rovnost chapou jednostranne, respektive z kriminalnich vyjimek vyvozuji pravidla prijeti pro celou romskou spolecnost. A coz takhle vyvozovat z kriminalnich vyjimek bilych Cechu podminky prijeti Romu ? To je ale blbost, ze ?

18. 1. 2003

Právník, zastupující německého kancléře Gerharda Schrödera, oznámil, že soud v Hamburku vydal soudní příkaz, zakazující britskému listu Mail on Sunday zveřejňovat podrobnosti o kancléřově soukromém životě, přesně řečeno o kancléřových údajných stycích s jednou známou německou televizní moderátorkou. Německý tisk informace z listu Mail on Sunday přetiskl.

Pokud nebude britský týdeník zákaz respektovat, bude pokutován částkou 250 000 euro. Ředitel listu Mail on Sunday na to reagoval vzdorně: "My vydáváme svůj list v Británii pro britské čtenáře a netušíme, proč by měl mít kancléř právo diktovat našim čtenářům, co smějí a co nesmějí číst."

Právníci listu Mail on Sunday studují, zda je rozhodnutí hamburského soudu pro ně relevantní. V Německu platí nesmírně restriktivní zákony, respektující soukromí politiků, v Británii nikoliv. Euroskeptici v Británii, včetně listu Mail on Sunday, si stěžují na plíživé rozšiřování evropských zákonných ustanovení do Británie.

Jak uvedl jeden britský právní odborník na tyto záležitosti, dosud nedošlo k žádnému případu, kdy by soudce v jedné zemi vydal soudní příkaz proti vydavateli se sídlem v jiné zemi. Avšak zákon to nyní kancléři Schröderovi umožňuje, neboť Evropská unie považuje Evropu za jedinou jurisdikci. Britští právníci však konstatují, že by žádost o soudní příkaz, jehož cílem by bylo umlčet v této věci tisk, u britského soudu neuspěla.

(Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

17. 1. 2003

Francie a Německo se dohodly na vzniku dvou samostatných prezidentských úřadů pro Evropskou unii. Podle pozorovatelů jde o pokus obnovit historickou osu mezi Paříží a Berlínem.K dohodě došlo v úterý mezi francouzským prezidentem Jacquesem Chirakem a německým kancléřem Gerhardem Schröderem. Plán bude mít zřejmě velký vliv na budoucnost ústavních zákonů Evropské unie. Jde o centristické návrhy, a tak se staly terčem kritiky od euroskeptiků i od federalistů.

Prezident Chirac, za silné podpory Tonyho Blaira, si zajistil dohodu německého kancléře pro vytvoření permanentního prezidentského úřadu pro radu ministrů EU, v níž vytváří 15 (brzo jich bude 25) vlád Evropské unie politiku EU. Schröder zase přesvědčil Francii, aby přijala princip, podle něhož má být prezident Evropské komise volen Evropským parlamentem;dosud byl nedemokraticky nominován na základě interní dohody mezi vládami.

Integracionisté jsou zklamáni: lidé jako Joschka Fischer, německý ministr zahraničních věcí chtěli, aby vznikla jen jediná funkce jediného prezidenta. Malé země a Evropská komise pohlížejí na návrhy s obavami.

Schválený plán zřejmě určí, jak bude dále pracovat Konvence o budoucnosti Evropy, v jejímž rámci připravuje bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing evropskou ústavu (viz zde).

Zkušenost Bruselu s dvojím vedením není povzbuzující. Vládnou obavy, že by mohlo docházet k problému s koordinací a s přesahem pravomocí.

Menší státy jako Holandsko či Belgie se obávají, že se vlády zmocní většího množství pravomocí na úkor Evropské komise a evropského parlamentu.

Tyto návrhy budou znamenat dalekosáhlé změny v systému rotačního prezidenství Evropské unie, v jehož rámci se při řízení EU střídají členské země každého půl roku. Až bude mít od příštího roku EU 25 členů, znamenalo by to, že by každá země přišla na řadu pouze až jednou za 12 let. Proto pravděpodobně nynější systém nahradí týmová práce.

(Podrobnosti v angličtině viz např. zde.)

