26. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 1. 2009

Grázlové ve zlínské sociální demokracii zvítězili - prozatím

Nerad píši o vnitrostranických intrikách v kterékoliv ze stran, neboť neznám partaj, ve které by se uvnitř nebojovalo. Ve které by kandidátů na funkce nebylo vždy víc než funkcí. Pro tentokrát učiním výjimku. Protože vnitrostranická podlost se týká názorů, vyřčených mediálně. Týká se svobody slova. Týká se zdravého rozumu. Týká se pravdy. Do špinavé hry lokálních ekonomických a politických zájmů a vnitrostranických intrik byl namočen autor, který píše i pro Britské listy.

Krajská konference ČSSD, konaná ve Vsetíně potvrdila vyloučení Mgr. Miloslava Štěrby z řad členů ČSSD . Krajská kontrolní komise pod vedením Jiřího Haase navrhla, delegáti odmávali, aniž by věděli. Proč také? Štěrbovi bylo původně zrušeno členství v ČSSD usnesením Okresní konference ve Zlíně, konané 29. 11. 2008, v rozporu se stanovami bez jeho přítomnosti. Důvod? Zpochybnil úsilí ČSSD o plnění jejího volebního programu "svými příliš kritickými osobními názory a postoji v novinových článcích, uveřejňovanými nejen na oficiálních internetových stránkách KVV, kde má každý přístup, ale především v místním i regionálním tisku, poškodil celou zlínskou organizaci ČSSD v očích široké veřejnosti", konstatoval v "obžalobě" Karel Dvorský z okresní kontrolní komise Zlín a předseda krajské kontrolní komise ČSSD Jiří Haas Štěrbovo vyloučení podpořil. Zlínská organizace ČSSD se poškodila sama - tím, že poslanec Melčák podpořil Topolánkovu vládu a jeho asistent i nadále řídí ČSSD ve Zlíně. A ta se podílí na koalici s ODS. Štěrba se proti nespravedlnosti svého vyloučení odvolal. Grázlové v sociální demokracii nicméně prozatím zvítězili. Alespoň ve Zlínském kraji.

články Miloslava Štěrby na serveru BL ZDE

Předsedou městské organice ČSSD ve Zlíně je stále asistent z ČSSD vyloučeného poslance Melčáka, Jaroslav Blanař. Týž Blanař, který byl ještě v polovině roku 2008 místopředsedou okresní organizace... "Nepovažuji to za špatné. Hájím zájmy ČSSD a to, že jsem asistentem poslance Melčáka, je zaměstnání jako každé jiné," řekl Blanař pro 1. 7. 2008 iDnes s tím, že bude pro Melčáka pracovat do konce jeho čtyřletého mandátu v roce 2010. Boží mlýny melou v sociální demokracii pomalu anebo nemelou vůbec...

Jako podstatný uvedl Haas i další důvod. Štěrba protestoval s transparentem proti umístění amerického radaru na území ČR. Jako důvod k jeho vyloučení to podle předsedy krajské kontrolní komise stačí. Přesto, že se s tímto názorem posléze ČSSD ztotožnila. Miloslav Štěrba ovšem svůj názor, logický pro každého levicově smýšlejícího občana, vyjádřil daleko dřív než přítel Paroubek. Toho času předseda ČSSD. Vyloučí ho také? Bývalý předseda OVV Svatopluk Solecký chce na protest proti Štěrbově vyloučení složit funkci a navrhnout členům rozpuštění organizace.

Pracovník Lidového domu Jiří Malínský tvrdí v interní diskuzi ČSSD, že oznámení o zrušení členství vyloučením postrádá jednací číslo, tj. má povahu soukromého osobního sdělení předsedy OVV Zlín př. Tkadlece. Přesto bylo potvrzeno krajskou komisí a posléze i krajskou konferencí. Pikantností, dokládající profesionalitu správců tohoto serveru je, že sociálně demokratický intranet je otevřený pro všechny roboty, včetně google...

Intranet ČSSD k vyloučení Miloslava Štěrby ZDE

Pro Štěrbovo vyloučení hlasovalo dle doporučení krajské kontrolní komise 47 z 90 přítomných delegátů krajské konference. Čili 43 odmítlo. To je dobrá zpráva.

