Návrh zákona o zahraničních agentech konsoliduje gruzínskou opozici

13. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Sedm gruzínských opozičních stran vydalo společné prohlášení, v němž požadují, aby vládnoucí strana Gruzínský sen stáhla návrh zákona o zahraničních agentech, protože podle opozice je v rozporu s euroatlantickým směřováním země.

11. května demonstranti v Tbilisi oznámili noční shromáždění poblíž parlamentu. 8. května obdrželi odpůrci zákona o zahraničních agentech výhružné telefonáty. Večer téhož dne vyšlo najevo, že nejméně tři z nich byli napadeni. 9. května byli v Tbilisi napadeni nejméně dva další aktivisté. Gruzínští analytici považují uvalení mezinárodních sankcí za pravděpodobné, kvůli hrozbám a útokům na aktivisty.

Vládnoucí strana Gruzínský sen předložila parlamentu návrh zákona "O transparentnosti zahraničního vlivu", který je pozměněnou verzí předchozího návrhu zákona o zahraničních agentech. 17. dubna gruzínský parlament přijal návrh zákona v prvním čtení a 1. května ve druhém čtení.

Sedm gruzínských opozičních stran vydalo společné prohlášení, v němž požadují, aby vládnoucí strana Gruzínský sen stáhla návrh zákona o zahraničních agentech s tím, že je hrozbou pro euroatlantický kurz země, informoval na svých webových stránkách televizní kanál Rustavi 2.

"Gruzínské orgány učinily z politických represí každodenní život obyvatel země, mezinárodní obraz Gruzie již utrpěl největší škody, evropská a euroatlantická budoucnost země je ohrožena, takže demokratická opozice je kategoricky proti návrhu zákona o zahraničních agentech. Tento zákon nepodléhá zlepšení a měl by být zrušen," citoval kanál výňatek z prohlášení opozice.

Prohlášení podepsaly strany "Akhali", "Girchi - Více svobody", "Droa", "Sjednocené národní hnutí", "Lelo pro Gruzii", "Republikánská strana" a "Strategie Aghmashenebeli", "Georgia Online".

Úřady uvedly, že jsou připraveny změnit "ruský zákon", ale přikrášlování této protistátní, protiústavní a protievropské iniciativy je pokusem uvést gruzínskou společnost a naše mezinárodní partnery v omyl, zdůraznili opozičníci.

Gruzínští opozičníci a jejich podporovatelé označují návrh zákona o zahraničním vlivu za "ruský zákon" a považují jej za hrozbu pro evropskou cestu rozvoje země. V únoru 2023 se podobná iniciativa také setkala s rozsáhlými protesty, poté ji vládnoucí strana musela odložit.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
1072

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2024