Not found. ×
 22579

Proč není možné oddělovat íránské války od ruských

13. 5. 2024

čas čtení 15 minut

Ruské vítězství je íránským vítězstvím. Moskva a Teherán vytvořily vojenský blok s cílem porazit Spojené státy a jejich spojence na Blízkém východě, v Evropě a po celém světě, napsali Frederick W. Kagan, Ashka Jhaveri, Annika Ganzeveld, Nicholas Carl a George Barros.

 23219

Co v českých televizích neuvidíte: Gaza: Utíkala jsem s dětmi pod palbou

13. 5. 2024

čas čtení 3 minuty

Proč české televize neinterviewují Palestince?



Reportérka, Channel 4 News, neděle 12. května, 2024:  Jednou z mnoha tisíců lidí, kteří ve strachu před izraelským útokem uprchli na tuto pláž, je Zainab Al Khalidová se svými dětmi. Po čtyřech měsících života ve stanu v Rafáhu je jejich stan značně opotřebovaný a potřebuje sešít. Stan je to nejcennější z toho mála majetku, který si mohli vzít s sebou.

„Já a moje děti jsme běželi při střelbě a lidé před námi umírali. Střepiny nás zasáhly do obličeje. Domy byly zasaženy bombardováním, když jsme běželi. Na cestě jsem našla botu. Obula jsem si ji, aby se mi lépe běželo.“


Při leteckých úderech zahynulo v noci několik lidí v blízkosti. Za sedm měsíců války počet obětí podle ministerstva zdravotnictví v Gaze překročil 35 000. Izraelské tanky se vracejí do oblastí, o nichž se kdysi tvrdilo, že jsou vyčištěné od bojovníků Hamásu, jako je Džabalíja na severu Gazy.

Ale právě plány IDF na invazi do Rafáhu vedly prezidenta Bidena k pozastavení prodeje amerických bomb o síle 2000 liber  a další munice Izraeli.

 23098

Hospodaření OSBL za duben 2024

1. 5. 2024

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

děkujeme mnoha čtenářům, kteří nás finančně podporují. Finančně jsme to díky vám v dubnu 2024 těsně přežili, jeden čtenář nám poskytl jednorázově celých 10 000 Kč a druhý dokonce 20 000 Kč, děkujeme mnohokrát!! Nicméně nám koncem měsíce poklesla částka na účtu na pouhých 5 959,89 Kč, kvůli té platbě za právní služby. Prosíme, v podpoře neustávejte - potřebujeme na provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně.  Děkujeme všem!!

V dubnu  2024 přispěli čtenáři na provoz Britských listů celkovou částkou 86 498,01 Kč.

Výdaje byly 87 693,89 (protože jsem museli uhradit ten poplatek za právní služby, ve výši 25 833 Kč).


Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 23212

Mohlo by v Gruzii dojít k tvrdému zásahu ve stylu Běloruska?

13. 5. 2024

čas čtení 14 minut

Autoritářský obrat vlády v čele se stranou Gruzínský sen mnohé pozorovatele překvapil. Režim, který čelí spontánním masovým protestům, zůstává vzdorovitý a rychle klesá k autokracii. S vyčerpáním své plebiscitní legitimity vyvolává obavy rostoucí připravenost povzbuzovat a používat násilné represe. Srovnání s Běloruskem se provádí i odmítá s konkurenční vervou. Tento článek se pokouší reagovat na tuto debatu pomocí vysvětlujících teorií autoritářství a komparativních pohledů na autoritářské režimy, píše Davit Zedelašvili.

Nové ruské útoky posilují Ukrajince v jejich odporu vůči invazi

13. 5. 2024

čas čtení 5 minut


Reportér, Channel 4 News, neděle 12. května 2024:   Oheň a zuřivost nové fronty v této sedmadvacet měsíců trvající válce. Ve Volčansku na severovýchodě Ukrajiny hoří dům a jeho majitel sedí před ním, celý od sazí a v šoku. 



Od pátku zahájilo Rusko v Charkovské oblasti pozemní obrněný útok. Ukrajina zde před dvěma lety odrazila invazi. Nyní Moskva cítí příležitost.


„Boje stále probíhají. Rusové na nás tlačili čím dál víc, přijel jejich tank a začal ruský útok. Naši chlapci se dostali do obklíčení.“


Ukrajina sdělují, že  obrannou linii drží, ale zoufale čeká na opožděnou vojenskou pomoc z Washingtonu. Moskva tvrdí, že tento víkend obsadila devět vesnic, a  zřejmě se blíží k městu Charkov. Obyvatelé sledují a čekají, někteří nyní prchají.

