10. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 10. 2007

Novinka pro Sašu Vondru:

Mobilní telefony jsou zdraví nebezpečné

Vzhledem k tomu, že deset let je "minimální" doba, než vznikne rakovina, a normálně vzniká rakovina mnohem déle, je velmi pravděpodobné, že rakovina postihne uživatele mobilních telefonů po 15, 20 a 30 letech. To znamená, že se někteří odborníci obávají, že v následujících desetiletích postihne dnešní mladé lidi epidemie rakoviny způsobená mobilními telefony.

Výzkum, zaměřený na zjištění, zda pravidelné použivání mobilních telefonů vyvolává u uživatele choroby, zjistil, že navzdory oficiálnímu ujišťování, že jsou mobilní telefony bezpečné, zdravotní riziko podstatnou měrou stoupá po 10 letech. Užívání mobilního telefonu po dobu delší než 10 let zvyšuje riziko rakoviny mozku, zjistila dosud nejpodrobnější studie k této problematice. Studie -- jejíž výsledky jsou v rozporu s oficiálními tvrzeními, že užívání mobilních telefonů je bezpečné -- zjistila, že u lidí, kteří užívají mobilní telefon déle než deset let, se dvakrát zvětšila pravděpodobnost, že jim na té straně mozku, kde drží telefon u ucha, utvoří zhoubný nádor.

Vědci, kteří vypracovali tuto studii, konstatují, že stačilo, aby uživatel používal během tohoto období mobilního telefonu jen hodinu denně. Poukazují na to, že radiace z mobilních telefonů není bezpečná a mezinárodní normy bude nutno změnit.

Varují, že je při užívání mobilních telefonů zapotřebí opatrnosti, a doporučují, aby jich děti nepoužívaly vůbec.

Studie, která vyšla v nejnovějším čísle odborného časopisu Occupational Environmental Medicine, je významná, protože souhrnně využívá výzkumný materiál o lidech, kteří používají mobilní telefony dost dlouho na to, aby onemocněli.

Rakovině trvá nejméně deset let -- a často mnohem déle -- než vznikne, a protože se mobilní telefony rozšířily tak rychle a tak nedávno, relativně málokdo je používá tak dlouho.

Oficiální ujišťování, že jsou mobilní telefony bezpečné, je založeno na výzkumu, v jehož rámci byl v nejlepším případě zkoumán jen minimální počet osob, kteří byli vystaveni radiaci z mobilů dostatečně dlouho, a proto tyto studie nemají skutečnou hodnotu pro zvážení rizika.

Minulý měsíc dospělo dosud největší zkoumání zdravotního rizika užívání mobilní technologie k závěru, že "mobilní telefony zřejmě nevyvolávají žádné záporné biologické či zdravotní změny".

Jenže předseda tohoto týmu vědců, profesor Lawrie Challis, přiznal, že výzkum zkoumal jen minimální počet osob, které používají mobilní telefon déle než deset let. Varoval: "Nemůžeme v této etapě vyloučit, že se rakovina za pár let může objevit." Dodal, že jeho zkoumání zjistilo "velmi jemný náznak", že dochází k vzrůstu mozkových nádorů u lidí, vystavených mobilním telefonům po dobu delší než 10 let, a požadoval další zkoumání.

Právě zveřejněná studie, v jejímž čele stáli dva Švédové, profesor Lennar Hardel z univerzitní nemocnice v Orebru a profesor Kjell Hansson Mild z Umea University, do určité míry doplňuje chybějící informace.

Vědci shromáždili informace z 11 studií, které dosud zkoumaly výskyt nádorů u lidí, kteří používají mobilní telefony déle než deset let. Využili výzkumu ze Švédska, z Dánska, z Finska, z Japonska, z Německa, z USA a z Británie. Zjistili, že téměř ve všech těchto studiích bylo zaznamenáno zvýšené riziko, zejména na té straně hlavy, kam lidé přikládají mobilní telefony.

Pět ze šesti studií maligních gliomů, rakoviny gliálních buněk, které podporují a chrání nervové buňky, zjistilo, že existuje zvýšené riziko. Čtyři z pěti studií, zkoumajících akustické neuromy -- benigní, avšak často ochromující nádory sluchového nervu, které obyčejně způsobují hluchotu -- je nalezly. Pátá studie zkoumala jen dva případy nemoci, ale přesto zjistila, že dlouhodobí uživatelé mobilních telefonů měli větší nádory než jiní lidé.

Souhrnně z výsledků vyplývá, že u lidí, kteří užívají mobilních telefonů déle než 10 let, je o dvacet procent vyšší pravědpodobnost než normálně, že onemocní akustickými neuromy a o 30 procent větší pravděpodobnost než normálně, že onemocní zhoubnými gliomy.

Riziko je ještě větší na té straně hlavy, kam uživatel přikládá mobilní telefon: dlouhodobí uživatelé onemocněni dvakrát tak častěji gliomy a dvaapůlkrát častěji akustickými neuromy než ostatní lidé.

Profesoři Hardell a Mild také osobně provedli rozsáhlý, původní výzkum nádorů u uživatelů mobilních telefonů a zjistili ještě daleko více znepokojující výsledky. Dlouhodobí uživatelé mobilních telefonů onemocní zhoubnými gliomy třikrát pravděpodobněji než ostatní lidé a téměř pětkrát častěji na té straně hlavy, kam přikládají svůj mobilní telefon.

