85. Jiráskův Hronov

1. 8. 2015 / Dominika Švecová

čas čtení 1 minuta

Jubilejní 85. Jiráskův divadelní Hronov dnes oficiálně zahájila na hronovském náměstí starostka Hana Nedvědová. Na zahájení přijel Pavel Bělobrádek, a jako každým rokem se zahájení účastnil Milan Uhde. Vystoupila skupina The Tap Tap, studentů a absolventů Jedličkova ústavu.

Pro mladé seminaristy začal Jiráskův Hronov již včera večer organizační schůzkou s programovou ředitelkou Simonou Bezouškovou, kde byli představeni lektoři šestnácti seminářů od hereckých přes režijní a dramaturgický až po seminář autorského divadla. Nedílnou součástí každoroční přehlídky je i Problémový klub, kde se scházejí zájemci z různých seminářů a kmenoví členové problémového klubu, aby rozebírali zhlédnutá představení.

Letos se přihlásilo 264 seminaristů, kteří jsou rozděleni do třech skupin.

Každé představení se tedy hraje třikrát. Představení se hrají ve třech různých prostorách. Hlavním sál je v Jiráskově divadle, dalším je Sál Josefa Čapka a hraje se i v hronovské sokolovně.

Jiráskovo divadlo má největší kapacitu, je zde čtyři sta čtyřicet čtyři míst.

První den festivalu a o představení je opravdu velký zájem. Přednostní vstup mají seminaristé. Pokud nepřijdete na představení včas, vstupenky jsou rozprodány pro ostatní diváky. Sokolovna při představení Osmý hřích je drzost doslova praskala ve švech a pořadatelé do sálu z bezpečnostních důvodů nemohli nikoho pozdně příchozího pustit bez ohledu na to, jestli to je seminarista, nebo řadový divák.

Prvním představením byla komedie Bláha a Vrchlická ze Spolku Ochotníků Malenice v režii Jaroslavy Houzimové.

ZDE je, co o tom napsal a nahrál ČRo:

0
Vytisknout
8192

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2015