 18694

Putin odvolal Sergeje Šojgua z funkce ministra obrany

13. 5. 2024

čas čtení 3 minuty

 
Ruský prezident uvedl, že nástupcem Šojgua, který byl ministrem obrany několik let, bude ekonom Andrej Bělousov

 
Vladimir Putin odvolal svého dlouholetého spojence Sergeje Šojgua z funkce ministra obrany v rámci nejvýznamnější změny ve velení armády od invaze ruských vojsk na Ukrajinu před více než dvěma lety.

Kreml překvapivě oznámil, že Šojgua nahradí Andrej Bělousov, bývalý místopředseda vlády, který se specializuje na ekonomii.

 19387

Vakcína proti covidu od společnosti AstraZeneca již není k dispozici, ale její pozoruhodný úspěch nesmí být zapomenut

13. 5. 2024

čas čtení 5 minut

 
Ačkoli je vakcína proti covidu od této firmy provázena kontroverzí, zachránila životy milionů lidí a pomohla odvrátit humanitární krize v zemích, které nemají přístup k nákladným alternativám
 


Oznámení společnosti AstraZeneca z minulého týdne, že již nebude prodávat svou vakcínu proti covidu, ukončilo jeden z nejpozoruhodnějších lékařských příběhů století. Vakcína firmy Astra Zeneca, která byla vytvořena do jednoho roku po vypuknutí pandemie, byla levná, snadno skladovatelná a přepravitelná a pomohla odvrátit humanitární krize v Asii a Latinské Americe, kde si mnoho zemí nemohlo dovolit dražší mRNA vakcíny, které si pořizovaly bohaté západní země. Odhaduje se, že jen v roce 2021 zachránila tato vakcína  6,3 milionu životů.

 23207

Izrael znovu bojuje na severu Gazy, kterou znovu ovládl Hamás

13. 5. 2024

čas čtení 5 minut


Těžké bombardování a letecké útoky jsou hlášeny ze zničeného severu, střety jsou vidět i na jihu, zatímco desítky tisíc lidí prchají z Rafáhu

Tisíce lidí protestují v Izraeli v hněvu na Netanjahua kvůli rukojmím zadržovaným v Ga
ze

Na velké části zničeného severu Gazy probíhaly v neděli prudké boje, bylo hlášeno silné bombardování a nálety, zatímco izraelské síly útočily na bojovníky Hamásu v oblastech, které již zažily opakovaná kola bojů.

Podle analytiků nové střety podtrhly neúspěch Izraelských obranných sil (IDF) při zajišťování bezpečnosti na velké části území po válce kterázpůsobila masivní destrukci, vysídlení asi 2 milionů lidí a smrt asi 35 000 osob, převážně žen a dětí.

 23209

Vyhrabáváme mrtvé děti z trosek. Držely se za ruce

12. 5. 2024

čas čtení 1 minuta

Více než 40 žen a dětí bylo zabito... vytahujeme ty mrtvé děti. Držely se za ruce.“

Reportér se sklání nad mrtvolou:
Jedná se o jeden z izraelských cílů. Je mu asi patnáct let, možná.

Muž: Jsme v šoku, nevíme, co máme dělat. Jsme fyzicky i psychicky vyčerpaní. Jsme na pokraji šílenství. V tomhle pekle jsme už osm měsíců. Už toho bylo dost. Podívejte se na ty odpadky a trosky. Umíráme jen proto, abychom se dostali k nějaké vodě nebo něčemu, čím bychom nakrmili naše děti. Tohle není život. Bojujeme o to, abychom sehnali dříví a nakrmili své hladovějící děti. A hlavně, Izraelci na nás už měsíce útočí raketami a bombami.  Urážkou  je nedávné varování proboha, kam půjdeme? Dokonce i Rafah se dostává pod palbu útoků. Tohle není život. Už toho bylo dost.


Muž: . Uprostřed noci nás probudil hlasitý výbuch. Celá budova byla srovnaná se zemí. Od té doby  zpod trosek vytahujememrtvé. Tohle je jen čistě obytné šestipatro. Budova bez přítomnosti jakýchkoli bojovníků.

Nic než ženy a děti. Více než čtyřicet žen a dětí bylo zabito, všichni nevinní, bezbranní civilisté. Všechny ty mrtvé děti zasypali, když se držely za ruce. Další děti jsou stále pohřbeny pod troskami. Mohu jen říci, že kéž Bůh potrestá ty, kdo páchají tyto zločiny na nevinných dětech.

