Kdy se (ne)bije na poplach

15. 8. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 10 minut

Zapíše se do našich dějin sobota 24. 8. černě?

Důvody k obavám zde jsou. Již nějakou dobu se šíří ve virtuálním internetovém a e-mailovém světě různé neověřené zprávy o tom, "kde zase brutálně útočili Romové". Kumulují se "zaručené zprávy" o jednostranných útocích, "které si přece nemůžeme nechat líbit." Zarážející je, že se nejedná o jednu dvě zprávy. Objevují se nové a nové emotivně laděné výzvy, které hrají na strunu naštvanosti -- s tím, že prst je jednoznačně namířen na určitou konkrétně definovanou skupinu lidí, která údajně "zneužívá sociální dávky", "žije bez práce na úkor těch, kteří dřou" (bezpochyby jako koně). Situace, kde se občané České republiky dělí na "my" a "oni" se vyostřuje.

Samozřejmě se využívá velmi úrodného podhoubí narušeného sociálního smíru. Hněv lidí není namířen na zfušované projekty, jakými byly například sKarty či knížky pacienta (IZIP). Přitom zde šlo o částky nemalé -- a ve výčtu podobných "životně nezbytných reforem" by se dalo pokračovat.

Zatímco se v české společnosti vede "boj za parlamentní demokracii" proti - jak jinak než "autoritářskému a samoděržavnému - prezidentovi republiky", demokracie je ale přitom skutečně ohrožena, jenže poněkud jinak. Budeme svědky jednotného šiku "našich obránců demokracie" proti reálnému nebezpečí? Neprojeví se právě tady a teď necitlivé řezy do struktur a početního stavu policistů, které byly vysvětlovány nutnými škrty, bez nichž bychom se propadli někam velmi hluboko? A kde se vlastně jako společnost v tuto chvíli nacházíme?

Na webových stránkách extremistické organizace Svobodný odpor se objevila pozvánka na akci s názvem "Společně proti cikánskému teroru a policejní brutalitě". Některá města již prý ve středu obdržela první oznámení o konání pochodů.

Tentokrát se "naše svědomí" v podobě studentů a umělců s herci v čele neukáže? Nebo jsou snad podobné pochody standardním projevem demokracie?

Jak je vůbec možné, že řada médií přistoupila na hru, kdy se pachatele a oběti snaží identifikovat podle nějakého etnického klíče -- a pokud možno tehdy, když je pachatelem údajně Rom -- a jeho obětí "Nerom"? Dozvídáme se z médií, když je obětí Rom a pachatelem "neromský" útočník? Budeme podobná dělení zjišťovat podle barvy očí, vzdělání, politické příslušnosti, či podle náboženského vyznání? Kam se tím asi dostaneme?

Pokud jsou někde dlouhodobě neřešené problémy kriminální povahy, je třeba zkvalitnit práci policie a soudů. Vydáme-li se ovšem cestou osekaných výdajů na naši bezpečnost -- a budeme-li podporovat domobrany, sklidíme bouři. Ničivou bouři nenávisti, která bude využívat těch nejnižších pudů v člověku s maskou anonymity v davu.

Jak to, že se naši politici a naše média, aspoň ta veřejnoprávní, nesnaží proti manipulacím, které nenávist podporují, vystupovat? Jak to, že informace, které upozorňují na podobnou manipulaci, jako např. v článku Františka Kostlána, "Jak se vyrábí nenávist"), nestojí mainstreamovým médiím za pozornost? Jak to, že nestojí za pozornost našim "obráncům demokracie"?

František Kostlán se selhávání médií v případě rozdmýchávání nenávisti mezi lidmi věnuje dlouhodobě:

"Podle průzkumů nemají Češi rádi Romy a mohou za to do velké míry média, díl I.,"

"Podle průzkumů nemají Češi rády Romy a mohou za to do velké míry média, díl II."

"Analýza protiromského štvaní v médiích III.

"Podle průzkumů nemají Češi rády Romy a mohou za to do velké míry média, díl IV."

Není zdaleka sám, kdo upozorňuje na "sud s prachem", který může kdykoli vybuchnout:

Český anticiganismus aneb zpráva o stavu země

Podobně bijí na poplach i mnozí další. Uslyšíme je? A jsme jim ochotni naslouchat?

Dochází nám, že je zde řada našich spoluobčanů, kteří žijí podobně jako my a mají podobné problémy -- kteří se však přes noc stávají "nepřítelem číslo jedna" a mohou mít oprávněný strach? Dochází nám, že dopustíme-li, aby se tento kolotoč spustil, může podobnému strachu čelit zítra kdokoli další -- třeba i my sami?

Blíží se výročí okupace "bratrskou pomocí spřátelených vojsk". Věřme tedy, že jsme schopni svou aktivitu soustředit na hledání řešení konkrétních sociálních problémů, místo toho, abychom ji vrhli do iracionální agrese a zloby.

