Čínský expert prognózuje porážku Ruska na Ukrajině

17. 4. 2024

čas čtení 3 minuty
Rusko bude ve válce proti Ukrajině poraženo, řekl Feng Jü-ťün, profesor na Pekingské univerzitě a ředitel Centra ruských a středoasijských studií na univerzitě Fudan.

Podle experta, bývalého člena kremelského Valdajského mezinárodního diskusního klubu, rozhodnou o fiasku ukrajinské invaze pro prezidenta Vladimira Putina čtyři faktory.

Prvním z nich je vysoká míra odporu a národní jednoty, kterou projevují Ukrajinci. Druhým je mezinárodní podpora Ukrajiny, která i přes nedávný pokles zůstává značná.

Třetím faktorem je podle čínského experta povaha moderního válčení, které závisí na kombinaci průmyslové síly a systémů velení, řízení, komunikace a zpravodajství. Rusko se podle jeho pozorování potýká s potížemi ve válce proti Ukrajině, což může být způsobeno tím, že se země ještě nevzpamatovala z deindustrializace, kterou zažila po rozpadu SSSR.

Posledním faktorem jsou informace. Podle experta Putin kvůli své dlouhé diktatuře upadl do informačního kokonu. Kreml postrádá spolehlivé zpravodajské informace a systém, v němž ruské vedení funguje, postrádá účinný mechanismus pro nápravu chyb.

Feng Jü-ťün zdůrazňuje, že porážka Ruska kvůli těmto čtyřem faktorům je nevyhnutelná a Moskva bude muset časem stáhnout své jednotky ze všech okupovaných ukrajinských území, včetně Krymu. Profesor se domnívá, že ani jeho jaderný potenciál nezaručuje vítězství Ruska. Jako příklad uvádí stažení amerických jednotek, které také vlastní jaderné zbraně, z Koreje, Vietnamu a Afghánistánu.

Ukrajinská válka se stala pro Ruskou federaci bodem obratu, píše Feng Jü-ťün: Uvrhla Putinův režim do široké mezinárodní izolace a vytvořila úrodnou půdu pro "všechny druhy černých labutí", tedy pro různé nepředvídatelné katastrofy, kterým ruské úřady již čelily a budou čelit. Jako příklady uvádí povstání wagnerovců, etnické napětí v Rusku a nedávný teroristický útok v Moskvě.

Konflikt na Ukrajině také stále více přesvědčuje bývalé sovětské republiky, že imperiální ambice Ruska ohrožují jejich nezávislost a územní celistvost. "Roste povědomí o tom, že vítězství Ruska nepřichází v úvahu, a tyto státy se od Moskvy vzdalují různými způsoby: Od formování hospodářské politiky, která je méně závislá na Ruské federaci, až po provádění vyváženější zahraniční politiky. V důsledku toho vyhlídky na euroasijskou integraci, o které Rusko mluví, vybledly," tvrdí Feng Jü-ťün.

Válka zároveň dala Evropě na vědomí obrovskou hrozbu, kterou Rusko představuje pro bezpečnost kontinentu a mezinárodní řád. Mnoho evropských zemí "opustilo své iluze" o Ruské federaci a Putinovi. Válka donutila NATO zvýšit vojenské výdaje a rozmístit více vojenského vybavení ve východní Evropě. Vstup Švédska a Finska do NATO ukázal neschopnost Vladimira Putina využít válku k zabránění rozšíření Severoatlantické aliance.

Feng Jü-ťün připomíná, že od začátku války Čína "provedla dvě kola diplomatického zprostředkování", a přestože dosud nebylo dosaženo žádného úspěchu, "nikdo by neměl pochybovat o touze Číny ukončit tuto brutální válku prostřednictvím jednání". "Tato touha ukazuje, že Čína a Rusko jsou zcela odlišné země. Rusko se snaží podkopat stávající mezinárodní a regionální řád prostřednictvím války, zatímco Čína se snaží řešit spory mírovou cestou," tvrdí čínský profesor.

Na závěr poukazuje na to, že pokud bude konflikt na Ukrajině zmrazen bez "zásadních změn v politickém systému a ideologii Ruska", pak bude mít Kreml příležitost znovu získat sílu a rozpoutat nové války.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1202

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2024