Zdroj ZDE
 

 23191

Izrael skončil na pátém místě poté, co organizátoři Eurovize potrestali všechny, kdo se postavili proti genocidě

12. 5. 2024

čas čtení 5 minut

 
Bučení na Izrael bylo prohlášeno za hate crime

 
 
(Ironický komentář Laury K)
       

Za normálních okolností je Eurovize ultraliberální noční můrou, nebinárním kaleidoskopem křiklavých oblečků, třpytivých sprch a zájmen "oni", ale letos byly podniknuty kroky k nápravě situace, když organizátoři udělali vše pro to, aby byl kolonialismus opět cool. Doufali, že návštěvníci největšího gay klubu na světě uvidí širší souvislosti a budou fandit tomu, na čem skutečně záleží - vyklizení domorodců v Gaze, aby uvolnili místo evropským kolonizátorům. Doufalo se, že se bude křičet: „Hamás by tě shodil ze střechy!“ a to je přesvědčí.

37

12. 5. 2024 / Lesley Keen

čas čtení < 1 minuta

Obrázek pro tento den:

(Videoprezentace Linefall ZDEZDE a ZDE)

 23207

Zatýkání v Izraeli demonstrantů, požadujících dohodu o propuštění rukojmích

12. 5. 2024

čas čtení 16 minut

 

- Izrael nemá „věrohodný plán“ na ochranu civilistů v Rafáhu, konstatují USA
Ministr zahraničí Antony Blinken obhajoval  rozhodnutí pozastavit dodávky bomb do Izraele: „Máme skutečné obavy ohledně způsobu jejich použití

Americký ministr zahraničí Antony Blinken obhajoval rozhodnutí pozastavit dodávku 3 500 bomb do Izraele kvůli obavám, že by mohly být použity v Rafáhu, a uvedl, že Izraeli chybí „důvěryhodný plán“ na ochranu civilistů, kteří se tam ukrývají.

V rozhovoru pro pořad This Week televize ABC News Blinken uvedl, že americký prezident Joe Biden je i nadále odhodlán pomoci Izraeli bránit se a že zásilka 3 500 bomb o hmotnosti 2 000 a 500 liber byla jediným zadrženým balíkem amerických zbraní.

To by se podle něj mohlo změnit, pokud Izrael zahájí plnohodnotný útok na Rafáh.

Biden dal Izraeli jasně najevo, že pokud „zahájí tuto rozsáhlou vojenskou operaci do Rafáhu, pak existují určité systémy, které pro tuto operaci nebudeme podporovat a dodávat,“ řekl Blinken.

„Máme skutečné obavy ohledně způsobu jejich použití,“ pokračoval. Izrael musí „mít jasný, důvěryhodný plán na ochranu civilistů, který jsme neviděli“.

V Rafáhu našlo útočiště přibližně 1,4 milionu Palestinců, z nichž většina byla kvůli izraelskému bombardování vysídlena odjinud, a to při hrozivém nedostatku potravin a vody.

 23208

Chaos a kontroverze na soutěži Eurovize v Malmö jako přesvědčivá metafora stavu, v němž je náš svět

12. 5. 2024

čas čtení 7 minut

Foto: Belgická televize na protest proti účasti Izraele symbolicky na chvíli vypnula přímý přenos z Malmö

Švýcarsko vyhrálo soutěž Eurovize po kontroverzním finále

Nemo vyhrál 68. ročník písňové soutěže s písní The Code po problematické soutěži, kterou zastínily protesty proti zařazení Izraele do soutěže a šokující odchod z finále

Švýcarsko vyhrálo 68. ročník písňové soutěže Eurovize a ukončilo tak problematickou a místy bouřlivou soutěž, kterou zastínily spory o zařazení Izraele a diskvalifikace nizozemského soutěžícího jen několik hodin před začátkem velkého finále.

Švýcarský zpěvák Nemo, který se označuje za nebinárního, vstupoval do večera jako třetí favorit podle bookmakerů, ale svým nadšeným vystoupením s písní The Code vyřadil favorizované Chorvatsko a Izrael.

Co v českých televizích neuvidíte. "Jsou roztrháni na kusy. Tady je moje švagrová bez hlavy. Moje teta je bez hlavy. Co je to za nespravedlnost? Do kdy to bude pokračovat?"

11. 5. 2024

čas čtení 9 minut

Lékař: To, co jsme viděli v posledních dnech, oběti, které se dostaly do nemocnice, to je srdcervoucí. Abych byl upřímný, my tu nevidíme válku. Nevidíme válku. Vidíme šílenství. Vidíme vyhlazované rodiny. Vidíme rodiny, které spěchají na pohotovost. Matka, otec, děti, chlapci a dívky křičí a krvácejí.  Jsem tu se svým týmem už přes deset dní. Neviděli jsme jediného bojovníka, který by přišel do nemocnice, neviděli jsme nikoho, kdo by vypadal jako voják. Vidíme rodiny a to je opravdu srdcervoucí. 


