Prohraje Merkelová volby kvůli americkému špehování?

16. 8. 2013

čas čtení 2 minuty

Rozhořčení německých voličů nad americkým špehováním internetu, které odhalil Edward Snowden, hrozí nevypočitatelným způsobem ovlivnit výsledky zářijových všeobecných voleb v Německu

"Merkelová, přestaň nás špehovat!" křičel transparent nad hlučnou skupinou demonstrantů, což donutilo Angelu Merkelovou, aby při zahájení své předvolební kampaně zvýšila hlas. Zjevně iritována se snažila překřičet zvuk vuvuzel a skandování hesel "Pokrytec!" a "Lhářka!" Pro své třetí funkční období jako německá kancléřka slibovala totéž co dosud: zaměstnanost, stabilitu a silnější hospodářský růst.

Ale Němci chtějí ujištění o jiných věcech. Odhalení, která učinil americký whistleblower Edward Snowden o špehování německých občanů americkou výzvědnou institucí NSA, vyvolala mezi německými občany, kteří si nesmírně cení svého práva na soukromí, křečovitou zuřivost. Němci své vládě nyní v této věci vůbec nevěří - a hrozí to, že to výrazně poškodí volební vyhlídky Merkelové.

Právě proto, že Němci za posledních 100 let zažili dvě diktatury, jsou nesmírně citliví na jakékoliv snahy vlád je špehovat v soukromí. Německá ústava obsahuje nesčetné záruky, které vládním institucím brání v tom, aby občany špehovaly.

Jenže Němci teď vědí, že každý jejich krok na internetu sledují Spojené státy a Velká Británie. Snowdenova dokumentace, která ukázala, jak NSA shromažďuje VŠECHNO, podle Andyho Muellera-Maguhna z Chaos Computer Club, německé hackerské organizace, dokázala "jasný obraz totalitní struktury a totalitní mentality" v americké výzvědné službě. To je něco, co je v Německu, v důsledku jeho totalitní minulosti, dnes naprosto nepřijatelné.

Podle německé ústavy nesmějí mít policie a výzvědné služby nic společného a občané mají zaručeno právo na utajování komunikací. Němce nesmírně rozzuřilo, říká Patrick Breyer, právník, který připravoval žaloby proti pokusům Evropské unie shromažďovat o občanech digitální data, že zahraniční mocnosti tyto německé zákony naprosto ignorují - a německý stát je v internetovém věku zcela neschopen si jejich dodržování vynutit.

"Bojujeme v Německu za své právo na soukromí," vysvětluje Breyer. "Ale poté, co jsme částečně vyhráli v evropských ulicích a u evropských soudů, se nyní ukazuje, že zahraniční výzvědné služby dělají věci, které jsou v Německu protizákonné a zcela protiústavní."

Ještě hroší je, že kritici Merkelové poukazují na to, že německá výzvědná služba Bundesnachrichtendienst - tedy německý stát - na této zradě s Američany spolupracovala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11138

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2013