Not found. ×
 23270

Americký herec George Clooney volal do Bílého domu: Podpořil práci své manželky na izraelských zatykačích

7. 6. 2024

čas čtení 3 minuty


Oscarový herec George Clooney minulý měsíc zavolal jednomu z hlavních asistentů prezidenta Bidena, a stěžoval si mu na prezidentovu kritiku postupu Mezinárodního trestního soudu proti izraelským představitelům - podle tří osob obeznámených s tímto rozhovorem. Na přípravě žaloby proti izraelským činitelům  pracovala jeho manželka Amal Clooneyová.

Clooney zavolal Stevu Ricchettimu, prezidentovu poradci, aby vyjádřil znepokojení nad Bidenovým odsouzením zatykačů, o které požádali žalobci Mezinárodního trestního soudu na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Yoava Gallanta, zejména nad použitím slova „nehorázné“. Žalobci rovněž usilovali o vydání zatykačů na vrcholné představitele Hamásu.

 20237

O významu voleb a benzínových autech

7. 6. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Slyšel jsem tento rozhovor mezi mladými lidmi, ve věku asi 30 let, zaměstnanci, asi středoškolského negymnaziálního vzdělání: nikdy jsem nevolila – tak to je super, tak to má být – co by vlastně dělali, kdyby nikdo nešel volit!? Ta velká radost z představy, že nikdo nepřijde volit. Pomsta těm „oni“.

Matematik Uwe Ladwig: Nevolit, to nejde

7. 6. 2024 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

Původně vyšlo v BL 1. 10. 2006

Je odpoledne, nedělní. V Rakousku dnes lidé volí parlament. Dnes večer budou vyhlášeny výsledky. Ale nechce se mi čekat s psaním, protože o ty v téhle poznámce vlastně nejde. Také se dozvíme, kolik voličů se voleb účastnilo a kolik k urnám ani nešlo. A tady máme to, s čím je spojena otázka, o které chci uvažovat, totiž jestliže je možné nevolit.

 19850

Úcta, respekt, pokora k pracujícím a další pravicové floskule

7. 6. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 15 minut

I já se koukal na další nedělní přehlídku trapnosti české politiky a zoufalosti ekonomiky. Váhal jsem, váhal, ale Kupkův výkon a výkon Matesové by měly směle vejít do dějin s názvem: „Tak takto rozhodně tedy fakt ne, to nikam nevede“. Kupka zpět do role tiskového mluvčího Líbeznic a Matesová do školy, nebo do polí a továren, jak sama posílá učitele.

ODS chce i přes vyhladovělé občany na ulici u potravinových bank zařídit důstojné důchody, bohaté důchody pro všechny. Všechny, kteří se nějakým záhadným způsobem důchodu v nemoci dožijí. Mazaně jde na to od lesa. Lesa plného otrávených stromů, jedovatých šišek a slepých myslivců, co si listují ve falešných nadějích ulhaných dat. Dnes maká na jednoho důchodce 2,2 robotníka, kdežto v roce 2050, v podzemní kobce nad českou pouští Fosi bude makat na jednoho sotva 1,5 zdravotně nadaný pracant. Nikde ani zmínka, že za občana bude ve velké míře, možná v míře plné, makat digitalizace, robotizace a všemocná AIzace.

Hospodaření OSBL za květen 2024

5. 6. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Finančně jsme to díky vám v květnu 2024 zase přežili, znovu nám jeden čtenář nám poskytl jednorázově celých 10 000 Kč a druhý dokonce 20 000 Kč, děkujeme mnohokrát!! (Problém ale je, že bez těchto jednorázových velkých darů by byly příspěvky velmi nízké, potřebujeme systematickou pomoc od čtenářů ve výší tak 200 Kč měsíčně.) Nicméně nám koncem měsíce poklesla částka na účtu na 8 922,06 . Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně. Očekáváme začátkem června ještě jeden, doufejme už poslední účet za právní služby, asi v částce 20 000 Kč Děkujeme všem!!

