Dánsko zprovozní továrnu na dělostřeleckou munici

11. 10. 2023

čas čtení 1 minuta
Dánské ministerstvo obrany v sobotu 7. října oznámilo, že uzavřelo dohodu o odkupu zakonzervované továrny ve vesnici Elling, která bývala výhradním dodavatelem dělostřeleckých projektilů pro dánské ozbrojené síly.

Dánská vláda se rozhodla odkoupit továrnu, prodanou v roce 2008, uprostřed ruské totální invaze na Ukrajinu, která odhalila nedostatek dělostřeleckých projektilů v Evropské unii a NATO.

"Ruská invaze na Ukrajinu, která trvá již více než rok a půl, výrazně zvýšila tlak na evropskou produkci munice. Tato kritická situace podtrhuje naléhavost obnovení výroby projektilů v Dánsku," uvedl dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen.

Dánská vláda nezveřejnila, kdy přesně plánuje obnovit výrobu dělostřeleckých projektilů nebo jaké typy munice budou v závodě vyráběny.

Dánská média uvedla, že dohoda o koupi továrny se odhaduje na 19,6 milionu dánských korun (2,8 milionu dolarů).

Ellingův závod byl založen v roce 1676 a po dlouhou dobu sloužil jako výhradní dodavatel dělostřelecké munice pro dánské ozbrojené síly. Závod ukončil provoz v roce 1968 a byl prodán v roce 2008.

Začátkem týdne Dánsko oznámilo přidělení 100 milionů korun na společnou evropskou objednávku dělostřelecké munice ráže 155 mm pro Ukrajinu pod záštitou Evropské obranné agentury (EDA).

Zdroj v angličtině: ZDE

2
Vytisknout
2707

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2023