20. 6. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
20. 6. 2008

Lze v prostředí volného trhu "rozdávat"?

reakce na diskusi, která je vyvolána současným rychlým posilováním české koruny v článcích "Martin Myant: Valtr Komárek měl pravdu. Hodnota koruny bude dále stoupat" a "Rozdali jsme 750 miliard Kč"

Martin Myant většinou říká věci obecně známé a málo kontroverzní (na rozdíl např. od Františka Nepila, který často zastává kontroverzní názory, jen jeho katastrofické vize o bankrotu českého hospodářství se pořád ne a ne naplnit (např. článek z 15. května 1997 pod titulkem "Ještě k "Balíčku opatření" a české hospodářské politice" nebo článek ze dne 15. srpna 2001 pod titulkem "Je Česká republika na cestě k bankrotu?"), a ani tentokrát nelze pravdivost jeho hypotézy popřít. Jenže ještě mnohem obtížnější by bylo jeho slova dokázat.

V jakém stavu by dnes byla česká ekonomika, kdyby k výchozí devalvaci koruny nedošlo, totiž neví nikdo (a pokud tvrdí, že ví, tak lže). Jestli na devalvaci z počátku 90. let Československo doplatilo, nelze zjistit (takže toto pole je otevřeno vášnivým diskusím teoretických ekonomů, o jejichž závěry se málokdo stará a málokdo si dá tu práci hrabat se v minulosti a ukazovat jim následně, jaké nesmysly kdy vyplodili).

Můžeme ukřivděně tvrdit, že kvůli slabé koruně byl český kapitál prodáván do zahraničí příliš levně, ale ono to je stejně jedno, jak ukazují „úspěchy“ českých „kapitalistů“ v Poldi Kladno, Škodě Plzeň, pražské Pragovce a dalších klenotech českého průmyslu. Nakonec to, co je tu nejcennější, jsou české ručičky a mozky, a ty nám nikdo zprivatizovat nemohl. Z pohledu ekonoma je ale daleko absurdnější tvrdit, že jsme „rozdávali“ levně své výrobky a služby. S přechodem k tržnímu hospodářství jsme totiž museli zároveň přejít na systém vzájemné konkurence. Právě ta, a nikoliv kurz koruny, rozhoduje o ceně českých výrobků. A s rozpadem východních trhů na počátku 90. let skončila nenasytná poptávka po českém zboží. Podniky musely hledat nové trhy, které však neznaly a západní trhy neznaly zase české zboží. V této nelehké situaci se samozřejmě místní podniky snažily nabízet zboží i pod cenou skutečných nákladů, jen aby přežily. Přitom si konkurovaly jak české podniky navzájem, tak továrny v celé bývalé RVHP a později se do této konkurence zapojily s levnou pracovní silou i výrobci z Asie). Silnější kurz koruny by českým výrobcům pouze zvýšil v mezinárodní konkurenci náklady na mzdy (a z hlediska mezinárodní rovnováhy by zvýšil tlak na dovozy spotřebního zboží a schodek obchodní bilance). Nicméně nominální kurz je jen jednou z mnoha ekonomických veličin, které si musí navzájem odpovídat. A pokud jednu veličinu zafixujeme, budou se o to více měnit ostatní veličiny (jako např. inflace), aby zajistily zhruba rovnovážný či udržitelně nerovnovážný vývoj ekonomiky.

Na přiloženém grafu můžete vidět relativní vývoj kurzu české koruny, maďarského forintu a polského zlotého k britské libře (k libře proto, že agentury uvádějí nejdelší časovou řadu, pro lepší porovnatelnost vše převedeno na základ 100 v listopadu 1989, čím vyšší hodnota, tím slabší kurz).

Je vidět, že cestou počáteční devalvace a pak pružného kurzu (který v oslabování pokračoval) šlo Polsko, cestou postupné devalvace se vydali Maďaři. Kurz koruny se (na rozdíl od okolních měn) drží nejblíže výchozí hodnoty, ČR měla za celé období také výrazně nejvyšší cenovou stabilitu. To byly možná kotvy, které ekonomice pomohly více, než nějaký silnější kurz. Takže tvrzení „Valtr Komárek měl pravdu“ nelze prokázat a nijak nesouvisí s tím, že „Hodnota koruny bude dále stoupat“, neboť to druhé je podmíněno v delším horizontu dobrým výkonem českého hospodářství a krátkodobě choutkami finančních spekulantů.

Co se týče vývodů pana Palkovského, tak je vidět, že hospodářská a měnová politika není jeho parketa (jinak čtu jeho články velice rád). Pevný kurz koruny nebyl zrušen proto, že ho někdo špatně nastavil, ale proto, že dlouhodobě nelze mít nízkou inflaci při pevném kurzu u ekonomiky, která má výrazně nižší cenovou hladinu, než okolní státy (alespoň jeden z těchto kanálů musí být otevřený, aby mohla česká ekonomika konvergovat k EU). Nazývat tvorbu devizových rezerv „rozdáváním“ peněz sousedům je rovněž matením pojmů. Devizové rezervy si státy vytváří jako ochranu před útoky spekulantů na směnný kurz dané země (ať již je tento kurz fixní, nebo pružný). Bez těchto rezerv by totiž o „správné“ úrovni kurzu sice nerozhodoval „centrální plánovač“ ale naopak kterýkoliv, byť i nicotný mezinárodní finanční fond (stejně jako teď rozhodují o cenách ropy, zlata a potravin). To, že konvergující země, jejichž měny jsou dlouhodobě „odsouzeny“ k posilující měně, mají z držby devizových rezerv určitou účetní ztrátu (rozhodně však ne ve výši celkových rezerv), je sice pravda, ale je to daň za finanční stabilitu, a zatím nikdo lepší řešení nenabídnul.