V květnu 2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 72 023,06 Kč.

Výdaje byly 69 060,89 Kč.


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 18403

Británie: Keir Starmer bude v předvolebním labouristickém manifestu prosazovat palestinský stát

7. 6. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Politika labouristů bude iritovat Izrael, jehož premiér reagoval hněvivě, když Irsko, Španělsko a Norsko v květnu oficiálně uznaly Palestinu


Keir Starmer plánuje využít volebního manifestu labouristů k tomu, aby se nejsilněji angažoval v otázce palestinského státu od začátku války v Gaze. Cílem je  posílit volební  podporu strany na levici.

Lidé, kteří jsou s dokumentem obeznámeni,uvádějí  že předseda labouristů by měl zahrnout závazek uznat Palestinu před ukončením jakéhokoli mírového procesu a zajistit, aby takový krok nebyl vetován některou ze sousedních zemí.

Konečná verze manifestu bude dohodnuta na pátečním setkání s odbory a oficiálně představena příští čtvrtek.

 21928

Jak Hamás zabil progresivismus

7. 6. 2024

čas čtení 5 minut

Kdysi jsem se považoval za progresivistu, ale to slovo ztratilo svůj význam. Od vysokoškolských studentů až po představitele OSN, "progresivisté" kompromitují své hodnoty, aby podpořili Hamás, teroristickou skupinu, která 7. října zavraždila více než 1 200 Izraelců a zajala přibližně 240 rukojmích, píše Gabriel Gaysinsky.

 23396

BBC: Svědci vyprávějí o „nepředstavitelném“ náletu na školu v Gaze

7. 6. 2024

čas čtení 5 minut

 

Izraelské rakety při nočním útoku zasáhly učebny v horních patrech školní budovy


Ve třídě, která se změnila v ložnici ve škole OSN v uprchlickém táboře Nuseirat v centrální části Gazy, se palestinské děti prodírají sutinami a zakrvácenými matracemi.

Jen o několik hodin dříve bylo na tomto místě při izraelském vojenském úderu brzy ráno zabito nejméně 35 lidí a mnoho dalších bylo zraněno, uvedl šéf agentury OSN pro palestinské uprchlíky Unrwa.

"Viděl jsem létat kusy železa a všechno padat dolů. To, co se nám stalo, je nepředstavitelné,“ řekl Naim al-Dadah z města Gaza, jeden ze stovek vysídlených lidí, kteří se zde ukrývají.

 23391

Gaza: Zabili mi tátu

7. 6. 2024

čas čtení 8 minut

Foto: Chlapec: Seděl jsem vedle táty. Nechť se nad ním Pán Bůh smiluje. Pak jsem najednou ucítil něco na hlavě. Na nohy mi spadla spousta suti. Pak jsem upadl do bezvědomí. Na hlavu mého táty spadla suť. Můj otec byl zabit."

 



Moderátor, Channel 4 News, čtvrtek 6. června, 19 hodin: Po izraelském náletu na školu spravovanou OSN v centrální části Gazy, kde se ukrývali vysídlení Palestinci, zahynulo 40 lidí. Úředníci z ministerstva zdravotnictví v Gaze uvedli, že sedmdesát dalších osob bylo zraněno. Útok zasáhl školu UNRWA Al Saadi v uprchlickém táboře Nuseirat v centru Gazy v časných ranních hodinách. Izrael tvrdil, že se zaměřil na bojovníky Hamásu, kteří se nacházeli uvnitř. 

Letecký útok přišel v době, kdy Izrael vystupňoval své vojenské operace v centrální části Gazy a zaměřil se na tuto oblast dělostřeleckými údery a operací pozemních jednotek. Většina mrtvých a zraněných byla převezena do nemocnice Al Aksa, kde je situace strašlivý. Měli bychom vás upozornit, že v této reportáži naší zahraniční redaktorky Lindsay Hilsumové jsou znepokojivé záběry.

