Částice se pohybují "rychleji než světlo", tvrdí vědci

23. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Vědci ve výzkumném středisku Gran Sasso zveřejní v pátek důkazy, z nichž - znepokojivě - vyplývá, že bude zřejmě možné posílat informace do minulosti a zlikvidovat tak vztah mezi základním principem příčiny a následku.

Vědci zveřejní své údaje na mimořádném semináři v CERNU, v evropské laboratoři pro částicovou fyziku.

Vědci pracující na projektu OPERA (Oscillation Project with Emulsion-tRacking Apparatus) zaznamenali, že subatomické částice zvané neutrino se dokáží pohybovat prostorem rychlostí větší, než je rychlost světla, a to o 20 částic na milion. Rychlost světka je 299 792 458 metrů za sekundu, neutrina se zřejmě pohybovala rychlostí 299,798,454 metrů za sekundu. Vědci za poslední tři roky změřili rychlost 15 000 neutrin.

Tento výsledek je tak nepravděpodobný, že i výzkumný tým je velmi opatrný s jeho interpretací. Fyzikové uvedli, že se k výsledku stavějí skepticky, dokud nebude potrzen i dalšími laboratořemi.

"Pokud by se výsledek potvrdil, mělo by to obrovský význam. Princip stálosti rychlosti světa je postatou našeho chápání prostoru a času a příčinnosti, což znamená že příčina předchází následek. Pokud přijde příčina po následku, likviduje to příčinnost a máme opravdu problém," řekl Subir Sarkar, šéf částicové teorie na Oxford University.

Heinrich Paes, fyzik z Univerzity v Dortmuntu, si vytvořil jinou teorii, která by mohla výsledek vysvětlit. Neutrina možná cestují zkratkou přes jiné dimenze. "To by mohlo vytvářet dojem, že částice se pohybuje větší rychlostí než rychlostí světla, ale ono tomu tak není," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10522

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2011