To, že pan Palkovský při psaní svého článku nebyl zrovna ve formě, potvrzuje i jeho úvaha o „hodnotě koruny“. Hodnota koruny (dolaru, eura) ale i třeba zlata (takže není třeba rozlišovat podloženou měnu od nepodložené) je pojem relativní a v absolutně ji ani vyjádřit nelze. A tak hodnota koruny v posledních několika letech roste vůči hodnotě eura, dolaru a vůči velkému množství např. spotřebních statků (na to člověk nemusí být ani ekonom, aby si toho všimnul). Statistik by nám pak vysvětlil, že ani při inflaci 2 % (což je magická hranice ECB, nikoliv 3 %) nemusí hodnota měny vůči spotřebnímu koši klesat, neboť právě na 2 % ročně odhadují v průměru statistici nepozorovatelný růst hodnoty zboží vlivem průběžného, ale neměřitelného zlepšování jeho kvality. Takže dvouprocentní inflace je z tohoto pohledu vnímána jako cenová stabilita. Zbytek zmíněného článku jsem nepochopil..., takže se k němu raději nebudu vyjadřovat.

                 
Obsah vydání       20. 6. 2008
22. 6. 2008 Hutton: Budeme-li se spoléhat na volný trh, dojde ke katastrofě
22. 6. 2008 Vox populi Ladislav  Žák
21. 6. 2008 Británie se rozhodla realizovat ekologickou revoluci
21. 6. 2008 Nejchudší kuřáci dostanou peníze, pokud přestanou kouřit
21. 6. 2008 Mareš skončil s extremismem
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie
21. 6. 2008 Lisabonská smlouva jako test dospělosti Evropy i test odpovědnosti českých politiků Štěpán  Kotrba
21. 6. 2008 Zdánlivě banální příběh: zemřela Alexandra Berková Irena  Ryšánková
21. 6. 2008 Británie neratifikovala Lisabonskou smlouvu
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"
20. 6. 2008 Otevřený dopis Ondřeji Neffovi Jakub  Rolčík
21. 6. 2008 Na úsvitu nové doby Ladislav  Žák
21. 6. 2008 Immanuel Wallerstein: Obamovo vítězství? Jak bude velké? Jak dalekosáhlé? Immanuel  Wallerstein
20. 6. 2008 ČR schválí zákon o nebezpečném pronásledování (stalking)
20. 6. 2008 Lze v prostředí volného trhu "rozdávat"? Jan  Hošek
20. 6. 2008 LN: Nalézání jednoduchých antisemitských receptů, aneb jaké otázky kladl redaktor Orientace Petr Zídek Alexandra  Štefanová
20. 6. 2008 Ruský generálplukovník: Rusko je ohroženo protiraketovou obranou, přerušme veškeré styky s NATO
20. 6. 2008 "Poslední fáze" boje proti rakovině?
20. 6. 2008 Stigmatizace a nálepkování všeho duchovního
21. 6. 2008 Stigma duchovně obohacujících duševních úchylek Štěpán  Kotrba
22. 6. 2008 Pohádky a mýty jsou stále s námi Jana  Ridvanová
20. 6. 2008 Neřešitelné úřední dilema Sandra  Wain
20. 6. 2008 Na počátku nebylo slovo, neboli Výmluvná podoba mozkových struktur Uwe  Ladwig
20. 6. 2008 Historie téměř detektivní aneb co Marxovi bránilo ve vydání dalších dílů Kapitálu ? Miroslav  Tejkl
20. 6. 2008 Meteorit z Murchisonu není kontaminován blízkou farmou
20. 6. 2008 S australským meteoritem to není tak jasné
20. 6. 2008 Jsme v Evropě... Zdeněk  Wognar
20. 6. 2008 Immanuel Wallerstein: Jak skončí válka v Iráku Immanuel  Wallerstein
20. 6. 2008 Zdravotnictví neomaleně podvádí Wenzel  Lischka
19. 6. 2008 Král času Jan  Stern
20. 6. 2008 Nová tvorba Jaroslava Hutky
19. 6. 2008 Společnost k zblití - "Není čas na hrdinství" Tomáš  Stýblo
19. 6. 2008 Otevřený dopis Jaroslav  Polák
18. 6. 2008 Tunelované České dráhy a jejich potěmkinovská eLiška Tomáš  Koloc
18. 6. 2008 Bagdád trvá na právu vetovat americké operace
18. 6. 2008 O co šlo v roce 1968: Další dokumenty Vilém  Prečan
18. 6. 2008 Sedm pražských dnů v srpnu 1968 a další klíčové dokumenty
18. 6. 2008 Konec shromažďování a petičních stánků v Čechách Václav  Novotný
17. 6. 2008 Rotary Club: Okázalé konání dobra, kontroverzní členové, hradba mlčení Petr  Nachtmann
6. 6. 2008 Hospodaření OSBL za květen 2008