Kalifornie je na pokraji bankrotu - je to ale v Evropě jiné?

27. 5. 2009

Kalifornie je téměř úplně zbankrotovaná, avšak její obyvatelé, pokud tomu vůbec věří, to nechtějí slyšet a v žádném případě za to nechtějí nic platit. Stát Kalifornie vede obrovský státní deficit už léta. V současnosti dosáhl 21 miliard dolarů. Kalifornský guvernér varoval, že 5000 státních zaměstnanců bude muset být propuštěno. Státní rozpočet na školství bude muset být seškrtán o 5 miliard dolarů.

Politikové v Evropě budou sledovat, jak Kalifornie směřuje k bankrotu, se směsicí fascinace a děsu, píše v deníku Times Carl Mortished: JENŽE, je to v Evropě natolik jiné?

Na východní hranici Evropy se nachází Maďarsko, které je naprosto zchudlé, jeho finanční system ochromen nezřízeným půjčováním ve švýcarských francích. Mezinárodní měnový fond už Maďarsko podporuje a Evropská unie odmítla poskytnout bývalým komunistickým zemím regionální záchranný finanční balíček, avšak i v eurozóně roste finanční tlak v Řecko, v Irské republice, v Itálii a ve Španělsku.

Pokud by se ukázalo, že nějaká vláda v eurozóně není schopna dál platit úroky ze svého státního dluhu, není pochyb o tom, že by takovou zemi musely ostatní země zachránit. Alternativou by bylo pro takový stát vzdát se eura, dát na volný trh vlastní měnu a dovolit, aby se jeho hospodářství rozložilo rychlou devalvací a nakonec bankrotem.

Je to scénář a la Argentina, ale jestliže uvažuje Amerika, že finančně zachrání Kalifornii, Evropská unie musí začít uvažovat o obdobných katastrofických scénářích pro své méně stabilní členské země. Minulý týden varovala ratingová agentura Standard & Poor's, že by Británie mohla přijít o svůj rating AAA, pokud by vládní dluh stoupl tak, že by se rovnal britskému hrubému domácímu produktu.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 27.5. 2009