Ladislav Jakl opravdu vyjadřuje Klausovy názory

23. 11. 2009

Měl bych doplňující poznámku k článku "Tady se buď někdo zbláznil, nebo je to ještě horší?". Pan Jakl bohužel skutečně prohlašuje přesně to, co si myslí i Václav Klaus, píše Tomáš Kvasnička. Viz např. následující Klausovy výroky z poslední doby:

"Aby nedošlo k pomýlení, že porovnávám EU a RVHP. Vím ale, že reálný socialismus byl systémem, který byl také diametrálně odlišný od modelového učebnicového socialismu či komunismu. Mám obavu, že se bývalému systému za reálného socialismu hodně přibližujeme."

Zdroj ZDE

"Západní svět, jehož součástí jsme se na počátku devadesátých let opět stali, má -- a to nevyhnutelně, jako jakákoli lidmi vytvořená konstrukce -- řadu problémů. V současnosti asi nejvíce kvůli tomu, že se i tento svět stále rychleji a dramatičtěji vzdaluje ideálům svobody, volného trhu zboží, myšlenek a možností. Je tomu proto, že tak trochu -- byť stále ještě pro mnohé přijatelným způsobem -- přejal, "objevil", a proto opakuje mnohé nectnosti "reálného socialismu" a mixuje je s dosavadním pojetím svobody, jediného skutečného motoru lidské spokojenosti a prosperity."

Zdroj ZDE

Podobné výroky nejsou u našeho prezidenta ničím výjimečným. Nicméně, pan profesor má i lepší perly. Letos v červnu např. řekl v rozhovoru pro Český rozhlas toto:

"Lisabonská smlouva je obrovským krokem směrem ke smazání států, vymazání států z mapy a ponechání jednotlivce, obce, města a potom evropské centrály, kdesi v Bruselu."

Zdroj ZDE

Když už jsem v tom, nemohu nezmínit jeden jeho výrok, který je sice trochu mimo téma, ale který je tak vtipný, že by se skoro hodil jako citát dne:

"Problémem je, že protagonisté globálně-oteplovacího alarmismu je [protiargumenty] slyšet nechtějí a že jim většina rozumně uvažujících lidí nevěnuje pozornost." - no, proč asi :-)

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 23.11. 2009