Wikileaks: Americká firma poskytla Kazachstánu obrovský úplatek, prostředníkem byl britský milionář

13. 12. 2010

Britský milionář Robert Kissin, bankéř a obchodník s komoditami, byl identifikován americkými diplomaty jako muž v ohnisku jednoho z největších nedávných amerických korupčních skandálů, kdy byly postsovětskému státu Kazachstánu poskytnuty obrovské úplatky.

Prostředníkem úplatků pro Kazachstán ve výši 4 miliony dolarů byl prý právě Kissin.

Podle prozrazených amerických diplomatických depeší byly peníze poslány prostředníctvím účtu v bance Barclays, který byl založen v Londýně jménem firmy registrované na ostrově Man, kde je lehčí skrýt skutečného vlastníka.

Úplatek měl pomoci texaské ropné společnosti Baker Hughes při získání lukrativního kontraktu ve výši 219 milionů dolarů. Firma to později přiznala.

Poté, co to vyšlo najevo, firma Baker Hughes zaplatila v dubnu 2007 americkým úřadům pokutu ve výši 44 milionů dolarů. Tou dobou to byla nejvyšší pokuta, jako uvalilo na soukromou firmu americké ministerstvo spravedlnosti a Securities and Exchange Commission a charakterizovala začátek energického boje amerických úřadů proti korupci amerických firem v zahraničí.

Kissin sdělil listu Guardian, že byl zaměstnancem firmy Baker Hughes a že se na této záležitosti podílel. V diplomatických depeších jsou prý četné nepřesnost, ale je to "jedno. Je to starý příběh."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 13.12. 2010