17. 1. 2003
Když v roce 1918 vznikalo nezávislé Československo, zdědilo (ne ještě plně rozvinuté, nicméně fungující) demokratické mechanismy a tržní hospodářství, ale mělo jen malé zkušenosti se svou vlastní státností, které souvisely s poměrně vzdálenou minulostí zemí Koruny české. I proto Ferdinand Peroutka nazval svou slavnou knihu "Budování státu".
16. 1. 2003
Snad žádný z komentátorů, předpovídajících výsledky středeční volby presidenta, neočekával tak výrazný úspěch Václava Klause. Přesněji: téměř se nepočítalo s jeho umístěním na první příčce a také se očekávalo, že rozdíly v zisku hlasů mezi třemi nekomunistickými kandidáty nebudou tak velké.
18. 1. 2003
V pátek začal kongres Unie svobody. Některými médii označovaný je za zlomový, jinými dokonce za historický. Kongres bude třídenní a celý jeden den je určen na diskusi. A bude opravdu o čem diskutovat. Tedy hlavně bude mít kdo diskutovat a za co se bít...

Pragmatici seskupení kolem ministra Mareše se budou za každou cenu udržet US ve vládě. Chápou, že jedině tak mají jistotu existenčního zajištění alespoň do konce volebního období. Chápou, že stávající propad preferencí pod pětiprocentní hranici a s tím spojený odliv členstva i sponzorů je pro US smrtící.

17. 1. 2003
Připadá-li vám, že shodu o české účasti na válce proti Iráku nalézá Poslanecká sněmovna stejně snadno jako ministr obrany svá slova v rozhovoru s Právem - slova o "dobré smrti", mýlíte se. Přinášíme vám tři pohledy tří politiků z parlamentní rozpravy - jeden válku obhajuje ve jménu týchž ideálů, pro které dva další nabádají k mírovému řešení, obezřetnosti a diplomacii. Sociálně demokratický ministr obrany chce jménem vlády i vládní koalice jít do války, jeden katolický a jeden komunistický poslanec pak jménem svým a i dalších poslanců do války jít nechtějí.

Sněmovna ve čtvrtek 16. 1. 2003 po celodenní rozpravě nerozhodla, další jednání pokračovalo od pátečního rána. Nakonec byly po bouřlivé rozpravě přijaty pozměňující názory Jana Kasala, upřesňující českou účast ve válce s Irákem jednoznačným mandátem této mise ze strany OSN. Bez tohoto mandátu smí vojáci plnit pouze humanitární úkoly.

Další názory z parlamentní rozpravy naleznete na serveru PSP.CZ
17. 1. 2003
John Gray: Straw Dogs: Thoughts on humans and other animals (Slamění psi: Myšlenky o lidech a jiné zvířeně), Granta, 246 stran, 12.99 liber

John Gray je profesorem evropského myšlení na London School of Economics a začleňuje se poslední dobou mezi neodarwinisty. Je to bývalý stoupenec nové pravice, který je nyní přesvědčen, že konvenční politická řešení konzervatismu a sociální demokracie už nejsou uskutečnitelná. Účelem této knihy, tak zní argument Iana Hargreavese, profesora žurnalistiky na Cardiff University (viz zde, že "humanismus, náboženství, věda, morální filozofie a ekologická politika jsou mrtvé":

17. 1. 2003

Když v r. 1968 okupovala Československo "spojenecká" vojska, vnesl Leonid Brežněv do zahraničně politické doktríny Varšavské smlouvy nový koncept omezené svrchovanosti socialistických států. Varšavská smlouva byla ovšem v té době v opozici k "demokratickému" světu. Jestliže se dnes Česká republika považuje za demokratický stát, může se přihlásit nyní k Bushovu konceptu omezené svrchovanosti států jen za předpokladu, že se vrátí do Brežněvových časů. Stejně jako nemůže existovat demokratický stát bez respektu ke svobodě každého občana, musí v zahraniční politice respektovat svrchovanost jiných států.

