V Etiopii znovu hrozí hladomor

30. 8. 2009

Téměř čtvrt století poté, co r. 1985 zpěváci světového rocku uspořádali globální koncert Live Aid a vybrali 150 milionů liber na humanitární úsilí pro Afriku, čelí znovu nyní miliony chudých Etiopanů podvýživě a zřejmě i hladomoru.

Odhady počtu lidí, kteří jsou závislí na nouzových dodávkách potravin, stouply letos z 4.9 milionů v lednu na 5.3 miliony v květnu a 6.2 miliony v červnu. Dalších 7,5 milionů lidí dostává pomoc za práci na komunitních projektech. Celkový počet lidí, dodávky potravin pro něž jsou chronicky nestabilní, dosahuje tedy 13,7 milionů.

Dárcovské země poskytly loni potraviny 12 milionů Etiopanů. Humanitární organizace se obávají vážného zhoršení situace.

Rozdíl mezi potravinovou krizí a hladomorem spočívá v tom, zda je k dispozici dostatečné množství potravin, aby hladovějící byli udrženi při životě. Bohatý svět však nechce nic moc dávat. Navzdory příslibu vedoucích představitelů skupiny G8 v L'Aquile v Itálii minulý měsíc, že poskytnou 20 miliard dolarů na zlepšení potravinové bezpečnosti v chudých zemích, pomoc hladovějícím lidem v Africe letos výrazně poklesla, protože dárcovské státy podpořily banky a věnují finanční prostředky na stimulaci vlastních ekonomik.

Světový potravinový program OSN neměl loni problém získat 6 miliard dolarů pro svůj rozpočet, v roce 2009 však získal jen polovinu těchto peněz. Jeho etiopské operaci, která r. 2008 stála 500 milionů dolarů, chybí letos 127 milionů dolarů, což se rovná 167 000 tunám potravin. Famine Early Warning Network předpověděla tento měsíc, že do prosince stoupne tento nedostatek na 300 000 tun potravin. Dávky potravin pro 6,2 milionů lidí byly proto sníženy z minimálních 15 kg cereální, fazolí a oleje měsíčně na pouhých 10 kg. I kdyby byly chybějící tuny potravin dány k dispozici nyní, trvalo by to tři měsíce, než by byly dopraveny na místo.

Hlavním problémem v Etiopii je nestabilní klima v oblasti. Normálně zasahují Etiopii od července deště. Výskyt deště však závisí na teplotě oceánů a Etiopii trápí už dva roky sucho.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.8. 2009