Reportérka: Izraelské stíhačky udeřily uprostřed noci. Lidé spali schoulení ve škole UNRWA v Der al Ballah, jako často v této válce. na místě, které mělo být bezpečné, ale nebylo. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze je mezi mrtvými 14 dětí a devět žen.

 19501

Afrika čelí nezamýšleným důsledkům spoléhání na ruské žoldnéře

7. 6. 2024

čas čtení 12 minut

Uzavírání smluv s ruskými soukromými vojenskými společnostmi, ať už Wagnerovou nebo její nástupnickou organizací Africký sbor, pravděpodobně povede k řadě nezamýšlených důsledků pro klientské státy. Kromě nárůstu nevybíravého násilí může outsourcing bezpečnosti ruským soukromým vojenským společnostem vyvolat třenice uvnitř vojenských sil, které mohou zhoršit křehké vztahy mezi civilním a vojenským sektorem, píšou Jaclyn Johnson, Christopher Faulkner a Zachary Streicher.

 20068

Zahraničním bankám hrozí sankce za používání ruského analogu SWIFT

7. 6. 2024

čas čtení 2 minuty

Země G7 a Evropská unie se připravují na zpřísnění kontroly dodržování sankcí. Hrozba sekundárních sankcí proti bankám, které Rusku pomáhají obcházet omezení, již vedla k vážným problémům při vypořádání a novým cílem se mohou stát ti, kdo používají systém finančních zpráv (SPFS), ruský ekvivalent SWIFT vytvořený centrální bankou. O takových opatřeních se nyní diskutuje před červnovým zasedáním G7.

 17286

Rusko obnovuje vztahy s Tálibánem

7. 6. 2024

čas čtení 3 minuty

Vládní delegace Tálibánu se účastní Mezinárodního ekonomického fóra v Petrohradě poté, co ruská ministerstva navrhla vyškrtnout islámské hnutí ze seznamu zakázaných teroristických organizací, upozorňuje Michail Bušujev.

 16525

António Guterres varuje, že svět je ohledně klimatické krize v bodu zvratu. Oznámil nová hrozivá vědecká varování před globálním oteplováním

6. 6. 2024

čas čtení 7 minut

 
Společnosti vyrábějící fosilní paliva jsou „kmotry klimatického chaosu“ a měly by mít ve všech zemích zakázanou reklamu podobně jako velké tabákové firmy, prohlásil generální tajemník OSN a zároveň přednesl nová vědecká varování před globálním oteplováním.

Ve středečním projevu v New Yorku António Guterres vyzval zpravodajská a technická média, aby přestala umožňovat „ničení planety“ tím, že přijímají peníze z reklamy na fosilní paliva, a zároveň varoval, že svět čelí ohledně klimatické krize bodu zvratu.

„Mnoho vlád omezuje nebo zakazuje reklamu na výrobky, které poškozují lidské zdraví, jako je například tabák,“ řekl. „Vyzývám všechny země, aby zakázaly reklamu společností vyrábějících fosilní paliva. A vyzývám zpravodajská média a technologické společnosti, aby přestaly vydávat reklamu na fosilní paliva.“

Válka mezi Izraelem a Gazou: desítky mrtvých, včetně dětí, po útoku na školu UNRWA

6. 6. 2024

čas čtení 7 minut



Izrael tvrdí, že v cílové škole se nacházel militantní komplex, což Hamás odmítá

Podle představitelů Gazy bylo při izraelském útoku na školu OSN zabito 14 dětí

Ředitel vládního mediálního úřadu v Gaze, který řídí Hamás, Ismail Al-Thawabta a úředník ministerstva zdravotnictví Gazy ve čtvrtek agentuře Reuters sdělili, že při izraelském útoku na školu Nuseirat v pásmu Gazy bylo zabito 40 lidí a 73 jich bylo zraněno.

Oba úředníci dodali, že při útoku bylo zabito 14 dětí a 9 žen.

Ředitelka komunikace Unrwa Juliette Touma dříve agentuře Reuters řekla, že počet osob, které byly údajně zabity při izraelské ofenzivě na školu Nuseirat, se pohybuje mezi 35 a 45. Dodala, že toto číslo nelze v této fázi potvrdit.