16. 1. 2003
Známý britský novinář, "evropský slaboch s choulostivým žaludkem", se účastnil ve Washingtonu v American Enterprise Institue debaty o Iráku po Saddámovi. Diskuse byla vcelku zajímavá, ale jak vyplývá z článku Iana Burumy, jeho autor přitom zjistil (podrobně anglicky viz zde), že se neokonzervativci chovají jako trockisté:
17. 1. 2003

Farmáři Tonymu Martinovi, který dosud strávil tři roky ve vězení za to, že zastřelil mladistvého zloděje, který se mu vloupal do domu, byla odmítnuta žádost o podmíněné propuštění. Jeho trest mu vyprší 28. července. Martinův případ vyvolal před třemi lety velké množství kontroverze. V roce 1999 Martin zastřelil brokovnicí, kterou měl v ilegálním držení, šestnáctiletého Freda Barrase, který se mu vloupal do domu. Martin byl možností vloupání na své osamělé, zanedbané farmě posedlý a většinu doby trávil v domě na stráži čekáním na lupiče.

V roce 2000 byl Martin odsouzen za vraždu. To vyvolalo obrovskou kontroverzi a debatu o zločinnosti na venkově a na právu majitelů domů a pozemků bránit svůj majetek. Mnoho místních lidí proti rozsudku tehdy protestovalo.

Podrobnosti v angličtině jsou např. zde a zde

17. 1. 2003

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku se poprvé bude zabývat čečenskými obviněními, vznesenými proti ruské armádě. Před soudci ve Štrasburku vystoupí šest Čečenců, kteří budou argumentovat, že Rusko porušilo Evropskou konvenci o lidských právech, jejíž je signatářem.

Soud se bude zabývat svědectvími o mučení civilistů, popravování civilistů bez soudu a bombardování civilistů, k němuž prý docházelo v letech 1999 a 2000.

Internetové stránky společnost BBC poznamenávají, že rozhodnutí štrasburského soudu bude Moskvu šokovat, protože si navykla na to, že se ve věci Čečenska vůči ní západní země nyní stavějí méně kriticky.

Rozhodnutí štrasburského soudu je pro Rusko závazné, ale výsledek soudního jednání bude záležet na tom, zda Moskva soudu povolí vyšetřovat obvinění přímo na místě v Čečně.

Americká organizace Human Rights Watch v úterý charakterizovala válku Ruska v Čečensku jako nejintenzivnější humanitární krizi v Evropě a kritizovala Rusko, že dále páchá v Čečensku zvěrstva.

Ve dvou válkách, které Rusko dosud vedlo ve snaze zabránit odtržení Čečenska, dosud zahynulo asi 20 000 čečenských guerill a 4500 Rusů. Rusko charakterizuje rebely jako teroristy.

(Další podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

17. 1. 2003
Samit NATO v Prahe bol vraj veľmi dôležitý a ostane zapísaný v histórii - povedal generálny tajomník NATO G. Robertson. Za ešte o kúsok dôležitejší ho podľa svojich euforických reakcií očividne považuje slovenský premiér. Aký je však názor obyvateľstva, ktorému premiéruje a aké bolo NATO pred 10 rokmi, keď sme doň podali prihlášku, a čím je NATO dnes? To sú otázky, ktoré si nevyhnutne musí položiť každý triezvo uvažujúci človek, ktorý vyhľadáva informácie nielen v médiách propagandisticky držiacich líniu, ale aj z nezávislých zdrojov a ktorý zároveň vykonáva vlastnú analýzu situácie.
17. 1. 2003
Jedným z hlavných propagandistických tromfov dzurindistov všetkých farieb ostáva aj po dlhých rokoch od konca Mečiarovej vládnej éry, údajná nezákonná činnosť vtedajšej tajnej služby SIS. Únos, vražda, výbuch, zahraničné konšpirácie, to sú asi najmenšie veci, z ktorých je táto "firma" obviňovaná. Už dávnejšie ale prebleskovali náznaky, že Dzurindova SIS nemusí byť v niektorých smeroch omnoho lepšia. Spolupracovník prestížneho britského Jane's Intelligence Digest, hovoriaci česky, tvrdí, že situácia sa v podstate nezlepšila - len to už tak navonok nevidno.
17. 1. 2003
České školství vstupuje do roku 2003 v hluboké krizi. Šťastnější učitelé ho už dávno opustili, ale ti, kteří uvěřili vládnímu prohlášení ČSSD z roku 1998, že se jejich platy zvýší na 130% průměrné mzdy v zemi, splakali nad výdělkem a začínají se poohlížet po volných místech jinde. Vždyť i podle nejoptimističtějších čísel se mzda kvalifikovaných pedagogů pohybuje okolo sta procent průměru v České republice, a reálné mzdy v uplynulém roce dokonce poklesly! Absolvent pedagogické fakulty nastupuje do zaměstnání s perspektivou nástupního platu 10.000 korun hrubého a maxima 16.000 tabulkové mzdy po 32 letech praxe, které však vzápětí vystřídá žalostně nízký důchod. Není divu, že se mladí učitelé do škol nehrnou a jejich nedostatek se začíná projevovat na kvalitě vzdělávání. Na základních školách dnes působí přes 10.000 přesluhujících důchodců, a co je horší, stejný počet nekvalifikovaných učitelů. To je více než 10% a tento negativní trend se dále prohlubuje.
17. 1. 2003
"Netureikarta"- toto hnutí bylo založeno v roce 1935, jejho hlavní sídlo je v New Yorku, hnutí má své komunity v Tel Avivu a Jeruzalémě, dále v Británii, Austrálii a dalších zemích. V roce 1948 zaslali jeho členové OSN protest, kde odmítli existenci Izraele jako rasistického státu a dodnes ho neuznali. Jana Malá shrnuje názory rabína Davida Weisse Jisraeliho, který je jedním z čelných představitelů tohoto hnutí v USA podle toho, jak je vysílala katarská televize Al-Džazíra. V rámci plurality názorů budeme přinášet názory z arabských médií, přeložené přímo z arabštiny, pravidelněji.
17. 1. 2003

