Sjednocení DPH jako "kolosální podvod na voličích"?

10. 3. 2011

Otázku z titulku klade pravicový ekonom Robert Masarovič, ředitel společnosti zabývající se poskytováním manažerských a právních služeb. Na podnikateli využívaném webu motejlek.com zveřejnil Masarovič před několika dny komentář, v němž ostře odsoudil vládou chystané vyrovnání sazeb DPH, upozorňuje Lukáš Kantor.

Tento krok neváhal nazvat "ekonomickým terorismem". Podle Masaroviče jde o nebezpečný a nepromyšlený "experiment," o kterém navíc koaliční strany před volbami vůbec nehovořily. Spojování zvýšené DPH s penzijní reformou považuje za pouhý "krycí manévr" či "kamufláž". Z mimořádně tvrdé Masarovičovy kritiky stojí za ocitování tyto věty:

"... Projekt DPH má kontury sprostého dojení nemocné krávy -- občana, zákazníka, spotřebitele a rodiče. (...) Zvýšení DPH u některých služeb je absolutně nemorální, odporné a hloupé, tyto služby se stanou nedostupné a způsobí společenskou újmu těžko pochopitelných rozměrů. (...) Tento experiment dosáhne toho, co se nepovedlo hospodářské depresi, Klausovu balíčku, Sobotkovu balíčku, Topolánkovu baťohu a Číně. Pan Kalousek se zapíše zlatým písmem do dějin hospodářské ekonomie. Je to cílené vymýcení střední třídy, likvidace malých firem, likvidace koupěschopnosti poloviny domácností v ČR..."

Celý článek ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 10.3. 2011