Oba profesoři také zkoumali zdravotní riziko používání bezdrátových telefonů, připojených k pevné lince, a zjistili, že i tyto telefony vedou k zvýšenému výskytu rakoviny. Z jejich výzkumu vyplývá, že užívání mobilního telefonu po dobu 2000 hodin -- méně než hodinu každý pracovní den po dobu 10 let -- zvyšuje riziko rakoviny.

Profesor Mild sdělil britskému týdeníku Independent on Sunday: "Zdá se mi opravdu podivné, že se tak často oficiálně zdůrazňuje, že užívání mobilních telefonů je bez rizika. Existují silné náznaky, že se něco děje po deseti letech." Zdůraznil, že rakovina mozku je velmi vzácná: jsou to jen 2 procenta případů v Británii, i když je často smrtelná. Dodal, že sám používá mobilního telefonu minimálně a doporučuje lidem, aby používali zařízení handsfree a telefonovali jen krátce. Delší telefonní hovory mají vést na pevných linkách. Zdůraznil, že mobilní telefony by se neměly dávat dětem, jejichž tenčí lebka a nervový systém ve vývinu způsobuje, že jsou mimořádně zranitelné.

Nebezpečí z mobilních telefonů je možná ještě větší, než jak to vyplývá z nové studie. Vzhledem k tomu, jak na to poukazuje profesor Mild, že deset let je "minimální" doba, než vznikne rakovina, a normálně vzniká rakovina mnohem déle, je velmi pravděpodobné, že rakovina postihne uživatelé mobilních telefonů po 15, 20 a 30 letech. To znamená, že se někteří odborníci obávají, že v následujících desetiletích postihne dnešní mladé lidi epidemie rakoviny způsobená mobilními telefony.

Na druhé straně, profesor zdůrazňuje, že množství radiace, kterou mobilní telefony vyzařují, výrazně pokleslo od doby jejich vzniku před deseti lety, což by mělo znamenat, že i riziko klesá. Přesto doporučuje, aby si lidi kupovali mobilní telefony, které vyzařují co nejméně radiace.

Britský vládní úřad na ochranu zdraví přiznává, že nová studie "možná naznačuje riziko", avšak dodává že "taková analýza nemůže být konečná". Všichni souhlasí, že je zapotřebí dalšího výzkumu.

Mezitím vědci požadují zpřísnění norem pro vyzařování radiace mobilními telefony a dalšími zdroji radiace, které charakterizuje jako "nevhodné" a "nikoliv bezpečné". Mezinárodní normy zabraňují pouze škodlivému ohřívání živoucích tkání nebo indukci elektrického proudu do lidského těla, avšak nezabývají se rizikem rakoviny.

Podle profesorů Hansena a Milda jsou normy pro mobilní telefony "tisícinásobně příliš mírné".

Pozor: Váš mobilní telefon může být nebezpečný

Záření, emitované mobilním telefonem, se liší značka od značky. Určuje ho tzv. specifická absorpční hodnota (Specific Absorption Rate, SAR). Výrobci a britská vláda ignorovali doporučejí Stewartovy analýzy, aby byly hodnoty SAR jasně uváděny na každém mobilním telefonu. V Británii je publikuje prodejce mobilních telefonů Carphone Warehouse. Lehce přístupný seznam mobilních telefonů a míry vyzařované radiace je zveřejňován v Německu, kde se podporuje užívání mobilních telefonů se SAR 0,6 nebo nižším.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Abstrakt práce Long-term use of cellular phones and brain tumours: increased risk associated with use for >=10 years. L. Hardella et al. ZDE

                 
Obsah vydání       10. 10. 2007
10. 10. 2007 Mobilní telefony jsou zdraví nebezpečné
10. 10. 2007 Rakovina Petr  Wagner
10. 10. 2007 Včera se tančilo všude, aneb dříve bylo všechno lepší Michael  Volný
10. 10. 2007 Rozhodně nikdo jiný někde jinde se nemá lépe než já! Jan  Paul
10. 10. 2007 Zásadně odmítám argumenty odpůrců referenda o radaru Petr  Glivický
10. 10. 2007 Anheuser-Busch vaří pivo z geneticky modifikované rýže
10. 10. 2007 Tvůrčí činnost a komercializace, káva a umění, aneb Denní problémy mezi jazyky Uwe  Ladwig
10. 10. 2007 Koho chrání BIS aneb co jsou české zájmy Ladislav  Žák
10. 10. 2007 Odkdy se univerzitní pracovníci věnují shánění kšeftů a publicity mezinárodním lobbistům? Štěpán  Kotrba
10. 10. 2007 Chtělo se mi z Lidovek zvracet
9. 10. 2007 Mikrovlny nezpůsobují rakovinu Petr  Frish
10. 10. 2007 O fotonech a o mnohém jiném
9. 10. 2007 Obering: Měli jsme dobrý cíl a nebyla mlha
9. 10. 2007 Aféra jménem Andula (V. část) Josef  Brož
9. 10. 2007 Noviny versus Elity (a naopak) Miloš  Štěpánek
9. 10. 2007 Výzva 5 bodů Auto*matu Hynek  Hanke
9. 10. 2007 R jako Reklama Petr  Pojar
9. 10. 2007 Putin -- Zubkov -- Putin Tomáš  Lipták
9. 10. 2007 Drsný smysl pro humor redakce Lidových novin Jiří Š. Cieslar