Všetaty:

  • Pietní akt v sobotu 18.1.2003 v budově kina péčí Společnosti Jana Palacha ve Všetatech: začátek v 13.30 hod., vystoupí žáci všetatské ZŠ a studenti Gymnázia Jana Palacha v Mělníku, s projevem vystoupí J Dienstbier.
  • Od 12.00-16.00 hod. prohlídka pamětní síně Jana Palacha v Základní škole Všetaty
  • Praha -- Olšanské hřbitovy

  • Neděle dne 19. ledna 2003 ve 13.30 hod. u hrobu Jana Palacha
  • Pietní uctění sebeobětování Jana Palacha v den jeho úmrtí péčí obecně prospěšné společnosti JANUA o.p.s. Vystoupí studentský sbor Gymnázia Jaroslava Heyrovského v Praze-Nových Butovicích a Pražské mužské sbory.
  • 17. 1. 2003

    Na tři petice proti válce vůči Iráku upozorňuje Darius Nosreti a doporučuje, aby je lidé podepsali a předali povědomí o nich dál:

    1. Petice NIKOLIV NAŠÍM JMÉNEM, kterou inicioval mimo jiné i prof. Keller a Milan Nápravník, plný text petice je i v archivu Britských listů
    2. NO to Bombing Iraq (anglicky)
    3. Petice Hnutí za přímou demokraci Válka - NE mým jménem !
    17. 1. 2003

    Dialóg o ĺudských právach a obchod sa navzájom nevylučujú

    Poslednú cestu Rudolfa Schustera do Číny sprevádzali diskusie o viacerých problémoch. Je prezidentova cesta vyhadzovanie peňazí daňových poplatníkov? Prečo niektorí podnikatelia cestovali v prezidentovom lietadle? Je morálne obchodovať s Čínou a nekritizovať situáciu ľudských práv?
    17. 1. 2003

    Koho neodvolali, ten rezignoval

    Rada STV minulý týždeň navrhla poslancom parlamentu za riaditeľa STV bývalého generálneho riaditeľa súkromnej TV Joj Richarda Rybníčka. Spolu s ním sa do finále dostal aj pracovník Slovenskej národnej galérie Vladimír Červenák.

    Richard Rybníček (rovnako však aj jeho protivník) navrhuje zvýšenie koncesionárskych poplatkov približne na sto korún mesačne a zníženie počtu osôb, ktoré budú oslobodené od tejto povinnosti. Tvrdo chce zasiahnuť aj proti neplatičom.

    16. 1. 2003
    Jeff Rigsby napsal: "Zdá se, že odsun sudetských Němců z Československa je obdobný osudu Palestinců. V obojím případě šlo, jak se zdá, o případ etnického očišťování. A v obou případech je pravděpodobné, že lobbisté na straně obětí přehánějí rozsah křivd. Přesto však je zjevné, že k nespravedlnosti došlo."

