Izrael: demokracie, ale...

1. 9. 2006 / Fabiano Golgo

Matky z Májového náměstí (španělsky Madres de Plaza de Mayo), to je jedinečná organizace argentinských žen, z nichž se staly aktivistky za lidská práva. Už téměř tři desetiletí bojují tyto matky za právo dovědět se, co se stalo jejich dětem, které byly uneseny agenty vojenského režimu, které byly pak mučeny a usmrceny ve válce, známé jako Špinavá válka z let 1976 -- 1983. Jméno organizace pochází od Májového náměstí v Buenos Aires, kde se tyto matky každý čtvrtek už třicet let setkávají a půl hodiny se po náměstí procházejí. Armáda přiznala, že více než 9000 z unesených osob je stále ještě nezvěstných, avšak Matky z Májového náměstí tvrdí, že je jich asi 30 000.

Matky z Májového náměstí pak začaly v devadesátých letech provozovat důležitou argentinskou rozhlasovou zpravodajskou stanici (Radio Madres de Plaza de Mayo).

Novinářka, která pracuje pro tuto rozhlasovou stanici, byl zatčen, když minulý týden přejížděl palestinské území. Tato zatčená novinářka, Tamara Lalli, uvádí izraelské velvyslanectví v Buenos Aires, předala osobní informace Mossadu, izraelské tajné službě.

Tamara Lalli cestovala v Izraeli, v Palestine a v Libanonu a informovala ve své rozhlasové stanici o konfliktu na Blízkém Východě. Když přejížděla do pásma Gazy, zadrželi ji agenti z Mossadu, kteří tvrdili, že jsou její reportáže zaujaté. Lalli pak byla deportována do Jordánska a bylo ji na zbytek života! zakázáno vrátit se do Izraele! A to si Izrael říká jediná skutečná demokracie na Blízkém východě...

"Šest hodin mě zadržovali tři muži, kteří tvrdili, že jsou z izraelské tajné služby. Čtvrtý muž mi mířil samopalem na tvář. Ten samopal mi mířil na tvář šest hodin," řekla Lalli sdělovacím prostředkům ve své zemi.

"Ptali se mě na nejrůznější věci. Znali celou řadu nejrůznějších informací. Izraelské velvyslanectví v Buenos Aires je informovalo, co děláme v Argentině. Izraelské velvyslanectví provádí špionáž proti argentinským občanům. Cizí země, která provádí špionáž proti argentinským občanům v naší vlastní zemi, to je porušením občanských práv."

Podle Lalliové používaly izraelské bezpečnostní jednotky proti ní během jejího věznění metody psychologického mučení. "Pak mě donutili jít do jiné kanceláře a svléknout se donaha. Přišel muž a postavil se vedle mne, která jsem byla nahá, se zbraní v ruce. Poté, co tam stál šest hodin, mi řekl: 'Podívejte se, my nejsme výzvědná služba z Paraguaye, Uruguaye nebo Jižní Ameriky, my jsme izraelská výzvědná služba. Víme všechno, co děláte. Pracujete pro rozhlasovou stanici a mluvíte proti Izraeli.' Ale já jsem řekla, chci se vrátit do své země, vy porušujete mé právo na svobodu projevu. Řekl mi: 'Tady není svoboda projevu, tady je bezpečnost'".

Izraelské velvyslanectví v Argentině vydalo navzdory tomuto prohlášení veřejná komuniké, v nichž kritizuje Matky z Májového náměstí za to, že podporují palestinskou suverenitu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 4.9. 2006