Technologie pomáhá muslimům během postu v Ramadánu

12. 8. 2010

Ramadánové aplikace umožňují uživatelům, aby vyhledávali texty v Koránu a zajišťují, že jsou v době modliteb správně obráceni k Mekce.

Ve středu 11. srpna začali muslimové po celém světě dodržovat svatý měsíc Ramadán, během něhož se za denního světla postí, nekonzumují potraviny ani nepijí žádné tekutiny. Není překvapivé, že aplikace na iPhonu i na iPadu poskytují nyní věřícím inspiraci, podporu i praktické informace během třicetidenního Ramadánu.

Ramadánová každodenní Dua, která je k dispozici na iPhonu i na iPadu, nabízí prosebnou modlitbu na každý jednotlivý den. "Ramadan Booster Pro" nabízí "tipy a dobré skutky, které vám pomohou zorganizovat si váš Ramadán". Nokia má vlastní, aktualizovanou ramadánovou aplikaci, která umožňuje uživatelům číst Korán, zjistit si přesnou dobu modliteb a mj. i najít nejbližší mešitu.

Je překvapivé, že německá televizní stanice RTL2, přestože Německo není zemí se silnou muslimskou menšinou, vysílá v těchto dnech za úsvitu a za západu slunce informaci, že islámský půst začíná a končí.

Mobilní telefony mají další islámské aplikace, jako iPray a iQuran, které uživatele zvukově upozorní na dobu modliteb, a Nalézt Mekku, která pomáhá muslimům splnit požadavek, aby byli při modlitbách obráceni tváří k Mekce. Program má elektronické čidlo, které se změní z červené barvy na zelenou, jakmile je modlící se osoba ve správném úhlu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 12.8. 2010