    Násilný odsun sudetských Němců nebyl událostí, kterou by bylo lze jednoduchým způsobem vysvětlit. Studuju toto téma už několik let a znám většinu materiálu, který k tomu existuje v angličtině a v češtině a do určité míry i v němčině). Šlo podle mého názoru o zcela neopakovatelné události.

    Musím kategoricky zdůraznit, že nevidím žádné přímé paralely mezi událostmi v Izraeli a v Československu v období těsně po druhé světové válce.

    Kromě toho, účelem studia historie není začlenit minulost do nějakých jednoduchých rétorických škatulek, ale ukázat, že je minulost svou podstatou složitá a že není rozumné přiklánět se k běžným a často mytologizujícím vysvětlením, které lehce podporují ten či onen argument.

    Eric Hobsbawm argumentuje ve své knize O historii, že:

    "...toto je jedním z důvodů, proč si lidé berou velmi málokdy poučení z historie. Svět totiž čelí dvěma silám, které nám zakrývají výhled. Jednou ... je ahistorický, inženýrský přístup k řešení problémů, prostřednictvím mechanických modelů a nástrojů... nemá perspektivu a nedokáže si poradit s ničím, co v modelu neexistovali od samého začátku. Jedné věci je si historik vědom: víme, že se nám nepodařilo do modelu včlenit všechny variabilní skutečnosti a že ty ostatní věci mimo nikdy nejsou stejné...

    Druhou silou ...je systematické zkreslování historie pro iracionální účely. Proč ... nutí všechny režimy, aby mladí lidé studovali ve škole historii? Nikoliv proto, aby pochopili svou společnost a to, jak se proměňuje, ale proto, aby ji schválili, aby na ni byli hrdí, aby byli dobrými občany USA nebo Španělska nebo Hondurasu nebo Iráku. A stejné je to s příčinami a hnutími. Historie jako inspirace a ideologie má v sobě vestavěnou tendenci stát se sebeospravedlňujícím mýtem. Nic není nebezpečnějším šátkem na oči, jak to dokazuje historie moderních národů a nacionalismů.

    Úkolem historiků je snažit se odstraňovat lidem z očí tyto šátky, anebo alespoň je trochu -- anebo občas -- nadzvednout a tím sdělovat současné společnosti určité skutečnosti, z nichž může mít prospěch, i když je nechce poslouchat."

    Hobsbawm, 1999, str. 47

    A proto jsou soupeřící interpretace odsunu, jaké zastávají Češi, sudetští Němci a čeští antikomunističtí disidenti, tak důležité a proto je pokračující ustupování Václava Havla před požadavky sudetských Němců tak chybné. Havlova interpretace událostí je nenapravitelně nesprávná, stejně jako interpretace těchto událostí od mnoha sudetských Němců a Čechů. Nedebatuje se o tom, co se ve skutečnosti v minulosti stalo, ale lidé se hádají o soupeřící mýty.

    Autor je historik, zabývající se Českou republikou, který žije v Londýně. Přinášíme překlad příspěvku, který původně vyšel anglicky na stránkách blueear.com (viz zde).

    16. 1. 2003
    Proč lidé v Americe nehlasují ve svém vlastním (ekonomickém) zájmu, zde, zamýšlí se americký deník New York Times a dospívá k názoru, že u nich triumfuje nad sebezájmem pocit naděje, že jednoho dne zbohatnou, tak se musejí chovat už nyní jako bohatí, nikoliv jako chudí lidé:
    15. 1. 2003
    Předseda Konventu Evropské unie Valéry Giscard d'Estaing shrnul své postřehy a náměty z práce tohoto diskusního fóra, které si dalo za úkol připravit zásadní reformu Evropské unie. Přinášíme druhou část překladu textu, který vyšel ve francouzském deníku Le Monde 14. ledna.
    První část této zprávy je zde.
    16. 1. 2003
    Rozhlasová stanice BBC Radio Four vysílala tento týden jako první pořad nové série programu Taking a Stand šokující půlhodinový rozhovor známého mezinárodního reportéra Fergala Keana s Irem Colmem O'Gormanem, obyvatelem malého irského městečka Wexford, kterého od čtrnácti let - začátek osmdesátých let - několik roků pravidelně sexuálně zneužíval místní katolický kněz, vážená osobnost tamější komunity. Teprve na příkladu individuálního svědectví, podaného artikulovaně inteligentním, dospělým člověkem, si posluchač uvědomil, jak drasticky traumatizující je zážitek sexuálního zneužívání v dětství. (Viz zde, tam si mohou čtenáři BL celý rozhovor v angličtině také poslechnout.)
    15. 1. 2003

