Soupeřící politická předvolební shromáždění zablokovala v Teheránu provoz

9. 6. 2009

Íránská předvolební kampaň dosáhla bodu varu. Mir Hossein Mousavi, umírněný kandidát na prezidenta, který kandiduje proti ortodoxnímu Mahmoudu Ahmadinežádovi, zorganizoval v Teheránu obrovské shromáždění svých stoupenců. Znamená to, že páteční volby v Íránu budou zřejmě dramatické.

Stoupenci Mousaviho vytvořili lidský řetěz, který procházel po celé délce 25 kilometrů bulváru Valiasr, hlavní ulice probíhající Teheránem ze severu na jih.

Ahmadinežádovi stoupenci zorganizovali vlastní shromáždění: navezli autobusy tisíce stoupenců na hlavní modlitební místo pod širým nebem v Teheránu, v karnevalové atmosféře. Dav byl tak obrovský a bezpečnostní opatření byla tak chaotická, že mu nakonec bezpečnostní jednotky zabránily promluvit. Doprava ve městě byla ochromena a mezi stoupenci obou kandidátů docházelo k potyčkami-

Sedmašedesátiletý Mousavi, íránský premiér v osmdesátých letech, má pověst, že je nezkorumpovatelný. Překvapil analytiky, že se objevil jako vážný Ahmadinežádův konkurent. Zřejmě vyhraje v Teheránu, kdežto Ahmadinežád má silnou podporu na venkově a na malých městech.

Stoupenci Mousaviho jsou mladí a kosmopolitní. V Mousaviho lidském řetězu měli aktivisté protiahmadinežádovské transparenty s nápisy "Lhát je zakázano" a skandovali "Ahmadi, sbohem!" Mladí muži a ženy se svázali zelenou páskou - což je v Íránu odvážné chování. Automobily a motocykly troubily, součástí akce byli i mladí lidé na kolečkových bruslích a akce pokračovala až do noci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 9.6. 2009