Ukrajinské ostřelování může vést k "nezvratitelným důsledkům", varuje Rusko

14. 7. 2014

čas čtení 2 minuty

Ruské ministerstvo zahraničí konstatovalo, že ukrajinská armáda je odpovědná za dělostřeleckou střelbu, která usmrtila jednoho muže na ruském území. Varovalo, že tento incident může mít "nezvratitelné důsledky".

Ruští vyšetřovatelé uvádějí, že jeden muž byl usmrcen a jedna žena zraněna poté, co dělostřelecký granát, vypálený z ukrajinského území, dopadl na dvůr soukromého domu v Doněcku, v ruském rostovském regionu.

"Přirozeně, tato akce nezůstane bez odpovídající reakce," řekl v neděli náměstek ministra zahraničí Grigorij Karasin v rozhlasovém rozhovoru. "Jednání s Ukrajinou o této otázce bude vážné a tvrdé."

O víkendu došlo v konfliktu na východní Ukrajině k eskalaci vojenských akcí i rétoriky. Ukrajinská letadla prováděla letecké údery proti separatistickým postavením. V pátek bylo usmrceno 23 ukrajinských vojáků při útoku raketami typu Grad.

"Za život každého vojáka zaplatí extremisté desítkami a stovkami vlastních životů," řekl po pátečním útoku ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Ukrajinská armáda ovládla za posledních čtrnáct dní celou řadu měst, které předtím ovládali separatisté, včetně centra vzbouřenců, města Slavjansk, odkud uprchly stovky bojovníků.

Separatistické jednotky jsou nyní soustředěny v regionálních centrech v Doněcku a v Luhansku. Jsou to velká města a pokusy ovládnout je vojenskou silou velmi pravděpodobně povede k zabíjení četných civilistů.

V neděli byly ulice Doněcku téměř úplně prázdné po dvou dnech dělostřelecké palby, při níž zahynulo několik civilistů.

Nedaleké zemědělské město Marinka bylo tři dny ostřelováno dělostřelectvem. Došlo k rozsáhlému ničení obytných budov, podniků a restaurací. Není jasné, kdo prováděl tuto palbu. Obě znepřátelené strany mají zbraně na dostřel objektů, které byly rozstříleny.

V neděli se velké množství obyvatel Doněcku snažilo uprchnout z oblastí,kde se bojuje. Desetitisíce osob už z oblasti bojů unikly.

Jak dochází k eskalaci násilí, vzniká znovu obava, že by mezi Ruskem a Ukrajinou mohl vzniknout vojenský konflikt.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10128

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2014