    Stránky pro internetový chat budou muset obsahovat nouzová tlačítka pro pomoc dětem, na něž by se při virtuálním rozhovoru zaměřil zájem pedofilů. To je součástí nových předpisů, které zveřejnilo britské ministerstvo vnitra. Zároveň budou muset mít chatovací stránky jasně viditelná bezpečnostní opatření, která budou bránit pedofilům, aby si tam připravovali své oběti. Předpisy také požadují, aby dětští účastníci diskusí nepublikovali o sobě osobní informace. Děti mají být varováni, aby nezveřejňovaly svá telefonní čísla ani emailové nebo domácí adresy.

    Britská vláda se chystá zahájit reklamní kampaň, financovanou částkou jednoho milionu liber, jejímž cílem bude informovat rodiče, jak funguje internet a chatovací stránky, aby byli schopni poučit své děti o nebezpečích, skrývajících se na internetu. Šokující televizní reklamy běží v této věci v britské televizi po celý leden. (Další podrobnosti jsou v angličtině např. zde.)

    V deníku Guardian hovořil pětačtyřicetiletý Peter Saunders, zakladatel Národní asociace pro lidi, kteří byli v dětství terčem sexuálního násilí, o tom, že bylo pro něj nesmírně obtížné vyrovnat se v dospělosti s traumatem, které zažil v dětství. Sexuální zneužívání dětí je podle něho "absolutní zradou dětské důvěry. Saudersovu organizaci financuje britské ministerstvo zdravotnictví. Během prvních dvou měsíců od založení této organizace se s ní spojilo 2500 lidí, 60 procent žen a 40 procent mužů. Počet postižených mužů Saunderse překvapil.

    Komisařka londýnské policie a mluvčí šéfů britských regionálních policií (Británie nemá, jako záruku před vznikem totalitního státu, centralizovanou celostátní policii) Carole Howlettová , konstatovala, že za posledních pět let došlo k velkému růstu pedofilie na internetu a varuje, že právě na internetu poroste šíření pedofilie nejintenzivněji. Ve Spojených státech byla shromážděna data ohledně osob, zatčených za to, že se na internetu dívali na dětskou pornografii. Třicet procent těchto osob někdy sexuálně zneužívalo děti.

    Howlettová požaduje vytvoření integrovaného systému v rámci IT, na němž by spolupracovaly všechny instituce, zabývající se ochranou dětí.

    (Podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)

    K tomu dodává Dominik Joe Pantůček:

    16. 1. 2003

    Ministr kultury Pavel Dostál ve středu večer navštívil zahájení letošní části Projektu 100 Asociace českých filmových klubů, které se konalo v kině Aero v Praze na Žižkově. Dostál sice přišel pozdě a během celého úvodního projevu Jiřího Králíka se bavil s Pavlem Landovským, nicméně je nutno pochválit, že svou přítomností vyjádřil podporu tomuto záslužnému projektu, v jehož rámci kupuje Asociace českých filmových klubů každoročně deset zajímavých celovečerních filmů.

    Večer byl zahájen promítáním poněkud kontroverzního celovečerního filmu Noční hovory s matkou od režiséra Jana Němce, který v šedesátých letech proslul zejména svou vynikající studií dobrovolné konformnosti a kolaborace lidí vystavených totalitnímu útlaku, filmem O slavnosti a hostech. Noční hovory s matkou jsou bohužel nesmírně sebestředný a neuspokojivý film; nicméně to byl první český celovečerní film, který měl premiéru na internetu. Ta byla také neuspokojivá, neboť se ukázalo, že technologie, dostupná běžnému českému divákovi, řádné zhlédnutí filmů dosud neumožňuje, a tak se Němec posléze rozhodl zveřejnit svůj film normálním způsobem.

    16. 1. 2003

    Od začátku února budou k dispozici Britské listy uživatelům v tištěné formě ve videokavárně v Příbrami, Dlouhá ulice 93, Příbram 2, napsal nám Tomáš Božek.