P. S. Jako příklad za všechny uvádím jeden z mailů, které se patrně lavinovitě šíří, aniž někdo ověřuje jejich obsah a relevantnost informací, které jsou v nich obsaženy. Zarážející je slepá nenávist k lidem, které mail označuje za "jiné" a "cizí", "zlé", "nelidské". Mail je i podepsán a zaštítěn konkrétní autoritou, která se ale údajně od autorství mailu distancuje:

Subject: FW: Přecti a smekni před autorkou

Naprosto s tímto mailem souhlasím a lehce si každý může spočítat kdy se tento problém posune ze severních Čech dál . Cikánské rodiny mají běžně 3 -7 dětí a české rodiny mají 1 dítě. Cikánů je v CR snad asi minimálně 180 000 a i malý školák vám lehce spočítá kolik cikánů bude po jedné generaci. Při reprodukci Čechů s jedním dítětem se počet Čechů stále snižuje.

Ten problém se stále zvětšuje a neřešené problémy jdou od špatného k horšímu, říkával jeden můj kamarád.

Je mi těch lidí z Chebu , Šluknova , Varnsdorfu, Nového Boru a zítra dalších míst upřímně líto.

Několik málo slov k Varnsdorfu, Novému Boru a Šluknovu. Zaráží mě, kolik lidí dělá, že se jich tento problém netýká a vrcholem všeho je, když někdo dokáže normální původní obyvatele odsuzovat za to, že již nevědí kudy dál a zoufalými pokojnými protesty chtějí na problém, který se týká úplně všech obyvatel naší republiky, upozornit.

Ve Šluknovském výběžku se nedělo nic mimořádného, co se týká severu Čech (jen krádeže, loupeže, bordel, rasistické útoky na původní obyvatelstvo) a nikdo se o to nezajímal, až dokud procikánské cenzuře neutekla rádoby senzacechtivá zpráva o "mačetovém masakru".

Samozřejmě, že o cikánech v původní zprávě nepadlo ani slovo, ale každý pochopil, o co vlastně šlo. Češi nikdy nebyli a ani nejsou žádní rasisté (viz třeba vztah k Rákosníkům).

Nikdo ale nemá rád příživníky a parazity. Naopak, každý rád pomůže potřebným (viz. solidarita třeba při povodních).Pokud ale máme trvale živit někoho, kdo nepracuje, dělá bordel, krade a má se lépe než ten, kdo ho živí, pak je asi opravdu "něco shnilého ve státě českém".

A pokud se tento příživník odvděčuje tím, že své živitele přepadá, okrádá, uráží a zesměšňuje za podpory vlády, justice a médií, pak zákonitě každého soudného člověka tento stav musí jednou přestat bavit!!!!

No a tak jsme se nakonec všichni stali "rasisty". "Rasisty" jsme proto, že chceme, aby zákony platily pro všechny stejně? Aby menšina nebyla protěžována na úkor většiny? A když nasraní, cikány terorizovaní obyvatelé vyjdou do ulic, tak je za výsměchu a křepčení "nepřizpůsobivé menšiny" zmasakrují ozbrojené složky, které si tito řádní občané platí proto, aby je chránily?

A cikáni? - množí se jak králíci a na sever Čech se brzy nevejdou.....Nebude to dlouho trvat a brzy budete mít nové, nepřizpůsobivé sousedy i vy, kterých se dění ve Šluknovském výběžku momentálně netýká. Pak bude pozdě litovat, že se vás "Varnsdorf" netýkal. Pamatujte, že ve "Varnsdorfu se bojuje i za Prahu!!!"

P.S.: Kdo nežil v Chomutově, Mostě, Litvínově, Teplicích, Ústí a teď i "Šluknovu", tak o cikánech nic neví. Že u vás na vesnici, žijí Horváthovi a jsou slušní, pracují a jsou čistotní? Tak to nejsou cikáni!!!

A vy o cikánech stále nic nevíte! Až půjdete po chodníku a banda malejch černejch smradů vám veřejně ve dne a na hlavní ulici bude dlažební kostkou rozbíjet přední sklo vašeho nového auta a vy budete dělat, že to není vaše, protože se budete bát,že vás obstoupí a některý z těch smradů vám zezadu píchne do zad kudlu, protože "to je jeho naturel" a mladistvé není možné potrestat!!!!

Až se budete bát vybrat peníze z bankomatu, protože budete vědět,že je cikáni hlídají a budou vás sledovat až do míst, kde vás oberou a budete rádi, že jste to přežili, pak možná pochopíte, co to jsou naši menšinoví spoluobčané. Vyjádřete prosím podporu Varnsdorfu. Pošlete prosím dál tento e-mail, aby se lidé dozvěděli, co se ve Varnsdorfu děje a nevěřili lžím v novinách a lžím z úst vládních představitelů.

Vrcholem je proslov policejního rady Kubiceho a neuvěřitelný a skandální proslov Klause. Policejní rada Kubice a jeho pražské gestapo chránilo cikány a masakrovalo Varnsdorfáky.

Bc. Budínová Michaela

Krajský úřad Ústeckého kraje

Odbor školství, mládeže a tělovýchovy

0
Vytisknout
12401

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2013