Izrael trvá na tom, že cílem byl komplex Hamásu, který ve škole sídlil. Tvrdí, že bylo zabito 20-30 bojovníků. Vojenský mluvčí Izraele uvedl, že si není vědom civilních obětí.

Tvrzení nebyla nezávisle ověřena. Novináři nemohli nezávisle ověřit údaje o obětech, které byly během konfliktu zveřejněny.

Tareq Abu Azzoum, reportér z Deir al-Balah v Gaze pro Al Jazeeru, řekl v  televizi:

    "V centrální oblasti Gazy, zejména v uprchlickém táboře Nuseirat, kde se noční útok zaměřil na školu spravovanou OSN, v níž byly ubytovány stovky vysídlených palestinských rodin, je další tragické ráno.

    Kromě toho byl zcela zničen obytný dům. Při těchto útocích bylo údajně zabito nejméně 39 Palestinců. Hovořili jsme s řadou rodin v nemocnici. Říkají, že před útokem nedostali žádné předchozí varování."

Podle místních zdravotníků v Gaze bylo při čtvrtečním izraelském útoku na školu OSN v centrální části pásma Gazy zabito nejméně 30 lidí, včetně pěti dětí. Izraelské síly uvedly, že škola UNRWA byla sídlem Hamásu a nacházeli se v ní bojovníci zapojení do útoku na jižní Izrael ze 7. října. Izraelská armáda uvedla, že před úderem izraelských stíhacích letounů podnikla kroky ke snížení rizika zabití civilistů.

Ismail Al-Thawabta, ředitel vládní mediální kanceláře řízené Hamásem, tvrzení Izraele odmítl.

"Okupace využívá lhaní veřejnému mínění prostřednictvím falešných smyšlených příběhů, aby ospravedlnila brutální zločin, který provedla proti desítkám vysídlených lidí."

Útok přichází v době, kdy Izrael ohlásil novou vojenskou kampaň v centrální části Gazy, kde bojuje proti skupině bojovníků spoléhajících na povstaleckou taktiku „udeř a uteč“.

Čtyři mrtví a desítky zraněných po čelní srážce dvou vlaků v Česku

6. 6. 2024

čas čtení 2 minuty


Osobní vlak byl na cestě na Ukrajinu a vezl více než 300 lidí, když se v Pardubicích srazil s nákladním vlakem. Nefungovalo vůbec žádné zabezpečení


Čtyři lidé zemřeli a 26 bylo zraněno poté, co se osobní vlak směřující na Ukrajinu srazil v Pardubicích s nákladním vlakem, uvedli úředníci.

„Mohu potvrdit, že čtyři lidé utrpěli zranění neslučitelná se životem,“ řekla České televizi mluvčí místní záchranné služby.

K nehodě došlo ve středu večer v Pardubicích.
 

 19422

NYT: Izrael tajně cílí na americké zákonodárce. Snaží se je přesvědčit, aby podporovali jeho válku v Gaze trvalou dodávkou amerických zbraní

6. 6. 2024

čas čtení 8 minut

 

Podle informovaných činitelů a podle dokumentů o této akci nařídilo izraelské ministerstvo pro záležitosti diaspory operaci, která využívala falešné účty na sociálních sítích, které naléhaly na americké zákonodárce, aby financovali americkou armádu

Izrael loni zorganizoval a zaplatil vlivovou kampaň zaměřenou na americké zákonodárce a americkou veřejnost proizraelskými zprávami s cílem podpořit své vojenské  akce ve válce s Gazou, uvádějí úředníci zapojení do tohoto úsilí a dokumenty týkající se této operace.

Tajná kampaň byla zadána izraelským ministerstvem pro záležitosti diaspory, což je vládní orgán, který spojuje židy po celém světě se státem Izrael, uvedli čtyři izraelští úředníci. Podle těchto úředníků a dokumentů ministerstvo na operaci vyčlenilo přibližně 2 miliony dolarů a najalo si k jejímu provedení firmu Stoic, která se zabývá politickým marketingem v Tel Avivu.

