Podivné výroky českých soudců

3. 5. 2011 / Stanislav Křeček

čas čtení 4 minuty

Domnívám se, že i zastánce nezávislosti soudní moci při rozhodování souzených věcí i zastánce samosprávy soudů, musely v poslední době poněkud znepokojit některé výroky představitelů justice, které, alespoň podle mého názoru, relativizují práva občanů.

České úřady dělají své zemi skutečně vynikající reklamu

Těžko pochopitelná stupidita pražské městské policie

3. 5. 2011 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Cizinci v Praze musejí počítat s řadou dobrodružství, která jim mohou "zpříjemnit" pobyt a učinit ho nezapomenutelným. Vedle již dobře známých podvodníků ve vozech taxi, kapsářů na turisticky frekventovaných místech a velmi autentického odéru v prostředcích hromadné dopravy je tu ještě jedna turistická atrakce, která se dotkne zejména těch, kteří do Prahy přicestují autem. Zjistí, že pražská městská policie bezohledně zneužije jejich zákonitě horší orientace.

An English version of this article is in CLICK HERE

O likvidaci jednoho symptomu aneb USA v éře ersatzúspěchů

3. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

22. března 2004 raketa Hellfire odpálená z izraelského vrtulníku ukončila život sedmašedesátiletého zakladatele hnutí Hamás Ahmada Jasína - slepce na invalidním vozíku. Tehdejší izraelský ministr obrany Šaul Mofaz poté označil zabitého Jasína za "palestinského bin Ládína". O sedm let později hnutí Hamás formuje společnou vládu se Západem uznávaným Fatáhem a díky pro něj příznivému vývoji v Egyptě je na nejlepší cestě dostat se z dlouholeté politické izolace. Zabití Jasína tedy naprosto nic nevyřešilo - nebyl příčinou, ale jen symptomem nemoci vyvolané zaslepenou izraelskou politikou a stavem frustrované palestinské společnosti. S "pravým" bin Ládínem se to má nafous stejně - jeho zabití je pseudoudálost nehodná ani zlomku zpravodajského a analytického zájmu, který pozorujeme. Vojenské úsilí Spojených států je v současnosti na všech stranách dlouhodobě neúspěšné a stav americké ekonomiky navzdory naspinovaným zprávám stále povážlivý. Mrtvý bin Ládin v této situaci představuje pouze velice potřebnou náhražku skutečného úspěchu.

■ ■ ■

3. 5. 2011 / Petr Štengl

čas čtení < 1 minuta

Moderní okno moderního domu, za oknem skleněná váza a v ní moderní skleněná květina, u moderního skleněného stolku sedí moderní skleněná bytost a nemůže odtrhnout oči od kladiva ležícího na skleněné desce.

Domácí kutil.

ZPRAVODAJSTVÍ V KOSTCE:

Pákistánský prezident: Usámu jsme neskrývali

3. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

  • Pákistánský prezident Asíf Alí Zardárí odmítl obviňování Ameriky, že jeho země tajně skrývala Usámu bin Ládina. Zdůraznil, že naopak Pákistán hrál čelnou roli v úsilí přivést americké vojáky k Usámovi.
  • Ultrapravicoví američtí komentátoři Rush Limbaugh a Glenn Beck pochválili Baracka Obamu, že usmrtil Usámu bin Ládina. Zejména Glenn Beck si liboval v tom, že Obama schválil, aby vojáci podezřelou osobu na místě zastřelili. Sarah Palinová se chvále Obamy vyhnula a namísto toho pochválila jen americkou armádu.
  • Obamova vláda požadovala vysvětlení od Pákistánu, jak je možné, že Usáma bin Ládin se dokázal tak dlouho skrývat v této zemi. Bydlel v prominentní vysoce zabezpečené rezidenci za milion dolarů v oblasti, kde pracuje plno vojáků a je to v blízkosti jedné z nejvýznamnějších pákistánských vojenských akademií. John Brennan, Obamův poradce pro boj proti terorrismu, se vyjádřil, že je "nemyslitelné", že by se bin Ládinovi nedostávalo v Pákistánu podpory.
  • Usáma byl usmrcen po čtyřicetiminutové přestřelce dvěma zásahy do hlavy. Do jeho rezidence Američany dovedl Usámův kurýr. Rezidence v hodnotě milionu dolarů neměla ani telefon, ani internet a byla obklopená šestimetrovou zdí. Obyvatelé rezidence pálili odpadky uvnitř, nenechávali je venku. Podle původního plánu měla být rezidence letecky bombardována, avšak Obama to odmítl, protože chtěl důkaz, že ji skutečně obývá Usáma bin Ládin. Spojené státy tvrdí, že o operaci Pákistán vůbec nevěděl, ale je to nepravděpodobné. Popírá se to zřejmě z vnitropolitických pákistánských důvodů. Rezidenci hájili bojovníci z al-Kájdy a americké komando do ní pronikalo místnost po místnosti. Paštunský kurýr a jeho bratr byli usmrceni. Zabit byl také jeden z Usámových dospělých synů a jedna žena. Tři další ženy a šest dětí byly zraněny. Když dospěli Američané do místnosti, kde byl Usáma, vzal do ruky zbraň a začal na ně střílet. O několik hodin později byla Usámova mrtvola zabalena do bílého plátna a hozena do moře na blíže neručeném místě, aby se z něho "nestala svatyně".
  • Baracka Obamu pochválili za nalezení a usmrcení Usámy bin Ládina bývalý americký prezident Bush i bývalý viceprezident Dick Cheney. Bývalý Bushův ministr obrany Donald Rumsfeld vyjádřil názor, že úspěch mohl být do určité míry způsoben informacemi, získanými v táboře Guantánamo (většinou mučením).
  • Spojené státy očekávají, že bude zveřejněn audiozáznam posledního Usámova projevu, natočený nedlouho před jeho smrtí.
  • V Tripolisu byl pohřben usmrcený syn Muammara Kaddáfího.
  • Syrské bezpečnostní jednotky zatkly v městě Diráa 500 mužů.