Moderátorka, Channel 4 News, sobota 11. května 2024:


Izraelská armáda znovu vyzývá lidi, aby neprodleně odešli v pásmu Gaza jinam a to jak z oblastí, do kterých se rozšiřuje, tak z míst, která již podle svých slov vyklidila. 

Dobrý večer. Příkazy k evakuaci, které dnes vydala izraelská armáda, nebudou pro naprostou většinu obyvatel Gazy první, většina z nich už se musela mnohokrát evakuovat dříve. 

Další čtvrti v Rafáhu u egyptské hranice dostaly příkaz k odchodu před plánovanou operací, která se tam uskuteční, a příkazy k evakuaci jsou i ve čtvrtích severněji v Gaze, několik měsíců poté, co bylo Gaza City izraelskou armádou vyklizeno od Hamásu, ten se tam zase vrátil. Humanitární agentury v souvislosti se zintenzivněním bojů varovaly, že na území není nikde bezpečno.

Nové izraelské příkazy k odchodu dalších obyvatel Rafáhu vnímají s obavami nejen Palestinci, kteří jsou opět žádáni o vystěhování, ale také pozorovatelé, kteří v požadavku vidí předzvěst možné pozemní invaze. Američané před ní Izrael varují již několik týdnů,. V reportáži Kemiho Dzerema jsou  znepokojivé záběry.

 23170

Gaza: Izraelská armáda nařizuje evakuaci centra Rafáhu a připravuje se na rozšíření ofenzívy

11. 5. 2024

čas čtení 8 minut

 

Izraelská armáda shazuje letáky s příkazem, aby město opustily stovky tisíc lidí

 
Izraelská armáda vyzvala obyvatele čtvrtí v centru Rafáhu, aby se evakuovali, čímž signalizuje výrazné rozšíření svých vojenských operací ve městě a hrozí vysídlení dalších statisíců lidí.

Izraelské obranné síly (IDF) obsadily minulý týden hraniční přechod Rafáh s Egyptem, což označily za „přesnou a cílenou operaci“, poté co nařídily evakuaci východních čtvrtí. Z města již uprchlo více než 150 000 lidí. Mnozí z nich uprchli do „rozšířené humanitární zóny“, kterou IDF určila na pobřeží a na severozápadě, kde jsou podle tamních humanitárních pracovníků „strašné podmínky“.

Nové instrukce pro obyvatele naznačují, že nadcházející ofenzíva zavede IDF do centra Rafáhu, což hrozí zničením této části města a vysídlením mnoha dalších lidí a pravděpodobným postupem izraelské armády přes celé město.

Benjamin Netanjahu, izraelský premiér, odmítl tlak USA, aby útok na Rafáh odložil, a uvedl, že Hamás zde má základnu většiny svých vrcholných představitelů a zbývajících sil.

 23206

Investigace CNN: Svázaní, se zavázanýma očima, v plenách: Izraelští informátoři podrobně popsali týrání Palestinců v tajném detenčním centru

11. 5. 2024

čas čtení 20 minut

 
 
Na vojenské základně, která nyní slouží jako detenční centrum v izraelské Negevské poušti, pořídil Izraelec pracující v tomto zařízení dvě fotografie scény, která ho podle jeho slov stále pronásleduje.

Na snímku jsou vidět řady mužů v šedých teplákových soupravách, kteří sedí na matracích tenkých jako papír a jsou obehnáni ostnatým drátem. Všichni mají zavázané oči a jejich hlavy těžce visí v záři reflektorů.

Vzduch naplňuje hnilobný zápach a místnost hučí šepotem mužů, řekl CNN Izraelec, který byl v zařízení. Zadržení měli zakázáno mluvit mezi sebou, mumlali si pro sebe.

„Bylo nám řečeno, že se nesmějí hýbat. Měli sedět vzpřímeně. Nesmějí mluvit. Nesmějí nahlížet pod pásku přes oči.“



 23194

Tvrdí nám, že je antisemitské říkat o Izraeli věci, které jsou naprosto pravdivé

11. 5. 2024

čas čtení 9 minut

 
Jediný spolehlivý způsob, jak se vyhnout obvinění, je souhlasit se lží



Když je démon jako Rupert Murdoch nucen se plazit, před kým se má plazit? Odpovědí je samozřejmě Satan. Rupert Murdoch je někdo, před kým se světoví lídři plazí, protože vědí, že pokud upadnou v jeho nemilost, může to znamenat konec, ale i magnát, který rozhoduje o výsledku západních voleb, se plazí před Benjaminem Netanjahuem,. píše britský autor z Council Estate Media.