Z britské předvolební debaty. Jonathan Pie: Trochu nedávné historie

6. 6. 2024

čas čtení 5 minut



Satirik Jonathan Pie: V první ze série speciálních volebních reportáží se podíváme na otázky, které rozhodnou nadcházející volby. Když před téměř dvěma týdny Rishi Sunak vypálil startovní výstřel, řekl nám, že než před čtrnácti lety nastoupili toryové k moci, labouristé rozbili ekonomiku. Zanechali po sobě vzkaz, řekl, že už nejsou žádné peníze. Takže se zdá, že je to stejně dobrý začátek jako kterýkoli jiný. Dnes se tedy podíváme na ekonomiku.

 23386

HRW: Bílý fosfor, Izrael a Libanon

6. 6. 2024

čas čtení 4 minuty


Izraelská armáda používá bílý fosfor v Gaze a jižním Libanonu. V souvislosti s bílým fosforem panuje mnoho nejasností, proto se podívejme, co to je, co to není a jak je problematický, píše mediální ředitel organizace Human Rights Watch Anderw Stroehlein ve svém denním přehledu.

Bílý fosfor je chemická látka rozptýlená v dělostřeleckých granátech, bombách a raketách. Při styku s kyslíkem se vznítí a chemická reakce vyvolá intenzivní žár (815 °C), světlo a hustý dým. Běžně se používá jako vojenský nástroj k vytvoření kouřové clony k zastínění vojenských operací nebo ke ztížení zaměření nepřítele či k označení nepřátelských cílů.

Při kontaktu s lidmi také způsobuje strašlivá zranění. Bílý fosfor není považován za chemickou zbraň, protože působí především teplem a plamenem, nikoli toxicky, ale jeho dopad na lidský organismus je přesto strašlivý.


Způsobuje těžké popáleniny, často až na kost, a popáleniny na pouhých deseti procentech těla jsou často smrtelné. Může také způsobit poškození dýchacích cest a selhání orgánů. Ti, kdo přežili, často trpí celý život.

K britské předvolební kampani. Rishi Sunak - The Movie

6. 6. 2024

čas čtení 11 minut

Toto je příběh Rishiho Sunaka, muže, který žije na jiné planetě než my ostatní.


1980

Sunak se narodil ve Všeobecné nemocnici v Southamptonu. Navštěvuje soukromou přípravnou školu Oakmont a Winchester College, jednu z nejdražších soukromých škol v zemi.

1996

Dospívající Sunak je nadšeným příznivcem Konzervativní strany. V článku pro časopis Winchester College se šestnáctiletý Sunak rozhořčeně staví proti návrhu Labouristické strany na zavedení celostátní minimální mzdy ve výši 3,60 libry za hodinu. V příštích volbách vede kampaň za konzervativce.


Osmdesáté výročí dne D

6. 6. 2024 / Muriel Blaive

čas čtení 1 minuta

Při sledování dojemných dokumentů k 80. výročí Dne D ve francouzské televizi nemohu uvěřit, jaké štěstí jsme my Francouzi měli, že Američané, Britové, Kanaďané, Australané a vojáci z tehdejších kolonií (včetně Frantze Fanona!) byli ochotni obětovat své životy za svobodu a osvobození Francie od nacistů - štěstí, které, jak dobře vím, nebylo dopřáno mnoha jiným zemím v Evropě. Udělali by Francouzi totéž? Udělali by Francouzi totéž i dnes? Udělali by to dnes znovu i ostatní? O tom velmi pochybuji, píše Muriel Blaive.

20863

Kafka a Overlord

6. 6. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nějak se mi spojila dvě kulatá výročí: sto let od smrti Franze Kafky (3. června) a osmdesát let od začátku operace Overlord (6. června). Kafku považuji za jednoho z největších světových spisovatelů všech dob, a přece jeho tvorbu nemám rád. Svět jeho děl je strašný.

