Islámský vědec vyhozen z holandské univerzity

21. 8. 2009

Erasmova univerzita v Rotterdamu propustila Tariqa Ramadana, známého islámského vědce, za to, že uváděl pořad v íránské státní televizi.

Ramadana propustili v úterý z jeho funkce profesora a "poradce pro integraci". Univerzita argumentovala, že jeho pořad Islám a život, který se v současnosti vysílá v íránské televizi, je neslučitelný s jeho povinnostmi v Rotterdamu.

Ramadan, švýcarský občan, který je právě na dovolené v Maroku, řekl v holandském rozhlase, že se proti tomuto "naivnímu a simplistickému" rozhodnutí odvolá.

Ramadan "pokračoval v účasti na tomto pořadu i po volbách v Íránu, kdy tamější úřady potlačily svobodu slova," konstatovaly město Rotterdam a Erasmova univerzita ve společném prohlášení.

Prohlášení dodalo, že Ramadan "si řádně neuvědomil, jaké pocity vyvolá účast v tomto televiznmím pořadu, který podporuje íránská vláda, v Rotterdamu a v okolí".

Ramadan je znám jako reformista, který odsuzuje terorismus a naléhá na muslimy v Evropě, aby se integrovali do západních společností, byl nedávno kritizován v holandském tisku, že údajně v íránské televizi vystupuje konzervativněji než na Západě.

V reakci na své propuštění napsal Ramadan otevřený dopis do holandských médií, že jeho televizní pořad je debatní fórum a že on sám nemá nic společného s íránskou vládou.

"Útlak a zabíjení civilního obyvatelstva je nepřijatelné a musí být odsouzeno," uvedl v dopise, zveřejněném holandskými médii minulý týden, kdy debata o jeho vystupování v íránské televizi v Holandsku začala. "Podporuji otevřený, demokratický proces a očekávám, že íránský režim bude tento princip respektovat."

Ramadan přednášel ve Francii, v Británii a v USA a tam měl také potíže s americkou vládou. V roce 2004 mu americké úřady zrušily vízum, než měl dostat trvalé zaměstnání na Notre Dame University v Indianě. V roce 2006 mu byl odepřen vstup do USA, protože věnoval 1336 dolarů charitativní organizaci spojené se seskupením Hamas, které USA považuje za teroristickou organizaci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 21.8. 2009