V roce 2013 zveřejnil list The Sunday Times následující karikaturu od Geralda Scarfa s titulkem: „Bude cementování míru pokračovat?“

  
    

O den později napsal Rupert Murdoch na Twitteru:   „Gerald Scarfe nikdy nereprezentoval názory listu The Sunday Times. Přesto dlužíme velkou omluvu za groteskní, urážlivou karikaturu.“

 20916

Human Rights Watch: Britsko-palestinskému lékaři byl odepřen vstup do Schengenu

11. 5. 2024

čas čtení 7 minut

 

Hlášený zákaz hrozí podkopáním německého závazku ke svobodě projevu a shromažďování

(Londýn, 10. května 2024) - Německá vláda musí veřejně vysvětlit, zda uložila zákaz vstupu do celého Schengenu významnému britsko-palestinskému chirurgovi a akademikovi Dr. Ghassanu Abu Sittahovi, a pokud ano, tak z jakých důvodů, uvedla dnes organizace Human Rights Watch. Dr. Abu Sittahovi byl v posledních týdnech odepřen vstup do Německa a Francie a 9. května 2024 nizozemští úředníci informovali palestinského velvyslance v Nizozemsku, že Dr. Abu Sittahovi nebude umožněn vstup do země 15. května na akci na palestinském velvyslanectví v Haagu. 

 21014

USA shledávají použití zbraní Izraelem v Gaze „neslučitelným“ s lidskými právy, ale dodávky zbraní Izraeli nepřeruší

11. 5. 2024

čas čtení 6 minut

Americké ministerstvo zahraničí rovněž tvrdí, že neexistuje dostatek konkrétních důkazů, které by spojovaly konkrétní zbraně dodané USA s porušováním zákona Izraelem

Spojené státy konstatují, že lze „rozumně vyhodnotit“, že zbraně, které poskytly Izraeli, byly použity způsobem, který je „neslučitelný“ s mezinárodním právem v oblasti lidských práv, ale že neexistuje dostatek konkrétních důkazů, které by spojovaly konkrétní zbraně dodané Spojenými státy s porušováním práva nebo opravňovaly k přerušení dodávek zbraní Izraeli.

Ve velmi očekávané zprávě pro Kongres ministerstvo zahraničí uvedlo, že ujištění Izraele a několika dalších zkoumaných zemí, že zbraně dodané jim z USA používají v souladu s mezinárodním humanitárním právem, jsou „důvěryhodná a spolehlivá“.

V případě Izraele zpráva vyjadřuje hluboké pochybnosti o dodržování zákona Izraelem, ale uvádí, že USA nemají dostatečné důkazy o jednotlivých případech, aby mohly doporučit pozastavení dodávek amerických zbraní.

 20461

Rusové se snaží prolomit ukrajinské obranné linie severně od Charkova

10. 5. 2024

čas čtení 5 minut


Rusko se snaží zesílit tlak na druhé ukrajinské město a podle Kyjeva byly první útoky odraženy

 

Ruské síly zaútočily přes ukrajinskou hranici severně od Charkova v možné snaze otevřít novou frontu ve válce a zesílit tlak na druhé největší ukrajinské město.

Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že v pátek kolem páté hodiny ranní došlo poblíž města Vovčansk k „pokusu nepřítele prorazit naši obrannou linii za použití obrněných vozidel“ a počáteční útoky byly odraženy.

 20541

Autokracie vyhrávají informační válku

10. 5. 2024

čas čtení 7 minut

V nejnovějším článku na titulní straně časopisu The Atlantic Anne Applebaumová podrobně popisuje nápor antidemokratické propagandy, která zaplavuje Spojené státy. Kéž by Američané nebyli ochotni propagandě tolik věřit, píše Tom Nichols.

 23178

Dejte šanci ptactvu! Británie vyhlásila květen za měsíc bez sekání trávy

10. 5. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V ranním nedělním publicistickém pořadu rozhlasu BBC minulou neděli vysílali zvukové záběry ranního zpěvu  ptactva v této roční době z různých částí Británie a zjistili, že počet ptáků v zemi je silně na ústupu, Co proti tomu dělat? Nesekat trávu, nechat růst remízky, nechat trávníky, aby rozkvetly a podpořily včely a další hmyz.