 20752

Klausovy děti

6. 6. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 12 minut

Myslí si, že jsou ryzí demokrati, ve skutečnosti mají rádi privilegia totality. Domnívají se, že jsou hluboce hodnotoví, ve skutečnosti jsou hodnotově ohební. Stále věří v kapitalismus a jeho všemohoucí neviditelnou ruku a vše, co ji chce regulovat, považují za komunismus či socialismus. V názorech na Rusko se mohou lišit, ale stopa peněz je nezajímá.

30161

Živá i mrtvá minulost druhé světové války. Osmdesát let od vylodění v Normandii

6. 6. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Osmdesáté výročí dne D nám krom vylodění spojeneckých vojska na normandských plážích, jímž byla konečně otevřena druhá fronta, připomíná i skutečnost, že naživu dnes zůstala už jen hrstka účastníků druhé světové války. Podle amerických statistik z více než 16 milionů vojáků, kteří v ní sloužili, bylo loni naživu už méně než procento – a každým dnem umírají další a další. Vzpomínky na druhou světovou válku postupně z paměti žijících vymizí a konflikt, který byl určující událostí dvacátého století, by se měla postupně historizovat.

30756

Několik otázek na stoupence neustálého vyzbrojování Ukrajiny

6. 6. 2024 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Ti, kdo už téměř dva a půl roku podporují neustálý příliv zbraní, munice a dalšího vojenského materiálu na Ukrajinu “tak dlouho, jak to bude zapotřebí”, by těm, kteří ještě před vypuknutím plnohodnotné ruské invaze volali po diplomatickém urovnání krize, měli objasnit detaily své dosud selhávající strategie. A má tato v mých očích hrůzostrašná strategie vůbec nějaký “endgame”? Cožpak Ukrajinci navzdory přetrvávající západní vojenské, finanční a diplomatické podpoře a nejednoho překročení Západem deklarovaných červených linií mají kýžené výsledky na bojišti?

BBC: Nezastavitelné zabíjení žen a dětí v Gaze

6. 6. 2024

čas čtení 4 minuty



Moderátorka, BBC World at One, čtvrtek 6. června 2024, 13 hodin: V noci na čtvrtek odpálila izraelská letadla dvě rakety na školu v uprchlickém táboře Nusrat v centrální části Gazy, při čemž zahynulo nejméně 35 lidí a desítky dalších byly zraněny. UNRWA, agentura OSN pro Palestince, konstatuje, že se tam ukrývalo 6000 lidí, a včera předala izraelské armádě její souřadnice. IDF tvrdí, že provedly přesný úder na objekt Hamásu, který byl umístěn uvnitř školy. Tato tvrzení IDF jsem předložila Juliet Tuma z UNRWA.

Juliet Tuma: Viděli jsme tyto zprávy. UNRWA není schopna tato tvrzení izraelské armády komentovat, natož je ověřit, ale UNRWA sdílí souřadnice všech svých budov a zařízení v pásmu Gazy se všemi stranami konfliktu, včetně izraelské armády. Tato budova, která byla v noci zasažena, byla na seznamu, který jsme včera sdíleli s izraelskou armádou.

Moderátorka: Varovali vás nějak předem?

 23387

Po zveřejnění článku kritizujícího Izrael byla webová stránka akademického časopisu Columbia Law Review zrušena správní radou

6. 6. 2024

čas čtení 5 minut


Studentští redaktoři časopisu Columbia Law Review konstatují, že na ně správní rada časopisu vyvinula nátlak, aby zrušili  publikování akademického článku palestinské právničky zabývající se lidskými právy, který obviňuje Izrael z páchání genocidy v Gaze a z udržování režimu apartheidu.

Když redakce  tuto žádost odmítla a článek v pondělí ráno zveřejnila, správní rada - složená z vyučujících a absolventů právnické fakulty Kolumbijské univerzity - zcela zrušila internetové stránky časopisu Law Review. V úterý večer byl časopis offline, statická domovská stránka informovala návštěvníky, že doména „je v údržbě“.