26710

Yom HaShoah 2011 v Jeruzalémě

3. 5. 2011 / Andrej Rogačevskij

čas čtení 9 minut

Letos se oslavoval izraelský Den vzpomínání na mučedníky a hrdiny holocaustu, který je znám v Izraeli jako Yom Hashoah ve dnech 1. a 2. května. Zahajovací ceremonie začíná 1. května po západu slounce, protože židovský náboženský kalendář nám sděluje, že, právě tak jako existovala temnota, než B-h stvořil světlo, nový den začíná se nocí předchozího dne.

An English version of this article is in CLICK HERE

Jak se vám líbily nevěstiny šaty?

2. 5. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 2 minuty

V pátek se ženil princ William a jeho svatbu sledoval celý svět. V Británii byla kromě jiného vyrobena speciální edice prezervativů s portréty Williama a Kate.

Šéfredaktor časopisu ČiliChili Michal Schindler vyvěsil dopoledne na Facebooku výzvu po jediném článku z českého tisku, který by se v záplavě dojatých článků, líčících svatební zákulisí, dokázalo podívat na zákulisí královských vdavek kriticky.

Poslal jsem mu odkaz na článek Jana Čulíka.

Černá krev

2. 5. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení 25 minut

(Ukázka z autorova nového románu Černá krev. Kniha právě vychází v nakladatelství Akropolis.)

Kapitola 38

András Mikó se koupal v kádi s horkou vodou, ohřátou s bylinkami. Lázeňští asi přidali ještě něco, protože voda nejen sladce voněla mátou a levandulí, ale velmi příjemně pěnila a pěna se jemně a něžně dotýkala jeho krku a tváří. Blaženě se protáhl.

"Ještě trochu horké vody," zavolal.

Krb tiše plápolal a suché dřevo příjemně praskalo, cítil podle vůně, že jde o buková polena. Velmi spoře oblečená lázeňská s měděným kotlíkem s horkou vodou k němu s úsměvem přistoupila a pak, snad to měl být vtip, mu chrstla vodu, kupodivu studenou, do tváře. Bylo to osvěžující.

"Co to děláš, kočičko?" zeptal se András a náhle cítil velkou únavu.

Film Czech made man je směsicí povrchně komerčních scén bez jediné myšlenky

2. 5. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

< Czech made man (ČR 2011)

Pozoruhodnou ukázkou povrchnosti a plytkosti současné české kinematografie je nový film režiséra Tomáše Řehořka Czech made man, s Janem Budařem v hlavní roli. Scénář filmu je opravdu neuměle napsán. Postavy postrádají jakoukoliv charakterizaci či psychologickou motivaci. Opravdu znepokojující, a to dělá tento film sociálně zajímavým, je jak silně režiséra svádí povrchní vizuální pozlátko. Ve filmu vidíme "dramatické" podvodnické a polozločinecké podnikatelské prostředí, "velký svět" zasedacích síní, podnikatelských kanceláří, tvrdého alkoholu, drog a prostitutek, a to nejen v Praze, ale dokonce chvíli i v Číně, jenže kromě tohoto vizuálního pozlátka film neproniká vůbec k žádnému tématu a vůbec nic nesděluje.

A Clockwork Orange (VB 1971)

Jakou má po bin Ládinově smrti budoucnost al-Kájda?

2. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Ortodoxním vedením al Kajdy byli vždycky bin Ládin a jeho egyptský společník Ajman al-Zavahrí a několik desítek společníků v Pákistánu, píše v deníku Guardian odborník na al-Kájdu Jason Burke. Al-Zavahrí je údajně stále naživu, avšak tento stárnoucí pediatr nemá bin Ládinovo charisma. Je to schopný ideolog, stratég a organizátor, ale nemůže se stát ohniskem pro aktivisty.

Smrt Usámy bin Ládina -- no a?