    5. 2. 2003
    Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
    Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
    5. 1. 2003
    Děkujeme všem, kteří v roce 2002 podpořili svými dary provoz Britských listů. Apelujeme na všechny čtenáře, aby nám na provoz BL finančně přispěli. Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    19. 1. 2003 Škromach se necítí na vystřídání Špidly   
    18. 1. 2003 Miloš Zeman byl nominován do druhé prezidentské volby Štěpán  Kotrba
    18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
    18. 1. 2003 Unie svobody na křižovatce Petr  Baubín
    17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
    17. 1. 2003 O postoji židovského hnutí Netureikarta k sionismu   
    17. 1. 2003 Darwinovec John Gray: člověk je předurčen ke zkáze   
    16. 1. 2003 Jsou neokonzervativci vlastně trockisté?   
    16. 1. 2003 Povolební otazníky Zdeněk  Jemelík
    16. 1. 2003 Jak to bylo opravdu s odsunem Němců z Československa Martin D. Brown

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    18. 1. 2003 Arabské země chtějí, aby Saddám Husajn odstoupil   
    17. 1. 2003 Přihlásí se Česká republika po 35 letech opět k Brežněvově doktríně? Mojmír  Babáček
    17. 1. 2003 Protiválečné petice   
    17. 1. 2003 Tři pohledy na jednu možnou válku - vyberte si Jan  Kasal, Jaroslav Tvrdík, Václav Frank
    16. 1. 2003 Protesty proti invazi do Iráku v britském parlamentě sílí   
    16. 1. 2003 Jsou neokonzervativci vlastně trockisté?   
    15. 1. 2003 Odcházející monarcha vyzval k válce Milan  Valach
    14. 1. 2003 Afghánistán: Mluvil jsem s členem Karzaiovy vlády Martin D. Brown

    Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
    19. 1. 2003 Škromach se necítí na vystřídání Špidly   
    19. 1. 2003 Předsedou US-DEU se stal místopředsedseda vlády Mareš Štěpán  Kotrba
    18. 1. 2003 Unie svobody na křižovatce Petr  Baubín
    18. 1. 2003 Miloš Zeman byl nominován do druhé prezidentské volby Štěpán  Kotrba
    15. 1. 2003 Všechna tři kola prezidentské volby skončila bez výsledku   
    14. 1. 2003 Co je přímá demokracie? Jiří  Polák
    14. 1. 2003 Nestydové Zdeněk  Jemelík
    14. 1. 2003 Kdo na Hrad patří, ať tam je Vladimír  Rott
    13. 1. 2003 TV media o víkendu: Čekání na volbu prezidenta Josef  Trnka
    12. 1. 2003 Kdo bude příštím prezidentem ČR   

    Školství RSS 2.0      Historie >
    17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
    8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
    3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
    3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
    14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   
    26. 11. 2002 Stávková pohotovost v SOŠ na Praze 3   
    20. 11. 2002 Ve jménu (vysokoškolského) zákona Topí  Pigula
    30. 10. 2002 (Britské) univerzity "potřebují vybírat vysoké školné, mají-li obstát v mezinárodní konkurenci"   

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
    27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
    27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
    26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   
    21. 10. 2002 Sex nebo vztah?   
    2. 10. 2002 Ženy v Iráku jsou svobodnější než v jiných arabských zemích   
    29. 9. 2002 Feminismus - zbraň ženské emancipace Jean Bethke Elshtain
    23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
    22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   

    Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
    2. 11. 2002 Karlín volá o pomoc   
    21. 10. 2002 Prosba o pomoc Jiří  Svoboda
    19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
    16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
    12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
    11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
    11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
    9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
    9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
    16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
    16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
    13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek
    13. 12. 2002 KAUZA: Ostravská ČT   
    12. 12. 2002 Milan Bouška: Propustili mě z ČT, protože ve mně viděli cizorodý element Jan  Čulík
    7. 12. 2002 Hrůzné informace o řediteli brněnského studia ČT Zdeněk  Drahoš
    5. 12. 2002 Kterak Jan Čulík pomáhal České televizi pochovat Netopýra Karel  Mašita
    4. 12. 2002 Nával do televízneho kresla Lubomír  Sedláčik