POZNÁMKA NA OKRAJ:

O dětech a o psech, neboli O obrazech a skutečnosti

23. 11. 2009 / Uwe Ladwig

V Anglie bylo Johnu Greenovi zakázáno na dobu deseti let pořídit si nového psa; také ZDE. V Německu zdůraznila kancléřka Angela Merkelové, že podle její představy o lidstvu by rodiče neměli být podezíráni, že by se neuměli zodpovědně postarat o své děti. O ochraně zvířat, trápených lidmi, a o rodičích, které trápí děti, něco v téhle poznámce...

Jak je to krásné: Německá kancléřka věří v odpovědnost rodičů, a proto se brání proti tomu, aby byla finanční podpora vyplácena místo v penězích poukázkami. Líbí se mi to, ačkoliv podle některých odborníků a také podle některých jiných německých politiků by vyplácení podpory na děti mohlo vést k tomu, že by se v některých rodinách ty peníze utrácely za něco, co dětem vůbec nijak neprospěje. Bylo by ovšem omylem se domnívat, že by se něco takového dělo jen v rodinách sociálně deprivovaných lidí a že se všichni bohatší lidé vzorně starají o své děti. Někdy mám dokonce dojem, že se děti mají lépe u rozšafných rodičů, kde dostanou ze všeho možného málo, než u bohatých, které se děti snaží uklidnit tím, že jim dají všeho moc.

Na právě tohle a taky na případ Johna Greena jsem si vzpomněl, když jsem se dočetl ve Spiegel Online, že bádensko-württemberskáý CDU prý žádá, viz : http://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,662640,00.html), aby rodičům, kteří posílají děti do školy bez snídaně, byla zkrácena státem vyplácená finanční podpora. Greena ale neodsoudil soud v anglickém Macclesfieldu za to, že by se špatně staral o děti, ale proto, že krmil svého psa tolika sladkostmi, že ten měl o 70 kilogramů víc než byl dvojnásobek jeho doporučené váhy. Proto zakázal anglický soud Greenovi pořídit si v příštích deseti letech nového psa a k tomu mu ještě nařídil, že bude muset odsloužit 200 hodin obecně prospěšných prací. Zajímavé na tom se mi zdá, když myslím na svůj pobyt v Británii a vzpomínám na obezitu tamějších mladých Angličanů, že možná jsou v Británii chráněni psi soudem lépe než děti.

Tenhle dojem mám ale i z každodenního života v Německu. Když tady někdo na ulici bije psa, lidé se rozčilují někdy více, než kdyby dotyčný bil dítě. Nevím, jak je to u vás, ale nemyslíte si taky, že zvířata by neměla být trápena a děti ovšem už vůbec ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 23.11. 2009