"Sociální demokracie není nejednotná a rozdělená. A to dokonce ani ve Zlíně ne. Proti všem jiným stranám máme jednu nesmírnou výhodu - stojíme už 130 let na hodnotách, které byly před Melčákem a dalšími přeběhlíky a budu i po nich. Většina lidí je v socdem pro tyto hodnoty a většina lidí socdem pro tyto hodnoty také volí", říká zlínská senátorka Alena Gajdůšková. Nicméně právě ona mohla zabránit nespravedlnosti a nezabránila jí. O situace ve Zlíně by mohla být informována, kdyby chtěla. Na otázky Britských listů, zaslaných jí na její oficiální senátní e-mail se neobtěžovala ani odpovědět.

Zlínská organizace přitom nominovala do Parlamentu nejen ji, ale i poslance Melčáka, pozdějšího přeběhlíka, na jehož hlasu teď závisí vláda Mirka Topolánka. Melčák ve sněmovně nikdy ničím příliš nevynikal a výsledky voleb ve Zlíně tomu odpovídaly. Zlínská ČSSD na radnici tuto melčákovskou tradici udržuje a spolu s tím i spolupráci se zlínskou ODS. Martin Janečka z ČSSD je 1. náměstek primátorky Ireny Ondrové z ODS. Nechali ho řídit Městskou policii...

O osudu jednoho člena ČSSD bude rozhodovat nejspíš ústřední kontrolní komise strany. O osudu zlínské ČSSD pod vedením Melčákova asistenta by po kauze Štěrba měl nejspíš rozhodnout sjezd. Okresní organizace ve Zlíně a MO ve Zlíně je zralá na rozpuštění. Pokud se ovšem nehodlá sociální demokracie přejmenovat.

Poznámka, došlá až po vydání článku - o lidských charakterech: Předseda KKK Mgr. Jiří Haas, který se podepsal pod usnesení krajské kontrolní komise ČSSD, ve kterém je citováno vše možné pro moje vyloučení, po skončení hlasování a poté, co jsem byl vyzván, abych opustil jednací sál (s poznámkou řídícího, že vyloučení je konečné), přišel za mnou na chodbu, podal mi ruku a vyslovil názor, že doufá, že budu bojovat dál, konstatuje Miloslav Štěrba.

                 
Obsah vydání       26. 1. 2009
26. 1. 2009 Les, golf, Bém a jeho parta(j) Zita  Kazdová, Pavel  Roušar
26. 1. 2009 Žába Přemysl  Janýr
26. 1. 2009 ICT: Krize, krize, krize kam se podíváš Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Pět stupňů kolapsu Jindřich  Kalous
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes
26. 1. 2009 Prerastie globálna kríza do megakrízy? František  Škvrnda
26. 1. 2009 Filmová inspirace 60. let, dnešní andělé a záhadné Bytosti odjinud Josef  Brož
26. 1. 2009 Praze hrozí další tunel
26. 1. 2009 Již první dny Obamova prezidentství ukazují, že bez prolévání krve to nepůjde Daniel  Veselý
26. 1. 2009 Přemek Podlaha a hospodářská krize... Ladislav  Žák
26. 1. 2009 S kabrioletem, nebo bez? Marie  Haisová
26. 1. 2009 Grázlové ve zlínské sociální demokracii zvítězili - prozatím Štěpán  Kotrba
26. 1. 2009 Jiný plyn Milan  Smrž
26. 1. 2009 Poučenie z plynovej krízy Karol  Krpala
26. 1. 2009 Na trhu práce flexibilně Marie  Haisová
26. 1. 2009 Pozor na waldorfské školství
26. 1. 2009 Člen společnosti Sysifos?
26. 1. 2009 Koupit barokní zámeček umí každý Štěpán  Kotrba
24. 1. 2009 Prosba o pomoc Tomáš  Koloc
26. 1. 2009 Proč papež zrušil exkomunikaci popírače holocaustu, neboli O překvapivé zapomnětlivosti kritiků Benedikta XVI. Uwe  Ladwig
26. 1. 2009 Článek podepsaný Arnoštem Lustigem, i když s jakýmkoliv obsahem, bývá uveřejněn vždy
26. 1. 2009 Konflikt v Gaze a mezinárodní solidarita Milan  Valach
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
24. 1. 2009 Kontroverze: Vysílat či nevysílat humanitární reklamu pro Gazu?
25. 1. 2009 Vítězství šedesátníků a prohra SPD v Hesensku Richard  Seemann
23. 1. 2009 Biopaliva: dobrý nápad anebo zločin vůči chudým a přírodě?
23. 1. 2009 Poplatky ve zdravotnictví v Česku a v Německu - srovnání 2008
23. 1. 2009 Zazpívá "starý" rocker nové ministerské hity? Anna  Čurdová
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008
26. 1. 2009 Ako prežiť budúcnosť: Prognóza, ktorá sa stala na Slovensku realitou