Tato epizoda v jednom z nejstarších a nejprestižnějších právnických časopisů v zemi představuje nejnovější etapu probíhající debaty o akademických projevech, která od začátku války Izrael-Hamás hluboce rozděluje studenty, zaměstnance a vedení univerzity.

 23369

BBC: Masové hroby a pytle s mrtvolami: nemocnice al-Šifa po stažení izraelských jednotek

6. 6. 2024

čas čtení 11 minut

 

Poté, co se izraelské síly 1. dubna po svém druhém nájezdu stáhly z rozsáhlého nemocničního komplexu al-Šifa ve městě Gaza, ohromení Palestinci, kteří si prohlížejí vyhořelé ruiny, říkají, že páchnou smrtí.

Během posledních osmi měsíců války byly  opakovaně napadány nemocnice  a Izrael tvrdí, že je Hamás využívá jako základny, což tato skupina popírá.

Události v al-Šifě - kdysi největším a nejlépe vybaveném zdravotnickém zařízení v pásmu Gazy - však byly pravděpodobně nejdramatičtější.

 23386

HRW: Izrael protizákonně používá bílý fosfor v civilních oblastech

5. 6. 2024

čas čtení 19 minut



(Bejrút) - Organizace Human Rights Watch dnes uvedla, že rozsáhlé používání bílého fosforu Izraelem v jižním Libanonu vážně ohrožuje civilisty a přispívá k jejich vysídlování. Organizace Human Rights Watch ověřila, že izraelské síly od října 2023 použily munici s bílým fosforem nejméně v 17 obcích na jihu Libanonu, včetně 5 obcí, kde byla nad obydlenými oblastmi nezákonně použita letecká munice.

 
Bílý fosfor je chemická látka rozptýlená v dělostřeleckých granátech, bombách a raketách, která se vznítí při působení kyslíku. Její zápalné účinky způsobují smrt nebo krutá zranění, která mají za následek celoživotní utrpení. Může zapálit domy, zemědělské oblasti a další civilní objekty. Podle mezinárodního humanitárního práva je použití leteckého bílého fosforu v obydlených oblastech nezákonně nerozlišující a nesplňuje právní požadavek na přijetí opatření k zamezení civilních škod.



 23370

Válka mezi Izraelem a Gazou: Izraelská armáda tvrdí, že se „blíží rozhodnutí“ o ofenzivě podél libanonských hranic

5. 6. 2024

čas čtení 7 minut


- Někteří lidé v Gaze jsou nyní odkázáni na pití splašků a konzumaci krmiva pro zvířata, uvedla v úterý regionální šéfka WHO a požádal o okamžité rozšíření přístupu pomoci na obléhané území. Hanan Balkhy, regionální ředitelka Světové zdravotnické organizace pro východní Středomoří, rovněž varovala, že válka mezi Izraelem a Hamásem má dopad na zdravotní péči v celém regionu. Odbornice na dětské zdraví hovořila s agenturou Agence France-Presse v rozhovoru v sídle WHO v Ženevě. Uvnitř Gazy „jsou lidé, kteří nyní jedí živočišnou stravu, trávu, pijí odpadní vodu,“ řekla. Dětinemají nic k jídlu, zatímco před Rafáhem stojí nákladní auta.“

 20699

Jak být v dnešních dnech Evropanem?

5. 6. 2024 / Richard F. Vlasák

čas čtení 4 minuty

Za pár dní půjdeme k volbám, už zase. Jaké privilegium, nedostatečně si jej vážíme... Vždyť můžeme rozhodovat o osudu našeho kontinentu společně se Španěly, Lucemburčany, Řeky i Francouzi, Němci a dosaďte si prosím ještě další národy a etnické skupiny. 

Sen velkých osobností duchovních dějin od Voltaira, přes Goetha až po našeho krále Jiřího (z Poděbrad), Františka Palackého nebo T. G. Masaryka se stal a je skutečností. Nesmíme si toto privilegium nechat nikým a ničím vzít.

