Německo navrhuje sestřelovat ruské rakety nad Ukrajinou z území NATO

13. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Země NATO mohou začít ničit ruské rakety nad Ukrajinou ze svého území, aby odlehčily ukrajinskému systému protivzdušné obrany a umožnily Kyjevu bránit frontu. S touto myšlenkou přišli poslanci dolní komory německého Spolkového sněmu, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tento návrh podpořili zejména poslanci Křesťanskodemokratické unie (CDU), Svobodné demokratické strany (FDP) a Strany zelených.

Mluvčí CDU a člen zahraničního výboru Roderich Kiesewetter uvedl jako příklad Izrael, kterému Spojené státy, Velká Británie, Francie a další země pomohly odrazit íránský letecký útok. To podle něj ukazuje, že takové rozhodnutí neučiní ze zemí NATO stranu konfliktu.

Je možné použít protivzdušnou obranu ke zničení ruských raket z území Polska a Rumunska, řekl Anton Hofreiter, šéf výboru pro evropskou politiku Bundestagu. Systémy protivzdušné obrany musí být rozmístěny na hranicích sousedních zemí, aby "západní části Ukrajiny mohly být bráněny", řekla Agnieszka Brugerová, poslankyně Strany zelených.

Realizace této myšlenky si zároveň vyžádá výrobu nových systémů protivzdušné obrany a raket pro ně, řekl Markus Faber, poslanec Svobodné demokratické strany.

Skutečnost, že země NATO zkoumají možnost sestřelení ruských raket nad Ukrajinou, oznámil na konci března náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Zároveň vyjádřil výhradu, že takové rozhodnutí může být učiněno "pouze se souhlasem ukrajinské strany a s přihlédnutím k jeho mezinárodním důsledkům".

V dubnu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval země NATO, aby použily svá letadla k ničení ruských raket, které zasahují energetická zařízení země. "Pokud toto letectvo vzlétne na území našich sousedních zemí a sestřelí rakety, které nepochybně létají na Ukrajinu, ale mohou letět i na tato území, jak již byla zaznamenána fakta s Polskem a Rumunskem, pak ať tyto rakety sestřelí, budu jen tleskat," řekl Zelenskyj.

Zdroj v němčině: ZDE

2
Vytisknout
1392

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2024