Výjimka z krutosti průmyslové živočišné výroby...
19. 8. 2019
Nosnice jsou vyšlechtěné tak, aby za rok snesly přes 300 vajec. Potom snáška rychle klesá, dál se živit slepice nevyplatí, čili z velkochovu putují na jatka. Inciativa13. 6. 2019
Studii realizoval tým výzkumníků v USA a v Kanadě. Zkoumali to, jaké potraviny konzumuje asi 54 000 žen a 28 000 mužů po dobu osmi let a počty úmrtí po dobu dalších osmi let. Každé čtyři roky měli respondenti vyplňovat dotazník, kde odpovídali na otázky, kolik množství různých druhů potravin konzumují od "nikdy, nebo méně často než jednou měsíčně" až po "šestkrát či vícekrát denně". Během studovaného období, které skončilo v roce 2010, zemřelo více než 14 000 osob. Příčiny smrti byly kardiovaskulární choroby, rakovina, choroby dýchacích cest a neurodegenerativní choroby.
Vědci zjistili, že zvýšení konzumace červeného a zpracovaného masa o 3,5 porcí týdně během osmiletého období vedlo k zvýšení rizika úmrtí o 10 procent v následujících osmi letech.
Konzumace zpracovaného červeného masa zvýšila riziko předčasné smrti o 13 procent, kdežto konzumace nezpracovaného červeného masa o 9 procent.
Snížení konzumace červeného masa o jednu porci denně a konzumace ryb namísto toho snížila riziko úmrtí v následujících osmi letech o 17 procent.
Autoři přiznávají, že nemohou prokázat, že konzumace červeného a zpracovaného masa byla příčinou předčasné smrti, protože to byla observační studie. I když vzala v potaz faktory jako fyzickou aktivitu, všeobecnou kvalitu konzumovaných potravin, kouření i konzumaci alkoholu, je možné, že existovaly i další faktory, které způsobily, že častí konzumenti masa zemřeli předčasně.
Avšak vědci píší: "Změna ve zdroji bílkovin a konzumace zdravých potravin rostlinného původu jako zelenina či zrna může prodlužovat věk."
Z nedávné evropské studie více než 400 000 lidí v Evropě vyplynulo, že konzumace červeného a zpracovaného masa je spojována se zvýšením rizika ischemické srdeční choroby o 19 procent, což je hlavní příčina předčasného úmrtí.
Podrobnosti v angličtině ZDE
Diskuse