EU zahájí námořní akce proti přistěhovalcům, snažícím se dostat do Evropy

18. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Ministři chtějí zatknout pašeráky a zničit jejich lodi u libyjského pobřeží, a zabránit tak rostoucímu počtu uprchlíků, prchajících před válkou a chudobou v Africe

Ministři z Evropské unie souhlasili, že zahájí námořní a leteckou operaci, která by ve svých pozdějších fázích zničila lodě, které používají pašeráci imigrantů, kteří způsobili letos smrt už 1800 uprchlíků.

V první fázi bude provedena výzvědná operace za pomoci bezpilotních letadel a odposlouchávacího zařízení. V další fázi budou plavidla pašeráků imigrantů blokována, prohledávána, konfiskována a ničena v libyjských nebo v mezinárodních vodách, pokud EU získá svolení z OSN.

Plán by měl být zahájen už 25. června, konstatovala Federca Mogherini, šéfka zahraniční politiky EU, na tiskové konferenci v Bruselu. Operace bude řízena z Říma a jejím velitelem bude italský admirál Enrico Credendino.

V OSN bude však zjevně vzneseno znepokojení ohledně militarizace otázky uprchlíků. Libye už nyní charakterizuje plány EU jako velmi znepokojující a obává se, že EU může omylem likvidovat legitimní rybářské čluny.

Organizace na ochranu uprchlíků se obávají, že bombardování útěkových cest lidí, kteří se zoufale snaží prcháním z válečných konfliktu v Sýrii, v Eritrei a v západní Africe zachránit svůj život, jen povede k většímu zabíjení, ale mimo pozornost světa.

Porobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6626

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2015