Četné komunální úřady po celé zemi vyzývají obyvatelstvo, aby se připojili k heslu "No Mow May" - "Letošní květen bez sekání" -  a uložili sekačky na trávu.

Samozřejmě, jak sedím v Glasgow na zahradě, slyším řev sekačky od nepoddajného souseda...


Ale Glasgow University:

Tráva je zelenější na UofG: „No Mow May“ na univerzitě


Oceněný univerzitní tým pro údržbu pozemků na měsíc sbalí sekačky  a zúčastní se akce „No Mow May“.

Tím, že univerzita nechá během května růst trávu a polní kvítí, aktivně přispívá k zachování biologické rozmanitosti a podporuje populace opylovačů, které se potýkají s problémy.

 22442

Milujeme bližního svého, ale jen tak naoko

10. 5. 2024 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Podle mých kritických článků na adresu stávající vlády by se dalo říci, že ji moc nefandím. Leč omyl, i já umím pochválit vládu a ministra Jurečku za příkladnou stranickou ideologickou práci ve prospěch zdravotně postižených a chudého státu. Rovněž tak musím ocenit snahu neoliberální vlády naplnit státní kasu, aby kluci mohli rozdávat potřebným dle stranických zásluh a fosilních priorit. Starost o bližní a šetření k zbláznění, no není to krása?!

 20679

Křišťálová noc, anšlus a zničení Československa

10. 5. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Pokračuji ve čtení Hitlerova životopisu od Volkera Ullricha. V tomto článku se pokusím shrnout poslední dvě kapitoly prvního dílu, tedy kapitolu o Křišťálové noci (Křišťálová se jí začalo říkat podle rozbitého skla z oken a výloh na ulicích) a kapitolu o anšlusu Rakouska a zničení Československa.

 20705

Trump slíbil, že zruší zákony o klimatu, pokud mu američtí ropní šéfové věnují 1 miliardu dolarů

10. 5. 2024

čas čtení 5 minut


Trump slíbil 20 manažerům na večeři v Mar-a-Lago mimo jiné zvýšení těžby ropy a zrušení předpisů proti znečišťování životního prostředí


Donald Trump minulý měsíc před několika předními americkými ropnými bossy předvedl nestoudnou „dohodu“, když jim navrhl, že když mu dají 1 miliardu dolarů na jeho předvolební kampaň do Bílého domu, po návratu do úřadu okamžitě zruší ekologické předpisy Joea Bidena a zabrání jakýmkoli novým.

Podle deníku Washington Post bývalý americký prezident přednesl svůj dechberoucí návrh, který list označil za „pozoruhodně přímočarý a transakční“, na večeři ve svém domě a klubu Mar-a-Lago.

 23189

Co v českých televizích neuvidíte: Izraelci podpálili komplex OSN v Jeruzalémě

10. 5. 2024

čas čtení 11 minut


Moderátor, Channel 4 News, z Jeruzaléma, pátek 10. května 2024, 19 hodin:


Valné shromáždění OSN drtivou většinou hlasů schválilo  přijetí Palestiny za člena OSN a vyzývá Radu bezpečnosti, aby tuto žádost znovu zvážila. Izrael prodlužuje vojenské operace v Rafáhu a prohlašuje, že navzdory americkým námitkám bude pokračovat, dokud  neporazí Hamás. Dobrý večer z Jeruzaléma. Valné shromáždění Organizace spojených národů se 143 hlasy proti devíti, 25 zemí se zdrželo hlasování, včetně Británie, vyslovilo pro to, aby se Palestina stala plnoprávným členem OSN. Amerika to minulý měsíc vetovala a určitě to udělá znovu, navzdory sporu mezi Joe Bidenem a Benjaminem Netanjahuem.





V Gaze varují humanitární organizace, že jim za několik dní dojdou potraviny a energie, protože hraniční přechody jsou dnes večer opět fakticky uzavřeny, hlavní poradce prezidenta Bidena pro humanitární záležitosti na Blízkém východě nám říká, že hlasování OSN je irelevantní politická póza.

A Izrael na soutěži Eurovize, protesty a bojkot kvůli válce v Gaze. Proč se někteří z nejoddanějších fanoušků Eurovize od ní odvracejí?