3. 5. 2011 / Jan Prokeš

čas čtení 3 minuty

Svět (hlavně ten euroatlantický) tančí vítězné tance nad hrobem Usámy bin Ládina (á propos -- nad jakým hrobem -- mořským dnem?). Státníci se předhánějí v oslavných tirádách typu: "Vítáme smrt Usámy... Spravedlnost zvítězila... Jedná se o historický milník v boji proti terorismu... Al-Kajdá dostala smrtelný úder, atd. ,atd." Zdá se, jako by jeho smrt měla vyřešit všechny naše současné problémy. Dokonce tak seriózně vypadající politička jako francouzská ministryně financí Ch. Laggardová pronese takový nesmysl, jako že "předpokládá nyní po smrti bin Ládina v USA ekonomický růst".

OBSKURANTISMUS:

Monarchistické a čarodějnické divadýlko

1. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Je zajímavé, jak ještě v roce 2011, v době internetu, globalizace a míšení různých kultur, v době relativismu a stále neuvěřitelnějšího vědeckého pokroku, média i lidi zaujmou dvě události, které svým plným významem patří daleko do minulosti: svatba královského prince a blahořečení nějakého člověka.

Jenže dávno pryč jsou aliance oltáře a trůnu. Princ si bere obyčejnou dívku a na svatbu zve "mediální celebrity", jeho moc odvozená z rodového principu je mizivá a naprosto se ztrácí před mocí davů a zejména finanční a průmyslové oligarchie (jako republikán a příznivec buržoazních revolucí mám ale přece jen raději kapitalistickou oligarchii než klasickou monarchii toho typu, jaký představoval např. Ludvík XV.).

Jen další komplikace penzijní reformy

2. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Titulkem mám na mysli prohlášení exministra dopravy Víta Bárty, že druhým pilířem důchodové reformy by měl být kromě komerčních fondů i státem garantovaný fond. Podle něj by tento fond sice nebyl pro klienty příliš výnosný, ale za to bezpečný.

Kauza Strategická průmyslová zóna (SPZ) Holešov

2. 5. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 11 minut

V poslední době se (místně) hodně přetřásá věc Strategické průmyslové zóny v Holešově. Je k tomu víc než dostatek důvodů. Poslední jednání v této věci se odehrálo dne 18. dubna 2011 na zasedání Zastupitelstva města v Holešově. Bylo velmi vzrušené a trvalo bezmála šest hodin. Závěr zasedání nebyl ani mastný, ani slaný, spíše všelijaký. Ale podívejme se na věc popořádku.

Jsou Spojené státy unaveny válčením?

2. 5. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 6 minut

Spojené státy vedou v současnosti tři války na Středním východě -- v Afghánistánu, Iráku a nyní také v Libyi. USA mají základny po celém světě, ve více než 150 zemích. Mají v této chvíli napjaté vztahy s Íránem a Severní Koreou, přičemž nikdy nevyloučily vojenskou akci.

Londýnská policie použila během královské svatby proti nekonformním občanům taktiky někdejší komunistické Stb

1. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Londýnská policie zatýká anglického profesora antropologie v penzi:


Britští republikáni a celá řada dalších aktivistů si stěžují, že je během páteční královské svatby londýnská Metropolitní policie zadržela na až 24 hodin (úplně stejně, jako to dělávala komunistická policie v Československu před významnými výročími či před návštěvou západního politika v Praze) a po svatbě je propustila bez obvinění. Aktivisté to označují za orwellovské, znepokojující a protizákonné.

Republikánští aktivisté, kteří plánovali své veřejné akce přibližně ve vzdálenosti 1,5 km od Westminsterského opatství, kde se odehrávala královská svatba, byli vězněni v pátek v policejních celách po dobu 24 hodin po celém Londýně.

Strana, které nevadí neonacistické vazby ani Klausova protekce

30. 4. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Hloubku marasmu současné vlády, ovládané prezidentem Klausem, ukazují nové informace o Ladislavovi Bátorovi, jejž prezidentovo okolí vnutilo ministrovi školství (Josef Dobeš za Věci veřejné, který měl být na žádost premiéra odvolán z vlády, ale prezident Klaus premiérovo rozhodnutí zvrátil) jako ekonomického poradce.

Bátora je podle wikipedie původní socialista a národní socialista, který se přes výrazně pravicovou ODA (1993-2001) dostal až do prezidentovy antievropské strany Strany svobodných občanů (zde je od roku 2009).

Mezi lety 2001 a 2008 kandidoval do Sněmovny za Národní stranu a do Senátu za Suverenitu Jany Bobošíkové.

Podle čerstvých informací se Bátora pohyboval na neveřejných schůzkách českých neonacistů a ve své práci "Česká revue - Můj národ" chválí antisemitské dílo předního českého antisemity Rudolfa Vrby.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2011

12. 4. 2011

čas čtení < 1 minuta

V březnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 243 osob celkovou částkou 59 224.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.3. 2011 částku 160 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

35921