Budu trochu osobní. Sjednocená Evropa mi dala hodně: možnost cestovat, studovat a pracovat v různých zemích starého kontinentu.

 18993

Univerzity ve Spojeném království čelí nezvratnému úpadku, vyplývá z celosvětového žebříčku

5. 6. 2024

čas čtení 6 minut

Čeští univerzitní učitelé stávkují, Fialova vláda české univerzity hrubě podfinancovává, přestože ekonomická i politická budoucnost ČR je naprosto závislá na dobré kvalitě vzdělávacího systému. Existuje paralela z Británií, kde tamější krachující konzervativní vláda vážně ohrozila existenci univerzit nejprve zavedením vysokého školného, pak zákazem ho zvyšovat podle inflace a nyní omezením přístupu zahraničních studentů do Británie v důsledku patologické nenávisti vůči "imigrantům" - přitom britské univerzity zoufale závisejí na školném zahraničních studentů, Očekává se propad.

Přesto však jsou zatím britské univerzity daleko výše na mezinárodním žebříčku než české. Pro srovnání: Karlova univerzita je v žebříčku QS na 246. místě, Masarykova univerzita v Brně na místě 408. (Glasgow University si letos o pět míst polepšila a je na místě 65.) (JČ)

Britským institucím hrozí likvidace, protože 52 z 90 institucí se letos umístilo na nižších pozicích v žebříčku společnosti Quacquarelli Symonds (QS).

Podle autoritativního žebříčku, v němž se Imperial College London umístila na druhém místě na světě, se mezinárodní reputace britských univerzit zhoršila a hrozí jim možné uzavření kvůli pokračujícím tlakům na financování.

Imperial College předstihla univerzity v Oxfordu a Harvardu a v každoročním žebříčku světových univerzit Quacquarelli Symonds (QS) se umístila pouze za Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Celková tabulka však byla pro britské instituce chmurným čtením, včetně Cambridge, která klesla z druhého místa až na páté, neboť 52 z 90 britských univerzit získalo letos nižší hodnocení.

Pouze 20 z nich, včetně Imperialu, si polepšilo, zatímco University College London zůstala celkově devátá.

Ben Sowter, senior viceprezident QS, uvedl, že některé britské univerzity by mohly být nuceny zavřít kvůli současné politice financování, zatímco sektor začíná „ztrácet půdu pod nohama“ v kritických ukazatelích, jako je poměr zaměstnanců ke studentům, pracovní výsledky a akademická pověst.

 23385

Rosatom chce francouzské uranové doly v Nigeru

5. 6. 2024

čas čtení 4 minuty

Se ztrátou zákazníků na Západě se Rosatom snaží posílit svou pozici v rozvojových zemích. Niger, kde se v červenci 2023 chopila moci vojenská junta, byl důležitým zdrojem dodávek uranu pro evropskou jadernou energii. Rusko rozšiřuje svou vojenskou přítomnost v Africe a poté se Rosatom může pokusit vytlačit z Nigeru francouzskou státní společnost Orano.

 20541

Čína žádá plyn z Ruska za ruské domácí ceny

5. 6. 2024

čas čtení 2 minuty

Ruský prezident Vladimir Putin se během nedávné návštěvy Pekingu nedokázal dohodnout s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na výstavbě plynovodu Síla Sibiře 2, sdělily zdroje obeznámené s touto záležitostí.

 18778

Ozbrojené síly Ukrajiny pravděpodobně s pomocí HIMARS zničily první systém protivzdušné obrany na území Ruska

5. 6. 2024

čas čtení 2 minuty

Ukrajina patrně poprvé využila svolení k úderu americkými zbraněmi proti vojenským cílům na ruském území. Ozbrojené síly Ukrajiny (AFU) s pomocí salvového raketového systému HIMARS zničily nejméně dvě odpalovací zařízení a několik pomocných vozidel systému protivzdušné obrany S-300 / S-400 v oblasti Bělgorodu, uvádí telegramový kanál Spy Dossier.

38