„Pokud se podílíte na invazi do jiné země, neměli byste se dostat na večírek. Myslím, že to je červená čára.“


 22185

„Budeme bojovat zuby nehty,“ říká Netanjahu po hrozbě USA, že pozastavuje dodávky zbraní Izraeli

10. 5. 2024

čas čtení 9 minut

Izraelský premiér říká, že země dokáže „obstát sama“, a odvolává se na „hrdinství a zbrojní embargo“ z arabsko-izraelské války v roce 1948
 

Benjamin Netanjahu přislíbil, že Izrael bude stát sám a „bojovat zuby nehty“ navzdory hrozbám USA, že dále omezí dodávky zbraní, pokud izraelské síly budou pokračovat v ofenzivě na město Rafáh v Gaze.

Izraelský premiér Netanjahu promluvil ve čtvrtek poté, co izraelská delegace a delegace Hamásu opustily jednání o příměří v Káhiře.

Nebylo jasné, zda rozhovory zkrachovaly, nebo byly pouze pozastaveny, ale skutečnost, že se nepodařilo dosáhnout dohody na tomto kole jednání tento týden, vyvolala obavy z bezprostředně hrozícího izraelského útoku na Rafáh.

 23170

Proti normalizaci izraelské genocidy v České televizi

10. 5. 2024

čas čtení 4 minuty

 

TZ Ne naším jménem! k protestní demonstraci před sídlem ČT, středa 15.5. od 13:00 hod.

Válka proti Gaze je veřejnoprávní Českou televizí pokrývána již přes půl roku nedostatečně, manipulativně či jednostranně. Je to o to více alarmující, že podle řady mezinárodních institucí, renomovaných lidskoprávních organizací a řady světových lídrů a osobností se jedná o nejtragičtější humanitární katastrofu dneška a o jednu z nejhorších od konce druhé světové války, pokud jde o rychlost zabíjení civilistů a míru destrukce. Nehledě k tomu, že ze strany Izraele dochází v Gaze k prokazatelným válečným zločinům a samotný Izrael čelí u Mezinárodního soudního dvora v Haagu žalobě z pravděpodobného páchání genocidy.

Autorské příspěvky blízkovýchodních zpravodajů České televize, ať již Jakuba Szánta, či Davida Borka, jsou však přes veškerou naléhavost situace konstantně informačně chabé, účelově se vyhýbají zavedené terminologii, vysvítá z nich neznalost či zamlčování kontextu a politické fandění jedné ze stran.

 23166

Co v českých televizích neuvidíte: Ehud Olmert: Největším nebezpečím pro Izrael není Hamás, ale Netanjahuovi pravičáci

10. 5. 2024

čas čtení 9 minut

Moderátor, Channel 4 News, čtvrtek 9, května 2024, 19 hodin:  Biden dává Netanjahuovi ultimátum. Pokud Izrael zaútočí na Rafáh, Amerika už nepošle žádné zbraně na zabíjení lidí v Gaze.


Biden: „Jdou do města Rafah. Nebudu dodávat zbraně, které byly historicky použity k řešení situace v Rafáhu.“


Moderátor: Dobrý večer od Jaffské brány v Jeruzalémě. Nic takového se nestalo už desítky let. Nejbližší spojenec Izraele, Amerika, která posílá miliardy na vojenskou pomoc, zbraně a obranné technologie a která vetuje rezoluce OSN proti Izraeli, říká dost. Po ultimátu Joe Bidena v televizním rozhovoru se Benjamin Netanjahu na sociálních sítích vyjádřil, že Izrael se postaví sám, pokud bude muset, a žádný mezinárodní tlak mu nezabrání v obraně. Jeho vyjednávací tým opustil mírové rozhovory v Káhiře s tím, že toto kolo jednání je u konce. Izraelské síly pokračují v bombardování Rafáhu a lékaři vydávají stále zoufalejší výzvy, že nemocnice nejsou schopny fungovat. Dnes večer nám jeden z Netanjahuových stoupenců v izraelském parlamentu říká, že je to jednoduché. Válka v Gaze musí být vyhrána a bývalý premiér Ehud Olmert viní Netanjahua z historického diplomatického krachu.

 23170

Gaza: Podle USA by ofenziva v Rafáhu mohla Hamásu přinést „strategické vítězství“; Valné shromáždění OSN se účastní nového hlasování o Palestině

10. 5. 2024

čas čtení 10 minut

 

Bílý dům varuje,  že další úmrtí civilistů v Rafáhu budou hrát do karet „překrouceným narativům“ Hamásu o Izraeli; rezoluce Valného shromáždění OSN vyzývá Radu bezpečnosti, aby znovu zvážila žádost Palestiny  o členství 


- Agentura OSN pro palestinské uprchlíky dočasně uzavřela své sídlo ve východním Jeruzalémě poté, co izraelští extremisté po týdnech opakovaných útoků zapálili jeho obvod.
„Dnes večer izraelští obyvatelé dvakrát zapálili obvod sídla Unrwa v okupovaném východním Jeruzalémě,“ uvedl na Twitteru šéf agentury Philippe Lazzarini s tím, že se jedná o druhý útok na areál během několika dní.

-   Izraelští protestující zablokovali nákladní automobily s humanitární pomocí směřující z Jordánska do Gazy, uvedl izraelský list Haaretz. Stovky obyvatel nejjižnějšího izraelského města Ejlatu se připojily k protestu blokujícímu konvoj na hraničním přechodu s Jordánskem, uvedly noviny.

Spojené státy varovaly Izrael, že pokud uskuteční plány na totální útok na Rafáh, bude to znamenat strategické vítězství Hamásu.

Řekl to mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby:

Podle našeho názoru by jakákoli rozsáhlá pozemní operace v Rafáhu ve skutečnosti posílila ruce Hamásu u jednacího stolu, nikoli Izraele.

Více civilních obětí v Rafáhu v důsledku izraelské ofenzívy by dodalo více munice „překroucenému narativu“ Hamásu o Izraeli.

Americké varování přichází poté, co prezident Joe Biden prohlásil, že pozastaví další ofenzivní vojenskou pomoc Izraeli, pokud bude pokračovat v operaci ve městě, kde se ukrývá více než 1 milion civilistů.

Mezitím se očekává, že Valné shromáždění OSN bude dnes hlasovat o rezoluci, která by Palestině přiznala nová „práva a výsady“ a vyzvala Radu bezpečnosti, aby kladně zvážila její žádost stát se 194. členem OSN.

Spojené státy v dubnu vetovaly široce podporovanou rezoluci Rady, která by Palestině otevřela cestu k plnoprávnému členství v OSN, o což Palestinci dlouhodobě usilují a Izrael se tomu snaží zabránit. Náměstek amerického velvyslance Robert Wood včera jasně řekl, že Bidenova administrativa je proti rezoluci.

 23176

BBC Verify: Polovina vodních zdrojů v Gaze je poškozena nebo zničena, vyplývá ze satelitních dat získaných BBC

10. 5. 2024

čas čtení 8 minut


Od zahájení vojenských akcí Izraele proti Hamásu byly poškozeny nebo zničeny stovky vodovodních a kanalizačních zařízení v Gaze, zjistila satelitní analýza BBC Verify.


Poškození velkého skladu zásob také vážně narušilo opravy.

Nedostatek čisté vody a proudy neupravených odpadních vod vážně ohrožují zdraví, sdělují humanitární organizace.

Izraelské obranné síly sdělily BBC, že prý Hamás cynicky využívá civilní infrastrukturu k teroristickým účelům.

K ničení dochází navzdory povinnosti Izraele chránit kritickou infrastrukturu podle pravidel války, pokud neexistují důkazy, že jsou místa využívána z vojenských důvodů, říkají právníci zabývající se lidskými právy.

 23175

Robert Reich: Antisemitismus?

10. 5. 2024

čas čtení 6 minut

 
Myšlenky o demonstracích, o svobodě slova,  o Joe Bidenovi a o pokryteckých republikánech



Přátelé,

Můj otec Ed Reich byl celý život pronásledován antisemitismem, píše bývalý americký ministr práce Robert Reich

Vyrůstal v New Yorku v 10. a 20. letech 20. století. Často se mu posmívali, že je žid.

Vysoké školy, na které se hlásil, měly kvóty pro židovské uchazeče.

On a mnoho dalších příslušníků jeho generace byli svědky hrůz holocaustu nebo je zažili na vlastní kůži.

Když se s matkou a jejich ročním dítětem (mnou) poprvé přestěhovali do South Salemu ve státě New York, přivítala nás delegace starých mužů, kteří nám řekli, že je to „křesťanská komunita“ a že se tam „nebudeme cítit dobře“.

Protesty na Eurovizi proti izraelskému příspěvku

10. 5. 2024

čas čtení 3 minuty

Moderátor z Jeruzaléma, Channel 4 News, pátek 10. května 2024, 19 hodin: Vítejte zpět v Jeruzalémě, kde se důsledky izraelského bombardování Gazy nyní přenesly do poněkud surrealističtějšího stádia soutěže Eurovision Song Contest. 

Izrael byl první neevropskou zemí, která se soutěže zúčastnila již v roce 1973, a od té doby ji čtyřikrát vyhrál, ale jeho umístění v letošním finále popudilo mnoho dříve oddaných diváků, jak uvádí naše kulturní zpravodajka Minnie Stephensonová.

 

251